zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
webloggers
 

Fred Akkerma

Fred Akkerma is hoofdredacteur van Managersonline.nl. Daarvoor was hij journalist, ondernemer en manager. Nu alle drie.
Fred Akkerma fred@managersonline.nl
 
 
 

Weblog`s van Fred Akkerma :

 

Word traditioneel en verdien meer!

Door: Fred Akkerma , 26 september 2008
Traditioneel ingestelde mannen (die vinden dat er verschillen zijn in de rollen van man en vrouw) verdienen aanzienlijk meer dan 'moderne' mannen (die vinden dat ze precies hetzelfde zijn als vrouwen). De conclusie lijkt simpel: ga traditioneel denken! Inderdaad.
  Lees verder...
 

E-mail irritant? Zeker, maar er is geen alternatief. . .

Door: Fred Akkerma , 15 september 2008
In het Financieele Dagblad pleit een IBM-medewerker voor een e-mailvrije wereld. Volgens Luis Suarez is het een vervelend en inefficiënt medium. Wie na twee of drie weken terugkomt van vakantie, schrikt zich rot van de hoeveelheid e-mails die hij moet beantwoorden, zo redeneert hij. Daar heeft hij wel een punt. Plus: vijf tips voor efficiënt e-mailbeheer.
  Lees verder...
 

Lekker voordelig Rolls Royce rijden

Door: Fred Akkerma , 19 augustus 2008
Wist u het? Ik niet. Ik wist wel dat de wegenbelasting op een oldtimer (ouder dan 25 jaar) achterwege blijft, maar niet dat ook de bijtelling veel lager is dan op nieuwe auto's. Dat las ik onlangs op deze site. De bijtelling voor auto's ouder dan 15 jaar is gebaseerd op de economische waarde (dagwaarde) en niet op de nieuwwaarde. Dat maakt het wel heel aantrekkelijk een 'oudje' te gaan rijden. Een Rolls Royce bijvoorbeeld.
  Lees verder...
 

Drie suggesties voor een originele vacaturetekst

Door: Fred Akkerma , 14 augustus 2008
Op Brisk Magazine staan vandaag de tien meest gebruikte (flauwe) termen die in vacatureteksten worden gebruikt. Ook Managersonline.nl bericht erover. Het gaat steeds om woorden als 'zelfstandig', 'uitdagend' en 'dynamisch'. Weten de opstellers geen betere en originerele teksten te verzinnen? Je zou bijna denken dat iedereen hetzelfde moet zijn. Ik bied u graag wat suggesties aan voor alternatieve vacatureteksten.
  Lees verder...
 

Managers buiten schot bij illegale prijsafspraken

Door: Fred Akkerma , 27 juli 2008
Het maken van prijsafspraken -ofwel: een kartel vormen- is nadrukkelijk verboden in Nederland en Europa. En er worden flinke boetes opgelegd als de NMa er eenmaal lucht van krijgt. Bestuurders bleven persoonlijk tot nu toe buitenschot. Goed nieuws voor hen: dat blijft ook nog even zo. In elk geval tot 2010.
  Lees verder...
 

Waarom rijdt u nog niet in een automaat?

Door: Fred Akkerma , 20 juli 2008
Langzaam maar zeker dringt de automaat een beetje door in Nederland. Inmiddels is een op de vijf nieuw verkochte auto's uitgevoerd met een automatische versnellingsbak. Maar dat is nog steeds weinig. Zelf heb ik nooit goed begrepen waarom er nog mensen in een schakelbak rondrijden. Waarom rijdt u niet in een automaat?
  Lees verder...
 

Beslissers van morgen lezen Donald Duck

Door: Fred Akkerma , 09 juli 2008
Niet de Volkskrant, niet NRC. Niet Elsevier of Vrij Nederland, nee, de beslissers van morgen lezen de Donald Duck. Studenten lezen in hun vrije tijd niet over wereldproblemen of intellectuele vraagstukken, maar verdiepen zich liever in de avonturen van Kwik, Kwek, Kwak en hun 'gekke oom' Donald Duck.
  Lees verder...
 

