Reactie: Het zou mooi zijn als de wereld ooit één creatief paradijs werd. Dan zouden managers allemaal anders moeten zijn. Nu moet een manager van professionals al anders werken/zijn dan een manager van een productie bedrijf. Maar een snelle ontwikkeling waarin alle arbeid creatief wordt en door automatisering routine en productie nog minder mensenwerk wordt (en klassiek management vraagt) ... hmm. Lage lonen landen zijn dan ook niet mee nodig. Nee ook creatieve managers zullen nog lang doelen moeten blijven stellen en doelen moeten realiseren, moeten communiceren, meten en analyseren om maar een paar van die klassieke handelingen te noemen. (Willem van Gendt is werkzaam als zelfstandig consultant.)
Reactie: Ik ben van mening dat budget overschrijding (al dan niet met een geldige reden) niet betiteld mag worden als een ''mislukt project''.
Verder zie ik in de praktijk veel projecten waarbij de initieele (door de klant gedefinieerde) specs niet overeenkomen met wat deklant wil. ''Blind'' van start gaan op basis van deze specs is garantie voor ''mislukken'' (in de ogen van dezelfde klant dan).
En uiteraard niet uit te vlakken de hordes project managers die na een PRINCE2 training zonder inhoudelijke kennis van het terein waarop het project zich afspeeld aan de slag gaan (typisch fenomeen bij veel grotere consultancy bedrijven).
Reactie: Het probleem is dat er in KMO's soms zelfs geen werkvergaderingen zijn. Dat er vanalles wordt opgekropt en dat de spanning zo wordt opgedreven dat er soms de klanten worden bij betrokken (Arena) en dit leidt tot een ontslag.
Stephen Steijger auteur boek: Zo word je een optimaal talent
|
|
21 juni 2007
Reactie: We gaan steeds meer inzien dat talent door de hele organisatie zit en niet alleen in de (dure) bovenlaag met toppers. Gekscherend gezegd heeft Nederland ruim 16 miljoen talenten. Ik denk dat de agenda van HR-professionals de komende 10 jaar zich zal verleggen om meer met talentondernemerschap te doen bij de brede middenlaag van de beroepsbevolking.
Reactie: Zal het dan eindelijk toch gaan gebeuren?
Dit is niet alleen het verhaal van de toekomst, want die toekomst is al jaren bezig. We hebben een jaar of 10 geleden pogingen gedaan zoals Lerende Organisatie, mobiliteit en flexibiliteit. Maar na een half jaar vervallen we terug in oud gedrag.
Er zijn al de nodige managers die echte leiderschap in zich hebben en deze leiders zullen in de toekomst hun plek nog steeds verdienen.
Ook moeten we ons realiseren dat het verplaatsen van b.v. ICT onderdelen naar de lage lonen landen, op termijn nadelig kunnen worden.
Economie is net de mode, om de 15 jaar zie je vaak, dat bedrijven terugkomen op hun besluiten en weer zaken in eigen hand gaan nemen.
Wat goedkoper lijkt, kan op langer termijn wel eens heel duur worden.
De veranderingen in deze wereld gaan in een hoog tempo en de huidige manager moet hier steeds op in kunnen spelen.
En managers die niet de skills van echte leiderschap in zich hebben, zullen de werknemers in de bedrijven blijven frustreren en nooit de resultaten halen, die echt in het bedrijf mogelijk zijn. Daar helpt geen sociaal cursusje tegen.
Reactie: Toch fijn te weten dat er ook gekleurde mensen aan het hoofd van een onderneming komen te staan. Dat die functie wordt aangeboden aan mensen van een andere afkomst is toch een blijk van tolerantie vanuit de firma zelf. Pesten is jammer genoeg van alle tijden en gebeurt in alle bedrijven, of het nu over gekleurde mensen gaat of niet. Je moet je alleszinds niet laten doen door mensen die zeggen, ''het zit niet in jou'' om leiding te geven, als je verstandig genoeg bent (en anders was je niet op die plaats gekomen), dan leer je daar wel mee omgaan.
Succes!
