Reactie: Het is een goed advies van Asha. Maar wel moeilijk in praktijk om te zetten vooral als het proces eenmaal loopt. Toch is een duidelijke norm stellen de oplossing. Liefst vanaf het begin. Veel Nederlanders hebben geen bezwaar tegen allochtone collega's, maar wel als ze hun baas worden. De ondermijnende kracht van een dubieus sfeertje moet niet worden onderschat. Vooral subtiele vormen zoals onderlinge blikken en achter de hand lachen zijn moeilijk aan te pakken. Maar een benadering uit kracht: Hier sta ik omdat ik gewoon de baas ben, werkt. Grenzen stellen.
Succes
Reactie: Streven naar perfectie is een goed voorbeeld van een minder effectieve gewoonte. En het werken met een Not-To-Do-list heeft wel degelijk zin om geautomatiseerd gedrag op het spoor te komen. Net zoals bij de ontwikkeling van een gezonde of ongezonde leefstijl veel gedrag onbewust verloopt (gewoontevorming) heeft iedere professional last van minder effectieve patronen in zijn gedrag - minder effectieve gewoonten. Deze gewoonten opsporen en waar mogelijk veranderen is zeker de moeite de waard. Daar worstelen veel professionals mee en teams kunnen een heel stuk effectiever worden. Dit is niet te verwarren met de terechte stelling van Markus Buckingham dat het ontwikkelen van sterkten zinvoller en effectiever is dan het compenseren van zwakten. Met ineffectieve gewoonten kun je beter stoppen. Afleren dus.
Reactie: Hartelijk dank voor de veelzijdige feedback.
Het is inderdaad een kwestie van wennen, voordat managers en professionals in de gaten hebben dat integraal gezondheidsmanagement geen kwestie van bemoeizucht is maar een noodzakelijk onderdeel van een eigentijdse bedrijfsvoering; met als strategisch doel het bevorderen van een gezonde leefstijl van de professionals.
Het is een andere manier van denken over werken en gezondheid, preventie en het niet meer medicaliseren van verzuim (dit is gedrag en dus een keuze). Dan bevordert de werkgever niet alleen een gezonde leefstijl maar ook de inzetbaarheid van werknemers. Een effectieve vorm van active aging. En dat is hard nodig in deze tijd van vergrijzing.
Reactie: Volgens mij is genieten op een manier die het best bij je past nog steeds het beste medicijn. Wanneer je werkgever zich gaat mengen in je prive leven als dit je werkprestatie niet beinvloed lijkt mij dit niet het schoolvoorbeeld van onze verworven vrijheden.
Terecht vind ik een represaille als prive onderlinge sfeer en prestatie op het werk negatief beinvloed. Dan is het de keus van de werknemer om zich binnen de mogelijkheden te bewegen.
Vergaande bemoeizucht en voorschriften vanuit overheid en bedrijfsleven vind ik persoonlijk niet gewenst.
Reactie: Je bent geen 'bruine'' baas, zeg het dan ook nooit meer!!
Je bent een baas, en als je een zwaar amsterdams, limburgs, haags of wat dan ook accent had gehad werd je daarmee gepest. Rood haar, kaal, noem maar op, allemaal zaken waar mensen graag grappen over maken. Leren hierboven te staan is de kunst. Als ik zou horen dat ze me napraten zou ik er een grap over maken. ''wil je bijlessen van me''. Humor is in dit soort zaken het beste wapen, het is ontwapenend! Een tikje zelfspot doet wonderen.
Reactie: Als bedrijven veel tijd en kosten gaan steken in het tegen bovengenoemde zaken afschermen van gegevens besteden ze hun energie verkeerd.
Beter kunnen bedrijven investeren in de relatie met hun medewerkers. Het verloop wordt daardoor lager en daarmee de kennis die verloopt, of deze nu op een usb-stick zit, het zakelijke netwerk op LinkedIn, of in het hoofd van de vertrekkende medewerker.
Daarnaast maakt een toevoeging in de arbeidsovereenkomst of inhuurovereenkomst het onderwerp in ieder geval bespreekbaar en weet de medewerker waar de werkgever vindt dat de grenzen liggen. Momenteel hebben veel bedrijven gebruiksovereenkomsten voor PC en laptop, maar ook voor lease-auto, telefoon, etc., maar daarin staat bar weinig over het gebruik van de informatie/kennis die wordt opgebouwd.
Reactie: reactie op Brian Houben, Sommige vrouwen zijn misschien de strijd beu om steeds te moeten opboksen tegen een aantal vooroordelen. Vooral als vrouw in een mannnenwereld is het vermoeiend om steeds weer de lat hoger te leggen of om serieus genomen te worden greets
Reactie: Helemaal met Emmy eens.
We leven in een tijd dat bijna alles te vinden is met technologie en dit te beveiligen is bijna onmogelijk.
Dus het is zaak dat de werkgever bepaald op bij welke gegevens de betreffende persoon bevoegd is.
