Reactie: Poeh! Heren... Over goedkoop en chargeren gesproken. Het wordt hier steeds meer het Leugenbankje voor de Oude Vissers aan de Havenmond.
Vroeger begon je als krullenjongen en als je 50 was vroeg de baas of je onderbaas wilde worden. Those were the days... nietwaar?
Tegenwoordig kom je als krullenjongen al niet binnen zonder diploma HBO Krullenmanagement en als je dan niet binnen 5 jaar Assistent Managing Director Krullenjongens bent lig je eruit - up or out is het verhaal. Dus ja, levenservaring mag je van moderne managers niet meer verwachten, daar zijn ze te jong voor. Niet iets om die jonge jongens en meiden te verwijten, die cultuur hebben jullie, als oude rotten, laten ontstaan onder jullie eigen, levens-ervaren en bezielende leiding. Oftewel: hand in eigen boezem, graag.
Levenservaring wordt vervangen met competenties, en die doe je dus dan op in cursussen. Jammer? wellicht. Verkeerd? Het is nooit verkeerd te willen/mogen/kunnen leren - bij voorkeur een leven lang. Maar menen dat je ''er bent''; of dat nu gebaseerd is op het aantal studie-uren of op het aantal levens-uren, is altijd een fout uitgangspunt. Bezadigd achterover leunen geeft nooit een goed zicht op je omgeving, die aan verandering onderhevig is, en waar je dus in mee moet. Oud of jong, gestudeerd of ervaren.
Reactie: Ik zou zo zeggen: uitwerpselen vallen omlaag.
Onze overheid komt overal met repressieve maatregelen op de proppen, en die werken door tot op de laagste trede van de maatschappelijke ladder: de burger ofwel de werknemer.
Voeg daarbij de goedkope arbeid van de lage lonen landen en winstjagers weten waar ze het zoeken moeten. Niet hier want hier wordt bezuinigd en hier worden kosten opgevoerd.
Of het nu over roken, dik zijn, of over werkloosheid gaat, de burger is eindverantwoordelijke geworden in een maatschappij waar er geen terugkoppeling is wat betreft controle op gebruik van macht.
O, ik ben 35 jaar, en heb een chronische ziekte waardoor ik letterlijk niet goed in mijn vel zit.
Binnenkort de volgende ronde in het ziekenhuis, waarschijnlijk een maand lang.
Ik heb wat overgewicht en ik rook...welja, stel je voor dat ik daar ziek van zou kunnen worden, stel je eens voor...
Het is betutteling en bemoeizucht alom, die als zweep gehanteerd wordt om het eigen winstbejag zo veel mogelijk aan te jagen, met als resultaat een infiltrerende en agressieve mentaliteit ten aanzien van mensen die door hen als minderwaardig beschouwd worden.
Op zoek naar de heilstaat dus...ach het is toch allang duidelijk dat deze werkgevers de benen willen nemen naar het goedkopere buitenland?!
Het enige dat ze nodig hebben is een aanleiding daarvoor, en dat wordt natuurlijk de grote absentie van de heilstaat omdat mensen niet puur genoeg zijn voor het Baghwan idealisme.
En onze overheid doet niets dan het verder doorvoeren van restricties, die zichzelf alleen maar versterken in de vorm van inkrimping. Een alomvattende retardatie dus.
Zelf ben ik zowel manager, directeur als zelfstandig ondernemer (zo'n twintig jaar) geweest. Met vakbonden heb ik erg veel te maken gehad. Die doen uitstekend werk in Nederland. Voor odankbare mensen doen ze ook nuttige zaken, trouwens.
Chargeren mag in deze rubriek heb ik begrepen en dat doen julliie met verve. Hoewel ik wel vind dat Ron helaas gelijk lijkt te krijgen. Toen ik begon met werken, in 1956, waren managers een overzienbaar gezelschap. Een kleine minderheid die even hard sappelden als hun medewerkers, en vaak langere werktijden maakten en niet zelden minder verdienden dan hun (gelukkig) door vakbonden beschermde medewerkers.
Nu komen de afgestudeerde ''bedrijfs- en bestuurskundigen''(die uiteraard ook nog op bedrifskosten een MBA halen) bedrijven in en tonen helaas vaak meteen de kapsones die Ron terecht dwarszit. Ja, Danny het is inderdaad een nogal incapabele beroepsgroep die zich heeft ontwikkeld. Welvaart maakt dat mogelijk. En hun fouten kunnen deze ''managers''inderdaad maar al te vaak nog afwentelen op hun ''medewerkers''ook.
Laat ik maar aannemen dat Danny meende een ''priikkelende bijdrage'' te leveren.
Reactie: Discussie over MLM hierbij gesloten. Persoonlijke verdachtmakingen zijn overigens in zijn algemeenheid niet gewenst. Inhoudelijke reacties op The Secret blijven welkom.
