Reactie: Klopt de jonge managers verschuilen zich te vaak achter hun bureau of laptop, vergaderen te veel.
Dit wordt managen op afstand genoemd, zonder gevoel voor wat er leeft bij werknemers, laat staan klanten.
Alles gaat digitaal, de werknemer moet zich steeds meer verantwoorden voor wat hij doet via rapportages.
Straks zit de manager achter zijn beeldscherm en ziet precies waar en met wat de medewerker mee bezig is en overstelpt hem met aanwijzigingen, correcties, opdrachten via zijn tom tom, SMS, mail op afstand.
Lekker makkelijk aansturen op afstand vanuit het torentje en neimand die je aan je hoofd zeurt, maar wel lekker onpersoonlijk zonder gevoel.
Reactie: Je kunt als hoger management natuurlijk meteen afdalen naar het niveau van de consument. Een aanpak als hier beschreven lijkt me erg effectief. Maar ook het meer feeling hebben met de werkvloer, de medewerkers die in direct klantcontact, staan levert een enorme bijdrage aan de beeldvorming door management. Deze werkwijze werd prachtig in beeld gebracht door onder meer de serie ''terug op de werkvloer'' van de RVU. Een rapport dat eerst door de filters van de hiërarchie gaat voordat het op een directiebureau terecht komt, geeft niet noodzakelijkerwijs een goede weerspiegeling van de werkelijkheid.
Reactie: Het is een bekend verschijnsel dat managers zich vaak onttrekken aan de dagelijkse gang van zaken binnen de organisatie. Ze zijn er als de kippen bij om successen te vieren, maar als er problemen zijn verschuilen ze zich heel vaak achter hun bureau. Ze moeten leren de werkvloer regelmatig te bezoeken en hun mensen op die manier te motiveren door samen de problemen op te lossen.
Echt het werkt!
Reactie: Hoeveel managers zien zichzelf niet, zien elkaar niet, zien hun medewerkers niet en hoeveel medewerkers ''zien'' hun managers niet? Waardoor men slecht voor zichzelf zorgt en slecht voor elkaar zorgt. Gevolg: fysiek, mentaal, emotioneel, sociaal, relationeel en spiritueel verzuim. Dat laatste is niets zweverigs, maar gaat over langs elkaar heen lopen in waarden en normen en visie. Gevolg: laat staan dat men de klanten ziet. Oorzaak: vergaderen in plaats van verantwoordelijkheid nemen voor zichzelf en voor elkaar. Oplossing: zelfinzicht, mensenkennis, inzicht in de verschillende lagen waarin men communiceert, verbinden van doelstellingen. Voor vragen kunt u me mailen.
Reactie: Na 4 jaar stagnerende economie zien wij ook de laatste 1,5 jaar de vraag naar visie toenemen. Alleen zijn er veel managers die enorm moeten wennen aan deze veranderende omstandigheden. En de huidige omstandigheden verlangen weer ONDERNEMERS op de sleutelposities.
In onze practice Emerging Services zien we dit met name optreden op het gebied van innovatie. Een organisatievisie die voor het grootste deel is opgebouwd rond het innoverend vermogen van het bedrijf heeft volgens mij de meeste kans van slagen. Ruime tijd besteden aan het opbouwen van de visie; absoluut zorgdragen dat het innovatiegat wordt vermeden; doen voor twee; en dan ook afmaken.
Het innovatiegat is een van de grootste valkuilen: leuke sessies gehad, maar doorvoeren in de praktijk valt in het gat van de dagelijkse operationele zaken.
In ieder geval blij om te lezen dat de nederlandse manager zich bewust is van het tekort. De eerste stap is dan gezet.
Reactie: Ik kan mijzelf beschouwen als een echte jobhopper.
Na mijn 35ste, toen ik eindelijk de kans kreeg om meer tijd in mijn carriëre te steken naast mijn moederschap, begon het langzaam te dagen in welke richting mijn ambities lagen.
Ik heb allerlei functies gehad van ondersteunend tot organiserend (marketing) tot accountmanagement. Momenteel werk ik in een ICT familiebedrijf en ben daar verantwoordelijk voor de verkoop en publiciteit.
Ik had dit nooit kunnen doen zonder al die ervaring en kennis die ik heb opgedaan tijdens mijn jarenlange jobhoppen.
Ikzelf ben van mening dat iemand die een jobhopper is, juist de drive en ambitie heeft om vooruit te komen in plaats van zich vast te bijten aan zogenaamde zekerheid.
Jobhoppers zorgen voor een frisse wind binnnen een organisatie en nemen kennis mee waar medewerkers en bestuur nog wat van op kunnen steken.
Een jobhopper aannemen heeft dus wel degelijk een meerwaarde voor een bedrijf dat openstaat voor nieuwe input en positieve veranderingen.
Reactie: Nou EQ wordt vaakgenoeg als maatstaaf genomen en minder als een norm tot ordening.
Als wij met de ene kant van onze hersenen denken en met de andere kant handelen, houden wij geen rekening met het feit dat door het denken (intelligentie) wij gaan handelen (emoties).
Dus mijn IQ is bepalend voor mijn EQ en niet andersom.
Dank U...
Reactie: Ik denk dat het doorzettingsvermogen gekoppeld met een bepaald doel essentiëel is. Tiger Woods is super wanneer hij golf speelt en telkens weer wint. Soms hoor je dan, wat heeft hij geluk gehad, of je moet er maar talent voor hebben. Wat de meesten niet zien is dat hij gewoon bezeten is door de doelstelling die hij heeft waardoor hij zich telkens in vraag stelt en doorzet. De 7 tot 8 uren oefenenen, slagen, telkens opnieuw lijkt inderdaad dom en niet nuttig. De kalmte en concentratie die hij nodig heeft om te spelen zou hij niet hebben zonder goede voorbereiding en training. De combinatie doel, betrokkenheid en wilskracht is nodig wil je slagen.
