Reactie: Helaas, een oud verhaal in een nieuw jasje. Dit bekende fenomeen heeft zich in de tweede helft van de jaren '90 ook afgespeeld. Bij deze managers komen dadelijk ook andere inzichten, men wil ook ergens bijhoren. Als jobhopper loop je het risico dat je nergens echt thuis bent, wil je goed gedijen moet je hier ook goed opletten. Wij proberen mensen die voor de Farosgroep werken of willen werken op andere en betere manieren aan ons te binden.
Meedenken in het beleid, verantwoordelijkheid en bevoegdheid geven kan soms doorslaggevend zijn.
U zult merken dat als de economie dadelijk een teruggang heeft dat ook deze managers zich gaan beraden over hun gedrag tov hun werkgevers. De komende jaren zal er ook een kentering komen naar de verhoudingen tussen werkgevers en werknemers, wat van belang is om jonge en kleinere bedrijven te kunnen laten groeien.
Reactie: Naar aanleiding van het bericht van Kathleen hierboven realiseer ik mij volgende: Onze organisatie omvat wereldwijd meer dan 700 franchisenemers waarvan ik schat dat bijna de helft uit vrouwen bestaat. In Zweden zijn er van de ruim 40 franchisenemers zelfs zeker 25 vrouwelijk!
Ook in MLM organisaties kom je veel vrouwen tegen. Allen overigens mensgerichte bedrijven. Vanwege de extra flexibiliteit om werk en gezin te combineren en de eigen cultuur verkiezen vrouwen wellicht sneller een eigen bedrijf of zelfstandige rol dan een toppositie in een grote organisatie.
Edwin Hoek, LMI - Leadership Management Nederland
Reactie: Procedures duren vaak langer door afwezigheid van opdrachtgevers/werkgevers/recruters/P&O adviseurs.
Ik ben zelf op zoek naar een nieuwe uitdaging als Facility en/of Real Estate Manager. Met/door gebruik van Internet ligt mijn CV op/bij veel recruters/werkgevers op tafel.
Het enige wat ik (vaak) te horen krijg is dat ik een geschikte goede kandidaat ben maar dat de procedure pas over drie weken start omdat de contactpersoon met vakantie is.
Dus de kansen dat je opvalt zijn groter maar de kans op sucses is niet groter.
Ook netwerken zijn niet per saldo een garantie op sucses. Zij geven soms wel informatie prijs over mogelijke op handen zijnde functies.
De ''verborgen'' vacatures vallen wel mee zeker daar waar er nu een verschuiving in de arbeidsmarkt plaats vindt van werkgeversmarkt naar werknemersmarkt. Werkgevers/opdrachtgevers hebben er geen belang bij om vacatures ''verborgen'' te houden.
Je kunt je vaardigheden aanscherpen maar de meeste ervaren recruters kijken dwars door je heen. Kunstmatig gedrag is snel zichtbaar.
Bureaus krijgen dan misschien wel aanvragen binnen maar als de BV Nederland met vakantie is moeten ook zij geduldig wachten op de juiste kandidaat.
Reactie: Concentratie en geloof in een positief resultaat worden ongetwijfeld gehinderd door je intelligentie die zich allerlei andere scenario's kan voorstellen. Waardoor je gaat twijfelen en uit angst gaat handelen...
In veel organisaties gebeurt dus precies hetzelfde: geen heldere visie of focus en vooral veel vergaderen of allerlei scenario's die zich kunnen voordoen. Succesvolle organisaties hebben daarentegen een eenvoudig te begrijpen concept, bouwen op de kracht van hun medewerkers en geloven in positief resultaat.
Een praktische lijfspreuk voor elke situatie: datgene wat je aandacht geeft groeit !
Reactie: Het is allemaal lood om oud ijzer. Als je als organisatie nu eens die (ouderwetse) functiebeschrijving de prullebak ingooit en simpelweg aangeeft wat je doelstellingen zijn, wordt het allemaal eenvoudiger. Een sollicitant hoeft zich niet meer te verkopen als het schaap met 5 poten. De (hr)manager hoeft geen detective meer te spelen. Het sollicitatiegesprek wordt eerlijker en gaat over hetgeen waar het over hoort te gaan: wat is de bijdrage van deze nieuwe collega.
In het dagelijks werk begeleidt je (als coachend manager) je teamleden toch naar resultaten? Of ga je de funktiebeschrijving afvinken?
Reactie: Ik kom net van een sollicitatie voor Account Manager bij een Amerikaanse ICT firma. Dat ik toch zo éérlijk was... En ik werd gewezen op de ''mannelijkheid'' van het bedrijf. Let op: we spreken hier over ''Ten oorlog trekken'' ''Soldaten''.
Als vrouw dien je je 300% te bewijzen. Ik heb het geluk een perfecte opvang te hebben voor mijn dochter, zelfs koken wordt uitbesteed. Maar de argwaan blijft, ...
Het boek van Hedwige Nuyens ''Waarom vrouwen geen baas worden'' is goede litteratuur en geeft aan dat de ''vrouwelijke eigenschappen'' een nadeel zijn in een wereld waar de ''mannen'' de regels hebben gesteld.
Ik ben het eens met Maroesja: Vrouwen dienen te leren zichzelf beter te verkopen en te positioneren. ''Show verkopen in het bureau van de CEO'' .
Maar ook vrouwen dienen meer op te komen voor elkaar...in werkelijkheid gunnen ze elkaars carrière niet...
Fijn dat er zoveel mannen deelnemen aan de discussie.
Communicatie is een begin van de weg naar verbetering!
