Reactie: Je kunt hier in Nederland je vraagtekens zetten bij een onderzoek wat in het VK is uitgevoerd natuurlijk.
Communicatie in Nederland
In Nederland lijkt het steeds meer gemeengoed maar niet te communiceren. En met niet communiceren bedoel ik hier veel tre emailen maar niets te zeggen.
HR en Recruitment
Dat word nog erger per segment en vakdiscipline. Het ergste is politiek, HR en recruitment. Daar word ongemeen niets en bijzonder incompetent gecommuniceerd als er al word gecommuniceerd.
email ter ondersteuning
Men vergeet vooral dat emailen een functioneel onderdeel moet zijn van communicatie en zeker geen hoofdbestanddeel. Wanneer men namelijk alleen gebruik maakt van email, gaat vaak en veel van 'nuance' verloren met alle gevolgen van dien.
Gebruik email dan ook ter ondersteuning of bevestiging en niet meer dan dat.
Reactie: Hier worden weer flink wat open deurn ingetrapt.
Leiderschap heb je of ....
Ik wil hier allereerst opmerken dat je Leiderschap niet kunt leren. Dat heb je in je of dat heb je niet in je. Wanneer je er mee bent begiftigd kun je het uitbouwen.
Talent (h)erkennen...
Ook dat is een beetje een dooddoener. Wat is talent en hoe (h)erken je talent. Hoe weet je of mensen in een team goed bij elkaar passen en goed samen kunnen werken, vooraf, en wie niet.
Talent is niet...
Talent is niet iemand een assessment laten doen en daar iets aan ontlenen. Verreweg de meeste van dergelijke methoden laten slechts een momentopname zien, iets wat ook nog eens gemanipuleerd kan worden. Immers, degene die een assessment ondergaat heeft er zelf ook het grootste belang bij.
Een succesvol manager is niet altijd....
Een succesvol manager is beslist niet altijd succesvol. Daarvoor zijn er heel erg vaak externe factoren die een rol daar in spelen. De meeste leiders weten externe factoren te managen voor een deel en die mede bepalend te maken voor succes.
Een manager en charisma...
Dat is ook zo'n dooddoener. Charisma heb je van nature, word door anderen ook als zodanig (h)erkend of dat is er niet. Het is niet een eigenschap dat je jezelf eigen kunt maken.
Managers die 'lijden'....
Vaak denkt men maar te pas en onpas dat managers kunnen worden gekneed en gevormd. Dat is maar ten dele zo want er is iets heel curieus met al die 'ondersteunende' of 'vormende' methoden en opleidingen voor managers.
Mensen, dus ook managers, pikken datgene op wat van nature het best bij hen past. Dat gebeurd aan de hand van totaal onzichtbare, en in meer dan 95% van al die methoden onbekende, wetten en regels. Hetgeen niet bij ze passen tijdens zo'n leerstage, pikken ze dan ook maar even op en vergeten dat met dezelfde sneltreinvaart weer.
Rendement van stages en courses...
Vreemd genoeg is er maar weinig bekend van het rendement van al die stages en courses die 'managers' kunnen volgen ter verbetering van. Is het niet op zijn minst curieus dat al die methoden twee vragen zelden tot niet vooraf stellen?
1. Heeft u van nature leidinggevende elementen in u?
Niet iedereen heeft die. Veel mensen denken die te hebben of hebben de aspiratie daartoe maar missen zoveel. Veel mensen vinden dat zij het hebben met alle fianciële gevolgen van dien.
2. Heeft u kennis en ervaring in de discipline of veld waar u zich in begeeft?
Veel managers denken dat wanneer zij in de ene of andere methodiek zijn geschoold dat ze vrijwel alles kunnen managen. Je komt dat in veel lagen van politiek en bedrijfsleven tegen met alle kwalijke gevolgen van dien.
Heb je namelijk geen affiniteit met de materie waarmee je aan de slag gaat ZAL Schade veelal het resultaat zijn.
Management en Leiderschap van naturen zijn wel degelijk vooraf inzichtelijk te maken waarmee het Nut en het Rendement van het volgen van een opleiding, course of stage heel goed vooraf kan worden bekeken en berekend.
