zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Verzet tegen Sarbanes-Oxley regels neemt toe

1 mei 2006 - In de VS neemt het verzet tegen de regels van Sarbanes-Oxley toe. De naamgevers van de regels, senator Paul Sarbanes en congreslid Paul Oxley, beoogden bedrijven te onderwerpen aan een strengere interne en externe controle, zodat nieuwe fraudezaken zoals die bij Enron worden tegengegaan. Het bedrijfsleven verzette zich vanaf het begin tegen de regels.

Veranderingen
De regels beogen grofweg vijf veranderingen teweeg te brengen. Ten eerste moeten de regels de directie aanzetten tot scherpere interne controles en analyses van de financiële rapporten. Bedrijven moeten verder beter toegankelijk zijn voor externe controle, bijvoorbeeld door advocaten. Verscherpte interne controle door de directie, en de bedrijfstop moet de kwaliteit van de financiële rapporten analyseren. Ook vereist de Amerikaanse variant van de code-Tabaksblat meer openbaarheid en transparantie, en scherpere gedragsregels voor werknemers. Executives mogen bijvoobeeld geen geld meer van het bedrijf lenen. Tot slot moeten veiligheidsanalisten bij banken onafhankelijk van de investeringsactiviteiten van die bank opereren.

Zakelijke kansen onbenut


De wetenschappers Henry Butlers (econoom) en Larry Ribstein (jurist) hebben hun ongenoegen over de regels uiteengezet in een essay in de Economist. Zij beargumenteren dat de kosten voor invoering van Sarbanes-Oxley hoger zijn dan de opbrengsten. Het risico van fraude is weliswaar lager, maar door het klimaat van angst worden vele zakelijke kansen niet benut.

 
 Doorsturen   5 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
vmaas60@yahoo.com  |   | 
2-05-2006
 | 
15:23 uur
Pech!!!!
Bram  |   | 
3-05-2006
 | 
07:49 uur
Hoezo pech? Het vereist grote mate van zorgvuldigheid om op een goede manier met SOX om te gaan. Teveel managers roepen dat SOX hen belemmerd, de werkelijkheid is natuurlijk dat men in het verleden maar wat kon aanklooien. Nu worden zaken transparant. IK blijf van mening dat SOX niets meer is dan een normaal intern beheersingssysteem met een klein topje oververdreven Amerikaanse bezorgdheid.
vmaas60@yahoo.com  |   | 
3-05-2006
 | 
12:20 uur
IK bedoel men kan zich wel tegen deze wetgeving verzetten maar dan zal men moeten proberen de meerderheid in het parlement te krijgen en in het hogerhuis en proberen deze wetgeving te amenderen/afschaffen. Gezien de hoeveelheid - zwevende kiezers - meestal zo'n 80% - die allerlei andere zaken minstens even belangrijk vinden acht ik persoonlijk de kans dat deze wetgeving versoepeld wordt zeer klein.
Henk  |   | 
5-10-2006
 | 
16:41 uur
de SOX regeles zijn streng maar zijn wel efficient. De regels moeten gewoon aangepast worden, ze zijn strenger dan nodig is. Deze regels gelden toch alleen voor Amerikaanse bedrijven in en buiten Amerika of heb ik dat verkeerd begrepen en gelden ze voor alle bedrijven ??
heer Karel Walg  |   | 
6-10-2006
 | 
15:52 uur
SOX geld voor ieder bedrijf met een Amerikaanse notering en voor toeleveranciers van die bedrijven. Dat gaat erg ver, bovendien kunnen de gevolgen zeer verregaand zijn. Voorbeeld: pricing moet transparant zijn, dit betekent dat het vrijwel onmogelijk is achteraf korting te verlenen vanwege veranderde omstandigheden. Daarnaast hebben we in Nederland een prachtig wetboek waarin staat dat een overeenkomst ontstaat door aanbod en aanvaarding, er wordt nergens iets ove de vorm gezegd, echter volgens SOX dien je alles op papier met handtekeningen te hebben. Dit betekent dat je veel strenger moet worden dan nodig volgens Nederlands recht, dit is nog maar de top van de ijsberg. Conclusie: boekhouders zijn blij met SOX aangezien het alles voor hen overzichtelijker maakt, over all betekent het vooral een toename van bureaucratie en brengt het extra kosten mee.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10