zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
reacties
 

Dertig feedbackverknallers: de antichecklist

Anthony   |    |  11 januari 2007
Reactie: @l.vanderzanden@aranea.nl

Inderdaad is het kort door de bocht van me. Natuurlijk verwees ik niet naar jouw persoonlijk. Ik bedoelde dat de Nextgen juist ICT als normaal hulpmiddel ziet. En daar hun leef/werkwijze op hebben afgestemd.

Als je kijkt buiten de ICT sector, dan krijg je een heel ander plaatje over ICT gebruik. Als je kijkt naar aspecten als remote samenwerken, kennisdelen, opleiden ed, dan wordt hier natuurlijk voorop gelopen in de ICT sector.

Maar als je kijkt hoe dat in andere sectoren gaat, waar ICT als leverancier wordt ingezet, dan vind ik dat verschil dramatisch. (Als je b.v. kijkt in de kennissector, dan zou je verwachten dat daar bijvoorbeeld veel opensource kennis is, evenals in de ICT, maar nee bijna niet. )

Ik vind dit het zelfde als dat een weg voornamelijk wordt gebruik door degene die hem gemaakt heeft...

Als je kijkt naar Internet dan is juist alleen de interactiviteit onderscheidend. Want wat is uiteindelijk het functionele verschil tussen een TV en internetten? De techniek zal veel meer naar achteren verdwijnen. (maar de uitingen niet). Kranten en tijdschriften worden nogsteeds gedrukt, alleen het gebruik en de invulling daarvan is wel degelijk gewijzigd.
(en zeg eens eerlijk wacht je nog steeds op de krant om het meest aktuele nieuws te vernemen? Of meer als achtergrond cq interpretatie van het nieuws).

Als je kijkt personen buiten de ICT sector, dan is het verschil in efficient ICT gebruik erg groot. Ik zie dit verschil als een Moedertaal spreken en een taal die je later aangeleerd hebt.

En dat verschil is nu al groot tussen de groepen. Want als ik iemand in huur, dan verwacht ik eigenlijk al standaard dat ze kunnen interneten, mailen, Word, Excel, Windows (of OSX :) , kunnen gebruiken... Als je kijkt naar de verschillende leeftijdsgroepen dan gaat dat in de ene groep bij op een natuurlijke wijze en in de andere op een veel minder efficiente wijze.

Alleen wat nu als zodadelijk de groepen qua loonkosten niet zoveel meer schillen (b.v minimumloon groep). Dan weet ik zodadelijk wel welke groep er sterker voorstaat. Hetgeen inhoudt dat je iets moet doen met de groep daarboven omdat deze nog te lang in het arbeidsproces moet meedraaien.

Gemiddeld 100 per persoon in wellicht wel iets te groot. Ik ga in de prakijk om in omgevingen waarin jongen hun natuurlijk gedraag vertonen. En dan verbaas ik me over de wijze waarzij met ICT omgaan of daarover denken. Het is echt de eerste groep die ICT echt als gebruiksmiddel zit, dus gewoon functioneel .

Als je b.v kijkt in het onderwijs geeft dit nu al veel discussies. Zullen we MSN-taal verbieden? (euuh, zullen we ze gewoon leren in welke communicatie vorm je in een welke situatie gebruikt..) Docenten die zich druk maken over het feit dat er geen papieren agenda's meer worden gebruikt.. maar dat ze in hun 'mobieltje zitten te pielen' (en dat ze daar mee via Google Agenda, Ical binnen enkele minuten centraal hebben bijgewerkt..)

Natuurlijk stel ik het extreem, maar als je op groepsnivo gaat kijken dan zit ik er niet veel naast.

Tot slot, sorry Jos de discussie is een beetje linksaf gegaan. En ik kom uit het Zx81, C64, C1000 en Amiga tijdperk.


Anthony


 

Meer aanwezig, minder productief

Yvette   |    |  11 januari 2007
Reactie: Sinds ik kinderen heb en op tijd bij de creche moet zijn, ben ik veel efficienter geworden. Ik doe ook minder mee aan geklets tussendoor want ik heb een beperkt aantal uren per dag beschikbaar!
 

Promotie is helemaal niet leuk

mevrouw G.G. Lijnema-Hoogma   |    |  11 januari 2007
Reactie: Toch verwachten sommige organisaties dat mangers meewerken op het werkveld zelf.
Dit vind ik ook goed omdat je dan genoeg feeling hebt met het werkveld.
 

