zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
reacties
 

Slecht management verjaagt jong talent

Raymond   |    |  6 oktober 2006
Reactie: Helemaal mee eens. Ik ben vorig jaar vanuit de werkvloer doorgegroeid naar de functie van Teamleider Callcenter.
In de eerste maanden ging het goed, had een goede manager waarbij ik ook bereid was harder te lopen indien dit nodig was.

Na januari kreeg ik een andere manager. Zij was slecht in luisteren, draafde vaak eigen zin door, beoordeelde haar teamleider zeer selectief etc. Hierdoor nam mijn motivatie keihard af en ben ik nu zelfs weg bij dit bedrijf.

Er lopen meer slechte managers rond dan we denken.
 

Frans bedrijf boekt succes met anoniem solliciteren

Joost van Orten   |    |  5 oktober 2006
Reactie: Anoniem solliciteren is puur een cosmetische maatregel. Van belang is hoe je omgaat met je personeel, wat je verwacht van je personeel, en hoe de sfeer is in je bedrijf. Om je een idee te geven. In commerciele functies hebben wij in het afgelopen jaar aangenomen: een Marokkaan, een zwangere Ierse, een 55-jarige, een 52-jarige, een 58-jarige, en een gescheiden moeder van 49 jaar met 3 kinderen. Heel veel ervaring en enthousiasme brengen deze nieuwe medewerkers mee.
 

De ideale directieauto: (Artikel)

Ton   |    |  5 oktober 2006
Reactie: @ Jacob.

Die gevolgtrekking kan ik me goed voorstellen: Dure directieauto wordt betaald door de klant die dus waarschijnlijk een flinke opprijs moet betalen op het product dat hij afneemt.

Van de andere kant is dat natuurlijk ook een keuze die je moet maken als je een bedrijf een bepaalde uitstraling wilt geven denk ik.

Als je een duur, kwalitatief zeer goed merk in de markt wilt zetten of houden dan lijkt me dat je ook een bijpassende vloot aan bedrijfsauto's kiest. (Dus duur met veel imago).
Sommige klanten kiezen gewoon voor het duurste produkt, ze vragen niet eens of het kwalitatief hoogwaardig is of praktisch het beste ontwerp is.

Een ruime middeklasser vind ik niet passen bij een zeer duur horlogemerk als product maar wel weer bij andere produkten. Bovendien en dat klinkt misschien cliche vind ik dat bij een Duits produkt een duitse auto hoort enz. Bovendien heeft elke auto bepaalde associatie's met levensstijlen, sportieve Italiaan, degelijke maar soms saaie Duitser, Klasse van Engelse merken, eigenwijze maar modieuze Fransoos, Yuppen Smart, Patserige SUV, enz. Ook hier kun je maar beter naar kijken want de directieauto is toch vaak de eerste indruk. Natuurlijk kunnen andere mensen absoluut andere associatie krijgen bij het zien van een bepaalde auto of merk auto. Het is een goede zaak om je hierin te verdiepen alvorens tot koop over te gaan. De directieauto zie ik persoonlijk niet als een noodzakelijk kwaad maar als een van de zaken waar je als bedrijf trots op mag zijn. Net zoals je trots mag zijn op je folders, pr. materiaal, gebouw, inrichting, bedrijfskleding, bedrijfslogo, arbeidsvoorwaarden enz. Ook allemaal zaken die je zorgvuldig moet kiezen omdat ze zowel praktisch als functioneel moeten zijn en de bijpassende uitstraling moeten hebben wil het bedrijf succesvol zijn.
 

Tekort Chinees personeel belemmert groei multinationals

Ton   |    |  5 oktober 2006
Reactie: De goede managers zijn natuurlijk ook in China bezig met een inhaalslag. Als ze bij ''van Buren'' meer kunnen verdienen zijn ze weg of worden ze weggekocht. Dat past prima in de veramerikanisering van lage lonen landen.
Dit laat trouwens ook zien dat er een grens is aan onbeperkte en snelle groei. Uiteindelijk zal er evenwicht ontstaan ook het evenwicht tussen lage lonen landen en de oude kapitalistische landen van ''het Westen''.
Personeel voortdurend bijscholen en opleiden gebeurt nog steeds veel te weinig in Nederland. Het is zeer triest dat onze regering en het bedrijfsleven dat niet voldoende stimuleren.
De kenniseconomie is het beste en mogelijk het enigste wapen in de strijd tegen de lage lonen landen. Alleen veel hogere energiekosten kunnen roet in het eten gooien van de globalisering en de import van laagwaardige en simpel te produceren producten uit lage lonen landen.

