Reactie: Heum, inderdaad was ik een van de 'reageurs' (grapterm) uit 2011, maar Dries klinkt erg bitter. Dries denkt dat je empathie niet kunt leren en lijkt dus te denken dat de ''enen het hebben en anderen niet''. Klinkt nogal een nihilistische ingesteldheid en een goed excuus om bitter door het leven te gaan. Als je bedoelt dat het moeilijk is als je ouders je niet op gestrenge wijze leerden om rekening te houden met anderen i.p.v. altijd je zinnetje door te drijven (zoals op Facebook, enkel I like en enkel je mooie kant tonen alsof iedereen perfect zou zijn en enkel lacht en gelukkig is), dan is dat moeilijk te corrigeren en dit soort mensen hebben serieus wat werk en misschien is het niet meer 'af te leren'. Maar bekijk de videoclip op https://www.youtube.com/watch?v=Gik5yf_w1ug. Dus de ene hond heeft het, en de andere niet? De honden (en kinderen) die in mijn opvoeding terecht komen, worden zo getraind hoor.
Kijk ook eens naar vroeger de hele grote gezinnen waar kinderen niet anders konden dan van kleinsaf rekening te houden met anderen en zelf weinig bezit hadden (ik kom uit een gezin van 11 kinderen en kan dus ook vergelijken, en wees gerust: niet allen zijn ze even 'empathies': wie te snel te veel macht krijgt, vergeet soms te leren 'steeds' opnieuw nederig te kijken hoe anderen reageren, zich voelen. Het ene moment gaat dit ook beter dan anders voor mij en soms ben ik zelfs bewust NIET empatisch. Zoveel nuances mogelijk, maar ''dit heb je of heb je niet'', lijkt eerder op een geprogrammeerde machine dan op een menselijk wezen dat 20 jaar opgevoed werd en daarna verder zichzelf dient te blijven (her)opvoeden.
Reactie: Een burn-out is zeker niet iets om je voor te schamen, maar in de huidige (werk)maarschappij ook niet iets om openlijk over te vertellen. Het wordt nog altijd niet geaccpeteerd, helaas.
Reactie: Klinkt bekend. Een bedrijf een verkeerde verwachting geschept of een andere nieuwe insteek gehad die op dit moment niet mogelijk blijkt te zijn.
Blijf bij jezelf en trek van daaruit je eigen conclusies.
Reactie: Leuk artikel maar of ik het helemaal eens ben met de schrijver? Empathie te leren? Hier geloof ik niet in. Dit heb je of heb je niet. Mensen die empathie als een kunstje gaan aanleren worden nooit echt. Die zijn het omdat ze het moeten zijn maar niet van nature.
Reactie: Ik ben het eens met die punten. Het maakt mij ook een gelukkig persoon, ook buiten het werk om.
Ben al een tijdje op zoek naar een baan in loondienst en al die afwijzingen ontvangen valt niet mee. Ik weet dat het niet aan mij ligt, maar aan de situatie. Om het toch mogelijkheden te creëren, ben ik een eigen zaak begonnen. Vanavond begin ik met mijn eerste les.
Hoe gaaf is dit!
Reactie: Ik vind de tips erg tegensprekend. Je gaat een ouderwetse tool, een vragenlijst, proberen te verbeteren.
Volgens mij kun je beter die hele vragenlijst laten varen en dan eens kijken hoe het gaat.
Reactie: Ik bedoelde uiteraard 50.000 euri per jaar. Meer dan genoeg voor een ministertje of bestuurdertje!
En lui als Jan de Jager moeten zich helemaal schamen, met hun zes ton per jaar. Die zouden gewoon een jaar of vijf pro deo moeten werken, asociale eikels!
Reactie: Ministers worden ook zwaar overbetaald!! 50.000 euri bruto per maand is meer dan zat voor een minister of bestuurder! En onkostenvergoeding wordt uiteraard ook afgeschaft!!
Reactie: Lagere beloning heeft weinig invloed op betrokkenheid en bevlogenheid, is uit onderzoek gebleken. Er staat zelfs een link op deze pagina naar dat onderzoek. Hoe treffend!
Waarom zijn deze verlagingen problematisch? Waarom kom ik nergens de onderbouwing voor deze claims tegen? Misschien hebben ze gelijk, ik kan het nu niet beoordelen. En misschien worden ministers wel onderbetaald?
Reactie: Of ze het gaan verdienen is nog maar de vraag, maar dat ze €170.000 (bruto) krijgen, lijkt me nog rijkelijk veel. Uitgaande van een werkweek van 80 uur (wat aan de hoge kant is), is dat een uurloon van 40 euro, belachelijk veel! De mensen die echt werken (onder deze bestuurders, krijgen vaak niet meer dan 15 euro per uur).
Kortom: geef die bestuurders (en de ministers) evenveel (ietsje meer mag overigens best) als de mensen aan wie ze leiding geven (en schaf uiteraard die belachelijke bonussen af!)
Reactie: @Bart, Ik wil wel wat bijval geven. Ik vind zelf inderdaad dat IT bij bedrijven vaak log en complex is. En realiseer me eigenlijk door dit artikel dat het inderdaad anders zou moeten kunnen. Er moet inderdaad eigenlijk meer in functionaliteit gedacht worden, en meer in gebruikersgemak.
BYOD is hier wellicht ook een gevolg van. Je eigen makkelijke werkzame consumententechnologie werkt blijkbaar prettiger dan wat je van de werkgever krijgt.
Reactie: Ik vind de titel verkeerd.
Althans, ik haal uit het artikel niet dat mensen met een negatieve geheugenbias ook pessimisten zijn (of andersom). Volgens mij heeft de geheugenbias betrekking op herinneringen, dus het verleden, en is pessimisme juist hoe je naar de toekomst kijkt.
Er zal vast wel een link zijn, maar die is niet uit dit artikel (en het onderzoek) te halen.