zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Uitgebreid CV steeds populairder onder managers

Een derde van de leidinggevenden vindt een CV van 3 kantjes acceptabel voor een managementfunctie

23 maart 2007 - De dagen van het korte CV lijken voorbij nu managers steeds nieuwe manieren zoeken om het kaf van het koren te scheiden. Lange CV's vol details lijken intuïtief gezien misschien niet de manier om een baan te krijgen maar wie de aandacht van de verantwoordelijke manager wil trekken propt zijn hele leven bij voorkeur juist niet op een enkel A4tje.

Uit onderzoek van uitzendbureau Accountemps blijkt dat, hoewel de meeste managers nog steeds de voorkeur geven aan CV van één kantje, het percentage dat liever een langer CV op zijn bureau krijgt, in tien jaar is gestegen tot 44.

Snelle selectie


Voor een managementfunctie zijn drie kantjes inmiddels acceptabel. Een derde van de managers vindt dit zelfs de ideale lengte. Tien jaar geleden was dat nog maar zeven procent. Een van de belangrijkste redenen voor deze verandering was de toenemende concurrentiestrijd op de banenmarkt. "Veel werkgevers spenderen graag wat extra tijd aan het doornemen van sollicitatiemateriaal zodat ze beter kunnen bepalen wie wel en niet geschikt is voor de functie en meteen de juiste kandidaten te pakken hebben voor het gesprek," aldus Max Messmer, directeur van Accountemps. Maar sollicitanten moeten nu niet meteen ellenlange essays in gaan sturen, waarschuwt hij. "Werkgevers zien nog steeds het liefst sollicitanten die in staat zijn hoofd- van bijzaken te onderscheiden en hun ervaring kernachtig weten samen te vatten."

 
 Doorsturen   13 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Jan Leget  |   | 
23-03-2007
 | 
19:34 uur
verfrissende kijk op relevant onderwerp!
frank.brummelhuis@quintis.nl  |   | 
23-03-2007
 | 
09:34 uur
Hoe meer informatie des te beter een selectie gemaakt kan worden. Echter! De juiste kandidaat haal je volgens mij niet uit de voornamelijk harde criteria uit de cv's.
Zeker voor managementfuncties zijn harde criteria zoals kennis, (branche)ervaring, span of control minder belangrijk dan o.a. vaardigheden, attitude en grondhouding. Dit haal je maar zeer beperkt uit CV's. De kans dat je de juiste man of vrouw op basis van cv selectie uit de grote stapel reacties haalt is meestal minimaal. Tevens heb je waarschijnlijk te weinig tijd om alle kandidaten te spreken om die zachtere criteria (die uiteindelijk harder zijn dan de zachte) met elkaar te vergelijken. Vraag, mijns inziens dus maar eens om een kort CV en een uitgebreide brief waarin de kandidaten zich neer moeten zetten. Hier valt nog veel meer over te zeggen. Ik ben benieuwd hoe anderen hier over denken.

Frank Brummelhuis
P.A. Es  |   | 
23-03-2007
 | 
11:23 uur
Wellicht is het waar dat langere en uitgebreidere cv's populairder worden onder managers, maar mijn ervaring als oudere werkzoekende leert dat dit pas dan interessant wordt nádat de (alleen intern bekende) harde criteria als leeftijd, geslacht en nationaliteit zijn beoordeeld door anderen. Iedereen weet dat deze "discriminatie" verboden is, maar iedereen weet ook dat in de praktijk wel degelijk met dit soort criteria wordt gewerkt. Ik heb daarom twee CV's: één verkort cv, die ik bijsluit bij mijn solliciatiebrief waarin ik gewag maak van een uitgebreide versie hiervan, die ik pas verstuur bij getoonde interesse.
heer Herman Van Den Bosche  |   | 
23-03-2007
 | 
11:25 uur
Het is inderdaad een goede wijze om het kaf van het koren te scheiden door verder in te gaan op de kernpunten in een CV.
Drie pagina's voor Management functie's lijken mij gewenst.
Het is moeilijk om goede kandidaten te vinden in een tijd waar de vraag hoger is dan het aanbod.
Andere manier is natuurlijk om via Interim bureau's te werken omdat je hier de procedure slag kan vermijden en toch heel snel een geschikte kandidaat kan vinden.
Uit ervaring weet ik dat Accountemps hier veel ervaring in heeft en een optimale ondersteuning kan bieden naar zowel bedrijven als kandidaten.
Ton  |   | 
23-03-2007
 | 
12:40 uur
Goed onderwerp!

