zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vooroordelen oudere werknemers blijven hardnekkig

10 mei 2011 - Hoewel we de komende jaren al het beschikbare arbeidspotentieel nodig zullen hebben om de vergrijzing op te vangen, blijkt dat oudere werkzoekenden nog steeds moeilijk hun weg naar werk vinden. Momenteel zijn dat er 150.000 en dat aantal is stijgende. CBS onderzoek toont aan dat een 50-plusser gemiddeld twee keer zo lang werkloos is als iemand onder deze leeftijdsgrens.

Hardnekkige vooroordelen zitten een objectieve beoordeling nog steeds in de weg: oudere werknemers zouden duurder, vaker ziek en minder productief zijn. Deze kwalificaties worden ongenuanceerd toegekend, waarbij wordt vergeten dat een ervaren arbeidskracht veel positieve eigenschappen meebrengt. Via radio, televisie, internet en bijeenkomsten gaat Tempo-Team de achtergestelde positie van de oudere werkzoekende ter discussie stellen. Centraal thema hierbij: oudere werknemers, van vooroordelen naar voordelen. Achterhaalde gedachten
We worden ouder, vitaler en willen ook langer doorwerken. Tegelijk worden werknemers van 45+ al snel als oud en daarmee ‘over de top’ gekwalificeerd. Suzanne Jungjohann, Directeur Human Resources bij Tempo-Team: "Dit achterhaalde denken moet veranderen. Het is toch bizar dat je op de helft van je werkbare leven al een soort van stempel opgeplakt krijgt? Deze tweede helft van je werkbare leven ben je waardevoller, juist vanwege je ruime ervaring en opgebouwde kennis." 

Bereidheid om langer door te werken
De bereidheid om door te werken tot het 65ste levensjaar groeit ook. Jan Fekke Ybema, senior onderzoeker bij TNO: "En die bereidheid wordt ook steeds groter. Zaken als VUT en prepensioen zijn niet meer van deze tijd. Werknemers moeten zich rond hun 50ste gaan afvragen: wat wil ik later worden?" Tempo-Team gaat bij bedrijven de dialoog opstarten en de echte feiten en cijfers over oudere werkzoekenden en werknemers toelichten. Zo blijkt bijvoorbeeld dat het salaris na het 45ste jaar in de regel nog maar marginaal stijgt. Het inkomensverschil tussen de categorie 35 – 45 jaar en 45+ is klein. Uit cijfers blijkt ook dat oudere werknemers niet vaker ziek zijn. Ze zijn incidenteel wel langer ziek. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor een goed werkklimaat en goede verzuimbegeleiding. Voor wat de productiviteit betreft, het is nooit aangetoond dat oudere werknemers daar laag op scoren. Recent buitenlands (Duitsland) onderzoek toont aan dat oudere werknemers juist productiever zijn dan jongere. Door hun ervaring weten ze situaties direct goed in te schatten en werken daarom effectief. 

 
 Doorsturen   12 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Oudere, algemeen manager - en zijn kennis - verdwijnt van het toneel
 Zes voordelen van het in huis hebben van 45-plussers
 Oudere voelt zich niet gewaardeerd
 Oudere sollicitant voelt zich gediscrimineerd
 
 
reacties
 
A  |   | 
10-05-2011
 | 
07:57 uur
Enne waarom gaat dat uitzendbureau ''Tempo Team'' dat onderzoeken. O ja wij ouderen kunnen alleen nog werk krijgen via een uitzendbureau, want een directe ''vaste'' baan kunnen we niet meer krijgen en dus ook geen loon naar werken krijgen. Maar via een''koppelbaas'' uitzendbureau lukt dat natuurlijk wel want per slot van rekening moeten er nog iemand rijk worden van die ''ouderen''. De ouderen krijgen toch nooit meer dat salaris wat ze bij hun vorige baas verdiende totdat ze ontslagen werden (en ook hier worden veel ouderen ontslagen onder het mom er is geen werk maar ze worden wel direct de maand erop vervangen door goedkopere)''. Daarnaast is het een doorn in het oog van onze polotici dat wij ouderen veel rechten hebben opgebouwd en daarnaast ook nog eens veel verdienen (en dus ook hebben kunnen sparen) zodat wij niet aan de door de overheid gestelde norm hoeven/willen voldoen. Doorwerken tot je erbij neervalt want dat is wat de politici het beste zou uitkomen dan was het geld van de pensioenen niet meer nodig en kon het weer naar hartelust worden uitgegeven door de overheid.
John  |   | 
10-05-2011
 | 
10:18 uur
Als 59-jarige met een lange staat van werken in de ICT weet ik zo'n beetje wat er speelt.

