zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Omscholing voor 50-plusser kan eenvoudiger en aantrekkelijker

28 december 2012 - Steeds meer 50-plussers krijgen de komende jaren te maken met (langdurige) werkloosheid als gevolg van de verslechterde economie, algehele bezuinigingen en onontkoombare reorganisaties. Dat nu ook het ontslagrecht door het kabinet versoepeld gaat worden, biedt al eveneens geen oplossing voor het alsmaar groeiende HR-probleem onder deze doelgroep. Want waar, en niet te vergeten hoe, moeten al deze mensen worden geplaatst?

Omscholing lijkt in ieder geval een goede eerste stap in de juiste richting voor diegenen die binnen de organisatie herplaatst kunnen worden, maar ook voor werkzoekenden in het algemeen. En met opkomende innovatieve ICT-toepassingen kan deze stap makkelijker gezet worden dan in eerste instantie verwacht werd. 



Overheidssteun – Gevolgen van de ontslagrechtversoepeling

"De versoepeling van het ontslagrecht levert een toename in mobiliteit op, wat niet alleen mensen naar een relevante werkplek verplaatst, maar ook de arbeidsproductiviteit verhoogt. Wel zijn het voornamelijk jongeren die van de mobiliteitsvoordelen kunnen profiteren en hoogstwaarschijnlijk zullen 50-plussers hiervan juist de dupe worden. De overheid zal daarom met name veel moeten investeren in het omscholen van ouderen", stelt Dennis Valkema, Country Manager Benelux bij Lumesse. Of deze werkzoekenden en omscholers op overheidssteun moeten wachten, blijft de vraag. Zeker als nieuwe IT-trends het omscholen zelf zoveel makkelijker en leuker maken. 50-plussers, en de bedrijven waar zij werkzaam zijn, hoeven daarom niet te wachten totdat de overheid hen de ondersteuning biedt die ze nodig hebben, maar kunnen zelf aan de slag. 

Smartphones en tablets – Alles bij de hand: anytime, anywhere

Sinds 2011 worden er meer smartphones verkocht dan reguliere mobiele telefoons. Het is dan ook geen verrassing dat de mobiele hype zich niet enkel tot de jongere generaties beperkt. Mobile devices, zoals smartphones en tablets, worden onder brede doelgroepen onder andere gebruikt om digitaal te lezen, de actualiteit te volgen, programma’s te bekijken, maar ook om naar vacatures te zoeken. Maar liefst 95 procent van de werkzoekenden met een smartphone of tablet oriënteert zich hiermee op een nieuwe baan. Dit gebeurt door middel van bedrijfsapplicaties en door de mobiele apps van diverse vacaturewebsites, zoals Nationale Vacaturebank en Monsterboard.
Het gebruik van mobile devices (en sommige laptops) verandert tevens de wijze waarop trainingen worden gegeven en lesmateriaal wordt verspreid. Dit maakt het voor 50-plussers aantrekkelijk en eenvoudig om trainingen binnen en buiten de organisatie te volgen en om ontwikkelingen van een eventuele opleiding bij te houden. De omscholers zijn op deze wijze niet meer continu gebonden aan vaste omscholingsdagen zodat zij zelf de tijd en ruimte kunnen indelen om aan hun persoonlijke ontwikkeling te werken.

Social Learning en gamification – Support van peers
Dankzij social media-netwerken kunnen we op een snelle, interactieve manier in contact blijven met vrienden, kennissen, klanten, partners en collega’s over de hele wereld. 50-plussers kunnen van deze netwerken gebruik maken om, online en in groepen, bepaalde trainingen of opleidingen te volgen. Gezamenlijk met lotgenoten opdrachten uitvoeren of discussiëren over de materie, kan immers een positief effect hebben op het leerproces en maakt de ontwikkeling tegelijkertijd een stuk persoonlijker. Yammer bijvoorbeeld, de zakelijke variant van Twitter, is speciaal ontwikkeld om aan diverse projecten met elkaar samen te werken. Doordat een gebruiker, via korte berichten, statusupdates kan doorgeven, blijft iedereen continu op de hoogte van de vorderingen en ontwikkelingen.
Een andere opkomende trend is ‘gamification’. Dit betekent dat gameprincipes, zoals een samenwerkingsaspect of juist een gezonde competitieve strijd, gebruikt worden om een rijke, motiverende en adaptieve leerervaring te bieden. Met de support van je peers kunnen opdrachten en leertrajecten zo in één keer een stuk aantrekkelijker worden.