Hoe vaak heb ik het niet gehoord: "cv te lang", "cv te kort".

Is het cv te kort, dan heeft men al snel geen ervaring en is het cv te lang dan wordt het niet gelezen.

Het probleem is dat sommige selecteurs gewoon geen zin hebben om cv's door te spitten, geen zin hebben zich daadwerkelijk te verdiepen in het arbeidsverleden van de kandidaten en liever een korte cv hebben.

Misschien kunnen ze hier eens over nadenken:

Wie veel ervaring heeft opgedaan en veel opleiding heeft gehad kan niet volstaan met 1 A4'tje, zelfs niet als hij zich tot de kern beperkt.

Kijk een naar de lengte van een functieomschrijving van een beetje functie met inhoud. Stel dat je 5 a 6 van dergelijke functies hebt uitgeoefend hoe moet je dat in hemelsnaam op een redelijke manier in 1 A 4 CV proppen?

Als je het te beknopt opschrijft ontbreken waarschijnlijk heel veel aanknopingspunten en komt een relatief gezien zware functie niet meer goed tot zijn recht.

Ik solliciteerde en kreeg steeds weer goedbedoelde adviezen over mijn cv: het cv moest uitgebreider dan weer beknopter. Stuurde ik een beknopt cv dan kreeg per mail of telefoon vaak weer vragen en kon ik wederom alles wat ik geschapt had uit mijn cv, schriftelijk toelichten. (zucht)

Dus kwam ik op het idee om twee versies van mijn cv te sturen. Zo kon de lezer kiezen tussen een versie van 2 kantjes en 1 van 4 kantjes. In de sollicitatiebrief verwees ik dan naar de beide versies en verzocht ik de lezer eerst het overzichtelijke beknopte cv te lezen en de details in de uitgebreide versie op te zoeken.

Sindsdien krijg ik geen opmerkingen meer over de lengte van mijn cv.

Ik krijg wel krijg nog steeds schofferende opmerkingen en vragen waaruit blijkt dat de lezer moeite heeft met begrijpend lezen, weinig inlevingsvermogen heeft of geen zin heeft gehad zich serieus te verdiepen in het cv of de openstaande vacature.

Erik Krüse  |   | 
25-03-2007
 | 
22:24 uur
Blijft allemaal heel persoonlijk het hangt erg af van wie de selectie doet. Wat belangrijk is de persoonlijke noot. veel lange cv's zijn een eindeloze herhaling van hetzelfde of een combinatie van brief en cv. Dodelijk zijn de meestal de detacherings cv's die worden vaak 1 op 1 gekopieerd als medewerkers van baan willen wisselen. Iedereen heeft zijn eigen voorkeuren dit maakt het solliciteren een echte sport. Wellicht dat het inwinnen van voorinformatie hier in toe kan bijdragen?
karel verkerk  |   | 
26-03-2007
 | 
07:26 uur
Eigenlijk zou een digitaal dokument met de juiste hyperlinks binnen het dokument het beste zijn. Zo ontstaat er een snel scanbaar overzicht met de juiste verdieping en uitbereiding indien gewenst. Uit recentelijk Brits onderzoek blijkt dat een sollicitatieprodecure 7500 euro kost dus die extra aandacht voor het cv is geen luxe.
Dennis van der Spoel  |   | 
26-03-2007
 | 
22:16 uur
Met meer dan 20 jaar werkervaring in diverse branches (consulting, media, entertainment, fmcg, energy, finance & banking) en functies (van controller tot marketing manager, van organisatieadviseur tot programmamanager, etc.) was ik bijzonder trots dat ik, op verzoek van bemiddelaars, mijn CV had weten te reduceren tot 2 A4-tjes. Alles had ik kernachtig weergegeven en alle zachte info, zoals hobbies en nevenactiviteiten , had ik eruit gesloopt. Ik werd daarna minder uitgenodigd voor gesprekken en tijdens de paar gesprekken die ik kreeg werd vooral naar deze zachte info gevraagd. Nu heb ik weer een CV van 5 kantjes en de uitnodigingen stromen weer binnen.
Henriëtte  |   | 
27-03-2007
 | 
00:09 uur
Al is de cv nog zo goed, wanneer men eenmaal 60 jaar is telt men niet meer mee.
Over 5 jaar is er een personeelstekort.
Echter nu wil men daar nog niet aan werken.

