zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

50-plusser mag leeftijd achterhouden bij sollicitatie

20 juli 2011 - Bijna de helft van de Nederlanders vindt dat 50-plussers hun leeftijd mogen achterhouden om op sollicitatiegesprek te kunnen komen. Een derde van de respondenten vindt zelfs dat alles geoorloofd is om als 50-plusser een voet tussen de deur te krijgen bij de zoektocht naar een baan. Dat blijkt uit onderzoek van JobTrack.nl onder 801 bezoekers.

Op de vraag of het geoorloofd is om als 50-plusser de leeftijd achter te houden om op gesprek te kunnen komen, antwoordt 47 procent met ja. 31 procent van de respondenten geeft zelfs aan dat voor deze doelgroep alles is toegestaan om uitgenodigd te worden. Marco de Weerd van JobTrack.nl: "Het is voor 50-plussers moeilijk om een passende baan te vinden. Blijkbaar is iedereen op de hoogte van de spagaat waarin oudere sollicitanten zich bevinden en vinden werkzoekenden het strategisch achterhouden van informatie voor hen eerder acceptabel." Slechts zeventien procent van de respondenten kan geen begrip opbrengen voor 50-plussers die hun leeftijd achterhouden. Van zichzelf accepteert men minder

Naar aanleiding van bovenstaande uitkomsten, stelde JobTrack.nl 506 mensen de vraag of zij daadwerkelijk onwaarheden aan het CV toevoegen om meer kans te maken om op gesprek te komen. En van zichzelf accepteert men blijkbaar minder. Ruim een vijfde (22 procent) van hen geeft toe weleens ervaring of diploma’s toegevoegd te hebben die ze niet bezitten of bepaalde opleidingen of functies wat aangedikt of juist weggelaten te hebben. Maar verreweg de meeste respondenten (78 procent) zeggen zich niet anders voor te doen in hun CV.

 
 Doorsturen   8 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vooroordelen oudere werknemers blijven hardnekkig
 65-plussers dichten eigen gaten op de arbeidsmarkt
 55-plusser wordt gediscrimineerd
 Zes voordelen van het in huis hebben van 45-plussers
 
 
reacties
 
Henk van Ouwerkerk  |   | 
20-07-2011
 | 
08:45 uur
Een zinloze discussie die kant nog wal raakt, lees de onderste berichten maar via de twee hyperlinks.

Gewoon eerlijk zijn en niet zeuren over leeftijden.

(Klik hier)

(Klik hier)

Ron Ladage  |   | 
20-07-2011
 | 
09:55 uur
Wederom een onzinnig artikel, dit keer de inhoud en de onzin die Jobtrack.nl verkondigd!
Wanneer bedrijven een CV zonder leeftijd krijgen, dan valt 80% al af bij de selectie. Indien de 50+ er toch op sollicitatie kan komen, is de laatste kans ook verkeken, wanneer de werkgever geen 50 + ers wilt nemen. Zolang de overheid zijn kop in de grond blijft steken, zal er niets veranderen. Zonder dwingende wetgeving zijn de werkgevers niet bereid om 50 jaar en hoger aan te willen nemen. Wel alle uitkeringen verkorten en niets doen aan kansen voor deze groep (zelfs de pensioengerechtelijke leeftijd verhogen naar 67 jaar terwijl op dit moment slechts 15% werkende boven de 60 jaar is!) verandert er niets en gaan vele 50+ ‘ers de armoede in, daar ze in de bijstand gaan geraken. Goed voor de huizenmarkt want de verkoop door banken om nog iets van de hypotheek terug te halen wordt groter.
We zakken steeds verder terug naar een economisch zwakker land.
Bart van der Meulen  |   | 
20-07-2011
 | 
10:55 uur
Inderdaad een zeer onzinnig artikel. Aan de hand van de data in het CV is her voor iedereen direct te herleiden in welke leeftijdscategorie een kandidaat zich bevind. En geloof me, indien hieruit op te maken is dat de kandidaat boven de 50 is, mag het ervarings- en opleidingsprofiel nog zo naadloos aansluiten bij het gevraagde, wordt direct de naam genoteerd voor een standaard afwijzingberichtje. Want welke stompzinnige en doorzichtige gronden er bedacht worden voor een afwijzing, hou je niet voor mogelijk. Maar ik heb een beter advies aan 50+ ers die solliciteren op hogere functies: onthou de namen van de recruitingsbedrijven die er stompzinnige afwijzingen op na houden en indien er in de toekomst een functie wordt verkregen waarin men op personeelsgebied beslissingen mogen worden genomen, discrimineer dan deze bureaus door ze uit te sluiten voor jouw zoekopdrachten. En vertel dit door aan collega-beslissers. Want elke hoger opgeleide die gediscrimineerd wordt, kan straks een opdrachtgever worden. En vanuit de eigen ervaring kan men dan de discriminerende bureau' zo aanwijzen. Toekomstige manager, we hebben macht. Veel macht. Alleen moeten we die leren te gebruiken..
NumoQuest  |   | 
20-07-2011
 | 
11:26 uur
Ik denk dat er een werkelijke gedachten omslag voor nodig is bij de impotente en incompetente politiek en het roepende bedrijfsleven.