Het Nieuwe Werken en Bring Your Own Device (BYOD) – Combinatie van werk en privéleven
Al enige jaren worden de voordelen en nadelen besproken van Het Nieuwe Werken. Tegenwoordig zien managers de werkwijze voornamelijk veranderen van een manier om werknemers aan zich te binden naar een mogelijke kans om de arbeidsproductiviteit een ‘boost’ te geven. Eerder stelden bedrijven hun werknemers hiermee in staat een betere balans tussen het werk en het privéleven te realiseren. Inmiddels zien managers er strenger op toe dat deadlines en targets behaald worden, en dat de arbeidsproductiviteit er dus niet onder te leiden heeft. Ze bedenken juist manieren om de arbeidsproductiviteit te verhogen door werknemers van de beste technologieën te voorzien.
Hiervoor hoeven managers overigens niet eens diep in de bedrijfsbuidel te tasten. Via Bring Your Own Device (BYOD) hebben de meeste werknemers immers al beschikking over de voor hen beste technologie en applicaties op hun eigen apparaten (denk aan de smartphone, tablet, laptop). Steeds vaker stellen bedrijven hun personeel in staat om zakelijke communicatie en werkzaamheden via hun eigen apparaten te laten plaatsvinden. Hierdoor blijven werknemers 24 uur per dag bereikbaar. Zij kunnen bovendien zelf bepalen op welk tijdstip en welke locatie de werkzaamheden het meest efficiënt kunnen worden aangepakt. Veelal wordt hierbij gebruik gemaakt van de cloud, waardoor alle benodigde bedrijfsinformatie vanaf diverse apparaten toegankelijk is. Managers dienen hierbij wel rekening te houden met nieuwe bijbehorende beveiligings-issues.
50-plussers kunnen ook hun voordeel halen uit Het Nieuwe Werken en BYOD. Een eigen indeling van tijd en ruimte maakt de omscholing meer persoonsgericht en individueel. Dit zorgt vervolgens voor een effectiever leertraject. Een leertraject dat bovendien eenvoudiger en aantrekkelijker wordt naarmate het beter is aan te passen aan de eigen behoeften en levensomstandigheden.

Overheid – Mogelijkheden om steun te bieden aan omscholers
De verschuiving die we zien in onze manier van werken en leven is opvallend te noemen. Per jaar komen er tal van nieuwe applicaties, informatietechnologieën en communicatiemiddelen op de markt, die de grens tussen ons werk en het privéleven steeds meer vervagen en een gecontroleerde samensmelting mogelijk moet maken. Voor de omscholing van 50-plussers brengt dit interessante kansen. "De overheid zou hieraan kunnen bijdragen om het voor bedrijven makkelijker en goedkoper te maken zulke technologieën in gebruik te nemen. Maar de overheid zou ook kunnen investeren in websites van het publieke domein, zoals Werk.nl, om omscholers met elkaar in contact te brengen en om de samenwerking tussen hen zo flexibel mogelijk te laten verlopen," aldus Valkema. Toch blijft de verwachte steun van de overheid een heikel punt. Wellicht dat, voor nu, de innovatieve ontwikkelingen op het gebied van ICT en HR-management, al enige hulp kunnen bieden bij het omscholen en (her)plaatsen van die geplaagde doelgroep; de 50-plussers.

 
 Doorsturen   6 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Waarom 50-plussers geen baan vinden - deel 1
 Zusssen zoeken via Twitter baan voor vader
 50-plusser mag leeftijd achterhouden bij sollicitatie
 Vooroordelen oudere werknemers blijven hardnekkig
 
 
reacties
 
Dick  |   | 
28-12-2012
 | 
08:39 uur
De inhoud en strekking zijn net zo visieloos als de kijk van het kabinet op de arbeidsmarkt. 'We' lullen en fantaseren maar wat aan als het om 50-plussers en echte oplossingen gaat.
Elly  |   | 
28-12-2012
 | 
09:15 uur
Misschien is het een idee om zelf als 50+-er de kans te grijpen en onszelf een cursus of opleiding te gunnen. Dit maakt dat we minder met de vinger wijzen richting overheid en andere instanties, onszelf minder als zielige 50+-ers in de markt zetten en ook niet onbelangrijk: eigen actie geeft plezier.
Van een nood een deugd maken.
Ik spreek uit eigen ervaring, want ik zit helaas ook in de WW. Ik heb nu bijna mijn theorie van een Hbo-opleiding afgerond. Investeren in mezelf noem ik het. Ik start in januari met een stage en wie weet wat daar uitkomt.
NumoQuest®  |   | 
28-12-2012
 | 
13:46 uur
Als 'deskundig' in het veld waar dit artikel over zou moeten gaan, ben nik het met beide criticasters eens. Wel met een duidelijke 'Maar'.

De inhoud van dit artikel is volkomen gespeend van duidelijke onderbouwing of die >50 groep nou zulke infantiele digibeten zijn die plots uit en te na coaching en intensieve begeleiding nodig zouden blijken te hebben om weer terug te kunnen keren naar de werkmaatschappij.

Hiervoor zul je aan het begin van de keten moeten staan.

