Reactie: Feedback geven met een positieve benadering blijkt in de praktijk inderdaad voor veel mensen erg moeilijk te zijn.
Er zijn echter een paar regels voor bedacht die in gesprekken met medewerkers, klanten en collega's universeel zijn. Het komt erop neer dat je begint en afsluit met een positieve feedback. Naar een medewerker kun je bijvoorbeeld beginnen met 'wat gaat goed en wat kan er beter', dat is een positieve benadering. Sluit je deze benadering af met een positief punt zul je merken dat de ontvanger een goed gevoel overhoudt aan de feedback en dientengevolge de raad ter harte zal nemen. In ieder geval is die kans groter dan in het geval je een negatieve feedback geeft.
Overigens ben ik wel van mening dat als iemand een grens overschrijdt ook positieve feedback een onvoldoende krachtig middel is.
Reactie: Voor mij is dit erg herkenbaar. Ben zelf al ns opgestapt omdat ik een baas had die op een erg negatieve manier met zijn personeel (en ook met mij) omging. Het gekke was trouwens dat ie de ene dag vol lof was en de andere dag juist niet. Functioneringsgesprekken waren meer roddelgesprekken over collega's en daar paste ik voor. Vervolgens trof ik een bazin die nog een graadje erger was. Tis helaas niet zo dat bazen komen en gaan. Zeker niet als je bij een kleiner bedrijf werkt (minder dan 50 werknemers). Daarnaast is het moeilijk als je een perfectionist bent en met zo'n baas te maken krijgt. Het risico is groot dat je toch de schuld in eerste instantie bij jezelf neerlegt. Pas als je later realiseert dat zo'n iemand met meerdere mensen op een onfatsoenlijke manier omgaat, voel je je iets gesteund. Ik had dan ook nog de pech dat er geen afdeling personeelszaken of een vertrouwenspersoon binnen het bedrijf was. Mijn zelfvertrouwen (wat al niet erg groot was) heeft een enorme deuk opgelopen en ik ben er ook echt ziek van geworden. In een grotere organisatie heb je natuurlijk wat meer ''uitwijkmogelijkheden'' of mogelijkheden om steun te zoeken / krijgen. Ik heb uiteindelijk eieren voor mijn geld gekozen en ben zelf opgestapt en ga nu voor mezelf beginnen.
Daar geef ik je ook gelijk in is denk ik ook n mondiaal proces waar we in zitten...
N omdat ik dat niet wil afbakenen ga ik nog even in op te eerlijk...
Heb ook n allergie voor woorden waar te voor staat behalve tevreden dan..
Denk dat je nooit te eerlijk kan zijn, wel en dat bedoel jij denk ik ook hoe je het verpakt en dat liefst zo goed mogelijk om de `tegen`partij niet te kwetsen en dus het beoogde resultaat te bereiken..
Reactie: Pech en geluk zijn woorden die wij mensen hebben uitgevonden om iets wat we niet kunnen of willen verklaren, te etiketteren als aanvaard verantwoord.
Daarmee leggen we zaken buiten onszelf en buiten ons verantwoordelijkheidsgebied.
Zo gaat het ook met het verzinsel - tijdsdruk-.
We zeggen last te hebben van tijdsdruk, dit wordt vervolgens door velen herkend en geaccepteerd als een maatschappelijk verschijnsel en probleem.
Het probleem heeft echter niets met tijd te maken.
Kijk eens om je heen naar de mensen die hier last van zeggen te hebben en vergelijk ze dan eens met mensen binnen dezelfde onderneming en zelfde functie die hier geen last van hebben.
Ik ben er in tegenstelling tot de heer Bil van overtuigd dat elk tijdmanagementprogramma werkt. Daarin leren we steeds weer dat tijd niet te managen is, wél je gedrag.
En het probleem wat de naam - tijdsdruk - heeft gekregen, heeft in essentie niets met tijd te maken en alles met je denken en je gedrag.
Tijdsdruk is iets voor slachtoffers
Het managen van prioriteiten is het werk van beinvloeders!
Reactie: Kleding mag er niet toe doen. Als het maar representatief is. Een pak dragen is het kuddegedrag opvolgen van het standaard reactieve bedrijfsleven.
Daarom ben ik ondernemer geworden en in mijn eigen casual kleding heb ik goede klanten kunnen binnenhalen. Ik scoor liever op service en beleving, dan op pak en vak. En wat telt bij de klant? Jouw persoonlijke presentatie of wat je doet voor je klant. Als ik mensen op gesprek kreeg dan keek ik naar wie ze waren, niet naar wat ze aan hadden.
