zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Op zoek naar een nieuwe baan? Ga barbecuen!

8 augustus 2006 - Veel werkzoekenden gaan er ten onrechte van uit dat de zomer geen geschikte tijd is om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Ze schuiven dit vaak voor zich uit tot de herfst, terwijl de 'komkommertijd' juist een van de beste periodes is om een droombaan in de wacht te slepen. Het is immers een mythe dat de meeste mensen op vakantie zijn in de zomermaanden. Dit concluderen de consultants van Right Management na onderzoek.

De meeste mensen hebben slechts een paar weken per jaar vakantie en werken de rest van de tijd gewoon door. De zomer wordt daarbij vaak gebruikt om zich voor te bereiden op de meestal drukke herfst en winter – en hier liggen dus kansen voor de slimme werkzoekende. Als een bedrijf iemand nodig heeft, wordt die meteen aangenomen en niet pas in de herfst.

Werkzoekenden die hun speurtocht uitstellen lopen deze banenkansen mis en voorkomen dat hun brief bedolven wordt onder de enorme stapel die bedrijven in de herfst binnenkrijgen als al hun concurrenten ook gaan solliciteren.Netwerken

Bovendien zijn er in de rustige zomermaanden veel meer kansen om te netwerken. Meer dan 70 procent van de vacatures zijn 'verborgen' en komen alleen aan het licht via persoonlijke contacten, introducties en referenties. Netwerken blijft de meest effectieve manier om een baan te vinden. En zomeractiviteiten zoals picknicks, barbecues en strandfeesten zijn daar ideale gelegenheden voor. Werkzoekenden doen er verder goed aan te netwerken terwijl ze op vakantie zijn en uitstapjes te maken naar plaatsen waar ze eventueel zouden willen werken.

Tips
Meer tips van Right Management: netwerk ook onder mensen die niet direct te maken hebben met jouw werkterrein, zoals een oude leraar, een sportinstructeur of de tandarts. Scherp je sollicitatievaardigheden aan door te oefenen voor een camera. Gebruik de tijd die anderen beschouwen als 'komkommertijd' om actief op banenjacht te gaan, de concurrentie voor te zijn en je voor te bereiden op nieuwe carrièrekansen.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Vier tips om burnouts bij werknemers te herkennen
 Cisco publiceert eerste wereldwijde Hybrid Work Index
 Werkende gelooft dat kwaliteit onderwijs beter zou zijn met minder overheidsrichtlijnen
 
 
 
reacties
 
Rob Wittkampf  |   | 
9-08-2006
 | 
16:07 uur
Procedures duren vaak langer door afwezigheid van opdrachtgevers/werkgevers/recruters/P&O adviseurs.

Ik ben zelf op zoek naar een nieuwe uitdaging als Facility en/of Real Estate Manager. Met/door gebruik van Internet ligt mijn CV op/bij veel recruters/werkgevers op tafel.
Het enige wat ik (vaak) te horen krijg is dat ik een geschikte goede kandidaat ben maar dat de procedure pas over drie weken start omdat de contactpersoon met vakantie is.

Dus de kansen dat je opvalt zijn groter maar de kans op sucses is niet groter.

Ook netwerken zijn niet per saldo een garantie op sucses. Zij geven soms wel informatie prijs over mogelijke op handen zijnde functies.

De "verborgen" vacatures vallen wel mee zeker daar waar er nu een verschuiving in de arbeidsmarkt plaats vindt van werkgeversmarkt naar werknemersmarkt. Werkgevers/opdrachtgevers hebben er geen belang bij om vacatures "verborgen" te houden.

Je kunt je vaardigheden aanscherpen maar de meeste ervaren recruters kijken dwars door je heen. Kunstmatig gedrag is snel zichtbaar.

Bureaus krijgen dan misschien wel aanvragen binnen maar als de BV Nederland met vakantie is moeten ook zij geduldig wachten op de juiste kandidaat.

Rob Wittkampf


heer CWPG Dirks  |   | 
9-08-2006
 | 
08:39 uur
Ik wil me graag aansluiten bij dit verhaal, we merken dat we als Farosgroep juist in deze tijd veel meer aanvragen krijgen. Waar ik het niet zo mee eens ben dat je gaat zoeken in je eigenkring, probeer dit te doorbreken, via internet kun je ook goed netwerken.

Kees Dirks
Ton  |   | 
10-08-2006
 | 
22:39 uur
Tja, wat moet je doen als je wat ingetogener leeft? Verplicht "vriendenzoeken" of bekenden afrennen als ze BBQ-en om een baant te vinden?

Misschien wel, misschien werkt het ook.

Zelf zoek ik mijn heil achter de pc en de vele vacaturesites. .

Opvallend vind ik zelf dat er meer dan voldoende aanbiedingen gedaan worden op het moment dat je ergens een positie hebt maar als je een nieuwe werkgever of opdrachtgever moet gaan zoeken op het moment dat je er een nodig hebt dan zijn er veel minder mogelijkheden.

Maar goed zo is het leven kennelijk en waarschijnlijk komt dit door de fluctuaties in de economie.


REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
E-learning laten ontwikkelen? Let op deze tips!
reacties
Werknemers hoeven niet altijd bereikbaar te zijn (1) 
Werknemer vindt dat werkgever verantwoordelijk is voor werkgeluk (1) 
Foute kersttrui populair, maar niet op op de werkvloer (1) 
Kantoren en werkvormen veranderen radicaal (4) 
Wat mannelijke leiders moeten weten over het vrouwenbrein (1) 
Dat coachen is ook niet alles.  (2) 
India minder aantrekkelijk door krappe arbeidsmarkt (1) 
top10
Tekort aan vaardigheden beperkt financiële instellingen om doelstellingen te behalen
Wat de coronacrisis ons leert over het managen van mental health
Vier tips om burnouts bij werknemers te herkennen
Waarom vlot het niet met diversiteit op de werkvloer?
Bedrijven hebben behoefte aan ondersteuning bij uitvoering wet ingroeiquotum en streefcijfers
Cisco publiceert eerste wereldwijde Hybrid Work Index
Werkenden willen zelf kunnen bepalen wel of niet naar kantoor te gaan
Werkende gelooft dat kwaliteit onderwijs beter zou zijn met minder overheidsrichtlijnen
Werknemers hoeven niet altijd bereikbaar te zijn
Significant meer mensen terug naar kantoor
meer top 10