Wegener-journalisten moeten niet zeuren

Door: Fred Akkerma , 04 juli 2008
Bij uitgeefconcern Wegener (bekend van onder meer het Brabants Dagblad en de Gelderlander) moeten banen weg. De nieuwe eigenaar, Mecom, eist een hoger rendement. Redacteuren van de regionale krantentitels  komen in opstand en dreigen zelfs 'de'  krant een dag niet te laten verschijnen, een unicum. Toch moeten de Wegener-journalisten niet zeuren. Veel te lang beschouwden zij internet als een bedreiging in plaats van een kans. Met alle gevolgen van dien.
Update: de journalisten krijgen toch hun zin.
  Lees verder...
 

Managementlegende Eckart Wintzen overleden (1939-2008)

Door: Fred Akkerma , 24 maart 2008
Op vakantie in zijn huis in Frankrijk is vrijdag de ondernemer en managementgoeroe Eckart Wintzen onverwacht aan een hartstilstand overleden. Hij was 68 jaar. Dat meldde een naaste medewerker zondag. Wintzen greeg de 'goeroe'-status dankzij zijn concept van 'delende cellen' die er op neer kwam dat organisatieonderdelen nooit te groot mogen worden.
  Lees verder...
 

Wat Belgische managers anders doen

Door: Fred Akkerma , 14 maart 2008
Nederlanders houden van Belgen, ook in het bedrijfsleven. Inmiddels wordt één op de vijf AEX-fondsen geleid door een Belg. Andersom niet. Belgen mogen ons niet zo. Dat durf ik te stellen, want ik hoorde het gisteren letterlijk uit de mond van  Rudi de Becker, CEO van Hagemeyer en Vlaming. Dat is mede de reden waarom zakendoen in België lastig kan zijn.
  Lees verder...
 

Cruijff aan de macht bij Ajax: interessant management experiment

Door: Fred Akkerma , 20 februari 2008
Als het waar is wat de media schrijven, grijpt voetballegende Johan Cruijff de macht bij voetbalclub Ajax. Vanuit managementperspectief zou dat interessant zijn. Krijgt 'de man uit het veld' de club er weer bovenop, wat beroepsmanagers niet lukte? Hij kan een schitterend rolmodel zijn voor professionals in welke sector dan ook.
  Lees verder...
 

Zeven controversiële presentatietips

Door: Fred Akkerma , 08 november 2007
Pieter Frijters is één van de - zo niet dé - beste presentatietrainer van Nederland. Vrijwel dagelijks traint hij groepen directeuren, managers en anderen die regelmatig een voordracht, presentatie of speech moeten houden. Ook een aantal Managersonline.nl-lezers, want hij adverteert al sinds 2001 vrij uitgebreid op deze site. Wat maakt hem zo succesvol?
  Lees verder...
 

Wel of niet ok: Zwarte Zakenvrouw van het Jaar?

Door: Fred Akkerma , 10 oktober 2007
Sherita Narain, directeur-eigenaar van Thermen Holiday in Schiedam, is zaterdag uitgeroepen tot Zwarte Zakenvrouw Nederland 2007. Mooi voor haar natuurlijk. Of niet? Had ze gewoon Zakenvrouw van het Jaar moeten worden of gewoon niks? Mijn stelling: de verkiezing Zwarte Zakenvrouw van het Jaar is een prima idee! Nairan is namelijk allochtoon ('zwart'), vrouw en succesvol. Dat is een beter rolmodel dan het slachtoffer uithangen.
  Lees verder...
 

Vijf kanttekeningen bij de affaire-Verdonk

Door: Fred Akkerma , 18 september 2007
Rutte heeft gesproken. Rita ook (hier en hier). Mijn conclusie: leiders die geen kritiek kunnen velen zijn geen knip voor de neus waard. Mark Rutte is een bangerik. Met hem gaat het (politiek) vermoedelijk slecht aflopen. Rita gaat met de eer strijken. In elk geval lijkt het erop dat na Wilders en Verdonk er geen plek meer is voor rechtse geluiden in de VVD. Maar u mag het zeggen: heeft u liever Rita of Rutte?
  Lees verder...
 
< vorige 1 2 3 4 5 6 volgende >
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10