zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

De tien eigenschappen die u inspirerend authentiek maken.

Door: Wout Plevier,   28-07-2014,   21:04 uur
 

Super artikelen van John Vrakking over stress en werkdruk. Ongelofelijk dat er zo weinig gelegenheid is om de aandacht op plezierig samenwerken te leggen en enkel te sturen op resultaten. In dit artikel richt ik uw focus op de tien dingen die u kunt doen om lekker dicht bij uzelf te blijven: u opereert en handelt in dynamiek met uw omgeving en weet toch zo authentiek mogelijk dicht bij uw innerlijke kern en drijfveren te blijven. 

Hier zijn de 10 dingen die authentieke mensen anders doen. Ik vind het een interessant onderwerp, omdat we veel dingen best wel weten maar er niet naar (durven) leven. Ik merkte tijdens schrijven, dat sommige dingen bij mij nog wat finetuning nodig hebben.Ik kom , ik zie , ik ervaar, ik voel, ik leef, ik faal, ik leer, ik faal weer, ik leer weer en kom uiteindelijk dichter bij mezelf. Oog hebben voor mensen, situaties die er werkelijk toe doen, dat is voor mij het beginpunt. En dan bezield de dingen doen waar ik van houd. Het lukt niet altijd maar dit is een mooi startpunt voor mij en hopelijk ook voor u! Ik geloof ook dat als je je fixeert als zijnde dit is de waarheid, dat je als mens niet meer leert en dus ook niet meer groeit. Voor mij is dat het ultieme eindpunt. Dit artikel is dus geen betoog om u te leren wat authentiek zijn is. Het is een lijst met 10 eigenschappen (ik had er wel 30 op kunnen schrijven) die mijns inziens u helpen om dichter bij uzelf te blijven in een wereld waar de interactie en dynamiek nog nooit zo groot is geweest.

De vraag aan u, welke van deze 10 eigenschappen kunt u verder ontwikkelen om iets dichter bij uw authentieke zelf te komen. En wat betekent dat voor uw functioneren als manager? 

10 eigenschappen die authentieke mensen versterken:
 
 • Ze zijn niet bang om hun mening te uiten, zelfs als deze adviezen afwijken van de adviezen van de meerderheid. Ze houden daarbij oog voor de omgeving.
 • Ze worden gedreven door hun innerlijke drijfveren in plaats van door externe triggers. Dit is moeilijk omdat de vrije wil minder aanwezig is dan we zelf denken. Een authentieke mens probeert dit zo veel mogelijk en kiest bewust zijn gedrag. 
 • Authentieke mensen zijn trots op hun unieke eigenschappen en talenten. Ze waarderen deze eigenschappen die hen onderscheiden van de menigte. Dit maakt hen zelfbewust. Dit wil niet zeggen dat ze het nooit meer ontwikkelen. Men is trots en dankbaar voor wat er is.
 • Ze hebben een unieke dagroutine die zorgt dat ze in de juiste flow kunnen komen.
 • Authentieke mensen laten de mensen die ze ontmoeten hun ware zelf zien. Wederom een moeilijke omdat u soms in situaties diplomatiek dient te laveren. Ook hier kiest de authentieke persoon bewust.
 • Ze zoeken graag de diepte in gesprekken op en gaan niet voor roddels, snel gewin of emotioneel nieuws.
 • Ze zijn tevreden met zichzelf en zien toch kans voor groei. Daarom waarderen ze nieuwe ervaringen en stellen zich daarin graag open op.
 • Authentieke mensen zullen het beste maken van een situatie. Ze oordelen niet over anderen, omdat ze verder kijken dan de buitenkant van woorden en voorkomen. Ze praten minder tenzij er werkelijk iets belangrijks te vertellen valt.
 • Ze hebben een hoge mate van zelfwaardering en lijken zelfverzekerd omdat hetgeen ze hebben al compleet is.
 • Ze proberen anderen te ondersteunen en zijn oprecht in hun wens dat alle mensen mogen groeien en het onbegrenste in zichzelf kunnen ontdekken. Authentieke mensen zien de wederkerigheid tussen mensen in de wereld om hen heen en hebben oog voor het grotere verband. Dit klinkt isotherisch maar getuigt mijn inziens eerder van een duurzame kijk op het leven!
Wil je je Persoonlijke Effectiviteit zichtbaar vergroten volg dan mijn gratis online webinar Persoonlijke Kracht op 17 juni om 20.30 uur (andere data zijn ook beschikbaar)  Schrijf je hier nu in!

