zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vacaturetekst blinkt vaak uit in saaiheid

12 augustus 2008 - Werkgevers hebben – zelfs in deze krappe arbeidsmarkt - moeite om goede en creatieve vacatureteksten te schrijven. Standaardtermen en open deuren voeren de boventoon, terwijl juist creativiteit en onderscheidend vermogen nodig zijn om werkzoekenden aan te spreken.

Dit blijkt uit onderzoek van de AMC Academie naar het gebruik van standaardtermen in personeelsadvertenties. Uit het onderzoek blijkt dat het vocabulaire van werkgevers zich veelal beperkt tot een kleine hoeveelheid open deuren. Informeel, ambitieus, dynamisch. Het is haast niet meer mogelijk om deze woorden niet tegen te komen in vacatureteksten. 

De ideale kandidaat

Volgens Vivian Tsang van de AMC Academie is het een combinatie van gemakzucht en gebrek aan creativieit. "Werkgevers hebben meestal gisteren kandidaten nodig. Tijdgebrek en haast spelen dus een rol." Zij ziet echter ook een gebrek aan creativiteit bij het schrijven van zowel competentieprofielen als cultuuromschrijvingen. Tsang: "Het lijkt erop dat veel werkgevers op zoek zijn naar dezelfde kandidaat." De ideale kandidaat moet vooral zelfstandig en flexibel zijn. Zo komt de term ‘zelfstandig’ in diverse varianten voor in meer dan een derde van de onderzochte vacatures. Andere veelvoorkomende termen zijn ´uitdagend´ en ´professioneel´. 

Dynamisch, informeel en open

Ook als het gaat om het omschrijven van de organisatiecultuur tonen werkgevers zich weinig creatief. Veel organisaties claimen ‘dynamisch’, ‘informeel’ en ‘open’ te zijn. Volgens de AMC Academie wordt een unieke en onderscheidende positionering in de arbeidsmarkt steeds belangrijker. Organisaties met een sterk werkgeversmerk hebben immers minder moeite om kandidaten aan te trekken. Aan het veelvuldig gebruik van standaardtermen ligt volgens Tsang een aantal redenen ten grondslag. "Sommige werkgevers durven geen kandidaten uit te sluiten en beperken zich om die reden tot het gebruik van standaardtermen. Anderen weten gewoon niet goed naar wie ze op zoek zijn. Daarnaast weten we uit ervaring dat het merendeel van de recruiters en P&O’ers simpelweg nooit een training heeft gevolgd voor het schrijven van vacatureteksten." 

Scherp profiel

Wat zouden werkgevers kunnen verbeteren aan hun vacatureteksten om het rendement te verhogen? Volgens Tsang is het allereerst belangrijk om te weten wie je zoekt. Een scherper profiel van de kandidaat is makkelijker om in een vacaturetekst te verwoorden en maakt dat werkzoekenden zich eerder herkennen in een functieprofiel. Als het gaat om de cultuuromschrijving moeten organisaties zich vooral afvragen wat hun organisatie uniek maakt. Het antwoord op de vragen "Wie ben ik als werkgever en waarom zou iemand bij mijn organisatie willen komen werken?" vormt mede de basis voor een goede onderscheidende vacaturetekst.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Weinig angst voor opkomst robotcollega’s
 Bedrijven verwachten ingrijpende veranderingen om voorop te lopen in digitale economie
 'DDoS-aanvallen op banken waren niet zo groot'
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Liever geen Engelse vacatureteksten!
 Zes tips voor het schrijven van goede vacatureteksten
 Werven via Hyves loont
 Negen aandachtspunten voor een effectieve wervingssite
 
 
reacties
 
Maarten Brons  |   | 
13-08-2008
 | 
09:28 uur
Er is inderdaad sinds de jaren 80 (misschien wel eerder) weinig veranderd aan de manier van werven en het plaatsen van vacatures. Niet alleen teksten zouden wervender kunnen, ook kunnen vacatures worden verfraaid door er afbeeldingen en eventueel videofilmpjes bij te zetten. Door op deze wijze vacatures te plaatsen, kunnen bedrijven hun werkplek verkopen/presenteren. Zo krijgt een werkzoekende een compleet beeld van het bedrijf waarop hij/zij solliciteert.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
CEO: zet ethisch handelen medewerker hoger op de bedrijfsagenda (1) 
Goed management boost de productiviteit  (1) 
Pakketdiensten vergelijken: besparen op verzendkosten (1) 
Leadgeneratie, social selling en contentmarketing niet op niveau (1) 
‘Cloudmasters’ versnellen eigen mogelijkheden om branchegenoten te verslaan (1) 
Ga tijdig met complimenten aan de slag! (1) 
Verbetering huis: verandering tuin heeft grootste voorkeur (1) 
beurs
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Nedap 50.2  2.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
USG people 17.2  -1.5 %
Corio 52.5  -1.1 %
Beursupdate: AEX op Wall Street
Intel boekt recordomzet, maar minder winst
Starbucks boekt hogere omzet en winst per aandeel
meer beurs
top10
Luie manager voorkomt burn-out
CEO: zet ethisch handelen medewerker hoger op de bedrijfsagenda
Strengere eisen papiervernietiging door invoering AVG
Goed management boost de productiviteit
De vier belangrijkste ontwikkelingen voor de M&A-markt
Pakketdiensten vergelijken: besparen op verzendkosten
Vijf trends op de arbeidsmarkt voor banking & financial services
VCP: meer rekening houden met eisen werknemer
Man tevredener over hoe partner met geld omgaat dan vrouw
Duitse occasions meest geliefd in Europa
meer top 10
vacatures
meer vacatures