Reactie: Beste Denny wat een goedkope reactie, heb je wat tegen een vakvereniging, ik weet niet wat je werkervaring is, maar je moet nog een hoop leren.
Vakverenigingen staan voor de werknemers dus dat is niet vreemd. Ik loop nu 43 jaar mee in deze maatschappij en ik moet helaas erkennen dat vroeger de manager een ondernemer was.
Wanneer hij te weinig geld verdiende, dan had hij een probleem met zijn personeel, die hij in die tijd nog persoonlijk kon. Hij kon ze dan niet betalen en had zelf ook geen inkomen.
Tegenwoordig is de opgeleide manager heel attent op zijn eigen situatie, wanneer alles fout gaat, heeft hij een goed contract dat hij met minstens 2 jaar salaris weggaat.
Hij kent geen enkele werknemer persoonlijk.
Daar gaat ons bedrijfsleven ook op kapot.
Dus blijf maar lekker dromen!
Reactie: @ ''Doe je dat, of stel je kritische vragen, dan wordt je te verstaan gegeven dat je beter op moet passen als je gezondheid en welzijn je lief is.''
Zo en meneer De Beer gooit er nog maar een paar beledigingen tegen aan.
Erg zielig bent u meneer de Beer.
Diegene die van negatieve berichten leert kan maar 1 ding zijn, negatief.
Vervelend dat u zich geroepen voelt om anderen dan ook als negatief af te schilderen.
Reactie: Op zich is het bedrijf waar ik werk daar al een tijdje mee bezig.
Zo werd er vorig jaar een vrijwillige conditietest gedaan. Wie die test wou kon mocht dat op kosten van de zaak doen.
Daarnaast promoten het bedrijf waar ik werk veel sportactiviteiten (bv de plaatselijke hardloopwedstrijd) en geeft het bedrijf net dat extra zetje (gratis hardloopkleding voor degenen die meedoen, dat daar in het groot het logo op staat maakt mij niet uit).
Ik denk dat het bij de meeste bedrijven niet als een verplichting kan worden gedaan. Wel kan een bedrijf een medewerker voorlichten en op bepaalde manieren net de extra zet geven door bv de fitnis voor een deel te vergoeden.
Andere kant moet ook gezegt worden dat de bedrijven aan allerlei arbo-voorschriften moet voldoen en het dan in de toekomst logisch kan zijn dat de werknemer dan ook aan bepaalde voorschriften moet voldoen. Voort wat hoort wat nietwaar.
Reactie: Natuurlijk moet je preventief werken aan de gezondheid van je medewerkers. Maar inderdaad, goed voorbeeld doet goed volgen. Laten we nu eens inventariseren wie de auto nodig heeft bij z'n/haar werk. Laat elk bedrijf eens kijken of leidinggevenden en werknemers gestimuleerd kunnen worden om de fiets te nemen. 5% van de werkdagen is het weer in Nederland slechts ondoenbaar om te fietsen. Dat betekent dat van de 200 werkdagen slechts 10 dagen slecht weer is.
Hoeveel hartinfarcten minder, hoeweinig CO2 krijgen we dan?
Als organisaties nu eens 'fietsprojecten' voor werknemers aanbieden i.p.v. ATV? Een oud idee nu opnieuw?
Reactie: Zeer waar wat hier wordt gemeld over de groeiende aandacht voor en inspraak in de leefstijl van de werknemer.
Anders dan het artikel doet vermoeden echter, is het geen nieuw idee van Achmea Arbo, maar is het al dagelijkse praktijk. Inderdaad wél afhankelijk van de bedrijfscultuur etc.
ArboNed, een andere Arbo-dienstverlener, heeft met haar vitaliteitsprogramma's en life-style interventieprogramma's al een hele praktijk opgebouwd. Mensen worden naar aanleiding van hun PMO's gesproken en daar waar nodig - weliswaar op vrijwillige basis, worden in opdracht van de werkgever vitaliteits en life-style programma's ingezet, waarbij ook de mentale begeleiding niet wordt vergeten.
Al met al, een maatschappelijke trend die al op vele fronten is ingezet. Maar anders dan het artikel doet vermoeden, geen toekomstmuziek uit de koker van Achmea, maar een marktwerking waarbij de behoefte door de bedrijven al luidkeels is geuit.
Reactie: Wat een hetze tegen dikke mensen! Alles is opeens zogenaamd te verklaren door overgewicht. Wat is volgende hype? Een hetze tegen mensen met brillen? Die meer kans maken te struikelen en op auto-ongelukken? En dat alles onder het mom van bezorgdheid voor het welzijn, terwijl het eerder om geldafpersen van de getroffen groep gaat. Nee, ik ben niet te dik (noch brildragend) maar erger me aan dit kortzichtige gedrag. Gezondheid wordt beiinvloed door vele factoren, waaronder ook psychologische. Zoals bijvoorbeeld een agressieve (vingerwijzende) persoonlijkheid. Nee als je een gezamelijke zondebok zoekt zijn de mogelijkheden oneindig. Maar het lijkt me beter als ieder voor zich achterhaalt hoe hij/zij het gezondst blijft.