Reactie: Empatisch management zal zeker terrein winnen. Het motiveren van een team doe je door mensen vertrouwen te schenken in wat ze kunnen en wat ze doen. Wil je als manager jouw team laten renderen dan zul je in de mens achter de medewerk(st)er dienen te investeren. Dat houdt in dat je als manager moet weten wat de drijfveren van jouw teamleden zijn. Dat kost extra energie maar geeft het team een extra dimensie. Teamleden dienen op het werk ook ‘thuis’ te komen en daar hoort geborgenheid bij.
Reactie: Als Nederlander in Duitsland worden er ook grapjes gemaakt over mijn taalgebruik. Ik leer ervan (Mist is voor ons wat anders als voor een Duitser).
Och, gewoon terug pesten.
Vandaag komt er weer een geweldig dag aan, gaan vragen wat Duitsland heeft gedaan op het EK onder de 21.
De pesterijtjes zie ik als een teken van acceptatie.
Kortom, gewoon met de eigen wapens bestrijden en laten zien dat je je vak verstaat. Meer is het niet.
Reactie: Hoe je toch beroemd kunt worden door open deuren in te trappen! Ik ga het ook eens proberen.......
Onze futuroloog heeft het echter mis.
De low cost countries zijn nu erg populair, dat klopt, maar de nivelering van inkomen zal sneller plaatsvinden dan aangenomen wordt. De Oostbloklanden kennen momenteel een loonstijging van 25% per jaar, in een jaar of 4 - 5 zullen dat geen lage lonen landen meer zijn.
India blaast zijn economie op omdat alleen de dienstensector (automatisering) profiteert van de lage lonen, we gaan er echt geen productiewerk naar toe brengen, het transport van de goederen alleen al is te kostbaar.
De polarisatie die voorspelt was toen de automatisering opkwam is ook voor een groot deel uitgebleven, er is geen onderklasse van arbeiders en een bovenklasse van brainworkers ontstaan.
De focus van het management is al lang verschoven (al zie je dat niet overal). Selfmanagement is alheel normaal en levenskwaliteit geldt al lang voor alle groepen van de bevolking.
Ik zie eerder een globale economie ontstaan, waar regiogebonden producten en diensten worden geproduceerd. Vanwege onze ligging aan het water zullen we een transport land blijven. Vanwege onze aangeboren creativiteit zal ons land in R&D en ontwikkeling een vooraanstaande rol blijven spelen.
De economie zal globaliseren. Multinationals zullen de economische en politieke orde bepalen. De natiestaat, zoals we die nu kennen, zal verdwijnen (jammer voor Wouter en zijn makkers) en plaats maken voor economische regio's.
En het management? We zullen managers moeten gaan opleiden die een 24-7 economie kunnen aansturen, dus grootschalig kunnen denken.
Leiderschap zal veranderen, meer sturing op afstand, meer faciliteren en coachen.
Door de globale economie zullen de LCC eerst MCC en dan Normale Lonen Landen worden.
Uiteraard zal het een tijdje duren allemaal, wie weet maak ik het allemaal niet meer mee voor mijn pensioen, als het pensioen tenminste blijft bestaan. Niet dat ik me daar erg druk om maak.
Let wel, deze futurologische visie is niet helemaal van mezelf. Een beetje van mezelf, een beetje Ohmae, een beetje ervaring met LCC.
Maar ja, zonder te jatten van anderen kom je er ook niet meer in deze wereld, toch?
Reactie: Op zich juist maar in Nederland geen echt nieuws. Management zal steeds meer op leiderschap (mensgericht) en ondernemerschap (marktgericht) gestoeld zijn. Zie voor uitgebreide beschrijving www.samenondernemen.nl
Reactie: Grappig, ben ik dan de enige niet-roker die roken toelaat ?
Ik heb er geen probleem mee, van het ogenblik dat er een wederzijds respect is.
Het rare is dat de rokers onder mijn werknemers allen met de fiets of het openbaar vervoer naar het werk komen.
Het zijn alle niet-rokers die met de auto (1 mannetje in de wagen) komen, en sommige wonen zelfs dichterbij dan fietsende rokers.
Al die hetze rond anti roken wordt eerder door paranoide schizofrene, McDonals etende en Cola Light drinkende snobs ingegeven.
Ieder ander normaal denkend en handelend mens zou begrijpend tegenover iedere andere partij staan.