Met 60 ben je dus gewoon ongewild uit gerangeerd.
Sander D. Morijn - Hays Executive  |   | 
26-03-2007
 | 
12:48 uur
Goede gedachtewisseling met kwalitatief goede respons.

Vanuit de praktijk (executive search) is mijn ervaring dat een heel erg langdradig CV (4 A4+) niet aangenaam is om mee te werken. Een bondig resumé met een concrete omschrijving van de bedrijven, taken, verantwoordelijken en resultaten werkt prettiger voor het bureau / de recruiter en uiteindelijk voor de cliënt.

Mijn aanbeveling is om het CV toe te spitsen op de vacature en kort de voormalig werkgever(s) te beschrijven indien deze niet algemeen bekend zijn. Ook kan het raadzaam zijn om in een begeleidend schrijven de voor de vacature relevante ervaring kernachtig te beschrijven.
heer Jan Hazeleger  |   | 
27-03-2007
 | 
12:41 uur
Als Project Manager loop ik tegen een soort gelijk probleem aan. Ondanks dat ik al bijna 8 jaar dezelfde werkgever heb ik gemiddeld iedere 6 tot 12 maanden een nieuw project, en die zijn volledig verschillend van aard.
Ik heb ervoor gekozen een korte versie te maken en vervolgens afhankelijk van de vacature 1 of 2 projecten uitgebreidt toe te voegen, met de noot dat ze die info ook van andere projecten kunnen krijgen.
Heb hem pas twee keer gebruikt en beide keren uitgenodigd, maar weet niet zeker of dat hier iets mee te maken heeft..
Dirk Lammers  |   | 
28-03-2007
 | 
07:49 uur
Leuk voorbeeld: 1e Reintegratiebureau "Je CV is te lang en moet kernachtiger" 2e Reintegratiebureau "CV niet het belangrijkste, bellen en netwerken, dat werkt"

Met zowel een bouwkundige, elektrotechnische, meet en regeltechnische, Quality Assurance en Managementopleiding kom je desondanks nergens als je inmiddels 57 jaar bent. Hoezo geen leeftijddiscriminatie?
Het enige dat werkt is de bekende "kruiwagen", "vriendjespolitiek of inderdaad "een gedegen netwerk"
D. Lammers 0623-790048
Robert  |   | 
29-01-2009
 | 
09:52 uur
Er is kennelijk geen gouden regel waar iedereen houvast aan heeft. Per situatie kan een andere approach de dooslag geven om uiteindelijk aan tafel te komen.
Een korte kernachtige CV, geschreven op de functie, lijkt mij de beste approach maar in de praktijk wordt daar inderdaad verschillend naar gekeken.
De zoekopdracht en de rol van de selecteur zijn m.i.daarbij vaak van doorslaggevende invoed.
Een goed netwerk, persoonlijke contacten, etc. lijken inderdaad de meeste kans op succes te geven.REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10