Wil je je team leren omgaan met stress volg dan het webinar op 22 juni om 10.00 of om 20.30 uur : "Van stress naar plezierig werken" Schrijf je hier nu in!

   

 
 Doorsturen    19 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Wout Plevier
Coach, Trainer, Spreker l Persoonlijke Effectiviteit l Teamsucces l Versneld Leren en Lezen
info@woutplevier.nl
W 073 52 2 5656

https://woutplevier.nl 
SLiM! Training, inspirerende spreekshows en topcoaching voor meer persoonlijke grip in werk. Inspiratie en DOE trainingen met 100% rendement voor managers, teams en werkende professionals.

Download hier "Bezieling" uit SLiM!: het interactieve prachtige boek voor meer succes, focus, meer plezier en de juiste balans.
 

Laatste weblogs

  Anderhalvemeter-klagen: helpt dat?
  AAR niet voor watjes
  Corona-klagen
 
reacties
 
Hans Roelofs  |   | 
30-07-2014
 | 
15:19 uur
Dan weet ik dus nu wat ik ben. Alleen jammer dat de meeste mensen daar zo'n moeite mee hebben.
Wout Plevier  |   | 
30-07-2014
 | 
15:53 uur
Ja Hans, dat kan een keerzijde zijn. Het is wel interessant hoe je dit kunt uitdiepen. Ik geloof dat we er altijd zijn in relatie tot anderen. De kunst is dan hoe je die wederkerigheid positief vormgeeft zonder in te boeten op je authenticiteit. Dit leer ik mensen dagelijks en dat is leuk. Wil je het ontdekken dan mag je me benaderen. Dank je voor de leuke reactie.
Ed  |   | 
31-07-2014
 | 
17:14 uur
Ik denk Hans te begrijpen.
Oké, dan ben ik authentiek, maar wat doe ik er mee en is het wel positief om authentiek te zijn?
En dan kan ik dit wél uitdiepen en positief vormgeven met behoud van authenticiteit. Ik geloof best dat dit leuk is om te doen omdat het tot veel nuttige discussies kan leiden en mogelijk cursisten meer zelfvertrouwen kan geven.
De praktijk is echter dat je er met zelfvertrouwen alléén niet komt. Je moet ook binnen een bepaald kader passen en dat kader wordt meestal extern bepaald. Het zelfvertrouwen wordt dan weer afgebrokkeld als je steeds weer niet binnen een kader past en zijn we weer terug bij af.
Wout  |   | 
31-07-2014
 | 
17:51 uur
Beste Ed, dank je voor je reactie. Dit heeft met beslissen te maken. Beslis je om compleet en vrij te zijn of conformeer je je naar je omgeving. Dit mag je per situatie inschatten. Soms vecht je, soms onderhandel je 100% uit, Soms sluit je een compromis, soms negeer je dingen en soms vermijd je. Zelfvertrouwen is niet alles maar het helpt wel mee om pro actief/ assertief op te komen voor jou belangen. Ik geloof wel dat authentiek zijn altijd voor jou meer energie oplevert en inboeten op je authenticiteit altijd meer energie kost. Succes en bij vragen wees vrij me te benaderen. Ik help je graag.
Ed  |   | 
31-07-2014
 | 
19:17 uur
Bedankt voor je reactie Wout.
Ik projecteer in mijn eerdere reactie op mijn eigen situatie als werkzoekende op leeftijd en onderga dikwijls de situatie dat de authenticiteit die je tentoonstelt gewaardeerd wordt maar niet tot resultaat leidt. Na een aantal van dergelijke ervaringen moet je dan blijkbaar afstand nemen van je authenticiteit en je conformeren naar hetgeen gevraagd wordt, wat vervolgens weer leidt tot een flinke deuk in het zelfvertrouwen en ben je weer terug bij ''af''.
Wout  |   | 
31-07-2014
 | 
20:44 uur
