zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vijftien dingen die succesvolle managers als vanzelfsprekend doen

29 oktober 2013 - Effectief leiderschip is gedrag dat u zichzelf kunt aanleren en dat na verloop van tijd automatisch gaat. Goede, ervaren leiders nemen razendsnel beslissingen, zien overal patronen, voelen aan wat de belangrijkste factoren zijn en schatten kansen perfect in. Ze vertrouwen op hun intuïtie en weten elke kans met beide handen aan te grijpen.

Wilt u ook een effectief leider worden? Glenn Llopis van Forbes zet op Express.be vijftien gedragingen op een rijtje waarin u zich dan zou moeten bekwamen.1. Anderen op de voorgrond stellen. Een goed leider zoekt niet zelf de spotlights maar stimuleert liever anderen.

2. Beslissingen nemen. Hak knopen door en help anderen dat ook te doen.

3. Verwachtingen uiten. Zorg ervoor dat uw medewerkers weten wat van hen verwacht wordt en hoe dat past binnen de missie en visie van het bedrijf.

4. Anderen laten nadenken. Succesvolle leiders weten wat en hoe hun teamleden denken en gebruiken deze kennis om hen te blijven uitdagen en te doen bijleren.

5. Verantwoordelijk zijn. Laat anderen u verantwoordelijk houden voor uw handelingen en die van het team.

6. Het goede voorbeeld geven. Weet dat iedereen u in de gaten houdt, wees bewust van hoe u overkomt op anderen en geef altijd het goede voorbeeld.

7. Prestaties meten en talenten belonen. Goede leiders belonen consequent de beste en hardste werkers.

8. Feedback geven en vragen. Stop nooit met feedback te geven aan uw werknemers en sta er zelf ook voor open.

9. Menselijk talent (h)erkennen en gebruiken. Een succesvol leider kent zijn talentvoorraad en weet hoe hij die het best in kan zetten.

10. Vragen stellen en advies vragen. Het lijkt alsof een daadkrachtig leider alles weet, maar in feite weet hij vooral waar hij de benodigde kennis vandaan moet halen.

11. Problemen direct oplossen. Een goed leider verspilt geen tijd en is daarom een uiterst effectieve probleemoplosser.

12. Positief zijn. Er hangt een aura van positiviteit en inspiratie rondom effectieve leiders.

13. Coachen. Blijf anderen coachen en investeren in uw team. Ga ervan uit dat anderen even hongerig naar nieuwe kennis zijn als uzelf.

14. Relaties cultiveren. Leiderschap is geen eenmanszaak. Het draait om het vinden en uitbouwen van wederzijds voordelige relaties.

15. Van verantwoordelijkheid genieten. Succesvolle leiders houden van wat ze doen – niet vanwege de macht, maar omwille van de verantwoordelijkheid.


Bron: Express.be
 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Secretaresses en andere supportprofessionals zijn opvallend loyaal
 Ouderwets huishoudboekje nog steeds populair voor financiële administratie
 Aantal unieke vacatures in de zorg stijgt met twaalf procent
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Ondersteun uw medewerkers bij zelfleiderschap
 Zes psychologische kenmerken van goede leidinggevenden
 Tien tips om een nog betere manager te worden
 Zeven tips om uw team te stimuleren risico te nemen
 
 
reacties
 
NumoQuest®  |   | 
29-10-2013
 | 
07:50 uur
Hier worden weer flink wat open deurn ingetrapt.

Leiderschap heb je of ....
Ik wil hier allereerst opmerken dat je Leiderschap niet kunt leren. Dat heb je in je of dat heb je niet in je. Wanneer je er mee bent begiftigd kun je het uitbouwen.

Talent (h)erkennen...
Ook dat is een beetje een dooddoener. Wat is talent en hoe (h)erken je talent. Hoe weet je of mensen in een team goed bij elkaar passen en goed samen kunnen werken, vooraf, en wie niet.