Wanneer je met zijn allen besluit ernstig werk te maken van de flexibilisering van de arbeidsmarkt, lees het vrij makkelijk en goedkoop dumpen van werknemers, moet niet zeuren plots te worden geconfronteerd met tekorten.

Tal van artikelen worden gewijd aan de tekorten, leeftijdsdiscriminatie, het vergoelijken/verexcuseren om van oudere/duurdere krachten af te kunnen komen. Tal van artikelen hebben het over 'talentmanagement' of erger nog, twee vacatures omtoveren tot een, en in deze word de waan van de dag nog maar weer eens bevestigd.

In de wet is geregeld dat er geen sprake mag zijn van leeftijdsdiscriminatie. Dat het duidelijk is dat men de oudere, ervaren en capabele werknemer maar wat graag aan de kant heeft gezet, roept men nu dat het voor een 50+er geoorloofd is de leeftijd niet meer te vermelden.

Dit artikel zet aan tot ondersteuning van leeftijdsdiscriminatie, zo eenvoudig is dit. Wanneer politiek en bedrijfsleven hier geen aandacht aan besteden krijg je werkelijk dit soort ridicule en amorele artikelen.
Phil Kleingeld  |   | 
30-12-2012
 | 
11:57 uur
Op zich vind ik de discussie niet onzinnig als het artikel helpt om de kortzichtigheid van managers, recruiters en ondernemers ten aanzien van 50 plussers op te heffen. Prof. Smalhout zou eens gezegd hebben: ' Toen ik 64 jaar was werd ik erkend als iemand die aan de top van zijn vakgebied stond. Nu ben ik 65 en denkt men dat ik ineens niets meer weet. (Vrije interpretatie!)

Er zal niets veranderen als er niet weer een regeltje komt met de bepaling dat binnen iedere onderneming een x aantal 50plussers in dienst moeten zijn. Liegen of info op je cv weglaten geeft de werkgever overigens het recht op ontslag op staande voet.
Henk van Ouwerkerk  |   | 
30-12-2012
 | 
12:39 uur
Werken van je 50e tot je, laten we zeggen 67e. Toch bijna 20 jaar. Het zal je maar gegeven zijn. In de tussentijd kan er zoveel gebeuren. Dan zijn de 'jonge' werkgevers/recruiters zo je wilt, ook weer zo'n periode ouder. Een recruiter/werkgever heeft dan de 'moeilijke' leeftijd bereikt van ongeveer 47 jaar. Ga ik net met pensioen, bij leven en welzijn. Kijk ik achterom en zeg dan: goh, toch bedankt dat je me destijds hebt geselecteerd, kan ik iets voor je betekenen? Ooit zei de vader van een oud-collega van mij: als je 65 bent en je 10 jaar van onze lieve heer erbij krijgt mag je dankbaar zijn. Een ieder dit dit leest: een goed en gezond 2013 toegewenst :)
Ary Velstra  |   | 
31-12-2012
 | 
09:38 uur
Het zou volgens mij veel beter zijn als we de redenen waarom werkgevers oudere werknemers niet meer in dienst nemen aanpakken.

Ik weet dat er allerlei misverstanden over sneller ziek, hoger salaris / lagere productie etc. bestaan.
De belangrijkste reden is echter dat in het huidig sociaal klimaat een werkgever nu eenmaal heel voorzichtig is om iemand aan te nemen. Afscheid nemen kost immers heel veel energie, ergernis en geld.

Daarom krijgt vrijwel niemand meer direct een vast dienstverband, maar 3 maal een tijdelijk contract van een jaar.

Ik pleit ervoor dat bij werknemers van (bijvoorbeeld) boven de 55 jaar, de werkgever ongelimiteerd tijdelijke contracten mag aanbieden.
Ik verwacht dat de voordelen van de ervaring en expertise weer zwaarder gaan wegen.

Franklin  |   | 
31-12-2012
 | 
10:33 uur
Leeftijdsdiscriminatie, waar is iedereen toch zo bang voor? Aan het geld hoeft het niet te liggen.
Het zit nog steeds in de hoofden van alle mensen.
Waar blijft het Nieuwe Elan dat dit land heel, heel hard nodig heeft?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10