Nederland en andere Europese landen zouden zich dus moeten focussen op kwaliteit en high-tech producten die niet makkelijk te kopiëren zijn omdat dat een hoog niveau van het personeel en de leiding vraagt.

Al het andere dat niet te slijten is aan de lokale markt of door verregaande automatisering niet goedkoop te vervaardigen is moet men loslaten, die strijd is gestreden.
Wie echter zware of grote producten maakt heeft een goede troef in handen. Import is dan namelijk door de vervoerskosten niet lonend.

Instanties zoals de Europese Unie, TÜV, Kema enz. zouden bovendien meer minimum kwaliteitseissen voor allerlei produkten kunnen opstellen om kwalitatief laagwaardige, vervuilende of gevaarlijke produkten te weren of milieuheffingen op bepaalde import te heffen die in derde wereldlanden op schandalige wijze vervaardigd worden om producenten daar te dwingen het milieu en de arbeidsomstandigheden te respecteren.

Keerzijde van deze aanpak is natuurlijk wel dat dit weer het brood uit de mond kan stoten van diegenen die zo produceert. Wie namelijk kinderarbeid bestrijdt kan ongewild kinderprostitutie stimuleren.

 

Mijn personeel krijgt met Kerst (Artikel)

Mevrouw A.   |    |  5 oktober 2006
Reactie: Ik ben het volledig eens met Dhr. Seuters.
Ik vind dat Dhr. Van Gelder dit niet goed bekijkt, met alle respect. Veel werknemers zien het kerstpakket als een cadeau, en om dan geld te geven is ook niet attent. Ik vind het kerstpakket nog altijd de beste optie.
Maar dan wel met elk jaar andere spullen.Anders wordt het ook saai.Waarom zou je elk jaar hetzelfde doen? Dat vindt men niet leuk. Tenminste, voor zover ik deze kwestie kan bekijken.
Ik hoop reacties hier op te krijgen.
Ik verzoek u vriendelijk om niet op mijn e-mail adres te reageren, het is namelijk niet de goeie. Ik geef mijn e-mail adres niet omdat het privé is, en privé moet blijven.

Met vriendelijke groet, Mevrouw A.

Mevrouw A.
 

Marketingdirecteur snapt nieuwe media niet

Tony Bosma   |    |  5 oktober 2006
Reactie: We zien dat veel managers niet de tijd nemen/hebben om de moderne media te leren begrijpen. Het medialandschap is volledig aan het transformeren naar een interactief en transparant landschap. Door nu al geen begrip te hebben van de ontwikkelingen en door er niet mee overweg te kunnen is de vertaling naar wat het voor je organisatie kan betekenen al helemaal onmogelijk. Iedere manager verantwoordelijk voor strategie, visie, communicatie enzovoort moet dan eigenlijk ook verplicht een cursus nieuwe media doen. Zie ook extendlimits.nl voor inzichten in het veranderende medialandschap.
 

Nederlanders zijn vreselijke zeikerds

Michel Hoetmer   |    |  5 oktober 2006
Reactie: Mevrouw Linssen,

Inderdaad een prachtig voorbeeld. Het is nog mooier: ze gaat nu een andere studie oppakken. Zet dat eens tegenover de vele mensen, vaak veel jonger dan deze mevrouw, die ik hoor zeggen: ''Ja maar dat kan ik niet meer hoor!'' Dat doet me denken aan een uitspraak van Henry Ford: ''Of je nu denkt dat je iets kunt, of niet kunt, in beiden gevallen heb je gelijk!''
 