Jammer dat zoveel managers nog zo statisch denken en kijken naar dat buitenkantje. Misschien ook een reden dat steeds meer beter opgeleiden voor zichzelf beginnen?
eerlijkheid duurt het langst. Daar is helemaal niets tegen in te brengen. En natuurlijk is het meer dan waardevol om elkaar feedback te geven. Bedenk echter wel dat je maar van heel weinig mensen daadwerkelijk eerlijke feedback krijgt. Niets is namelijk zo moeilijk om onprettige (corrigerende) feedback te geven. Daarmee breng je niet alleen de ander maar jezelf in de discomfort zone.
Dit is ook precies de reden waarom zoveel mensen in functioneringsgesprekken niet echt veel te horen krijgen. Ook voor managers blijkt het in de praktijk heel moeilijk om directe en eerlijke feedback te geven.
Dus jullie hebben volkomen gelijk. De wereld wordt mooier en effectiever als mensen eerlijker en directer feedback willen en kunnen geven.
Met de kanttekening dat al te eerlijk echt disfunctioneel kan zijn. Maar dat behoeft geen nadere toelichting.
Reactie: Wat ik altijd wat mager vind aan dit soort onderzoeken is de zogenaamde tips. Vaak weten dit soort mensen juist enkele slachtoffers uit te zoeken en die naar anderen ook in een slecht daglicht te plaatsen., hier is vaak met de algemene tips niks tegen uit te richten.
Reactie: Zelf vindt ik het altijd heel belangrijk om eerlijk behandeld te worden, daarom zullen de mensen om mij heen ook eerlijk door mij behandeld worden. In het verleden heb ik al eens als buitenstaander meegemaakt hoe iemand van mijn kantoor tegen de mensen zit te slijmen, en achter hun rug oneerlijk en slechte geruchte zit te verspreiden.
Ze vroeg zelfs aan mij een mening, zodat ik haar gelijk zou geven, daar is ze van teruggekomen. Toen heb ik haar duidelijk gemaak dat je zo niet met mensen moet omgaan, het veel prettiger om eerlijker met mensen om te gaan, daardoor krijg je geen opgekropte gevoelens en een vele prettigere werksfeer.
Reactie: Op zich allemaal nuttige tips om nuttiger met je tijd om te gaan. Pas alleen wel op door mail en telefoon uit te zetten en de deur dicht te doen belangrijke informatie of signalen te missen. Met de huidige split second interactie (door email en mobiele telefonie) kan er kostbare tijd verloren gaan en kun je geheel op het verkeerde been staan. Ik zal de eerste en de laatste niet zijn die relevante informatie heeft gemist en dagen werk voor niets heeft gedaan.
De 10 tips gaan eigenlijk allemaal over dingen goed doen, dus efficienter. Terwijl managers zich beter eerst kunnen richten op het effectiever werken: de juiste dingen doen. En, dan pas efficienter. Dat scheelt enorm!
Tip: lees ''De effectieve manager'' van Peter Drucker.
Reactie: Doordat mijn reactie van 9.44 u niet op de site verscheen, herschreef ik hem om 9.47 uur. Toen hij nog steeds niet verscheen, in de uren daarna, herhaalde ik hem om 14.20 uur. Ik maar denken dat er iets technisch mis was. En toen stonden ze er opeens alledrie op! Ik begrijp dat dat op spam lijkt. Tja... Bedankt voor de humor van deze en gene en het vertrouwen van anderen.
Reactie: Functioneel de waarheid spreken staat me beter aan...
Als je iemand zn pak bv. niet mooi vind als je al wat wil zeggen want waarom zou je eigenlijk... persoonlijk vind ik t niet mooi.
Maar dan zonder t staat je erg goed.
Anders denkt diegene wat heb ik toch n unieke smaak en
gaat vrolijk verder met de volgende soortgelijke pakken kopen.
De waarheid is soms hard, maar liever dan n zachte leugen.
En persoonlijk denk ik dat t n kwestie van gewenning is.
Als iedereen gewoon de waarheid zou spreken zou dat ook minder verwarrend zijn en mensen bewust maken van hun eigen unieke identiteit.
In plaats van zich te spiegelen aan zachte leugens en ander onwaar commentaar.
Reactie: ''Bazen komen en gaan en je wilt toch graag dat je volgende baas weet hoe waardevol je bent voor het bedrijf?'' Tenslotte raadt hij aan je hoofd niet in het zand te steken.