Willen de heren de bonussen tot op hoge leeftijd houden ergo uitbouwen dan moet er:
1) nog meer geprivatiseerd worden
2) de diensten (gezondheidszorg, reis en vervoer, communicatie, stroom....enzo nog meer uitgehold worden
3) nog meer naar India, China, Oostblok uitbesteed worden..
4) nog meer ouderen en andere minder actieve (e-slaven) naar het UWV/de Gemeente gestuurd worden
5) nog meer geglobaliseerd worden ten koste van de lokale overheid-belasting druk
6) nog meer initieel'willige' buitenlandse arbeidskrachten ingezet worden in plaats van mondige native (oudere) werknemers
7) nog meer 'gevaarlijk' werk daar belegd worden waar de regels (nog)niet toe doen
...en ga zo maar door: een perfect economisch plaatje waarvan de meeste mensen zelf helaas niet optimaal van kunnen genieten maar alleen de eliten, denken ze. Ware het niet dat de natuur 100% logisch is en altijd voor evenwicht zorgt.

Dus het gaat voortreffelijk met onze economie maar 50 plussers (degenen die geen bonussen genieten) en dat zijn de meesten onder ons zijn daar nu/later de dupe van. Maar de toekomst zal uitwijzen wie er echt de dupe van worden.
M.G.  |   | 
10-05-2011
 | 
12:09 uur
Tempo Team heeft inderdaad geen keus. De markt van de jongeren droogt op en de arbeidsethos van de oudere werknemer is gemiddeld genomen groter dan van jongeren. Dus betrouwbaarder, geen (aankomende) kinderen meer in de luiers en ook nog harde werkers.

De slogan ''van vooroordelen naar voordelen'' komt van de 45+ werkgroep van het UWV/CWI uit Utrecht. Hiervoor moeten ze met originelere ideeen komen.

In 2008 heb ik voor de gemeente Utrecht, het UWV en de lokale werkgevers een carrierebeurs voor 45+ ers georganiseerd. De energie van de mensen overtrof werkelijk alle verwachtingen. En de verwachtingen van de deelnemers waren gelijk aan die Tempo Team schetst. Een verslag van de dag is te lezen op mijn website. (Klik hier)

Ik ken je persoonlijke situatie niet, A, maar jammer vind ik het wel dat je toon enigzins zuur is. Dit is een van de kritiekpunten van de werkgevers naar ouderen. Zeker als ze langer zonder werk gezeten hebben, worden ze zuur en onverteerbaar. Dus, mocht je werkzoekend zijn en je eigen glazen niet willen ingooien, maar oppoetsen, onderschrijf dan de voordelen die Tempo Team ook aan het benoemen is.

Heel veel succes.

