Reactie: Ik herken de bovengenoemde situatie uit mijn verleden. Hoewel bij ons niet de bedrijfscultuur hetzelfde was, maar directief leidinggeven niet mijn voorkeursstijl is, in tegendeel.
ik kon hiermee beter omgaan toen ik ' situationeel leiderschap' (Hersey Blanchard) beter doorgrondde en eigen maakte. Ik begrijp nu ook dat het nooit op alle onderdelen stijl 1 hoef te zetten, maar dat het alleen - soms ook tijdelijk - bij mensen met ervaring, maar nieuw in het bedrijf, of een nieuwe taak nodig kan zijn. Om daarna zsm door te ontwikkelen tot stijl 4 (want dan draai ik op mijn best= mijn voorkeursstijl).
Als leidinggevende moet je alle stijlen (leren) beheersen, ook al heb je een eigen voorkeurstijl :D
en misschien helpt bovenstaande aanpak ook hier.
Reactie: Leuke reacties. Deze lijst is natuurlijk bij lange na niet compleet. Zoals Jung al zei: je weet aan het einde van je leven pas wie je werkelijk bent geweest. @astrid natuurlijk hoort plezier daar ook bij. Net zoals elke andere menselijke emotie. @Michel volgens mij is de zoektocht juist interessant, niet voldoen aan het perfect maken van dit lijstje. @ Pam@Annemarie ik denk dat jullie beeld klopt. Als je in contact bent met je omgeving en tevreden kunt zijn met jezelf en achter je beslissingen kunt staan, dat je dan goed op weg bent:) vooral doorgaan zou ik zeggen. @j.de kwaadsteniet - Super dat je er baat bij hebt. Dank jullie voor alle leuke reacties!
Reactie: De missing link tussen IT en de werkelijke behoefte binnen een business is in het verleden ook (on)bewust commercieel gestimuleerd. Met de opkomst van de digitale mogelijkheden werd een IT oplossing meestal gepromoot en geďmplementeerd als maatwerk binnen een groot bestaande ERP pakket. De basis van ERP is echter voor managen van transacties van financiële processen die standaard zijn en weinig/niet onderhevig zijn aan grote veranderingen. Die geldt meestal niet voor de ondersteunende processen en al helemaal niet voor de werkelijke bedrijfsprocessen op de “werkvloer. Deze zijn door continue veranderingen die intern of extern plaatsvinden of gesignaleerde kansen op verbeteringen vaak continue in beweging en moeten worden aangepast. Hier moet je ERP technisch niet voor misbruiken Duur want maatwerk en afhankelijk van expertise IT experts en meestal krijg je iets wat het net niet is.
De ontwikkeling die je nu ziet is dat vaak naast het starre ERP pakket, maar erg goed in financiële processen, vaak een specifiek flexibel pakket wordt ingezet voor de overige ondersteunende en bedrijfsprocessen op de vloer. Deze zijn tegenwoordig zo ingericht dat men zonder IT kennis (dus ook geen SharePoint! ) zelf die de processen kan inrichten inclusief workflow en rapportages. Eventuele gewenste aanpassingen kan men zelf snel doorvoeren, wat dus een hoop dure IT consultant kosten voorkomt. Bijkomend voordeel is dat deze pakketten vaak vele malen goedkoper zijn als de grote ERP pakketten. Vaak wordt ook besparing gerealiseerd op ERP licenties.
Business wordt op die manier veel meer leidend en IT ondersteunend zoals het is bedoeld. Betekent mogelijk wel dat er wat heilige huisjes binnen organisatie moet worden afgebroken. Aan de andere kant kan men dan IT specialisten inzetten waar ze ook daadwerkelijk nodig zijn.
Reactie: Mooi en nuttig artikel John, dank daarvoor. Maar ... ik mis nog een 'gouden tip' (misschien wel opgenomen in jouw PDF lijst?). Betreft overigens ook een heel on-calvinistisch, maar waanzinnig effectief instrument, namelijk: jouw mensen af en toe eens een gemeend & persoonlijk compliment geven voor geleverd werk & inspanning!
En dan niet alleen: ''goed gedaan hoor'' maar ook aangeven 'wat' er goed aan is en waarom jij als leidinggevende dat zo belangrijk vindt. Hoeveel leuker is/blijft jouw werk & kun je (nee wil je!) er meer van doen als je met enige regelmaat verneemt dat jouw inspanningen (& daarmee jij) gezien worden en er nadrukkelijk toe doen. Niets, mits goed gegeven, geeft meer energie (& daarmee: buffer) dan een regelmatig teken van oprechte waardering!
Reactie: Inderdaad een slecht verhaal.
Met een hybride zul je wellicht ietsje vaker moeten tanken als er geen mogelijkheden zijn om op te laden. Maar het is onzin dat daarom het brandstofverbruik hoger is dan dat bij een ''normale'' auto het geval zou zijn.
Reactie: Jammer dat de hypotheekbetalers, ondanks de lage rente, toch nog meer betalen dan nodig. Blij dat Vereniging Eigen Huis hier de aandacht op vestigt!
Reactie: Oplossing? Zelfde probleem met hogere snelheid!
Oplossing:
Platooning, waarbij een groep auto's het tempo van 1 auto toegewezen krijgen. Vergt wel systeemaanpassingen omdat auto -auto communicatie nodig is
Oplossing:
Distance control. Leverbaar als optie op bijvoorbeeld de VW Passat, waarbij de eigen auto ingesteld kan worden om de volgende auto te volgen in snelheid.
Oplossing:
Gas loslaten tot je wel kan inhalen, goed anticiperen, je moet heus niet de maximum snelheid rijden. Heb afgelopen weekend paar duizend km door Duitsland en Polen getuft en het werkt perfect.
Vermoeden:
Cruise control niet gebruiken als slecht excuus voor onbewust, niet allert autorijden. Dus ook geen stukken dicteren, (hands free telefoneren, bladen lezen, scheren, male-uppen etc, gewoon bewust onderweg zijn en vooruit kijken en denken.