Zoals mijn vader zei: Get a live, en dan mag je nog zelf kiezen of je dat met een 'f' of een 'v' wil hebben.
Reactie: Graag wil ik integraal een lezensswaardig stukje uit de De Gids voor Personeelsmanagement hieronder weergeven. Dat zegt voldoende over de noodzaak van integraal gezondheidsmanagement - de bemoeizucht voorbij...
-------------------------------------------------------------------
Ondanks de toenemende aandacht voor volksgezondheid slagen maar weinig bedrijven erin een integraal en bedrijfsmatig gezondheidsbeleid op te zetten. Een belangrijke component van zo`n beleid is dat sterk rekening wordt gehouden met de gezondheidseffecten van organisatiebeslissingen. Hoewel ook werkgeversverenigingen VNO/NCW en AWVN inmiddels het belang van goed gezondheidsbeleid onderkennen, krijgen preventie en leefstijlmaatregelen nog steeds weinig aandacht van werkgevers. Dit wordt enerzijds verklaard door de gebrekkige kennis over de verhouding tussen de kosten en opbrengsten van gezondheidsmaatregelen, anderzijds door het taboe dat nog steeds rust op leefstijlmaatregelen - het is immers een inbreuk op de privacy van de werknemer. Aan de hand van de zogeheten AVG-monitor van TNO kunnen ondernemingen sinds kort echter de effecten van gezondheids-, preventie- en leefstijlmaatregel goed in kaart brengen. Zo kan uit een tabel eenvoudig afgelezen worden wat de effecten van welke maatregelen zijn. Informatie encommunicatie over werkdruk kan bijvoorbeeld de gezondheid van werknemers in gunstige zin beinvloeden en fysieke klachten nemen significant af wanneer werknemers in staat worden gesteld om richting te geven aan de eigen werk- en pauzestijlen.
--------------------------------------------------------------------
bron: Gids voor Personeelsmanagement (12-06-07)
dan kom ik dus meteen terug, want de snacktax komt eraan, belasting op (door actiegroepen bestempelde) ongezonde snacks.
Weet U, ik werk in Duitsland en kom Donderdags weer terug in ons kikkerlandje. Eerst vol op de rem omdat we hier vanwege de duizenden flitspalen niet meer weten wat doorrijden is (waarom heeft Duitsland relatief minder files dan ons land?) daarna om bij het eerste het beste benzinestation een lekkere kroket te eten.
Mijn bloeddruk is geweldig, als van een meid van 16 volgens mijn huisarts, mijn cholesterol prachtig, mijn lever binnen proporties. Ik heb dan wel geen sixpack meer rond mijn navel, nee ik ben een stap verder, een heel vat.
Ik leef liever nu dan dat ik nu niet geniet en later kwijlend achter de geraniums mijn laatste jaren doorbreng, niet weten wat er rondom me gebeurt.
Daarbij, en dat mogen we weer niet weten, door rauwkost wordt de kans op een maagperforatie 30 keer zo hoog. Het niet gebruiken van alcohol kost je 10 jaar van je leven, wat je door te roken weer kunt niveleren.
Roken kost 5% van de rokers een aantal jaar, 15% leeft door te roken langer (allemaal bewezen feiten).
Ik geeft toe dat er meer verpesters zijn op de werkplek, U geeft een aardige opsomming. En hoewel ik niet lunchen slecht en ongezond vind ga ik de mensen die niet lunchen ook niet pesten.
En juist dat pesten, wat u niet door de beugel vindt kunnen, doen al die zeurterroristen de mensen die gewoon leuk willen leven en werken. laat die pesters ophouden en geef iedereen het recht om zo te leven als ie wil. Dan ziet de wereld er een stuk beter uit.
Reactie: zonder verwachting, in aangenaam gezelschap, zo ontmoet je ook weer nieuwe mensen.. zonder enige vorm van verantwoording afleggen waarom je daar nu net weer te lang staan praten hebt of verwijten en gissingen die totaal uit de lucht zijn gegrepen, toch op blijven zeuren.. wel dat heb je lekker niet met een goeie vriend of iemand die je voor een avondje huurt.
Toch heb ik er zelf nog geen gebruik van gemaakt.. waarom? geen idee... maar one day misschien..