Wellicht kan ik je helpen Ed. Wat zoek je? Ennn mijn advies toch authentiek blijven. Dan komt de goede baan op je pad. Laatste tip je bent nooit je baan. Je bent veel meer dan dat. Ik heb in sales ook geleerd als ik van de 5 keer 4 keer misluk heb ik 20% rendement. Zogezegd wat zoek je en eens kijken of ik je kan helpen in mijn netwerk.
Ed  |   | 
31-07-2014
 | 
21:49 uur
Gemakshalve verwijs ik je naar Linkedin. Ik heb je hier inmiddels een uitnodiging gestuurd. Ik zal je vervolgens via de mail nader informeren.
Alvast bedankt voor je aanbod!
Ad de Beer  |   | 
1-08-2014
 | 
08:40 uur
Gewoon jezelf zijn, je weinig of niets aantrekken van wat de mensen van je denken, niet de rol spelen die je denkt te moeten spelen.
Kortom, neem een voorbeeld aan de meeste authentieke BNer die ik ken, Roy Donders.
Wout  |   | 
1-08-2014
 | 
09:44 uur
Dank je Ad. Mooi voorbeeld van iemand die authentiek zijn droom volgt en ook gevoel heeft voor commercieel zijn maar niet zo overkomen. Slim authentiek dus!
Annemarie Lovert  |   | 
1-08-2014
 | 
14:23 uur
Ik heb genoten van je artikel, Wout. Wat jij schrijf ervaar ik als zelfbewust elk moment af te stemmen op mijn innerlijke ''stemvork'' die aangeeft ''ok'' if ''niet ok''. Dus van binnenuit gestuurd leven. Hoe ik vervolgens handel is afhankelijk van mijn inschattingsvermogen van de situatie. Ik heb tot mijn 38e in Nederland gewoond waar men de dingen graag bij de naam noemt en nu 31 jaar in Curacao waar men juist heel voorzichtig is om open te zijn, vooral tegen de persoon die het betreft. Authentiek zijn is voor mij goed bij mezelf blijven en innerlijk afstemmen. Dat breng ik naar buiten wanneer dat nodig is op een manier die past bij de situatie. Daarvoor stem ik ook af met de ander om te kijken welke ''taal'' deze persoon verstaat. Het gaat tenslotte om communicatie en dan moet je elkaars ''taal'' wel kunnen begrijpen. Door jouw artikel kreeg ik een heel duidelijk beeld over mezelf. Bedankt voor de ''spiegel'' en veel succes met je belangrijke boodschappen.
Pam  |   | 
4-08-2014
 | 
18:03 uur
Hai Wouter, hai Annemarie ( :-) )
interessante discussie, en herkenbaar dat ''niet in het plaatje passen''. Het doet mij ook denken aan dat je altijd datgene tegenkomt waar je van kunt leren, dat je dat ''aantrekt''. Ik denk (want ik ben er zelf nog niet) dat als je steeds meer leert van je ervaringen, je op een gegeven moment geen probleem meer hebt met ergens niet in te passen. Dit lijkt op wat Annemarie beschrijft.
Michel  |   | 
6-08-2014
 | 
14:03 uur
Ik zit toch wel een beetje in de knoop hoor: als je al deze adviezen opvolgt, ben jij dan nog wel authentiek?
J. de Kwaadsteniet  |   | 
7-08-2014
 | 
00:01 uur
Hartelijk dank voor al deze ''eye openers''. Na dit gelezen te hebben, ben ik dus een ''authentiek mens''. Fijn om te weten.Ik heb alles voor mezelf een beetje op een rij gezet o.a.: 1) Ik ben niet bang om mijn mening te geven (wordt niet altijd gewaardeerd). 2) Ik word gedreven door innerlijke drijfveren. 3) Ik zoek ''diepte'' in gesprekken op. 4) Ik probeer te groeien. 5) Ik sta open voor nieuwe ervaringen. 6) Ik probeer het beste van een situatie te maken en steeds minder over anderen te oordelen.7) Ik probeer anderen te ondersteunen en het ''onbegrenste'' in mijzelf te ontdekken. De wederkerigheid tussen mensen te zien en oog te hebben voor het grotere verband.
Door dit zo op te schrijven ben ik alweer een stukje gegroeid!
Excuses voor de ''ik''-vorm.

