Reactie: Wat mij enorm zou interesseren, is wat het belang van de rotte appels is. Wat winnen ze met het roddelen en pesten? En zijn ze eigenlijk wel rot of alleen maar gekneusd? En wat winnen de ''slachtoffers'' met hun sub assertief gedrag en geklaag? Zijn zij eigenlijk ook niet een beetje rot of gekneusd?
Appels gaan pas na verloop van tijd en onder slechte omstandigheden rotten. Ik zou die omstandigheden eerst onderzoeken en daarvoor mijn oor te luisteren leggen bij de appels.
Reactie: Wat een geweldige discussie!
Even back to the basics. In het artikel wordt de schuld subtiel bij HR gelegd en dat is een klacht die ik maar al te vaak hoor. Mensen lopen weg, vinden een andere baan en dan is het de fout van HR.
Een jaartje of 15 terug moest ''HR naar de lijn''. De primaire personeelszorg moest door de lijnmanagers, de leidinggevenden worden uigevoerd. Waarom? Omdat die in direct contact stonden met de medewerkers en daarom de medewerkers beter kennen.
Een principe dat ik nog steeds huldig. Maar daar waar de HR afdelingen zich aan gingen passen aan de nieuwe situatie gingen de leidinggevers gewoon op de oude voet door. En juist daar ligt het probleem.
Teveel leidinggevers zijn teveel bezig met managen en te weinig met leidinggeven.
Elders op deze site is er een discussie aan de gang over leiderschap en daar zie je de symptomen volop door de discussie gieren.
Nu hebben we de keuze. Ofwel smijten we de echte problemen over de schutting richting HR waar we dan weer de befaamde Kleenex sessies uit de jaren '60 gaan houden. Ofwel we zoeken leidinggevers die de primaire personeelszorg in zich hebben.
Ik kies voor het tweede.
Wat betreft de werving. Ik lees ergens in deze thread dat er software zou zijn om '''' je ware ik'' te ontdekken. Interessant, ik zou die best eens willen zien werken en valideren. Het is bekend dat Google een zeer omvangrijke testbatterij los laat op kandidaten met de meest onmogelijke vragen. Het zal wel. Maar wat een computer niet kan is doorvragen. Software is zo goed als degene die hem ontwikkeld en de meeste ICTers zijn geen HR deskundigen (Al denken ICTers dat ze echt overal alles van af weten en ook alles met ICT kunnen oplossen).
Ook zie ik een aantal jongeren die juist bevestigen wat ze zo graag ontkennen. Ze willen allemaal snel naar die topfunbctie toe omdat ze denken dat ze de waarheid in pacht hebben.
Voor deze mensen een les. Een loopbaan is als een ballon gevuld met helium, hoe meer helium hoe sneller hij opstijgt. Echter, er is een plafond en in dat plafond zitten scherpe spijkers. Kom je te snel aan dan klapt de ballon. Kom je langzaam en rustig aan dan blijft hij heel.
Ik heb in mijn loopbaan genoeg geklapte ballonnetjes gezien en weer op moeten lappen. Jammer van het talent.
Maar soms heb je geen keuze en moet je mensen met 100 per uur tegen een betonblok aan laten rijden. Maar ben dan wel bereid om ze er met een plamuurmes weer voorzichtig van af te schrapen.
Dat is in mijn ogen primaire personeelszorg. Dat zijn de talenten die carrieremanagers, maar ook lijnmanagers moeten hebben. Dat is HR beleid ten voeten uit.
Dat wil dus zeggen dat HR vanuit hun professie leidinggevers moet ondersteunen in het (bege-)leiden van mensen.
Daarnaast kan en moet HR zich met strategische zaken bezighouden, op MT niveau. Dat vraagt een andere HR manager dan de baard-sandaal die de Sociale Accademies wisten af te leveren. Om dat nu een verandermanager te noemen, gaat me te ver. Gewoon een HR professional, multidisciplinair geschoold, is genoeg.
Reactie: Het is vanzelfsprekend dat ook de werknemer, die verstandig gebruik maakt van de digitale mogelijkheden, ook een bron van bewijs heeft in de vorm van e-mail. Als de werknemer in zijn functie-uitoefening regelmatig per mail rapporteert, kan hij het medium ook ten voordele gebruiken. Vooral in geval van conflicten kan dit in zijn voordeel uitwerken.
Reactie: Als je spreekt van normen en waarden dan is dit een kans om via een employee benefit veranderingen door te voeren in de visie van het bedrijf.
Zonder personeel tenslotte geen toekomst.
Reactie: Ik geniet van deze discussie. Zoveel mensen, zoveel meningen.
Ik ga maar weer eens terug naar het biljarten. Ik zal dat nooit onder de knie krijgen, ik heb dat talent niet.
