zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Roze plafond belemmert homo's door te stoten naar de top

24 augustus 2006 - De absolute top van het bedrijfsleven lijkt onbereikbaar voor homo's. In de raden van bestuur van 24 fondsen genoteerd aan de AEX zit geen enkele homo of lesbienne. Dat blijkt uit een onderzoek van het tijdschrift Management Team. Management Team deed een rondgang langs de belangrijkste beursbedrijven. Daaruit blijkt dat van de in totaal 125 bestuursleden er niet één homo is of daar in ieder geval niet openlijk voor uitkomt.

Volgens verschillende mensen die Management Team aan het woord laat, is er sprake van een 'roze plafond'. Ze verwijzen daarmee naar het glazen plafond, dat de beperkingen aangeeft van vrouwen in het bedrijfsleven.


Bron: Planet Internet
 
 Doorsturen   6 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Henk-Jan Hoekjen  |   | 
25-08-2006
 | 
08:59 uur
Schandelijk. Evenals het 'gebutste scheenbenen-plafond': uit een persoonlijk onderzoek blijkt dat er in de top van het bedrijfsleven geen enkele linksback van een amateur voetbalclub te vinden is. "Ik hou m'n hobby meestal maar voor mezelf", vertelde een ambitieuze linksback me onlangs. Minstens zo schrijnend: het 'vierwieler-plafond': ook mensen zonder rijbewijs blijken angstvallig geweerd te worden uit de top het bedrijfsleven. Vrijwel al hogere functies worden bezet door mensen met een rijbewijs. Mensen, dit vraagt toch om maatregelen?
Leonie Linssen  |   | 
27-08-2006
 | 
22:46 uur
Ik ben heel benieuwd naar de initiatieven van deze grote bedrijven en nog meer of deze ook zoden aan de dijk zetten.

Ik kwam zelf op een vreemde manier achter dit glazen plafond. Als biseksuele coach kwam ik al surfend op een site terecht van een aantal coaches die homo zijn, zich hadden verenigd en zich richten op mensen die dit ook zijn, en voor hun werk een coach zoeken. Ik vond het een prachtig initiatief en nam contact met hen op.

Tot mijn verbazing hoorde ik hoorde van hen voor het eerst van dit glazen plafond. Zeker in het hogere kader durven mensen hen als coach niet te benaderen, juist omdat ze gay zijn en de mensen dit op hun werk dit niet kenbaar durven maken. Als zij gecoacht worden door een bedrijf dat zich richt op gays, dan is het meteen duidelijk dat zij dat ook zijn, en blijkbaar schaamt men zich daarvoor of men is bang dat dit hun carriere zal beschadigen. Of men komt wel, maar dan op persoonlijke titel zonder dat het bedrijf het weet. Wat jammer van een prachtig initiatief dat er juist voor bedoeld is om mensen te helpen die bijvoorbeeld kampen met problemen op hun werk rondom hun homoseksualiteit!

Ik vond en vind het heel triest dat dit blijkbaar zo werkt. Er is blijkbaar nog een heleboel te doen op het gebied van de homo-emancipatie in Nederland. Aandacht blijven vragen voor deze zaken is in mijn ogen dan ook erg belangrijk.