Balkenende:'Wat een geklaag, waar is die VOC mentaliteit die ik zo node mis????' Weet u nog?

Donner:,'Niemand hoeft in de WW. Gewoon allemaal in de zzp, goed voor de zzp-er, goed voor de economie........'

Kamp: 'Alle onwillige werkelozen moeten gewoon gedwongen worden te verhuizen als het werk aan de andere kant van het land ligt.... en anders kunnen zij sanctie tegemoet zien....'

De werkgevers vroegen om het loslaten van de arbeidsolidariteit en hebben daar drie kabinetten in mee gehad.

Dat even sec de basis van het probleem...
Het gevolg? Niets zeggende contracten, onrealistische aanvragen, niet relevante wensen en eisen bij vacatures. Leeftijds en persoonlijke discriminatie. Geen duidelijke arbeidsgelegenheid. Afnemende betrokkenheid van werknemers. Onrealistische arbeidsovereenkomsten. Afname van betrokkenheid en inzet van werknemers. Groter wantrouwen van werk en opdrachtgevers. Verdere uitholling van de zakelijke tarieven waardoor gezonde bedrijfsvoering zwaar onder druk is komen te staan.

De hoofdrolspelers hebben het uiteraard voor zichzelf puissant goed voor elkaar. Nu degenen over wie het gaat.

We hebben het inmiddels niet meer over de groep >50 maar >40. Doorgaans zijn dezen erg aardig ingevoerd in hun vakgebied, houden de ontwikkelingen aardig bij en zoveel vernieuwingen zijn er doorgaans ook niet binnen een jaar bewerkstelligd dat deze niet bijgebeend zouden kunnen worden.

Dit geld overigens voor economie breed en niet sec één of twee disciplines.

Voor zover even de realiteit. We gaan het even niet hebben over de economische gevolgen van deze 'spastische' bewegingen. Wat wel belangrijk is op te merken dat een aantal zaken bijzonder belangrijk zijn.

- Gezamenlijke verantwoordelijkheid, gezamenlijke solidariteit

We hebben hier te maken met een fenomeen die alleen maar gekeerd kan worden met eenvoudigweg solidariteit. Dat staat volkomen los van leeftijd. Immers, als u Human Capital laat gaan om daar minder voor terug te halen, wanneer u denkt zzp-ers tariefsmatig uit te moeten kleden, dan zit daar een keerzijde aan. Dat de kwaliteit hardhollend achteruit gaat en dit een grotere schade berokkend voor de kwaliteit en reputatie van uw organisatie, dan u initieel dacht te besparen.

Die gevolgen zijn nu zichtbaar en voelbaar. Als u namelijk geen kwaliteit kan garanderen, gaat voor het korte gewin, dan bent u mede verantwoordelijk voor het ontstaan van de huidige stand van zaken. Niet leuk dit zo te stellen, wel reëel.

- Incompetente en inerte politiek
We hebben te maken, helaas moeten we dat constateren, met een pur sang onbetrouwbare, impotente en incompetente overheid.

Laten we wel zijn, Balkenende ging honderd dagen het land in, luisterde goed naar de mensen en deed vervolgens niets. Hij had het tij economisch mee tot de crisis uitbrak. Je zag toen bij het Kabinet ook de crisis uitbreken en er gebeurde..... constructief gezien, helemaal niets.

Vervolgens het tweede kabinet Rutte. Om Diederik Samsom te citeren '.....ik zie deze verkiezingsoverwinning als een mandaat op de ingeslagen weg door te gaan. Nederland is het beste gebaat als onderdeel van een Europese Unie....' Overigens, Rutte heeft andermaal staan te wijzen naar Brussel, de oplossingen en antwoorden moesten daar vandaan komen.

Iets rechtstreeks voor de Nederlandse economie? We weten wat er aanstaande is voor 2013. Dit alles even in een notendop.

Wij komen steeds meer mensen tegen die domweg niet meer bemiddelbaar zijn. Omdat zij niet gekwalificeerd zouden zijn? Omdat deze mensen plots te stom voor woorden zouden zijn? Omdat deze mensen plots niet meer zouden functioneren?

We hebben het hier over ww-ers en zzp-ers. Mensen die gewoonweg niet meer kunnen worden geplaatst omdat opdracht en werkgevers niet meer bereid zijn, ingegeven door de recessie als reden, te investeren in Human Capital.

Dit heeft een ketenwerking mijn beste lezeres, lezer, werk en opdrachtgever, maar bovenal politicus. Als u namelijk niet gezamenlijk wil inzien dat de weg die u nu bent ingeslagen, tot dit heeft geleid, niet begrijpt dat aan het einde van de keten u te maken krijgt met een inzakkende binnenlandse economie, dan wil ik die discussie graag voor u uittekenen.