Reactie: Het is een absolute must on teamleden bij besluitvorming/plannen te betrekken.
Het verhoogd de motivatie en betrokkenheid. Teamleden voelen zich gewaardeerd en krijgen op zo''n manier vertrouwen in hun eigen kunnen en leidinggevende. Als leidinggevende vervul je een coachende, ondersteunende en delegrende taak. Op mijn werk hebben we een vrij zelfstandig team met goede ideeen. Helaas wordt er tot nu toe niet voldoende gebruik van gemaakt. Presenteer aan het begin van het jaar de afdelingsdoelen, vraag het team om te brainstormen over een plan van aanpak, evalueer halverwege het jaar en kijk of de doelen bijgesteld moeten worden. Wat gaat goed, wat minder goed en hoe kunnen we dat verbeteren of anders doen? Door het team te betrekken worden ze enthousiast, gemotiveerd en werkt men resultaatgericht. Ieder teamlid heeft zijn kwaliteiten, dus maak er gebruik van. Het mooiste is om samen met je team goede resultaten te behalen. Vergeet niet je team ook te belonen/ complimenteren. Een pot drop of een taart is ook goed. (gevoel van waardering) Samen ervoor gaan levert altijd goed resultaat op, vooral als men bereidwillig is. De leidingegevende hoeft niet alles te denken, Het team heeft toch ook gestudeerd, ervaring, verantwoording en een stel hersenen?
Reactie: Een heel mooi idee van Achmea.
Maar waarom willen ze zich ermee bemoeien? Natuurlijk om geld te besparen, zo min mogelijk uit te keren en zoveel mogelijk verzekeringsgeld innen. Dat is een gezonde gedachte voor Achmea.
Wist U dat op één na, alle grote Arbo-diensten door de verzekeringsmaatschappijen zijn opgekocht. (ArboUnie is nog de zelfstandig)
Dezelfde verzekeringsmaatschappijen bepalen wat de medische wereld (ziekenhuizen, huisartsen, Apothekers, Fysiotherapeuten etc) voor welk geld welke handelingen mogen uitvoeren.
Hoe controleer je een samenleving?
Het individu kan niet meer bepalen welke behandeling er voor hem geschikt is, wanneer het niet op het lijstje van de verzekeringsmaatschappijen staat, dan pech gehad, geen geld dan maar ziek zijn of erger.
Dus het is geen menselijkheid wat de maatschappijen uitstralen, maar geldzucht.
Straks staat er in uw polis wanneer u wel of geen behandeling krijgt, hoe ouder u wordt hoe minder kans op een goede medische behandeling, want moet je iemand van 70 jaar nog wel een nieuwe heup verstrekken.
We staan aan het begin van een lange weg, waarin Big Brother ons geheel kan controleren.
Reactie: Hans van Haren geeft goed weer hoe het in ons land is gesteld. Uitsluitend gebaseerd op denkmodellen (vooroordelen) en niet in staat om verder te kijken dan hun eigen idee.
In 2000 is er voor het eerst een uitgebreid onderzoek geweest onder 2000 bedrijven in Nederland, door Prof. MR. Maarssen van de Brink van de universiteit van Amsterdam.
Hierin werden jongeren en ouderen met elkaar vergeleken in de ''kostprijs''! En wat bleek?
Ouderen en jongeren zijn even duur voor de werkgever, ouderen leveren een veel betere kwaliteit af dan jongeren en blijken niet langzamer te werken dan jongeren. Ook het sprookje van ''ouderen zijn meer ziek'', blijkt niet zo te zijn.
Ouderen melden zich veel minder ziek dan jongeren, maar hebben wel een langere hersteltijd dan jongeren.
Ze scoorden ook in dit aspect gelijk.
Dit rapport werd gepresenteerd in 2003 (dacht ik) op het congres van de AWVN te Lelystad vliegveld.
Dit jaar spreken deze clubs van werkgevers zich uit met uitspaken zoals: Ouderen mogen best langer werken, mits ze demotie en een lager salaris accepteren, dus ze moeten gewoon minder kosten dan de gemiddelde werknemer.
Kortom over 3 à 4 jaar zijn er op de arbeidsmarkt weinig jongeren met de juiste opleiding voor de instroom, misschien dat de werkgevers zich dan herinneren, dat ouderen een heel goed alternatief zijn voor hun bedrijven.
De overheid doet van alles, maar weinigs concreet, pak de werkgevers eens wettelijk aan en stel bij wet vast, hoe de leeftijdsopbouw in een bedrijf moet zijn.
En natuurlijk niet vrijblijvend, maar leg hoge sancties op, dan gaan de heren wel reageren en kunnen we de komende jaren de zaken betaalbaar en werkzaam houden.