Promotie is helemaal niet leuk

heer johnny hoebregs   |    |  11 januari 2007
Reactie: hoi,
terrechte opmerking. Veel mensen die plots een leidinggevende functie krijgen hopen gewoon lid te blijven van de groep waar ze mee werken, maar plots behoor je eigenlijk niet bij die groep en zul je er ook nooit meer toe behoren. Je wordt wel nog aanvaard door de groep maar als leider, want soms zul je onpopulaire beslissingen moeten nemen, durven nemen. Jij zult op bepaald moment knopen moeten doorhakken, en voor iedereen goed doen tja... Soms kan het eenzaam zijn aan de top. Belangrijk is een goede open communicatie met je team te onderhouden en ze particpatief te laten meewerken.

groetjes johnny
 

Anti-RSI software is nutteloos

Joke Timmer   |    |  11 januari 2007
Reactie: Eindelijk erkenning! Ik heb ook een maand proefgedraaid met zo'n programma maar ik werd er inderdaad helemaal gestoord van. Kon me niet voorstellen dat je spieren ontspannen als je midden in een ingewikkelde formulering (excel, of gewoon tekst) zit en achter je pc vandaan gestuurd wordt. Sommige pauzes kun je nog negeren maar dan is het onverbiddelijk afgelopen.

Als manager maak ik zelf graag uit hoe ik mijn dag indeel en zo is het gelukkig ook weer!
 

Maatschappelijk verantwoord ondernemen leidt tot innovatie

Andris   |    |  11 januari 2007
Reactie: Marjolein, anderen,

Bedankt voor de feedback :-)
Ik begrijp dat jullie vanuit jullie eigen ervaring zien dat wat Toos heeft onderzocht waar is. Ik kan moeilijk ontkennen dat wat ze schrijft waar is, ik heb de kennis niet. Daarnaast denk ik dat ze inderdaad niet ver uit de richting zal zitten.
Wat ik probeer te zeggen dat ik het onderzoekstechnisch gezien niet goed in elkaar zit. Daarom vind ik teksten als ''bewijst het Twentse onderzoek'' veel te sterk. Haar onderzoek bewijst dit niet. Haar onderzoek kan alleen maar een indicatie geven en bevestigt ook jullie ervaringen. Maar om dergelijke conclusies te trekken die geldig is voor het gehele (Nederlandse) bedrijfsleven, zal je toch een grotere steekproef moeten hanteren.
 

Maatschappelijk verantwoord ondernemen leidt tot innovatie

Marjolein Hins   |    |  10 januari 2007
Reactie: Dag Sven,
Dankjewel voor jouw compliment en toevoeging. Weet je wat ook helpt om processen te vergemakkelijken, elkaar eerlijke en open feedback geven en complimenten maken :-)
Succes 2u2, Marjolein, Q-Search
 

Maatschappelijk verantwoord ondernemen leidt tot innovatie

sven   |    |  10 januari 2007
Reactie: Mooie woorden Marjolein, we proberen soms de wereld heel mechanistisch en wetenschappelijk te benaderen, maar jij pleit voor een intuitieve aanpak. En ook daar is weer onderzoek in gedaanen wat blijkt.... mensen of groepen mensen die enthousiast raken en daardoor in 'flow' raken om het maar populair te noemen, izjn tot veel meer in staat, hoewel het niet allemaal meteen te bewijzen is.

Succes,

Groet, Sven - www.groepsdynamiek.nl
 

Manager moet op zoek naar passie

Peters   |    |  10 januari 2007
Reactie: Ik ben het met de stelling en mevr.Griffioen eens. Pure drive, creativiteit zie je niet meer. Het heilige vuur bij veel mensen is verdwenen. Ook ik heb mij passie laten uitdoven door managers. '' Spreadsheetfundamentalisten'' las ik laatst in een oud artikel en zegt voldoende.
Ook ik denk dat de manager bij zichzelf te moet gaan. Of het geen tijd is een ander pad te kiezen.
 

Meer aanwezig, minder productief

Karen   |    |  10 januari 2007
Reactie: Wat ik trouwens mis is dat het toch ook gaat om de aard van de werkzaamheden die je moet verrichten?
Het één vraagt om meer concentratie of feed -back als andere werkzaamheden die 'lekker gezellig - al kletsend met collega's' kunnen worden uitgevoerd?

En als winstcijfers en doelen worden behaald, wil dat toch niet zeggen dat het niet beter en 'plezanter' kan? Alhoewel ik het ermee eens ben dat het aan een leidinggevend persoon ligt om mensen een stukje verantwoordelijkheidgevoel te geven en ook voldoende taken/ verantwoording opdat ze zich niet verveeld voelen.
 

Meer aanwezig, minder productief

mevrouw Nathalie Van Steenberge   |    |  10 januari 2007
Reactie: Zolang de winstcijfers en doelen worden behaald, dient men zich niet druk te maken. Mochten de winstcijfers afhangen van koffie- of rookpauzes, dan is men slecht bezig. Een leidinggevend iemand met een goede basis aan gezond boerenverstand, heeft dergelijk onderzoek niet nodig. Een goede sfeer, efficiënte communicatie, concrete onderlinge afspraken alsook wederzijds vertrouwen en respect, enz. zorgen voor productiviteit. Een 'Big-brother-is-watching-you-politiek' is irriterend en zal enkel een omgekeerd effect met zich meebrengen.
 

