zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Controllers tevreden zolang ze kunnen leren

Mogelijkheid tot ontwikkeling is voor controller bepalend bij keuze werkgever

26 juni 2007 - Controllers zijn erg tevreden met hun vak én hun functioneren. Ook zijn ze, ondanks het feit dat fulltime werken nog altijd de norm is, in overgrote meerderheid zeer tevreden over de balans tussen werk en privé. Opvallend is verder dat controllers vooral voor een baan kiezen om te kunnen leren. Met andere woorden: controllers zijn tevreden, zolang ze zich kunnen blijven ontwikkelen.

Dat zijn de belangrijkste uitkomsten het blijkt uit het Controllers Onderzoek 2007, een grootschalig onderzoek onder controllers, hun leidinggevenden en medewerkers dat is uitgevoerd in opdracht van vakblad ControllersMagazine en financieel arbeidsbemiddelingsbureau Robert Half.

Leergierige sparring partner


Controllers ambiëren een rol als sparring partner van de business en hun vak ontwikkelt zich ook in die richting. De overgrote meerderheid (78 procent) van de respondenten noemt de afdeling controlling namelijk in de eerste plaats sparring partner van de business en rechterhand van de CEO. Slechts een kleine minderheid (veertien procent) zet rapportages en het aanleveren van data bovenaan. In hun vak willen controllers zich kunnen ontwikkelen. Voor maar liefst driekwart (72 procent) van de controllers was de mogelijkheid om te kunnen leren bepalend bij de keuze voor hun huidige functie. En als zij nu op zoek zouden gaan naar een andere baan, dan zijn meer uitdaging (34 procent) en verdere ontwikkeling (achttien procent) daarvoor de belangrijkste redenen. Een beter salaris (acht procent), andere bedrijfscultuur (zeven procent) en betere balans tussen werk en privé (vijf procent) wegen duidelijk minder zwaar.

Balans werk/privé en deeltijdwerk
Voor controllers gaan werk en privé uitstekend samen. Ruim viervijfde (83 procent) vindt werk en privé prima in balans. Voor die goede balans hebben controllers geen deeltijdwerk nodig: slechts een klein percentage (negen procent) werkt 32 uur per week of minder. Opvallend is dat werkgevers veel vaker dan controllers aangeven dat deeltijdwerk mogelijk is: 52 procent versus 37 procent.

Waardering
Controllers kijken positief aan tegen hun eigen functioneren. Zo verwachten zij goede cijfers voor hun werk van leidinggevenden en medewerkers, respectievelijk een 7,8 en een 7,5. Ruim driekwart (76 procent) denkt zelfs dat leidinggevenden hun functioneren zullen waarderen met een 8 of hoger. De feitelijke waardering ligt echter lager. Leidinggevenden waarderen hun controller gemiddeld met een 7,2. Het gemiddelde cijfer van de medewerkers is een 6,4.

Profiel en compententies
Aan het Controllers Onderzoek 2007 deden 467 mensen mee: 186 controllers, 230 leidinggevenden en 51 medewerkers. De meeste respondenten zijn man: 87 procent. Controllers hebben praktisch allemaal (99 procent) een financiële opleiding op HBO-niveau of hoger. De overgrote meerderheid (91 procent) heeft meer dan vijf jaar werkervaring in een financiële functie. De voornaamste competenties zijn analyseren (aanwezig volgens 91 procent van de controllers), vertrouwen wekken (89 procent), presteren (88 procent), aanpassen (85 procent) en organiseren (82 procent). Hierbij valt op dat leidinggevenden en met name medewerkers deze competenties lager inschatten dan de controllers zelf.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10