zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
reacties
 

'Glazen wand' scheidt werkende mannen en vrouwen

heer E.M. Straat   |    |  12 januari 2007
Reactie: Zo lang er personen blijven die er, om welke reden dan ook, de voorkeur aan geven om mogelijke verschillen in plaats van overeenkomsten te benadrukken zullen we helaas ook in de toekomst getracteerd worden op dit soort onderzoeken. Ik heb nog een suggestie voor de onderzoekers. Als je een en ander toch in perspectief wilt zien dan kan het volgende onderzoek zich concentreren op de glazen vloer. Ook daar valt zeker het nodige (on)zinnigs over te melden. Zelf ben en blijf ik ervan overtuigd dat diversiteit een meerwaarde heeft voor onze sociale leefomgeving, dus zeer zeker ook in de werksituatie. Dit verhoogt de creativiteit binnen organisaties en leidt tot wederzijds begrip. Op die wijze kunnen we gezamenlijk een hoger niveau bereiken. Gelukkig blijken we in Nederland genuanceerder tegen de situatie aan te kijken. Mochten de onderzoekers zich niet willen richten op de glazen vloer dan kan men altijd nog het sexueel gedrag van de bontgevlekte zijderups als onderwerp kiezen, lijkt me ook zeer wetenswaardig.
 

'Glazen wand' scheidt werkende mannen en vrouwen

Andris   |    |  12 januari 2007
Reactie: De universiteit waar de onderzoekers werken is UCLA (niet de universiteit gelinkt in het artikel. Het volledige rapport is hier (niet gratis) te krijgen:

http://hum.sagepub.com/cgi/reprint/59/8/1077
 

Meer aanwezig, minder productief

heer T Huernink   |    |  12 januari 2007
Reactie: Volgens mij hebben een aantal managers hun stropdas wat te strak zitten.

Managers van de oudheid:
Ga vooral op alle slakken zout leggen! Dan gaan de werknemers dat gegarandeerd ook doen en dan wordt het een leuk, ouderwets; welles nietes spel. Waar het hele bedrijf aan kapot kan gaan en voor je het weet zit de manager gezellig met zijn collega's bij een balie van het CWI het banenkwartet te spelen.

Motiveren met doe je niet door je werknemers (ik prefereer trouwens de term collega's) als kleine kinderen te behandelen. Lees eens iets over het transactionele communicatieproces.

http://www.vt-o.nl/transactioneleanalysemethodiek.html

Zoals eerder beschreven is een gezond boerenverstand misschien wel het belangrijkste. Als je een normaal ontwikkeld mens bent, dan is het voor jou de wet van de logica: een team dat met plezier samenwerkt, zal zich maximaal inzetten voor zijn/haar bedrijf. Ik durf er trouwens kolen voor uit het vuur te rapen dat de meeste managers niet goed communiceren met collega's. Als onderwerpen als deze echt een groot probleem vormen, waarom bespreek dit dan niet gewoon op de werkvloer. Waarom achter hun rug om op een forum? Lees nogmaals het transactionele communicatieproces.

Als je als volwassene wordt aangesproken en behandelt, dan zul je ook als een volwassene reageren. Dan nemen collega's verantwoordelijkheden en dan voelt een persoon zich betrokken, men zal zich inzetten als nooit tevoren en initiatieven nemen om het bedrijf te sterken. Collega's voelen zich verbonden en werken graag even wat harder, langer en beter om het bedrijf in de opwaartse lijn te houden.

Ik erger me kapot aan al die manager die vanaf het managers-eiland zitten roepen dat het werk-slaven eiland niet productief genoeg is! Leef je eens in en verplaats jezelf eens naar de werkvloer, werk eens een tijdje met je collega's samen, dan zie je waarom de dingen gaan zoals ze gaan. Kortom; DOE JE WERK. Managers hoeven echt niet te wachten tot er een artikel van Microsoft komt om ze te vertellen hoe het volgens hen moet en gaat. Jullie bedrijf is geen brits bedrijf, Microsoft staat niet direct bekend om onpartijdig handelen en een artikeltje als deze is misschien niet eens van toepassing op de branche waarin je werkt. Werken is een middel in deze maatschappij, geen doel! Laten we met zijn allen samenwerken en niet tegen de stroom inzwemmen als dat niet nodig is!

Daar komt nog bij dat microsoft er volgens mij met het been vandoor gaat.
 

'Glazen wand' scheidt werkende mannen en vrouwen

Ron Ladage   |    |  12 januari 2007
Reactie: Een artikel waar je alle kanten mee op kan. Leuk voor een discussie, maar welke feiten worden hier nu even meegenomen:
Vrouwen hebben minder kansen in het bedrijf, sexuele intimidatie, sex of realtie op het werk, tot zelfs het thuisfront komt er in voor.
Mijn les hieruit is om niet steeds de Amerikaanse aanpak te volgen en een eigen beleid betreffende de meeste van bovenstaande thema in mee te nemen.
Maar ik denk dat dit niet de enigste reactie zal zijn.
 

