Het is een bekend advies van mensen die zich bezighouden met time management: maak een takenlijstje oftewel een to-do-lijst. Op het eerste gezicht lijkt het een prima idee. U bepaalt elke ochtend wat u moet doen en gaat vrolijk aan de slag. Toch zitten er vervelende nadelen aan zo’n takenlijstje. De belangrijkste: ze werken niet...
"We zijn een bedrijf in de dienstverlening en hadden tot voor kort de zaken goed voor elkaar. Maar onze omgeving verandert en ik moet veranderingen doorvoeren, maar krijg de mensen niet mee . Ze zijn star en pakken de veranderingen niet echt op. Wat kan ik doen om die starheid te verbreken?"
Bedrijven bezuinigen in deze tijd vaak op trainingen. Daarmee bezuinigen ze in plaats van op kwantiteit, op de kwaliteit van hun personeel. Het is onverstandig om vanwege bezuinigingen uw hele trainingsprogramma aan de kant te schuiven. Toch is het goed om te onderzoeken wat nodig is en wat niet.
"Een aantal medewerkers op mijn afdeling heeft altijd meer aandacht en tijd nodig tijdens overleg en bij het ontvangen van instructies. Ze hebben kennelijk een andere (tragere) manier van denken en doen dan de rest van het team. Ik heb vaak het gevoel dat ze niet begrijpen wat ik bedoel. Hoe kan ik dat veranderen?"
Talloze professionele dienstverleners veronderstellen dat ze tijdens een kennismaking met een prospect eerst iets moeten vertellen over zichzelf en hun dienstverlening. De prospect moet toch weten met wie hij zaken doet en welke toegevoegde waarde de dienstverlener levert? En werkt het? Nee, meent Michel Hoetmer. Het opdreunen van een bedrijfspresentatie werkt eerder contraproductief.
"Mijn bedrijf bestaat dit jaar tien jaar. Het bedrijf is gestaag gegroeid, maar in de loop van de tijd niet veel veranderd. Ik besef dat dat moet veranderen. De lijn voor de toekomst bepalen kost veel tijd en energie en het kost me moeite de neuzen in dezelfde richting te krijgen. Heb jij tips?"
De meeste managers weten wel dat deze vorm van positieve aandacht van onschatbare waarde is. Toch wordt het compliment niet altijd goed gebruikt. Door een compliment te geven aan de verkeerde persoon, voor het verkeerde werk of met de verkeerde ondertoon, maakt u eerder iets stuk dan dat u er een positief effect mee bereikt. Frank van Marwijk bespreekt de valkuilen en hoe u ze kunt voorkomen.
"Ik maak sinds twee jaar deel uit van ons directieteam. In de directie zijn de afgelopen jaren veel wisselingen geweest. De afdelingen waar ik over ga zijn ondertussen verschillende leiderschapsstijlen gewend. Van directief tot laissez-faire. Ik merk dat ik aan het zoeken ben naar de juiste stijl. Hoe vind ik die?"
Wat effectief leiderschap is, verschilt per situatie. In tijden van crises bent u waarschijnlijk beter af met een besluitvaardige manager die stuurt op resultaten dan met een visionair met wilde toekomstplannen.
"Ik ben directeur van een school. Ik heb moeite om mijn rol helemaal scherp te krijgen met name op het gebied van gezag richting leraren, maar ook richting leerlingen. Wat kan ik doen om mijn gezag, formeel en informeel, te optimaliseren?"
Mag/moet je je collega’s zoenen met Nieuwjaar? Hoe vaak moet je dan zoenen, één, twee of drie keer? En als je zoent, begin je dan links of rechts? De vraag die de laatste jaren het meest gesteld wordt is: hoe kun je voorkomen dat je op je werk door collega’s gezoend wordt? Blijkbaar zoenen we nog steeds massaal, maar heeft niet iedereen daar evenveel trek in.
"Ik merk dat ik al jaren dezelfde managementstijl hanteer en hoewel dat goed gaat, valt het me op dat collega’s het vaak hebben over diverse vaktermen die met leiderschap te maken hebben, zoals Het Nieuwe Werken. Wanneer weet ik dat het nodig is om mijn stijl te veranderen en in hoeverre moet ik mee met dergelijke ontwikkelingen?"
Medewerkers die aversie hebben tegen bepaalde ontwikkelingen laten dat niet altijd merken. Ze menen misschien dat het zinloos is om strijd te voeren tegen de veranderingen of achten openlijke weerstand niet passend bij hun functie. Soms blijft actief verzet afwezig omdat het moment voor democratie al gepasseerd is. Sommige medewerkers laten het er echter toch niet bij zitten en voeren een vertragend gevecht om de plannen alsnog te traineren.
"Afgelopen jaar is er veel gebeurd binnen ons bedrijf. Er zijn mensen ontslagen en er is flink gereorganiseerd. Het vertrouwen in de toekomst heeft een deuk opgelopen en aan mij de taak om daar werk van te maken. De inspiratie moet terug komen en de mensen moeten leren om met elkaar de toekomst met vertrouwen tegemoet te gaan. Hoe pak ik dat aan?"