Abel Slippens (Sligro) Topman van het Jaar 2006

heer CWPG Dirks   |    |  10 januari 2007
Reactie: Beste heer Slippen,
Namens Faros willen wij u feliciteren met deze behaalde prestatie welke u ook toekomt. Toch spreken wij namens de Farosgroep onze wens uit om ook eens Dhr. W. van der Leegte, Topman van het VDL concern te mogen begroeten als Topman van het jaar. Deze man doet met zijn onderneming ook al jaren veel voor de werkgelegenheid in zijn regio.

Met vriendelijke groet,

Kees Dirks
 

Maatschappelijk verantwoord ondernemen leidt tot innovatie

Marjolein Hins   |    |  10 januari 2007
Reactie: Toos Hofstede, dankjewel!!
Je geeft onze samenleving een cadeau.
Ik zou graag een exemplaar van je onderzoek ontvangen als dat tot de mogelijkheden behoort.
En Andris, of meneer/mevrouw Andris, hier zou eigenlijk helemaal geen onderzoek voor nodig hoeven te zijn, omdat wij over de kwaliteiten beschikken om dit vanuit onszelf te weten. Ik zie het als volgt: Als je vanuit jezelf kijkt naar wanneer jezelf jouw talenten laat zien, zul je ontdekken dat dat is in een omgeving waarin je veilig bent, jezelf mag zijn, jouw unieke kracht er mag zijn en graag wordt ingezet, omdat de anderen in jouw omgeving zijn/haar eigen kwaliteit benutten. SAMEN maak je een mooie keten of cirkel van aanvullende kwaliteiten. Dus hier ga je van binnen naar buiten te werk om te gaan wat jezelf graag wilt neerzetten/bereiken. MVO maakt mensen in een organisatie bewust van hun omgeving en zet hen aan tot nadenken over de eigen bijdrage aan het geheel (het bedrijf, de maatschappij, de wereld). Dus van buiten word je naar binnen gebracht. Als mensen gaan nadenken over hun eigen bijdrage, zelfreflecteren, zijn ze bezig met hun persoonlijke ontwikkeling. En als je daar eenmaal bewust mee bezig bent, kun je niet meer stoppen is mijn ervaring. En zodoende ga je nadenken over wat jij wilt bereiken in dit leven, met wie je wilt samenwonen, waar je wilt werken, welke talenten jij dan hebt die je wilt inzetten etc. kortom de zingevingsvraagstukken. Veel mensen veranderen dan ook in die tijden van baan, partner of verhuizen bijvoorbeeld, de midlifecrisis is een nuttige tijd. Hierdoor gaan ze meer doen wat hen echt raakt en bekoort, waardoor de kwaliteit van hun prestaties beter zal zijn en dus de geleverde kwaliteit van de diensten/producten van de bedrijven waar zij werken ook. Kortom bedrijven die het aandurven om dit traject aan te gaan zullen hun missie/passie zo helder neerzetten en ruimte bieden aan mensen dat er nieuwe, beter aansluitende mensen komen werken of dat het huidige personeel gaat switchen van plaats, die automatisch, omdat dit hun kernkwaliteit is, gaan doen wat goed is. Dus, als je naar binnen durft te gaan en durft na te denken over wat er in een mensenleven gebeurt als je doet waar je ECHT blij van wordt dan gebeuren er prachtige dingen. Ik gun het iedereen die het aandurft :-) want het kost wel moed om nieuwe dingen te gaan doen. En ik beloof u, er zijn nog veel meer positieve zaken die zich aandienen als je eenmaal gaat nadenken over wie je eigenlijk bent en wat jouw belangrijke bijdrage in dit leven is!
Vriendelijke groeten, Marjolein Hins
 

Meer aanwezig, minder productief

Karen   |    |  10 januari 2007
Reactie: Zelf neem ik veel werk mee naar huis, en daar werk ik dan vaak -heel productief- de nodige uurtjes over. Ik durf te beweren dat ik thuis 20% meer presteer binnen een bepaald aantal werkuren dan op de zaak- alleen al omdat ik me daar beter kan concentreren. Maar daarom ben ik nog niet blind voor het belang van sociale contacten op de werkvloer. Alhoewel ik ca. 3 uur onproductief bezig zijn, ronduit belachelijk vind. Helaas heb ik dit bij vorige werkgevers maar al te vaak gezien.
Overigens vind ik die opmerking wb het reageren op dit item tijdens de kantooruren weliswaar grappig, maar niet relevant. Ik ben het ermee eens dat je de artikelen op deze site best mag rekenen tot vakliteratuur.
 
< vorige 2160 2161 2162 2163 2480 volgende >
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10