zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
auteurs
 

Fred Akkerma

Fred Akkerma (1972) is hoofdredacteur van Managersonline.nl. Daarvoor was hij journalist, ondernemer en manager. Nu alle drie. Fred is tevens uitgever van de ondernemers e-zines Brisk Magazine en BC.nl.
Fred Akkermalaptop@managersonline.nl
 
 
 

Artikelen van Fred Akkerma:

 

Acht manieren om uw politieke kwaliteiten te verbeteren

Door: Fred Akkerma , 19 februari 2012
Een open en eerlijke bedrijfscultuur is een utopie. Een organisatie bestaat uit een verzameling individuen. En hoezeer iedereen ook is begaan met het bedrijfsbelang, het individuele belang weegt vroeg of laat altijd zwaarder. En omdat nooit alle individuele wensen kunnen worden gerealiseerd, moet u vechten voor uw belangen. Niet met stokken, zwaarden of geweren maar met woorden, verleiding en handige manoeuvres. Met politiek gedrag dus. Fred Akkerma over wederzijdse afhankelijkheid, verborgen agenda\'s en het belang van sleutelfiguren.
  Lees verder...
 

Taakgericht versus mensgericht management

Door: Fred Akkerma , 08 januari 2012
Wat effectief leiderschap is, verschilt per situatie. In tijden van crises bent u waarschijnlijk beter af met een besluitvaardige manager die stuurt op resultaten dan met een visionair met wilde toekomstplannen.
  Lees verder...
 

Zes lessen in mensen motiveren

Door: Fred Akkerma , 16 oktober 2011
Hoe motiveert u uw medewerkers? Les één: wéét wat hen beweegt. Maar zelfs in dat geval hebt u soms te maken met tegendraads gedrag. Reden voor een gerichte aanpak van weerspannige types. In dit artikel worden zes verschillende groepsrollen op een rijtje gezet. Elke groepsrol vraagt om een andere motivatie-aanpak.
  Lees verder...
 

Vijf managementmodellen die u móet kennen

Door: Fred Akkerma , 19 juni 2011
Leidinggeven en management zijn onderwerpen met een hoog stuurlui-gehalte. In de veilige omgeving van kantine, kroeg of studeerkamer weet iedereen hoe het beter kan. Is er een \'beste\' manier? Wat zeggen de goeroes? Waar gaan die modellen over? Wie heeft ze bedacht en wat heeft u er aan in de praktijk? Vijf namen die u écht moet kennen.
  Lees verder...
 

Twaalf instinkers bij salarisonderhandelingen

Door: Fred Akkerma , 12 december 2010
Salarisonderhandelingen zijn altijd spannend. Natuurlijk wilt u het hoogst bereikbare. Maar tegenover u zit iemand die misschien wel dagelijks dit soort besprekingen voert. En u hooguit eens in de paar jaar. Brisk Magazine verzamelde de vragen die P&O\'ers op u afvuren, waardoor u zich bescheiden gaat opstellen. Niet doen! Lees en wees voorbereid op deze twaalf valkuilen.
  Lees verder...
 

Tien tips om tijdsdruk te lijf te gaan

Door: Fred Akkerma , 22 augustus 2010
Ongetwijfeld bekend: te veel werk voor te weinig uren. Gevolg: avondjes overwerken. En ach, die zondagmiddag had u toch nog niets gepland, dus die rapportage kan er dan in één moeite door. Tien tips om uw tijd effectiever te besteden.
  Lees verder...
 

Checklist functioneringsgesprek

Door: Fred Akkerma , 01 augustus 2010
Ook geen zin in het voeren van functioneringsgesprekken? Toch doen! Met een beetje voorbereiding en nazorg fietst u met gemak door de gesprekken heen. Tien tips.
  Lees verder...
 

Checklist: Hebt u leiderschapsgenen?

Door: Fred Akkerma , 12 juli 2010
Is leiderschap te ontwikkelen of ligt het vast in de genen? In de jaren zeventig en tachtig werd stellig gedacht dat talent volledig afhankelijk was van opvoeding, onderwijs en andere sociale factoren. Sinds we steeds meer weten over de werking van de hersenen en over genetica, lijkt leiderschap echter niet te zijn aangeleerd, maar aangeboren. Daarvoor bestaat inmiddels behoorlijk overtuigend bewijs. Inclusief de checklist "Ben ik een leider?".
  Lees verder...
 

Tien tips om hogerop te komen

Door: Fred Akkerma , 13 juni 2010
Goed presteren is natuurlijk een prima methode om promotie te maken. Maar -helaas maar waar- er is meer voor nodig dan alleen dat. U moet zichtbaar zijn, in de smaak vallen en af en toe ook een collega genadeloos afbreken. Dat zijn de regels van het spel. Tien tips om dat voor elkaar te krijgen. Eentje alvast: ga nooit parttime werken!
  Lees verder...
 

Zes eenvoudige technieken om sneller te lezen

Door: Fred Akkerma , 09 november 2008
De komst van computers, internet en email heeft de hoeveelheid informatie in korte tijd exponentieel doen toenemen. Het fabriceren van teksten is dankzij copy/paste veel gemakkelijker geworden. Maar u moet het allemaal maar zien te lezen. Kan dat niet een beetje sneller?
  Lees verder...
 

Acht manieren om anderen te beďnvloeden

Door: Fred Akkerma , 31 augustus 2008
Hoe krijgt u dingen gedaan? Formele bevoegdheden zijn handig, maar meestal niet voldoende om in de veelal informele, Nederlandse organisaties uw plannen en ideeën verwezenlijkt te krijgen. Invloed is dan belangrijker dan macht. Invloed hebben hangt niet zozeer af van uw positie of functie, maar veel meer van uw persoonlijk optreden. Fred Akkerma zet acht manieren om invloed uit te oefenen op een rijtje.
  Lees verder...
 

Tien domme vragen over strategie

Door: Fred Akkerma , 01 juli 2007
Bedrijven die duidelijke strategische keuzes maken en deze consequent doorvoeren, zijn succesvoller dan bedrijven die van alles een beetje doen. Dat stelde ooit oerstrateeg Michael Porter. Het klinkt zo voor de hand liggend: wie kiest, heeft succes. Wie echter dieper in het onderwerp strategie duikt, verdwaalt per direct. Tien antwoorden op dito domme vragen over strategie.
  Lees verder...
 

Checklist voor de moderne manager

Door: Fred Akkerma , 17 december 2006
De moderne manager is van veel markten thuis. Hij of zij heeft een inspirerende visie op de toekomst van het bedrijf; zet de strategie uit en weet ook op kortere termijn resultaten neer te zetten. Daarnaast is de leider van nu energiek, moedig en evenwichtig en verplaatst zich moeiteloos in de gevoelens van anderen. Hij of zij en brengt mensen in beweging. Bent u zo\'n type of valt er hier en daar nog wat te verbeteren? Hier is een checklist.
  Lees verder...
 

Top-3 best gelezen artikelen van 2005

Door: Fred Akkerma , 01 januari 2006
In 2005 deelden de auteurs van Managersonline.nl in tientallen artikelen weer veel managementkennis met u. Traditiegetrouw zetten wij op een rijtje welke artikelen u het liefst las: de top-3 van best gelezen artikelen op Managersonline.nl in het afgelopen jaar.
  Lees verder...
 
1 2 volgende >
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10