Marijke van Noort
A  |   | 
10-05-2011
 | 
14:59 uur
MG
Ik kan je even niet volgen, maar werken voor een uitzendbureau is werken voor een hongerloon waar je als ouderen niet voor wilt en kunt werken (je hebt je hele leven gewerkt en carričre gemaakt en dus met een laag loon begonnen en nu je zou mogen oogsten moet je weer naar het minimum loon, als je voor een uitzendbureau zou mogen werken) Nee bedankt dat kan en mag niet waar zijn.
Want dat uitzendbureau's de boel flessen is algemeen bekend zolang er werk is mag je via hun werken maar als je ziek bent of er is geen werk mag je je melden bij de Gemeente voor een uitkering, onder het mom wel de lusten maar niet de lasten. Daarnaast is het ook nog eens zo dat uitzendkrachten niet dat verdienen waar ze recht op hebben. Dat is heel anders geregeld bij buro's die mensen in de IT wereld aan de man brengen als er even geen werk is mogen de mensen op de bank zitten en krijgen ze toch het normale salaris.
Dus ik zie geen enkel voordeel om te werken voor een koppelbaas(uitzendbureau)
Albert Rammeloo  |   | 
16-05-2011
 | 
09:42 uur
Zolang de pijn niet erg genoeg is kiezen de recruiters voor de gemakkelijkste weg: een jongere direct uit de arbeidsmarkt. Die is het goedkoopst, relatief kneedbaar: grote stappen snel thuis.
Kijk eens naar medewerkers die elders binnen het bedrijf overcompleet worden. Regel zaken als employability nu eens goed. Verplicht managers en medewerkers om competenties op peil te houden of nieuwe competenties te verkrijgen. Verplicht bedrijven om een bepaald deel van de loonsom aan employability te besteden en verbeur opleidingsbudgetten die niet zijn gebruikt. Zorg ook dat kwesties als demotie goed geregeld zijn. En vakorganisaties, stap eens weg van de blokkade om het ontslagrecht aan te passen.
En ja, leg de uitzendburo's meer aan banden. Niet voor een dubbeltje op de eerste rij. Geef ouderen wat meer rechten dan alleen het recht op het minimumloon.
Mogelijkheden te over. Nu nog doen.
MPJ  |   | 
16-05-2011
 | 
10:02 uur
Volgens mij is dit bericht erg positief bedoeld; namelijk de beeldvorming rondom de oudere medewerker te verbeteren. Het is prettig als verschillende partijen op de arbeidmarkt daar eens goed mee aan de slag gaan!
De spotjes die ik op TV gezien heb vind ik leuk gevonden. Wat mij betreft een goed initiatief van Tempo Team. En.....je hoeft er toch niet voor te gaan werken als de weerstand zo groot is?
M.G.  |   | 
16-05-2011
 | 
11:39 uur
Beste MPJ,

Jij bent mijn vriend. Positieve kanten van de 45+ er gaan het verschil maken en niet een hetze tegen uitzendbureaus.

En ja, uitzendbureau's en bedrijven willen (en moeten) winst maken. Daarvoor hanteren ze bepaalde tarieven. Verbetering hiervan ligt in jezelf. In een positieve benadering van de markt (hoe zwaar dit soms ook is). Of begin zelf een bedrijf dat het beter en anders doet.

Kortom laat je zien in je kracht en gebruik je kracht niet om je tegenstander in het nieuws te houden. Al jullie kennis en ervaring kan toch prachtige dingen opleveren?
Chris  |   | 
17-05-2011
 | 
16:18 uur
Er zit momenteel te veel talent thuis. Dat is zonde. Daarom vind ik het erg positief als welke partij dan ook de kansen probeert te verbeteren voor 45+ werklozen om aan werk te komen.

Zelfs als die moeite alleen maar gestopt wordt in tijdelijk werk voor ouderen omdat er te weinig jongeren zijn. Want wie weet leidt die moeite wel tot een beter imago voor de 45+ers en heeft-ie zo een positieve 'spin off' naar de kansen 45+ werkzoekenden naar een vŕste baan.

Zelfs als er een vette boterham mee verdiend wordt. Als zij kunnen bereiken waartoe blijkbaar al die enorm ervaren 45+ werklozen niet in staat zijn, mag het dan aub iets opleveren?

Werklozen die de neiging hebben te zeuren over een dergelijk initiatief moeten zelf echt iets aan hun bittere (maar ook wel weer begrijpelijke) frustraties doen. Je kunt beter aan het werk zijn voor wat minder geld, dan dat je al je vaardigheden, sociale contacten en gevoel voor eigenwaarde kwijt raakt door doelloos thuis te blijven kniezen.