Reactie: ik kan mij vinden in de uitleg. als drie vierde van de stafleden de boodschap begrijpen
en ermee aan de slag gaan maar één vierde van de stafleden jaren aan stuk jou als leider niet willen begrijpen en niet willen aannemen en uitvoeren van opdrachten via de juiste communicatie doorgeven aan eigen teamleden.
Wat voor soort communicatiemethodiek kan en mag men gebruiken.
Reactie: Het stuk is interessant en spraak me heel veel aan. Manipulatieve acties/handelingen is inderdaad een dagelijks gebeuren en kan in zowel positief als niet positief handelswijze gebruikt worden. Het naar voren gebrachte voorbeelden m.b.t positieve handelswijze van de leider/manipulator vindt ik goed en noodzakelijk voor het bevorderen van een betere samenleving, goeie onderlinge samenwerken en welvaart van een entiteit in het bijzonder en gemeenschap in het algemeen.
Reactie: Heldere en inspirerende uiteenzetting over leiderschap. Het woord ''manipulatie'' blijft voor mij toch nog de minder positieve connotatie behouden van : iemand ertoe toe brengen iets te doen dat hij eigenlijk niet zelf wil.
Mijn advies : Zou het niet constructiever zijn om te spreken van ''coachend leiderschap'', zoals gedaan wordt in bepaalde literatuur. Dit dekt, mijns inziens dezelfde lading als wat in dit artikel wordt beoogd en...geeft een positiever gevoel.
Carmela Schamps - België
Reactie: Steeds meer en vaker komen we publicaties tegen van dit kaliber.
Byod, een brug te ver...
Als we als IT professional sec kijken, volgens de meest basale normen, is het nog steeds de organisatie die besluit welke strategie te volgen op gebied van IT en niet de medewerker.
Byod en de medewerker...
Alleen al vanuit economische en beveiligings oogpunt is het hele byod vergaal een zeef van problemen. Als een medewerker al zijn eigen spullen wil gebruiken dan blijkt er bij meer dan 60% van de organisaties helemaal niets geregeld.
Afname van gedegen Human Capital
Veel organisaties hebben als een speer, sinds 2008, er voor gezorgd dat 'duurder' en 'kennis personeel' de organisatie uit ging. Daar voor terug nam men zeer 'goedkope' krachte op tal van 0 uren achtige constructies terug.
Tegelijkertijd kraaien HR/Recruiters dat zij op zoek zijn naar:
De groenteboer die alles moet weten van gekeurd vlees van de slager, 'en passant' in staat moet zijn IT te kunnen bedrijven om de 'uitdagingen' van de afdeling te lijf te kunnen gaan, uiteraard die medior met WO of bachelors die dit een heerlijke uitdaging vind. U dient hiiervoor uiteraard Spaans en Pools te kunnen spreken en Engels en Nederland een absoluut pluspunt.
Neen u heeft geen uitzicht op een vaste aanstelling iets wat dit alles voor u alleen maar uitdagender zal maken. Steekwoorde verder, Loyaal, Betrouwbaar, Zelfstarter, Duurzaam inzicht.
En de auteur van dit artikel maar denken dat er dus mensen met inzicht en kennis rondlopen om dit alles te kunnen mannen.
Het word eens tijd dat men zich eens achter de oren krabt en zichzelf af gaat vragen hoe groot de schade voor de organsiatie is, aantoonbaar wel te verstaan. Want als we met zijn allen verzanden in allerlei onderzoekjes met 'sturende' vraagstellingen maar de kern van de problemen niet benoemen, blijft die schade alleen maar groeien.
Het is allang tijd te gaan beseffen wat u zult bereiken als u bezig blijft Human Capital op deze wijze te blijven benadeen en behandelen. Zaken zoals loyaliteit, inzicht, kennis van zaken, betrouwbaarheid, en zakelijke continuiteit, kosten investeren.
Investeren van werkgever, investeren van werknemer, maar bovenal van elkaar op aan kunnen, ook in mindere tijden. Wat nu plaats neemt is een miljardenkostende kaalslag, die geen goede afloop kent.