Het is gewoon een wetmatigheid dat wanneer u bovenin de kraan langzaam dicht draait, dat er onderaan het puntje, niet eens meer druppeltjes te bespeuren zullen zijn.

En dat is waar wij in Nederland collectief mee te maken hebben. Mensen niet zichzelf van een opleiding kunnen voorzien? Beetje een onzinnige gedacht mevrouw Elly. Er zijn flink wat 50 plussers die het zich kunnen veroorloven maar.... terecht zichzelf afvragen hoe lang zij nog tegen deze situatie aan moeten kijken als zijnde die 50 plusser. Er zijn overigens steeds meer vijftig plussers die het zich niet eens meer kunnen veroorloven.

Ik kan dat rustig stellen want wij komen deze mensen dagelijks tegen.

Even terug naar het artikel....

U slaat hier een volkomen verkeerde nood aan, of u moet op subsidie verlegen zitten. De behoefte hier is domweg rede en redelijkheid en Hollandse nuchterheid dat we namelijk te maken hebben met een stel aperte blinde idioten in Den Haag, waar een meerderheid van de kiezer overigens ook nog eens voor blijkt te hebben gestemd, die denken dat we miljarden op de plank hebben liggen voor landen die er zelf een rommeltje van hebben gemaakt.

Politici die klaarblijkelijk de binnenlandse economie helemaal niet zo belangrijk vinden, maar ook niet de stand van zaken en afnemende klimaat van en voor ondernemers. Want hé, laten we wel zijn, als je als ondernemer niet eens meer de continuïteit en kwaliteit van diensten en goederen weet te garanderen, als je klanten het door de stand van zaken hier in Nederland domweg geen kapitaal meer hebben, de banken het af laten weten .... tja ....

En dat mijn beste lezeres, lezer, is sec het probleem van dit moment. Overigens, geen wishful thinking, geen wens voor 2013, maar de hele eenvoudige realiteit van vandaag de dag in Nederland, dit naast al die goedbedoelde en pretentie publicaties in MOL.

Ik wens een ieder een bijzonder voorspoedig en succesvol 2013. Maak van de solidariteit weer eens gewoon een speerpunt.

handy  |   | 
28-12-2012
 | 
14:34 uur
En wat doen we met die werknemers die vanaf hun 16e gewerkt hebben in de bouw en ''slechts'' de ambachtsschool gehad hebben. De meeste hebben niets met IT en kunnen er vaak niet goed mee omgaan.Het leren op zich (theoretisch gezien) is vaak ook niet hun sterkste kant. Zij belandden altijd achter in de klas omdat ze niet goed konden meekomen en werden aan hun lot overgelaten. Dyslectie ''bestond'' toen nog niet.
Toch hebben zij door te werken met hun handen altijd hun brood kunnen verdienen.
Nu zouden zij als 50-plusser hun weg moeten gaan vinden in een digitale wereld hetgeen voor deze mensen een schier onmogelijke opgave is.
Wat is de oplossing voor deze mensen die al ruim 40 jaar hard hebben gewerkt en nu hun baan gaan verliezen?
NumoQuest®  |   | 
30-12-2012
 | 
10:59 uur
@ Handy

Helaas kun je in een reactie niet al te breed gaan. U stelt een bijzonder goed punt aan de kaak. Eerder had ik me al eens gewijd aan white papers die het hebben over arbeid en solidariteit. Dat behelsde namelijk oog en funding voor de vmbo-er die inderdaad diens leven lang heeft gewerkt en plots werd geconfronteerd met de huidige wereld, zoals het de afgelopen vijf jaar is geschapen.

Deze noeste werkers, de ruggengraat van de hedendaagse maatschappij, komen er in vele opzichten bijzonder bekaaid vanaf. Nergens is ook maar ets fatsoenlijks voor deze aanzienlijke groep mensen geregeld. Deze mensen, 'mind you', gaan een aanzienlijk deel van de aanstaande 'grijze golf' uitmaken.

Kortom, men maakt er momenteel een zeer grote rommel van in Den Haag. Daar wil men maar niet begrijpen dat het vernietigen van een duidelijke solidariteit dit soort gevolgen hebben. Men heeft dit moeten kunnen voorzien.

W.J.Hogestijn  |   | 
31-12-2012
 | 
09:13 uur
Tja, een sprookje van Grim. Evidente mooipraterij, en leuke engelse begrippen, maar verder?
De schrijver slaagt er in om een 'stukje' te schrijven dat vooral helder en consistent is in het demonstreren van het beheersen van 'geaccepteerd' jargon. Overigens net zo consistent in het tonen van een stuitend gebrek aan realiteitszin.
Er is immers bij werkgevers al jaren sprake van discriminatie naar leeftijd. Een discriminatie die met het voortduren van de crisis meer en meer gemeengoed wordt. Wat 50-plussers ook bij- en omscholen.
Een sprookjes wereld.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10