Ego manager blokkeert leerproces

Hans Egtberts   |    |  12 januari 2007
Reactie: Een te groot ego, kun je dat eten? En hoe ziet dat er op een MRI-scan dan uit, als dat blijkbaar een schot is tussen linker- en rechterhersenhelft? Ik heb het gevoel dat hier een verhulde boodschap achter zit, maar ik kan niet zo goed bedenken wat het dan wel is. Mijn intuïtie geeft me in dat hier iemand belang bij heeft. Maar mijn ervaring leert dat hier wellicht een ''gefrustreerde trainer'' rondloopt.

In al die jaren dat ik managers getraind heb was het juist de uitdaging om zodanig te prikkelen dat denken, voelen en doen goed in balans kwamen. En ja, vooral mannelijke managers zijn soms wat meer rationeel gefocussed terwijl vrouwelijke managers meestal nét de andere kant vaak op gaan: overigens is ook dit een generalisatie en er zijn zeker uitzonderingen.
 

Ego manager blokkeert leerproces

Ron Ladage   |    |  12 januari 2007
Reactie: Wederom een heel kort artikel en doorklikken naar de rest van artikel geeft weinig informatie.
Al jaren proberen we om oosterse wijsheden te koppelen aan westerse technieken.
Peter Senge van de Lerende Organisatie heeft dat jaren terug op een heel goede wijze gedaan.
In een later boek De Dans der Veranderingen heeft hij toegeven dat een cultuurslag in denken veel langer duurt dan gedacht. (I.p.v. 3 jaar zeker 5 jaar)
Als nuchtere Hollanders hebben we geleerd dat opleiding, een hoog I.Q. en een toppositie het ware zijn.
We leiden onze toekomstige managers daar steeds meer in op en de resultaten zijn daar duidelijk van zichtbaar.
Dan gaan we klagen dat we geen ondernemend landje zijn geworden.
Door alles te beredeneren volgens onze opleidingen zijn niet meer echt in staat om nieuwe ideeën te ontwikkelen.
Soms komen we iemand tegen met charisma en juist bij deze mensen speelt meer mee dan ik heb beschreven. Zij hebben ook nog emotionele intelligentie en werken daar ook mee.
Ik mijn werk o.a. als coach voor leidinggevende laat ik de mensen inzien dat je ook zonder “gezond verstand”, maar op gevoel heel goede beslissingen neemt.
Stel je eens open voor niet wetenschappelijk bewezen en door onderwijs verkregen kennis en ga eens op je gevoel af.
In mijn werk van adviseur/coach en ook in de naam van mijn bedrijf staat het woord Ladage Praktijk Advies.
Ga eens praktisch om met de vraagstukken die op tafels komen, stel je open voor anderen en ga dan samen de best bruikbare oplossingen voor vraagstukken maken.
Het verlaagt nooit je positie, het brengt je niet tot arrogantie en je voelt je er een stuk beter mee. Weet wat je zwakheden zijn en je hebt er geen nadeel meer van en je kan er aan gaan werken om het beter beheersbaar te maken.
Het kan zeker geen kwaad om eens naar wijsheid van andere culturen te kijken, maar vertaal het wel in het bedrijf, zodat iedereen begrijpt wat er bedoeld wordt.
Er zijn veel boeken met tips over het onderwerp, maar realiseer je steeds dat gedragsverandering (cultuur o.a.) tijd en begrip kost. Maar bedrijven die daar jaren in hebben geïnvesteerd hebben nog steeds een voorsprong op hun concurrenten.
Misschien een goed voornemen voor een succesvol 2007




 

Ego manager blokkeert leerproces

heer thomas peinder   |    |  12 januari 2007
Reactie: ''Nu werken Nederlandse managers nog erg ineffectief door (te) veel na te denken en te weinig hun emotie er bij te betrekken''.Het omgekeerde is ook het geval. Gaarne een verwijzing van het onderzoek. Anders is het ongeloofwaardig wat u scfrijft.
 

Maatschappelijk verantwoord ondernemen leidt tot innovatie

Els Boender   |    |  12 januari 2007
Reactie: Ik vind de reactie van Andries jammer. Het is een zeer positieve interessant onderzoek (wat gewoon klopt) en dan is er altijd weer iemand die met zo'n opmerking komt als: het is niet representatief.
Innovatie is aan de orde van de dag. Het gaat hierbij om het werken met mensen en hoe mensen in het leven staan en dat is de realiteit. Innovativiteit komt uit mensen en daar zul je ze soms op moeten wijzen en sommige mensen pakken het als vanzelf op. Technische zaken (hoe wordt een onderzoek vorm gegeven) zijn natuurlijk wel essentieel, maar de waarde van mw. Hofstedes opmerkingen vind ik groot en moet niet worden afgedaan met kritische opmerkingen over hoe onderzoek moet worden gedaan mijns inziens. Het gaat over de inhoud. Het klopt gewoon wat ze heeft geconcludeerd. Punt.
 

Ego manager blokkeert leerproces

ton van de vorst   |    |  12 januari 2007
Reactie: Managerkes reageren dus vooral emotioneel, het lichtgeraakte ego is vooral een gevoelskwestie. Zou deze onzekerheid met de nieuwe ''wonderjock'' kunnen worden opgelost?
 