Verwatering van parate kennis
Door de toenemende vergrijzing en de stappen gezet, is er een enorme kaalslag te weeg gebracht in kennis en Human Capital. Die kennis overdracht die op de conventionele manier plaats nam, heeft men catagorisch over boord gezet.
Verdeel en heers
De ene app volgt de ander op. het kan niet anders dat die ene vraag telkens maar niet word gesteld. Leveren die pijlsnelle ontwikkelingen ook zakelijk rendement op? Alleen de commerciële lieden roepen om het hardst dat dit wel zo is maar de vraag is of dat ook werkelijk zo is.
Basale normen en waarden van IT
Er zijn steeds minder professionals die, uiteraard, heel erg bedreven zijn in 'hun trucje', maar voorts geen enkel idee hebben van proces en project vaardigheden of de werkelijke werking van IT als materie.
Het kan dan ook niet anders dan dat de steeds groter wordende incidenten, met steeds groter en breder impact, alleen maar toe zullen nemen.
Reactie: ''Ik beïnvloed hem met een trucje en hij heeft amper in de gaten dat ik dat doe''
Waarom zou je manipuleren gebruiken (en daarmee dus een trucje inzetten zonder dat de ander het door heeft) terwijl je ook coachend leiderschap kunt inzetten? Een vergelijking met je kind zijn bord leeg laten eten past meer bij positief opvoeden dan een besluit nemen als manager. Via de coachende weg, hoef je niet te manipuleren, stel je beide belangen even hoog en kan er zelfs een derde weg uitkomen die jezelf van te voren niet had bedacht.
Je schrijft ook het volgende: ''U kunt mensen motiveren tot overeenstemming en hen het gevoel geven dat ze zelf tot deze ideeën zijn gekomen.'' Dat kan achteraf wel eens een katerig gevoel zijn doordat ze zich meegesleept voelen in de charismatische overtuiging van de manipulerende leiderschapsstijl.
Mijn advies:
wees oprecht nieuwsgierig naar elkaars belangen, onderzoek de standpunten en de weerstand en ga samen echt op zoek naar een win/win, waarbij er mogelijk een oplossing uit komt die niemand van te voren bedacht heeft, dus niet gestuurd is op basis van een vooraf bedacht script.
Reactie: Volgens mij is het zo dat als mensen door krijgen dat ze worden gemanipuleerd het tegen je gaat werken. En je hebt dan wel een imago opgebouwd waar je hard aan moet werken om deze weer goed te krijgen. Een natuurlijke afwisseling van verschillende stijlen die bij je passen geeft volgens mij het beste resultaat. Beter nog luisteren, erkennen en beargumenteren en tot een democratisch besluit komen.
Reactie: Zou alleen een 12 jaar lang opgebouwd dossier voldoende zijn?
http://www.wijbrabant.nl/nieuws-overzicht/tu-eindhoven-doet-12-jaar-over-ontslag-disfunctionerende-onderzoekerdocent/
Is toch erg dat een disfunctionerende werknemer nog 12 jaar lang in dienst kan blijven.
Reactie: Volgens mij gaat IT al lang niet meer alleen om kosten besparing. In de snelheid en drukte van onze huidige maatschappij, zo wel in werk als prive, willen we nog steeds betrokken medewerkers die goed geinformeerd zijn en die makkelijk bij de nodige informatie kunnen. In het kader daarvan lijkt Byod me zeker een handige tool. Maar ja, daar zitten ook een hoop haken en ogen aan ja, op meerder fronten. Het is dus wat mij betreft ook niet iets wat maar zo de organisatie 'in gegooid' kan worden. Het vraagt om een goed overdachte beleidstructuur. Als een orgnisatie na denkt over/weet wat hij wil en de IT profs weten wat er kan en mogelijk is moet je volgens mij tot een mooie tool kunnen komen.
Reactie: IK BEN DIEGENE DIE OOK DOOR PSYCHISCHE PROBLEMEN STEEDS NAAST HET NET VIST.
jetta kleinsma fijn dat je dit zegt alleen komt er wat van! dit hoop ik al jaren