Onbeperkte bevoegdheden geven gewoon te veel verleiding om er iets mee te doen.
Het personeel iedere dag te visiteren is een onhaalbare zaak.
Dus werkgever realiseer je dat elke dag en haal goede mensen je bedrijf in en blijf ze motiveren, dan lopen ze ook niet weg.
Reactie: Zucht......
Gaat na de overheid nu ook de werkgever zich bemoeien met de manier waarop je wilt leven?
Mogen we van de gezondheidsfanaten nu echt helemaal niks meer?
Gaan we naar een samenleving waarin we allemaal in het openbaar alleen maar worteltjes mogen kauwen tijdens de dagelijkse verplichte 90 minuten cardio?
Ik wordt er zo ziek van, al dat gezeur.
Weten die mensen echt niet dat zeuren slecht is voor de maag? In combinatie met rauwkost ligt de maagzweer op de loer!
Denk eraan, als jullie zeurterreur aanhoudt dan worden we allemaal 100 en dat wil zeggen dat straks 20% van de bevolking achter de geraniums of sanseveren langzaam speeksel zit te lekken, broodmager, maar zwaar aangetast door te eenzijdige voeding. Herrinneringen aan vroeger zij er niet, omdat het leven werd gedomineerd door activisten die exact wisten te vertellen wat je wel en niet mocht doen.
Een enkele draagkrachtige is op zijn 75e doodgegaan. Hij kon in illegale kroegen, verstopt achter grijze puien, de zwaar verboden geneugtes van het leven genieten, wit brood, een pilsje, worst een kroket of een hamburger.
Tja, ik zie hier mensen die in Oost Duitsland hebben gewoond en gewerkt. Die hadden een dergelijk leven en daarom weten ze het leven van nu, na de val, zo te waarderen.
Reactie: Gezag afdwingen is een kunst. De onzekerheid van de vraagsteller straalt er van af. Daar reageert men altijd op.
Een waarom noemt de persoon zich ''bruin''?
Is zwart niet de term die gebruikt wordt als u niet '' wit'' of ''blank'' bent?
Reactie: Mijn nummer 1 op de lijst zou zijn: ''stop met het negatief bekijken van je eigen handelen.''
Ten eerste is het mateloos demotiverend om naar al je negatieve handelingen te kijken.
Ten tweede mis je dan de mogelijkheid om aan je positieve eigenschappen te werken.
Mijn nummer 2 op de lijst zou zijn: ''Richt je op je sterke kanten en probeer die verder te ontwikkelen.''
Het is motiverend. Je hebt sneller resultaat. Je hebt er meer plezier van. Het is leuker om te doen. En je komt veel minder weerstand tegen.
Daarbij lijkt mij zo'n not-to-do-list toch sterk op een poging om perfect te zijn. Terwijl de werkelijke winst altijd weer schijnt te zitten in het je medewerkers en collega's benaderen als mensen. Maar misschien nog veel belangrijker, jezelf als mens zien.
Dat betekent natuurlijk niet, dat je voorzichtig met ze om moet gaan en ze moet ontzien. Het betekent wel dat je elkaar benaderd vanuit je mens zijn met al je sterktes en zwaktes.
Dus misschien is de sterkste lijst wel een Not-to-do-to-do-list. Een afwisseling van dingen die je niet wilt doen, omschreven als dingen die je wilt doen. Dus perfectie nastreven, zonder perfect te willen zijn. Je dag leuk indelen, zonder op alles te reageren. Je concentreren op je taak en iedereen van tevoren waarschuwen dat je ongestoord wilt werken.
En tot slot je weet nooit op welke manier een schijnbaar negatieve ineffectieve handeling een positief effect heeft. Zeker niet als je vanuit een negatieve instelling naar alles kijkt. Op die manier zie je nooit het positieve dat uit gedrag voortkomt.
Reactie: Je kunt niet alles onder controle houden. Laptops, pc, USB sticks, het reikt te ver om in de hand te kunnen houden. en daarnaast is niemand te vertrouwen. Iedereen gaat voor geld en inkomen, en integriteit is iets dat tot het verleden behoort. Ze zijn op een hand te tellen hoor, werknemers die echt te vertrouwen zijn. Ik spreek uit ervaring, sinds het internet bestaat, is vertrouwen en integriteit verbannen naar het land der fabelen. En dat werkt in alles door, op de werkvloer, binnen persoonlijke relaties. We zullen er aan moeten wennen met zn allen.
Reactie: Prima artikel, en inderdaad zeer herkenbaar.
Wat mij altijd weer bevreemd is dat het hier vaak gaat om mensen wier taak het is het bedrijfsbelang voorop te hebben, maar hierdoor dit juist vaak uit het oog verliezen en niet zelden juist ondermijnen.
Het persoonlijk belang wordt groter dan het bedrijfsbelang. Ego wordt belangrijker dan de verantwoordelijkheden die bij de functie behoren.
Kwalijk en zeer storend gedrag. Hierom bedankt voor de tips.