astrid elburg  |   | 
7-08-2014
 | 
01:34 uur
Ha Wout,
Hebben authentieke mensen ook nog plezier in het leven? ;)

Wout Plevier  |   | 
16-08-2014
 | 
23:14 uur
Leuke reacties. Deze lijst is natuurlijk bij lange na niet compleet. Zoals Jung al zei: je weet aan het einde van je leven pas wie je werkelijk bent geweest. @astrid natuurlijk hoort plezier daar ook bij. Net zoals elke andere menselijke emotie. @Michel volgens mij is de zoektocht juist interessant, niet voldoen aan het perfect maken van dit lijstje. @ Pam@Annemarie ik denk dat jullie beeld klopt. Als je in contact bent met je omgeving en tevreden kunt zijn met jezelf en achter je beslissingen kunt staan, dat je dan goed op weg bent:) vooral doorgaan zou ik zeggen. @j.de kwaadsteniet - Super dat je er baat bij hebt. Dank jullie voor alle leuke reacties!
Isaac Theo Materna  |   | 
19-08-2014
 | 
08:30 uur
H Wout, fraai artikel. En... een nieuw woord voor de nieuwe Dikke van Dale: '' Dit klinkt isotherisch...'' Zelfs Google kent het woord niet en denkt dat je daar bedoelt: ''esoterisch''. Ook is ''onbegrenste'' niet correct: het is ''onbegrensd''. Ho ho 't Kofschip, zul je zeggen: maar de stam van begrenZen heeft een zachte ''s''-klank.
Isaac
Wout  |   | 
19-08-2014
 | 
09:21 uur
@Isaac Theo Materma klopt! Dank je voor de update. En dat is ook authentiek zijn: goede feedback geven met intentie tot verbeteren. Top!
Ellen  |   | 
2-09-2014
 | 
08:57 uur
Wellicht een negatieve reactie, in ieder geval een kritische. Mijns inziens is authentiek zijn niet wat in het artikel allemaal beschreven wordt. Dat lijken me vooral positieve eigenschappen, die als je die bezit, je ook moet/mag uiten en zo dus authentiek zijn.
Maar authentiek zijn is vooral jezelf zijn. Mocht je dan bv een pessimist zijn, dan zij dat zo, maar als je dat open en eerlijk uit, ben je wel authentiek. Ga je je pessimisme verbloemen, om zo meer te voldoen aan het lijstje van eigenschappen, dan ben je juist niet authentiek, maar speel je toneel.
Dus ook in negatieve eigenschappen kan je authentiek zijn. Of dat je helpt en of je dat wel moet doen en moet willen is een tweede.
Wout  |   | 
2-09-2014
 | 
09:31 uur
@ellen Dank je voor je goede reactie. Ja dat klopt precies. Dus de eigenschappen zijn aanwezig en daar dien je zelf een weg in te vinden.