Of dit nu dom is of niet is een oordeel en ben hiervoor niet geplaatst om dit te doen.
Reactie: De baas aanklagen? Electronische speeltjes zijn heerlijk en het is geweldig dat we er zelfs op het werk mee mogen spelen! Maar als we niet verslaafd willen raken aan de piepjes en bliepjes en beeldschermpjes, als we integendeel de leiders van onze eigen levens willen zijn, dan moeten we toch echt zelf de kunst aanleren om af en toe helemaal off-line te gaan, alle stekkers eruit te trekken, rust te creëren.
Sommige mensen denken dat ‘constant bereikbaar zijn’ gelijk staat aan ‘goed werken’, maar dat is maar zelden waar. Het is moeilijk om goed te functioneren als je voortdurend reageert op prikkels en geen tijd hebt om te bedenken wat echt belangrijk is. Het gevaar is niet zozeer dat je werk niet op tijd af komt, maar dat je te onrustig, te hyper, te overprikkeld bent om nog echt goed te kunnen nadenken en creatief te zijn. Als je goed om je heen kijkt, zie je dat heel de wereld ADHD heeft. Of toch iets dat er sterk op lijkt. Daar moeten we toch echt zelf wat aan doen. Niet overtuigd? Doe maar eens met de hele afdeling de Knetterdruktest: www.petramegens.nl/Knetterdruktest.pdf
Reactie: Mevrouw Borgdorff, ik ben het helemaal met u eens.
In de jaren dat deze persoon ken is het in mijn ogen zeker geen vakkenvuller.
Hij is tot enorme prestaties in staat als hij maar onder begeleiding/sturing kan blijven staan en dat is in kleinere organisaties als het onze nauwelijks of niet mogelijk.
U begrijpt dat dit ook mij als werkgever pijn doet en ik probeer er dan ook alles aan te doen om die bedrijven te benaderen welke zo een omgeving wel kunnen bieden, maar u merkt terecht op dat die niet 10 rijen dik staan.
Reactie: Ik ben heel benieuwd naar de initiatieven van deze grote bedrijven en nog meer of deze ook zoden aan de dijk zetten.
Ik kwam zelf op een vreemde manier achter dit glazen plafond. Als biseksuele coach kwam ik al surfend op een site terecht van een aantal coaches die homo zijn, zich hadden verenigd en zich richten op mensen die dit ook zijn, en voor hun werk een coach zoeken. Ik vond het een prachtig initiatief en nam contact met hen op.
Tot mijn verbazing hoorde ik hoorde van hen voor het eerst van dit glazen plafond. Zeker in het hogere kader durven mensen hen als coach niet te benaderen, juist omdat ze gay zijn en de mensen dit op hun werk dit niet kenbaar durven maken. Als zij gecoacht worden door een bedrijf dat zich richt op gays, dan is het meteen duidelijk dat zij dat ook zijn, en blijkbaar schaamt men zich daarvoor of men is bang dat dit hun carriere zal beschadigen. Of men komt wel, maar dan op persoonlijke titel zonder dat het bedrijf het weet. Wat jammer van een prachtig initiatief dat er juist voor bedoeld is om mensen te helpen die bijvoorbeeld kampen met problemen op hun werk rondom hun homoseksualiteit!
Ik vond en vind het heel triest dat dit blijkbaar zo werkt. Er is blijkbaar nog een heleboel te doen op het gebied van de homo-emancipatie in Nederland. Aandacht blijven vragen voor deze zaken is in mijn ogen dan ook erg belangrijk.
Ik ben dan ook benieuwd naar de initiatieven van bedrijven als Shell, TNT etc. Maar ik vraag me ook af in hoeverre die maatregelen succes hebben. Uiteindelijk is het een groepje van individuele mensen die bepalen wie er in de top van een bedrijf komt. En dan kom je bij de normen en waarden en de ego's van die individuele personen terecht. Ik vraag me af in hoeverre die maatregelen daarvoor echt toereikend zijn.
Reactie: De vraag is wanneer iemand geestelijk tekort komt om het dan maar netjes te verwoorden.
Zelf hebben wij een zoon die een zware achterstand heeft.
Een profesor in Maastricht stelde zonder onderzoek en na 10 minuten al vast dat onze zoon authistisch zou zijn.
Best knap als hij al die tijd geen woord heeft gezegd en er geen onderzoek heeft plaatsgevonden. De lager geschoolden zoals zijn begeleidsters op school en de diverse consulentes beweren absoluut het tegendeel.
Wij zelf denken overigens ook het tegendeel.
Dus wat moet je met slimme mensen die niet kunnen nadenken zoals de hooggeleerde professor in Maastricht.
Voorts is het zo dat onze zoon op de computer een kei is met spelletjes en nog meer een kei is wanneer hij mensen in bepaalde situaties moet beoordelen of voor de gek moet houden. Dit zou een ''normaal'' mens niet lukken. Ik denk dat alle mensen hier op aarde zijn om iets toe te voegen.
Degenen die dat niet lukt zijn geestelijk gehandicapt ook al zijn ze nog zo geleerd. Als je de praktijk niet beheerst gooi de theorie dan ook maar overboord.
Reactie: Iemand die een paar keer een voetbal iets te hard tegen zijn totem heeft gehad meteen een bekend filosoof te noemen vind ik leuk maar niet helemaal juist.