zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Ict-directeuren minst tevreden met hun werk

26 juli 2007 - Slechts twee op de vijf cio's is te spreken over hun werk. Dat is minder dan directeuren in andere sectoren. Van de ontevreden cio's verwacht meer dan de helft hun bedrijf binnen een jaar te verlaten. Beperkte doorgroeimogelijkheden en persoonlijke ontwikkeling zijn hierbij belangrijker dan het salaris.

Ontevreden


Ondanks hun steeds ruimere primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn veel ict-directeuren ontevreden over hun huidige werk. Slechts 41 procent van hen is wel tevreden, blijkt uit recent onderzoek in de Verenigde Staten door wervingsbureau ExecuNet. Van degene die aangaf niet tevreden te zijn, verwacht 52 procent zijn bedrijf binnen een jaar de rug toe te keren.
Reden van de ontevredenheid ligt volgens het onderzoek niet zozeer in de beloning. Vaker noemen de ondervraagden de beperkte doorgroeimogelijkheden (dertien procent) en het gebrek aan uitdaging en persoonlijke ontwikkeling (ook dertien procent). Ook hebben veel ict-directeuren moeite met de bedrijfscultuur en met hun meerdere (beide tien procent). Pas daarna klagen ze over hun beloning (negen procent). 

Teveel belangen
Volgens Dave Opton, directeur van Execunet, voelen ze zich in hun bedrijf vaak gemangeld tussen verschillende afdelingen met ieder een eigen belang. De cio's lopen tegen problemen aan als ze zoveel mogelijk van die belangen proberen te behartigen. Om hun werk goed te doen, moeten ict-directeuren technisch extreem onderlegd zijn. Ze moeten de behoeften van eindgebruikers succesvol weten te vertalen. Soms lukt dat wel en soms niet. De eindgebruikers spreken de technische taal echter niet, wat de cio of senior ontwikkelaars dan in een lastig parket brengt. Opton vertelt dat de cio als eerste wordt aangesproken na het mislukken van bijvoorbeeld een grootschalige installatie of als de relatie met een leverancier spaak loopt. Volgens Opton is het bovendien vaak niet helder wat er van de cio verlangd wordt, of wordt hen het onmogelijke gevraagd.
Het onderzoek werd in de Verenigde Staten uitgevoerd onder meer dan 2100 uitvoerend directeuren met een gemiddeld salaris van 221.000 dollar per jaar.


Bron: Computable
 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 ICT-ers hebben minder sterke band met organisatie
 Controllers tevreden zolang ze kunnen leren
 Betrokkenheid gaat verder dan tevredenheid
 Baanenthousiasme daalt met de jaren
 Duitse manager meest tevreden
 Middenmanager in de greep van ontevredenheid
 
 
reacties
 
Rene Civile  |   | 
26-07-2007
 | 
08:19 uur
Allereerst even een kanttekening bij het gegeven dat het hier weer eens een Amerikaans onderzoek betreft en niet een Nederlands.

Een groot deel van die ontevredenheid, zoals beschreven, komt voort uit het al oude fenomeen 'Communication Gap' tussen IT Mgt. vs Non IT Mgt.

Zonder allerlei ingewikkelde supperlatieven te gebruiken gaat het hier domweg over het gat tussen beiden die al sinds jaar en dag bestaat en die hier in Nederland op bijzonder dure wijze word bslecht.

Wat is hier aan de hand? Heel eenvoudig uitgelegd moet IT de vertaalslag maken van 'Lineair' Denken en Handelen naar 'NIET Lineair'. In Nederland is de ICT, nog steeds, het ondergeschoven kind van de organisatie, dat terwijl de IT en diens organisatie als 'Strategisch' dient te worden gezien en beschouwd.

Hiermee kent de IT op technisch en operationeel niveau weinig problemen wanneer het gaat om Service en beschikbaarheid. Wat wel een probleem is is het gegeven dat er veel te weinig mensen zijn die van dit gegeven hun expertise heeft gemaakt.

Jammer als je bedenkt dat het beslechten van dit communicatieve gat en het vergroten van onderling begrip een organisatie van pakweg 250 personen maandelijks tussen de 25.000 en soms wel 120.000 Euro kan schelen, Budgetair dan wel te verstaan.

Dit betekend dat men juist op CO niveau dit gat dient te beslechten en er nog steeds een mooie taak voor IT is weggelegd om dit over te brengen aan de rest van de orgnisatie.

Ik zal hier later op onze website in een commentaar eens wat aandacht aan besteden voor de belangstellenden.

RC PM

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10