Indien iemand talent heeft voor biljarten, zoals mijn opa, dan komt dat bovendrijven en met training kun je je dan verbeteren.
ga eens naar een training van de Fjes bij het voetbal. Daar wordt basistechniek bijgebracht. Een op de honderd jongetjes doet het met speels gemak en die zien we later terug in het eerste. Van de andere 99 zijn er een stuk of 50 die de dubbele schaar wel onder de knie krijgen, maar altijd zullen nadenken hoe het ook al weer moest.
Ik vind mezelf een slechte leider, ik ken de trukjes (zat getraind) maar denk er steeds te laat aan. Ik heb meer talent voor management en beleid. Ook heb ik ergens in mijn gestel een zintuig dat leiders en managers kan ontdekken, wat mij best goed maakt in mijn huidige professie. Ik kan deze mensen zelfs betere leiders maken.
Let wel, de beste voetbaltrainers zijn matige voetballers (Adriaanse, Van Gaal). Dat wil nog niet zeggen dat ze getalenteerde voetballers niet beter kunnen maken.
Kortom, eigenwijs als ik ben blijf ik bij mijn stelling dat leiderschap aangeboren is. heb je het niet, niet getreurt, er zijn zoveel andere leuke dingen in het leven.
Beter nog, als je een aangeboren talent hebt dan heb je er plezier in om dat uit te oefenen. Heb je dat talent niet en wel de functie, dan moet je de hele dag tegennatuurlijk gedrag vertonen en dat maakt je leven niet echt gezelliger.
Reactie: Ik dacht dat alleen vrouwen konden katten. Als ik bovenstaande reacties lees is de enige die niet agressief communiceert Marcel. Zelf ben ik bezig met NLP en heb 1 show van Oprah gezien over The Secret.
Ik wacht totdat ik het boek kan lenen bij de bieb. Dat kost me niets.
Ik maak me niet druk over de functie van Marcel in deze.
Hij attendeert de lezers ergens op. Als je bang bent dat je ergens '' in stinkt '' dan is dat uit eigen beweging en niet door hem.
Reactie: Hier krijg je het idee big brother is watching you. Het lijkt me niet erg bijdehand om dusdanige e-mails te versturen die absoluut niet voor anderen zijn bedoeld. Wel ishet zo dat als je iemand wilt ontslaan er altijd wel een stok is te vinden. Om van deze stok een knuppel te maken gaat de werkgever dit soort fratsen uithalen. Wees op je hoede. Is het niet de mail dan zijn het wel de werknemers om de mensen heen die iemand onderuit kunnen halen als nodig is. Het recht is tegenwoordig te koop en tegen dit soort dingen sta je machteloos. Onterecht ontslag zie je dagelijks om je heen. Een tweede manier is psychologische oorlogsvoering. Mensen het zo zuur maken dat ze er niet meer tegenop kunnen. In de meeste gevallen stapt men dan wel vanzelf op. De bazentijd is altijd al geweest. Het enige wat je nog kunt doen is je bij een bond aan te sluiten. Maar dan nog. Het verst komt men als de strooppot gebruikt wordt. Vandaar het spreekwoord als je met de kapitein bent bevriend kun je je handen aan het zeil afvegen. Maar ja je moet het maar kunnen. Degenen die het wel doen haal je er dan ook zo uit. Ik zou zeggen blijf daarbij uit de buurt.
Reactie: Al is de cv nog zo goed, wanneer men eenmaal 60 jaar is telt men niet meer mee.
Over 5 jaar is er een personeelstekort.
Echter nu wil men daar nog niet aan werken.
Reactie: Met meer dan 20 jaar werkervaring in diverse branches (consulting, media, entertainment, fmcg, energy, finance & banking) en functies (van controller tot marketing manager, van organisatieadviseur tot programmamanager, etc.) was ik bijzonder trots dat ik, op verzoek van bemiddelaars, mijn CV had weten te reduceren tot 2 A4-tjes. Alles had ik kernachtig weergegeven en alle zachte info, zoals hobbies en nevenactiviteiten , had ik eruit gesloopt. Ik werd daarna minder uitgenodigd voor gesprekken en tijdens de paar gesprekken die ik kreeg werd vooral naar deze zachte info gevraagd. Nu heb ik weer een CV van 5 kantjes en de uitnodigingen stromen weer binnen.
Reactie: Ik geef het op... Ik heb niks te verbergen, want anders zou ik dit wel onder een andere naam posten, want natuurlijk weet ik dat bij het verzenden van die lessen mijn naam eronder komt te staan. Mijn naam staat ook als vertaler onderaan de site.
''Belangrijkste Nederlandse persoon''; Nou, dankjewel Marcel....
Maar goed, je hebt dus de lessen aangevraagd en ik hoop dat je er net zoveel uit zult halen als ik! En ik verdien niets aan je met die lessen, dat heb je hopelijk ook al onderzocht.