Ik ben dan ook benieuwd naar de initiatieven van bedrijven als Shell, TNT etc. Maar ik vraag me ook af in hoeverre die maatregelen succes hebben. Uiteindelijk is het een groepje van individuele mensen die bepalen wie er in de top van een bedrijf komt. En dan kom je bij de normen en waarden en de ego's van die individuele personen terecht. Ik vraag me af in hoeverre die maatregelen daarvoor echt toereikend zijn.
Abe de Bruin  |   | 
27-08-2006
 | 
12:56 uur
Inderdaad een vreemde zaak. Volgens de statistiek zouden er van de 125 toch zo'n 8 tot 12 mensen homo moeten zijn. Iedereen is het er wel over eens dat homo mannen en vrouwen minstens zo competent zijn als hun hetero collegae, en dan is 0% moelijk anders te verklaren dan (angst voor) een verborgen plafond.
Het wijst -niet verrassend- op een conservatief christelijke houding van onze elite. Naar mijn mening hoort die in het liberale Nederland van nu niet meer thuis.
Bravo voor de TNT, ING, Shell en ABN Amro, om dat niet alleen toe te geven maar om er ook iets aan te willen doen.
R. Kruisdijk  |   | 
29-08-2006
 | 
10:38 uur
Graag wil ik reageren op de opmerking van M. Hemelraad dat hij genoeg mensen kent (o.a.) in de rechterlijke macht die niet openlijk uitkomen voor hun geaardheid uit angst voor hun carrière. Ik ben zelf 10 jaar rechter in de Rotterdamse rechtbank en kom openlijk uit voor mijn homosexualiteit en heb daar nooit hinder van ondervonden in mijn loopbaan. Ik ken diverse homosexuele collega's (m & v) die allen openlijk voor hun geaardheid uitkomen en daarmee geen problemen ervaren. Ik ken eerlijk gezegd niet één homosexuele collega die niet voor zijn geaardheid uitkomt, laat staan dat hij of zij daardoor gehinderd zou worden in zijn of haar carrière. Graag zou ik de collega's ontmoeten die Hemelraad zegt te kennen, opdat we eens kunnen overleggen over de vraag of we als homosexuele rechters niet ook eens een 'supportgroep' of iets dergelijks zouden moeten opstarten. Ik nodig Hemelraad dan ook bij deze uit om contact met me op te nemen.
heer T Refman  |   | 
29-08-2006
 | 
11:03 uur
Ik zal me wel op glad ijs bevinden maar hoeveel mensen met een andere dan hetero geaardheid hebben de ambitie. Geeft het onderzoek ook weer hoeveel homo's in het sub management werkzaam zijn alvorens ze voor een kaderfunctie in aanmerking kunnen komen.

Vervolgens de vraag of een bedrijf beter loopt met meer homo's in kaderfunctie's want tenslotte geeft het homo zijn niets weer over de kwaliteit van het werk.

In ons kader zitten zowel vrouwen, mannen, homo's en allochtonen als ze dan toch een label moeten hebben.
Het hele kader bestaat uit mensen die capabel worden geacht om de functie uit te voeren.

Dat toevallig 1 van hun linksbuiten speelt boeit niemand, als we dan niets te onderzoeken hebben laten we dan eens onderzoeken hoeveel homo's er bij shell of tnt werken.
Laten we een minderhedenbeleid opstellen voor homo's nou dat werkt eerder negatief als positief. Of hokjes met een plafond plaatsen gesproken.
Etienne  |   | 
24-01-2008
 | 
14:28 uur
Ik wil graag een werkgroep van lichamelijk- en geestelijk gezonde blanke heteroseksuele mannen in de leeftijd tussen 25 en 35 jaar. Door allerlei frustraties en regeltjes, ben ik ongeacht mijn vakkennis wettelijk in de minderheid. Is dat eerlijk? Of is dat de prijs die men voor gelijkheid moet betalen.

Maar ook buiten het bedrijfsleven om: ooit werden ik en twee bloedmooie vriendinnen geweerd uit een disco in Amsterdam omdat het Gay-avond was. Aangezien ik 200 km moest rijden gingen we dan maar naar een andere discotheek. Maar hoe zou het uitzien als de situatie omgekeerd was? Hoe zou het zijn als een disco Gays zou weren?

Welke andere dieren hebben zulke problemen met hun geaardheid als de mens. We vergeten het belang en doel van het leven, het overleven in de natuur en in dit geval de totstandkoming en het hoofddoel van betaalde arbeid.

Nee, we roepen liever om aandacht en compenseren het gevoel van machteloosheid door een sociaal opvangstelsel gebasseerd op gelijke behandeling.

Wanneer houd het op?
Iedereen verdient een gelijke behandeling. Maar de werkelijkheid is anders. Wie heeft bv meer en sneller recht op een bepaalde ingreep in het ziekenhuis? De koningin of degene die zijn verzekering niet kan betalen?
Welk is hoger in niveau: de manager of de operator.
Welke verdient een hogere straf: de kinderlokker of oorlogsmisdadiger?

Je kunt jezelf nog afvragen of monogamie nog aktueel is, aangezien de mensen massaal vreemd gaan, parenclubs bezoeken of er nachtenlang over dromen. Maar dan de vraag: 1 man en 2 vrouwen of 2 mannen en 1 vrouw? De lezers van dit artikel doen zoiets natuurlijk niet.

Dus kortom: laten we stoppen met al ons zelfmedelijden en schaamte en steken onze aandacht en geld in de opbouw van Nederland of zoeken we nu houvast aan een european dream.



REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10