zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Topbestuurder vindt ministersalaris 'onaanvaardbaar'

25 augustus 2014 - Topbestuurders van onder meer ziekenhuizen, woningcorporaties en hogescholen verzetten zich tegen plannen van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) om hun salarissen te verlagen.

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat de bewindsman al tientallen brieven heeft ontvangen waarin de bestuurders bezwaar maken. Nieuws.nl doet verslag.



Ministersalaris
Plasterk wil de lonen van bestuurders in de semipublieke sector met ingang van volgend jaar terugbrengen naar een ministerssalaris. Dat zou betekenen dat de bestuurders zo'n 170.000 euro per jaar gaan verdienen. Nu is dat nog maximaal 230.000 euro.

Problematisch en onbehoorlijk
Uit brieven van onder meer het Centraal Bureau voor de Rijvaardigheid (CBR), de Nederlandse Publieke Omroep, de RDW en de koepel van universitaire ziekenhuizen wordt duidelijk dat een lager salaris 'problematisch' is voor de topbestuurders. De Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties gebruikt zelfs de term 'onaanvaardbaar'.  De schrijvers stellen dat het verlagen van de lonen 'ingrijpende gevolgen' heeft en 'contraproductief' werkt. Daarnaast worden de plannen van Plasterk 'onbehoorlijk' en 'onzorgvuldig' genoemd.


Bron: Nieuws.nl
 
 Doorsturen   8 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 China wil topsalarissen staatsbedrijven nogmaals indammen
 Verdient u meer dan 100. 000 euro? Pas op voor enorme pensioenschade
 Corporatiedirecteur bereid salaris in te leveren
 Lagere beloning heeft weinig invloed op betrokkenheid en bevlogenheid
 
 
reacties
 
Alex  |   | 
25-08-2014
 | 
08:21 uur
Of ze het gaan verdienen is nog maar de vraag, maar dat ze €170.000 (bruto) krijgen, lijkt me nog rijkelijk veel. Uitgaande van een werkweek van 80 uur (wat aan de hoge kant is), is dat een uurloon van 40 euro, belachelijk veel! De mensen die echt werken (onder deze bestuurders, krijgen vaak niet meer dan 15 euro per uur).

Kortom: geef die bestuurders (en de ministers) evenveel (ietsje meer mag overigens best) als de mensen aan wie ze leiding geven (en schaf uiteraard die belachelijke bonussen af!)
Eric  |   | 
25-08-2014
 | 
10:03 uur
Lagere beloning heeft weinig invloed op betrokkenheid en bevlogenheid, is uit onderzoek gebleken. Er staat zelfs een link op deze pagina naar dat onderzoek. Hoe treffend!

Waarom zijn deze verlagingen problematisch? Waarom kom ik nergens de onderbouwing voor deze claims tegen? Misschien hebben ze gelijk, ik kan het nu niet beoordelen. En misschien worden ministers wel onderbetaald?
Alex  |   | 
25-08-2014
 | 
10:11 uur
Ministers worden ook zwaar overbetaald!! 50.000 euri bruto per maand is meer dan zat voor een minister of bestuurder! En onkostenvergoeding wordt uiteraard ook afgeschaft!!
Eric  |   | 
25-08-2014
 | 
10:28 uur
Alex,

EUR 50k per maand, dan kom ik op EUR 600,000 per jaar! Waar heb jij dat bedrag zien staan?
Alex  |   | 
25-08-2014
 | 
10:49 uur
Ik bedoelde uiteraard 50.000 euri per jaar. Meer dan genoeg voor een ministertje of bestuurdertje!

En lui als Jan de Jager moeten zich helemaal schamen, met hun zes ton per jaar. Die zouden gewoon een jaar of vijf pro deo moeten werken, asociale eikels!
Henk  |   | 
25-08-2014
 | 
21:44 uur
Verhoog je iemands salaris naar een hoogte die boven ''normaal uitkomt'' dan geeft dit een kik die even een ''rendement/prestatie'' verhoging geeft tot de persoon eraan gewent is.
Daarna gaat hij weer in de normale en vol te houden ''lagere salaris stand'' Dit is dan ook de reden waarom salaris verhogingen die als doel hebben ''topprestatie'' leveren tgv hogere beloning geen effect sorteren, alleen maar tijdelijk.
Wil je weer een ''tijdelijke prestatie opleving'' dan dreig je als werkgever met steeds grotere beloning stappen te moeten komen. Aan salaris hoogte blijkt geen verzadigingspunt te zitten. Men gebruikt de hoogte (als men alles al heeft) als middel om aan te geven waar men staat. De sociale laag waar deze competitie drang het sterkst is, is dan ook bij de hoogste salaris schalen.
Ellen  |   | 
8-09-2014
 | 
11:45 uur
Is er eigenlijk wel onderzoek gedaan naar wat het verlagen van salaris doet? Dat het verhogen alleen maar een tijdelijke impuls geeft, daar is behoorlijk wat onderzoek naar gedaan, maar naar het verlagen?
Het gaat hier dan om een verlaging van 26%.
Ik wil een en ander echt niet goed praten, maar hoe zou jij het vinden als je salaris plots met 26% verlaagd wordt?!
Bijna iedereen leeft naar zijn salaris. Hypotheekkosten en dergelijke zijn daarop afgestemd. Als je dan 26% moet inleveren, moet je ook de rest daarop afstemmen.
Nogmaals, ik wil de absurd hoge salarissen niet goed praten, maar ik kan de weerstand wel begrijpen.
Alex  |   | 
8-09-2014
 | 
13:31 uur
Je wou toch niet zeggen dat figuren die tien keer meer krijgen dan normale mensen, ook tien keer meer hypotheekkosten hebben? Ze hebben misschien een grotere auto, nou die doen ze dan maar lekker de deur uit, ze gaan maar lekker met de bus, maar zulke figuren weten vaak niet eens hoe een OV-chipkaart werkt, ze weten vaak niet eens hoe het werkt op hun EIGEN werkvloer...

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10