Talent is niet...
Talent is niet iemand een assessment laten doen en daar iets aan ontlenen. Verreweg de meeste van dergelijke methoden laten slechts een momentopname zien, iets wat ook nog eens gemanipuleerd kan worden. Immers, degene die een assessment ondergaat heeft er zelf ook het grootste belang bij.

Een succesvol manager is niet altijd....
Een succesvol manager is beslist niet altijd succesvol. Daarvoor zijn er heel erg vaak externe factoren die een rol daar in spelen. De meeste leiders weten externe factoren te managen voor een deel en die mede bepalend te maken voor succes.


Een manager en charisma...
Dat is ook zo'n dooddoener. Charisma heb je van nature, word door anderen ook als zodanig (h)erkend of dat is er niet. Het is niet een eigenschap dat je jezelf eigen kunt maken.

Managers die 'lijden'....
Vaak denkt men maar te pas en onpas dat managers kunnen worden gekneed en gevormd. Dat is maar ten dele zo want er is iets heel curieus met al die 'ondersteunende' of 'vormende' methoden en opleidingen voor managers.

Mensen, dus ook managers, pikken datgene op wat van nature het best bij hen past. Dat gebeurd aan de hand van totaal onzichtbare, en in meer dan 95% van al die methoden onbekende, wetten en regels. Hetgeen niet bij ze passen tijdens zo'n leerstage, pikken ze dan ook maar even op en vergeten dat met dezelfde sneltreinvaart weer.

Rendement van stages en courses...
Vreemd genoeg is er maar weinig bekend van het rendement van al die stages en courses die 'managers' kunnen volgen ter verbetering van. Is het niet op zijn minst curieus dat al die methoden twee vragen zelden tot niet vooraf stellen?

1. Heeft u van nature leidinggevende elementen in u?
Niet iedereen heeft die. Veel mensen denken die te hebben of hebben de aspiratie daartoe maar missen zoveel. Veel mensen vinden dat zij het hebben met alle fianciële gevolgen van dien.

2. Heeft u kennis en ervaring in de discipline of veld waar u zich in begeeft?
Veel managers denken dat wanneer zij in de ene of andere methodiek zijn geschoold dat ze vrijwel alles kunnen managen. Je komt dat in veel lagen van politiek en bedrijfsleven tegen met alle kwalijke gevolgen van dien.

Heb je namelijk geen affiniteit met de materie waarmee je aan de slag gaat ZAL Schade veelal het resultaat zijn.

Management en Leiderschap van naturen zijn wel degelijk vooraf inzichtelijk te maken waarmee het Nut en het Rendement van het volgen van een opleiding, course of stage heel goed vooraf kan worden bekeken en berekend.


REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
'Sneltraining' Spreken in het openbaar
Een unieke sneltraining, anders dan andere en met stip de beste op dit gebied in Nederland. De methode Mind Tuning van Pieter Frijters is vernieuwend en staat garant voor succes. Bel voor meer informatie 0182 631 232 of surf naar www.spreek.nl.
Lees verder
Ergonomisch werken is gezond werken
reacties
Vrouwen voorop in de rum-sector (1) 
Betere werksfeer vermindert werkstress (1) 
Eerlijke collega’s belangrijk voor werkgeluk (1) 
Banner leidt opvallend vaak naar online zoekopdracht (1) 
Noorwegen populair onder camperaars (1) 
Dit kost een uur parkeren op de drukste luchthavens in Europa (1) 
De voordelen van content marketing (1) 
top10
Nooit meer een ‘Blue Monday’!
Outplacement vaker succesvol, niet voor oudere medewerkers
Eerlijke collega’s belangrijk voor werkgeluk
36 procent van de werknemers komt niet los van het werk
Betere werksfeer vermindert werkstress
Arnoud van Vliet verkozen tot ‘MVO-manager van het jaar’ 2019
Zestigplusser is zich niet bewust van gevaren openbare wifi
Stoomcursus ‘nieuwe IT-ontwikkelingen’ toont directies waar winst te behalen valt
Vandaag Filevrije Dag
Hoe meer energiebronnen, hoe kleiner de kans op uitval
meer top 10