Reactie: Mensen, mensen toch... wat mij betreft zou de discussie gewoon kunnen ingekort worden zowel in 2007 als nu in 2012 door te stellen dat het gewoon een en-en verhaal is. Net zoals die eindeloze discussies over management en leiderschap. Iedere leidinggevende is zowel een manager als een leider.
Groetjes,
Joan
Reactie: Helemaal eens met Ron. Een mogelijkheid om efficiënt om te gaan met tijd is het terugdringen van zinloze tijdsbestedingen. Een van deze tijdsbestedingen is het dom volgen van opleidingen, die er niet toe doen. Online leren past daarbij echter wel in het nieuwe werken. Met bijvoorbeeld het vraaggestuurd leren als basis en de gedachte van Wisdom of the Crowd besparen ondernemers, managers en werknemers vele kostbare uren opleiding en ze leren hetzelfde.
Als je wat wil bereiken is hard werken en zijn vele uren extra onontbeerlijk! Succes daarmee in 2012.
Reactie: Dit onderzoek en de resultaten daaruit gelden ongetwijfeld ook voor overige ambitieuse mensen. Op het Zivier kennis- en leerplatform blijken steeds meer oudere werknemers deel te nemen aan online kennisdeling en optimalisering van het eigen kennisniveau.
Reactie: Alleen jammer dat je van de NHG je woning niet mag onderverhuren. En dat terwijl het verhuren van de koopwoning soms een oplossing kan zijn indien deze erg lang te koop staat.
Reactie: Als directeur moet je knopen doorhakken en dat staat niet iedereen altijd aan. Zoveel mensen, zoveel wensen. Laat je teamlid/leden er zelf over nadenken; laat ze met een voorstel waarmee wel iedereen het eens kan zijn. Dat dwingt ze tot nadenken. Ze komen dan waarschijnlijk ook wel tot de conclusie dat het niet altijd iedereen naar de zin kan worden gemaakt.
Reactie: Het kan zijn dat bepaalde managers wel een heel erg vooruitziende blik in 2007 hadden...
Of misschien een tijdelijk gebrek aan inspiratie bij de auteur?
Mijns inziens is het altijd de combinatie van (taakgericht) directe aansturing versus (mensgericht) de brug maken tussen het verlangen van de organisatie en het verlangen van de medewerken.
Hoewel ik steeds vaker merk dat in ''het nieuwe werken'' de mensgerichte aanpak het best werkt.
Mensen bewegen het best vanuit hun eigen verlangens. Dus managers, zet een systeem op waarmee je het verlangen van medewerkers verbindt met de visie en doelen van de organisatie.
Reactie: Er wordt hier een heel belangrijk deel van de conclusie niet vermeld: het gaat om 26.314 euro per lid van een gezin -dus een gezin met 2 kinderen moet 105.000 euro per jaar belastingvrij overhouden -een jaarsalaris van dik 2.2 ton bruto.
Fred heeft in de eenvoud zeker gelijk. Blake & Mouton hebben dit ook onderzocht én zeggen dat er een combinatie van te maken is. Ieder mens heeft wat taakgerichtheid; 'Dit moet nu gebeuren' en wat mensgerichtheid; 'Jammer dat het niet niet gelukt is'.
En ja er zijn ook nieuwe leiders: dienend visionair ed. En deze eenvoud is juist een mooi uitgangspunt.
Waar mijn vraagstuk om gaat is het volgende:
In welke organisaties wordt er taakgericht gewerkt en waar mensgericht?
Is dit niet Anglo-Amerikaans versus Rijnlands?
Reactie: Als directeur op een basisschool ben je eigenlijk kansloos. Wanneer je denkt dat je met democratische besluitvorming een eind komt, blijkt dat als er ééntje tegen is, je plan voor verbetering niet doorgaat. En als je het toch probeert omdat immers 95% van de collega's het eigenlijk wel ok vindt.... dan wordt er gesaboteerd.
De enige echte oplossing is, vervang (een deel van) je team.
Reactie: De coach is als een spiegel: een dialoog met jezelf.
Wanneer je hem gebruikt?: Als je er behoefte aan hebt.
Wanneer je ongevraagd van anderen een spiegel voorgehouden krijgt kun je beslissen er niet in te kijken.(dit kan een neutraal persoon zijn)
Wanneer anderen het wenselijk vinden dat je in *hun* spiegel kijkt, dan heb je daar in principe geen neutraal persoon voor nodig. Dat kun je als baas, collega of klant denk heel goed zelf af. (Een externe dialoog dus)