Consultant maakt het klant te graag naar de zin

heer GEM veghel   |    |  12 januari 2007
Reactie: Beste mevrouw a. prinsen waar het in een deze discussie om gaat is een heel ander onderwerp als waar u het over heeft! Waarschijnlijk bedoeld u onder advieZen gewoon adviezen zonder hoofdletter in de midden van het woord. Waar het over gaat is een ADVIES met een hoofdletter! Trouwens waarom schrijft u uw eigen naam boven in uw reactie niet met een Hoofdletter???

Ik heb zelf een klein bedrijf en ik kan meepraten over consultans. De klant ( overheid ) geeft het uit handen en vervolgens gaat deze adviseur er met de opdracht vandoor
Weg opdracht, weg ingestoken tijd, dank je wel consultant
Geert

 

Ego manager blokkeert leerproces

leo mulder   |    |  12 januari 2007
Reactie: IK denk dat iemand met veel ratio veel met cijfers en zakelijke afspraken bezig is,endat als leidraad neemt.
Handig als onderdeel van het beheer,maar als dat het enigste is,ligt angst voor fouten om de hoek.
De mensen waarover hij/zij zeggen schap over heeft,worden belast met deze angsten,en eigen creativiteit van het personeel maakt plaats voor waakzaamheid,en als de concentratie bij het vermijden van fouten komt te liggen,dan gaat dat tenkoste van de effektivieteit
Negatieve stress onstaat niet van te hard werken,maar door een gebrek aan verbondenheid met je taak.
Ik persoonlijk wordt me dat steeds meer bewust nu ik gaande weg ouder word, ik wil graag werken,en leren,en het liefst met anderen.
 

Ego manager blokkeert leerproces

heer R Wit   |    |  12 januari 2007
Reactie: Was dit ook niet wat ik in eerdere artikellen aangaf? Ego in de korte termijn planning. Goed voor de eigen geldbuidel slecht voor de rest. Alleen kan ik me er nog steeds niet van ontrekken dat er veel management gebruik van maakt. Het boeit deze figuren niet dat de hele samenleving om zeep wordt geholpen. Och doe es gek heet het dan. En wij weten het beter. Las ik laatst niet iets dat Polen lekker goedkoop zijn en als er een ongeluk gebeurt het hun probleem is? Ow wacht ons eigen personeel is te mondig, even lange termijn erin en narigheid invoeren. Dan noem je dat reorganisatie en noodzaak. Elk jaar meer winst maken waardoor het lange termijn is ondermijnt.
 

Nieuwe baan hoog op het verlanglijstje

Steven van Zundert   |    |  12 januari 2007
Reactie: Hoi Hans,
Ik ben het met bovenstaande helemaal eens.
Zelf heb ik ook een auto ongeval meegemaakt en geprobeerd een baan te vinden. Maar nee, vergeet het maar, want je hebt beperkingen. Nu heb ik mijn eigen bedrijf opgezet, zonder steun van derden. Nu krijg ik sollicitaties van de mensen bij wie ik heb gesolliciteerd. Nu ben ik hard, ik heb geen plaats. Heb inmiddels al wel iemand die wat beperkingen had, zomaar voor een paar uur, en die persoon is er echt heel blij mee.
 

Anti-RSI software is nutteloos

heer F Schophuizen   |    |  11 januari 2007
Reactie: Mensen zijn het meest productief wanneer ze in een ''flow'' zitten, een soort constante stroom van concentratie in de aktiviteiten. In de volksmond zeg je dan dat je het werk ''lekker loopt''.

Om in ''flow'' te komen kost enige tijd en mensen die daaruit gehaald worden reageren meestal eventjes verstoord of afwezig. ''Sorry, wat zei jij?'' Daarna kost het weer een minuut of 5 a 15 om weer op gang te komen.

Zo'n RSI programma verstoort kunstmatig de flow. Ben je net lekker aan het schrijven van een artikel of een ander geconcentreerd werkje op de computer... bats, pop-up window ''Je moet nu even stoppen''. Weg concentratie, weg flow. Je kunt op Ignore drukken, maar het kwaad is al geschied.

Waar komt het idee van die RSI programma's eigenlijk vandaan? Van de omgevingen waar lang achter elkaar dezelfde handeling wordt uitgevoerd, zoals data-entry (oftewel de godganse dag getalletjes overtikken).

Voor wie al RSI heeft (gehad) kan ik me voorstellen dat de bewegingen aan de computer zo ongezond zijn, dat af en toe rust wel goed is. Ik kan me dus voorstellen dat dan een RSI programma ook wel helpt.

Zelf werk ik meestal in omgevingen waar RSI programma's standaard geinstalleerd is. Gelukkig kan ik het uit zetten, of kun je het zodanig zetten dat hij vrijwel nooit onderbreekt. Ik zie het nut niet om het verplicht te stellen voor iedereen, maar ik zie wel dat het voor sommigen belangrijk kan zijn.
 
< vorige 2158 2159 2160 2161 2480 volgende >
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10