Misschien voel je je als oudere niet gewaardeerd omdat je na een succesvolle carriere weer voor een uitzendbureau moet werken. Tja jammer dan. Hopen dat het tijdelijk is. Solliciteren vanuit een werkende baan is altijd beter dan vanuit een werkloze situatie.

Ik zou er nog aan toe willen voegen dat de ontslagregels versoepeld dienen te worden. Als het duurder en moeilijker is om een 45+er te ontslaan, neem je hem/haar ook niet zo makkelijk in dienst, toch? Dat moet nu eens ophouden.

Laten we eens brainstormen wat nou toch eigenlijk de concrete problemen zijn van het in dienst nemen van een 45+er. En Die Dan OpLossen!

JWD  |   | 
21-09-2011
 | 
18:21 uur
Nou weet er momenteel alles van .3 1/2 jaar via uitzendbureaus in 1 bedrijf gewerkt.Hadden schijnbaar genoeg aan mij verdiend en het contract werd niet verlengd .Nu met 58 jaar zoeken naar ander werk.Maar een simpele orderpicker ,maar je word gewoon vervangen door goedkoper personeel van hetzelfde uitzendbureau.Wie er werk voor me heeft in de buurt van Apeldoorn mag mij mailen.Heb alleen geen heftruck en alleen tussen 7:00 en 17:00
Louis  |   | 
31-12-2012
 | 
12:57 uur
Waarom gaan we werkgevers die willens en wetens bepaalde groepen discrimineren niet aan de schandpaal nagelen en negatief in de media zetten ?

Mooie worden cris maar je pleidooi om de ontslagregels te versoepelen niet eens nodig nu ten heden dagen is het doodsimpel om van een oudere af te komen als een groot bedrijf oudere kwijt wil dat roep je het AWVN en die helpen je zo aan de argumenten het UWV doet ook niet moeilijk.
Buiten dat als Ned de onslagregels gaat invoeren zijn ze zelfs nog slechter dan welke in bv de UK en de USA worden toegepast
Will  |   | 
3-01-2013
 | 
14:50 uur
Er is krimp in de reguliere uitzendbranche. Afname verloonde uren. Dat oa. een Tempo Team naar nieuwe verdienmodellen zoekt is geen unicum. Maar waar de markt - lees opdrachtgever- toch vraagt om een jonger iemand, met welke reden dan ook, zal ook Tempo Team als eerste aan deze wens tegemoetkomen. Business as usual. Alle morele saus en idealisme ten spijt. Maar het doet het goed in commerciële markt van vraag en aanbod. En leidt de gedachte aan mindere uitzendcijfers mooi even af. M.a.w.; geloof geen barst van deze moraalridders!
Leo  |   | 
4-01-2013
 | 
16:05 uur
Jammer, de vooroordelen van de even-niet-werkenden blijken dus ook hardnekkig.
Erg goed dat TempoTeam hier aandacht aan besteedt. Uiteraard hebben ze daar zelf ook baat bij, daar is niets mis mee.
Als werkzoekende moet je zelf zorgen dat je voor een werkgever 'je geld waard bent', en dat moet je ook nog kunnen aantonen. De arbeidsmarkt is een markt. En op elke markt wil de klant de beste kwaliteit voor de laagste prijs. Dat doe je zelf ook, dus dat kun je werkgevers niet verwijten.
Ik ben nu 64 en werkloos. En nee, ik ga nooit meer verdienen wat ik in mijn vorige baan had. Maar vanaf volgende week ben ik wel weer aan het werk. Leuk en uitdagend werk, maar een tijdelijk contract en tegen 60% van mijn vorige salaris. Dat geeft niet: ik weet wat ik kan, en mijn nieuwe werkgever weet dat binnenkort ook. En dan wil hij ook wel iets meer betalen.
Kortom, zorg dat je iets kunt wat de arbeidsmarkt nodig heeft. En zorg ook dat de geschikte bedrijven dat weten (dus solliciteer, meld je bij uitzendbureaus, wees actief!). En dan nog zul je maanden bezig zijn voordat het lukt. Maar er zijn wel kansen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10