Nederlanders zijn vreselijke zeikerds

mevrouw Leonie GM Linssen   |    |  5 oktober 2006
Reactie: Een ander prachtig voorbeeld van iemand die niet wilde klagen en haar leven op een andere manier inhoud heeft gegeven is de 81 jarige mevrouw Edith Veerman van Leeuwen. Zij lijdt aan ondraaglijke pijnen ten gevolge van een aangeboren tumor in haar ruggemerg. Toen zij merkte dat zij negatief werd van haar pijnklachten en dat dit haar leven begon te vergallen, besloot ze als afleiding te gaan studeren. Met als resultaat dat zij op 81 jarige leeftijd haar bul Engels behaalde! :-)
Ik vond dit zo'n mooi voorbeeld van 'alles wat aandacht krijgt dat groeit' dat ik dit thema in mijn nieuwsbrief van oktober heb verwerkt. Meer lezen? http://www.veranderjewereld.nl/De_kracht_van_aandacht.html
 

Frans bedrijf boekt succes met anoniem solliciteren

heer E.M. Straat   |    |  5 oktober 2006
Reactie: Van harte mee eens met deze hartekreet. In een artikel genaamd ''Onbekend maakt onbemind'' in de Gids voor Personeelsmanagement van april 2004 heb ik al mijn verbazing uitgesproken over het feit dat we allochtonen die we niet kennen maar al te gemakkelijk aan de kant laten staan, of daar een (voor)oordeel over hebben. Hier tegenover staat dat we de straat op gaan en protesteren als er allochtonen het land uitgezet worden die we wel kennen.
 

Verzet tegen Sarbanes-Oxley regels neemt toe

Henk   |    |  5 oktober 2006
Reactie: de SOX regeles zijn streng maar zijn wel efficient. De regels moeten gewoon aangepast worden, ze zijn strenger dan nodig is. Deze regels gelden toch alleen voor Amerikaanse bedrijven in en buiten Amerika of heb ik dat verkeerd begrepen en gelden ze voor alle bedrijven ??
 

Nederlanders zijn vreselijke zeikerds

Coby   |    |  5 oktober 2006
Reactie: tja het is zo simpel he?
 

De waanzin van persoonlijkheids-typen verklaren met een modelletje

Michel Hoetmer   |    |  5 oktober 2006
Reactie: Geachte heer vd Heijden,

Wat bent u complimenteus! Hoezo oppervlakkig? U spreekt zonder verdere toelichting een oordeel uit. Hoe moeten de lezers daar tegenaan kijken? Dat het een oppervlakkig oordeel is?

Naar aanleiding van de reacties heb ik het onderwerp beter uitgediept in een recent artikel. Zie daarvoor mijn artikelen.

Dat u mijn integriteit in twijfel trekt vind ik jammer. Kennelijk hebben uw scherpe ogen iets over het hoofd gezien:

''Ze combineerde het nuttige met het aangename. Want de iconen gingen grif van de hand en dat is heel handig als je van een bijstandsuitkering moet rondkomen.''

Deze mevrouw verdiende heel wat bij. De precieze bedragen zijn niet interessant. Maar ze kwam niet bepaald om van de armoe.

Dus voortaan toch ietsje minder oppervlakkig lezen? Wellicht dat u dan ook anders gaat oordelen.
 

De manager en het golfoorlog effect

A. Oostmeyer   |    |  5 oktober 2006
Reactie: Beste Michel,
Regelmatig klankborden wij als collega's. Uiteraard moet de manager niet in zijn kantoor blijven zitten en alleen maar naar de statestieken kijken. Dus ik denk dat jij een foutje heb gemaakt:
MET JE VOETEN OP DE GROND.
Neen, beste managers: wie met twee benen op de grond staat komt geen stap vooruit! komt uit dat kantoor en vraag uw medewerkers wat, hoe en waarom en trek dan conclusies
Arjan Oostmeyer www.back2basic.nu
 

Mijn personeel krijgt met Kerst (Artikel)

Seuters   |    |  5 oktober 2006
Reactie: Elk jaar hetzelfde doen? Nee, om de werknemers een mooie afsluiting van het jaar te geven, is een persoonlijk kerstpakket de beste optie! Geen etensblikken die altijd maar blijven staan, maar ...

Kijk maar eens op www.litteldesign.nl . Daar zijn diverse (Kerst) pakketten mogelijk. Vorig jaar ook gebruik gemaakt van dit bedrijf. De reacties (ook van het thuisfront) waren enorm positief.

Succes!
 
< vorige 2254 2255 2256 2257 2480 volgende >
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10