Reactie: Kunnen ook vrouwen geweerd worden welke te veel parfum gebruiken. Wat gebeurt er met de mensen die knoflook eten. Is trouwens het roken niet goed voor de economie. Misschien een idee om bedrijven welke rokers aannemen een subsidie te geven, betaald door het pensioen fonds. Kortom: Ik word moe van de eeuwen oude discussie rondom roken. En ik denken dat er over gepraat kon worden???
Reactie: Wij doen zelf al ruim een jaar onderzoek naar het komende personeelstekort en naast de top functies zullen er ook grote tekorten gaan ontstaan in het middenkader. Mensen stromen nog wel door van midden naar hoger kader maar de onderkant van werknemers stroomt niet snel door naar het middenkader. Er zal binnen nu en 2 á 3 jaar net zo hard worden getrokken aan die belangrijke drijvende en stille krachten in het bedrijf die nu voor lief worden genomen, denk aan uw secretaresse, office manager, salarisadministrateur, systeembeheerders e.d.
Kortom er zal meer aan retentiemanagement moeten worden gedaan voor deze medewerkers... Nú kan je als werkgever de zaak nog onder controle krijgen. Als je werknemers massaal weglopen ben je te laat. Dan is het imago van het bedrijf 'besmet' en met de keus die mensen krijgen in de nabije toekomst is juist imago van groot belang! Kortom de tijd van je kop in het zand steken en doen alsof het bij de buurman erger is, is over!
Reactie: Persoonlijk vind ik de titel enigzins schreeuwen. Dè afgestudeerde liegt en bedriegt, terwijl het hier om percentages van 15% en 10% gaat. Ik ben zelf een afgestudeerde aan de HBO die nu verder gaat studeren, ik heb me nog NOOIT beter of anders voorgedaan dan dat ik ben, en ik zal dit ook nooit gaan doen. Het ligt aan de kwaliteiten van de persoon die tegenover de valsspeler zit of hij dit doorheeft of niet, een belletje plegen naar de school of werkgever die op het CV vermeldt staat is immers een kleine moeite. Het is een feit dat veel werkgevers niet checken of de CV naar waarheid ingevuld is. Misschien moet daar een keer onderzoek naar gedaan worden, mogelijk kan de titel dan 'Natte vinger werk omtrent aannemen werknemer' worden.
Reactie: Empatisch vermogen zorgt voor goed luisteren. Door goed te luisteren kan men tevens betere vragen stellen. Door verder te vragen, komt men meer bij de kern van het probleem en de behoefte van de klant. Koppel dit met enthousiamse aan je product of dienst en het gunningsfactor stijgt.
Vragen stellen is belangrijk. In het boek 'de 37 vragen voor een succesvol verkoop gesprek'van Harrie van Heck kunt u een berg ideen op doen. Maar dan nog het luisteren. Het is 'mens eigen' te luisteren naar de dingen die gezegd worden, niet naar de dingen die niet gezegd worden. En deze laatste is zó belangrijk.
Maar ook in de laatste fases van het verkoopgesprek: argumentatie, afsluiten en aftersales worden veel fouten gemaakt. Hierin moet je nog wat meer doen dan alleen vragen stellen. Een succesvolle verkoper kan goed argumenteren en sluit de deal. Hij heeft het lef om dit te doen. En hierin onderscheid hij zich van de rest.
Reactie: Ik wil me graag aansluiten bij dit verhaal, we merken dat we als Farosgroep juist in deze tijd veel meer aanvragen krijgen. Waar ik het niet zo mee eens ben dat je gaat zoeken in je eigenkring, probeer dit te doorbreken, via internet kun je ook goed netwerken.
Reactie: Een vraag die hiermee samenhangt is: Mag een werkgever in het personeelsdossier opnemen of een werknemer rookt of niet? En wat kunnen de gevolgen hiervan zijn?
Reactie: En ook is het grappig dat het onderzoek is uitgevoerd op 270 managers en 100 werknemers. Dat is natuurlijk ook veelzeggend.
Ook grappig is dat men het verwerven van een leidinggevende functie als groei ziet en ervaart. Tussen de regels lees ik dan dat kennis en ervaring op technisch gebied niet als groei wordt gezien. Bedrijven willen wel investeren op het wollige gebied (Sociale vaardigheden en management) maar kennelijk niet in de exacte sector. Het gevolg: Werknemers zijn enerzijds meer met kun volgende (leidinggevende) baan bezig dan met het werk dat ze zouden moeten doen en anderzijds veroudert de kennis van de werknemers die niet willen gaan leidinggeven. Juist in de IT sector is het op peil houden en ontwikkelen van technische vaardigheden, een hoofdzaak.
Wie moet anders het werk doen?
Reactie: Het leven is een spelletje, wie het beste vals speelt krijgt de meeste waardering. Kijk naar de wielersport, kijk naar kinderen, kijk naar politici, kijk naar verkopers en kijk naar jezelf. De mooiste appels liggen bovenop, het aandikken en opleuken van eigen verdienste is onmiskenbaar een vaardigheid van de graaiende manager, de bonus en de riante salarisverhoging moet immers gemotiveerd worden.
Wat moet je nu met zulk gedrag? Je kunt het afkeuren en ook de mens erachter afkeuren. Je kunt ook jezelf afvragen vertrouw ik deze kandidaat voldoende voor het werk dat hij zal moeten doen. Ik kan me voorstellen dat veel zogenaamde leugentjes om bestwil helemaal niet terzake blijken te doen. Aan de andere kant is het ook zo dat het voor de werkgever zaak is om door deze leugentjes heen te prikken met goede vragen en zodoende de persoonlijkheid wat meer bloot te leggen.