Vanuit het brein gezien is het brein plastisch en flexibel dus iedereen kan zich op elke leeftijd nog ontwikkelen. Het is dus niet gefixeerd. Je ziet dit vaak terug bij mensen die iets ergs meemaken, dat er dan in een keer een grote verandering mogelijk is. Dit hoeft niet maar mag wel.

Authenticiteit is overigens maar een begrip. Jouw invulling in relatie tot anderen bepaalt de uitkomst.

Mijn definitie is: je echte zelf, degene die je werkelijk vanuit je missie/ drijfveren bent en hoe je van daaruit in relatie tot anderen denkt en handelt.

We hebben daar overigens een mindere vrije keuze in dan we denken: kijk maar eens op Youtube naar Into the Wormhole, het thema vrije wil. Je ziet daar dat uit onderzoek blijkt dat we veel meer beïnvloed worden door de omgeving dan we zelf denken en dus veel meer vanuit vrije wil opereren.

Je ziet dit ook aan de discussie bij Michel Hoetmer, men geeft daar een andere kijk op authenticiteit en dat is prima. Communicatie ontstaat immers in discussie, anders blijven het maar woorden.

Wat ik ook opvallend vind aan authenticiteit is dat er geen kinderen bestaan met echt negatieve eigenschappen. Ze ontwikkelen deze metname na de leeftijd van 5 jaar, wanneer ze ineens ook significant minder lachen en minder creatief zijn. Dus je zou ook kunnen concluderen dat authenticiteit een begrip is dat continue in beweging is. Of dat gedrag je dient en of je er iets aan wilt doen, is volledig aan de persoon.

Je hebt ook te maken met rollen en patronen en een mens past zich daar vaak op aan. We leven tenslotte samen. Ook daarin heb je een vrije keuze te kiezen wat je doet. Nuchtere mensen zullen mogelijk meer neigen naar doe maar gewoon dan doe je gek genoeg, of ik ben mezelf en de ander moet het daar maar mee doen. Andere zullen zich meer politiek opstellen. Ik geloof dat met bovenstaande lijstje niet de ultieme lijst hebt, maar dat deze wel ondersteunend zijn en je authentieke kunnen versterken. En goed, dat is de mening waar vanuit ik leef.

Ik hoop dat je genoeg inspiratie hebt om mee verder te gaan. Ik dank je voor je mooie verdieping.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
advertorial
White paper: 24 tips om e-mailadressen te verzamelen
Wat kun je doen om in deze lastige tijd je e-mail database te vergroten? In dit white paper van Spotler lees je 24 concrete tips waar je direct mee aan de slag kunt. Een groter bereik betekent simpelweg ook een grotere kans op succes. Benieuwd naar de tips?
Download het white paper
Lees verder
Kiest men voor een goedkoper kerstpakket?
reacties
Anderhalvemeter-klagen: helpt dat?  (1) 
Data-analist, data scientist en big data populairste termen bij zoeken naar IT-vacatures (1) 
Hoe data storytelling leidinggevenden helpt bij efficiënt beheer van LinkedIn-profiel (1) 
Een op de tien heeft liever heteroseksuele collega dan LGBT-collega (3) 
Burn-out-behandelingen zelden effectief; tijd voor keurmerk (3) 
Bedrijfsfitness heeft meer effect dan gedacht (1) 
Leeftijd speelt grote rol bij volgen van cursussen (1) 
top10
Een op de tien heeft liever heteroseksuele collega dan LGBT-collega
Burn-out-behandelingen zelden effectief; tijd voor keurmerk
Mimecast waarschuwt voor tweede golf in coronaphishing
Drie tips om veilig te internetten vanaf uw vakantieadres
Hoe data storytelling leidinggevenden helpt bij efficiënt beheer van LinkedIn-profiel
Een veilige hybride werkomgeving dankzij mobiele encryptie
Anderhalvemeter-klagen: helpt dat?
Trend zet door: grote concerns die omvallen
Fors meer DDoS aanvallen vanwege COVID-19
Reorganiseren: vier belangrijke aandachtspunten
meer top 10