Reactie: Mevrouw Weijel, ik ben het geheel met uw laatste zinnen eens. Persoonlijk ben ik verbijsterd over het geneuzel en het zeurgehalte van collega's om me heen. Niet dat ik een heilige ben of zo, maar kom op mensen, waar gaat het nou om. Veel mensen houden elkaar in de gaten, want stel je voor dat je iets meer doet dan de ander, dat kan niet. En houd vooral de beloning in de gaten. Verwend? Ga eens kijken in landen waar mensen geen dak boven hun hoofd hebben en geen nagel om hun ... te krabben. Ik gun iedereen comfort en het allerbeste hoor, maar het is een beetje doorgeschoten in de zin van het zien als een verworven recht. En inderdaad: Word met z'n allen nou eens volwassen alsjeblieft en neem verantwoordelijkheid in plaats van te wachten op wat een ander gaat doen...
Reactie: Dit lijkt mij een heel gevaarlijk eenzijdig, niet van deze tijd, verhaal. Vanaf je geboorte ligt kennelijk je toekomst vast. ontwikkeling is niet meer mogelijk???Zoals gezegd, hebben diverse onderzoeken aangetoond dat de hersenen veel plastischer zijn dan men denkt, na beschadiging kan de hersenactiviteit van het beschadigde deel overgenomen worden door andere delen. Er zijn mensen met behoorlijke gaten in de hersenen die hoogbegaafd zijn. En wat is de rol van ontwikkeling dan? Geen energie meer in steken, overbodig, ga maar leker doen waar je vanaf je geboorte goed in bent en steek geen energie in je wat minder 'ontwikkelde' kanten. Ben je niet sociaal? niets aan te doen. Gelukkig denk ik, en met mij velen, ook wetenschappers die dit hebben aangetoond met onderzoek, er anders over. Mensen blijf je sterke en minder sterke kanten ontwikkelen.
Reactie: In mijn werk als trainer en consultant merk ik, dat er op één of andere manier bij mensen sprake is van genetisch voorkeursgedrag. De levensopgave van mensen om te leren hier op een adequate wijze mee om te gaan. Je vindt deze gedachte terug in de methodiek van het structogram. Deze methodiek is gebaseerd op recent neuropsychologisch onderzoek.
Daarmee neemt het nature-nurture debat een andere wending. Een wending die nieuwe wegen opent.
Op basis van bovenstaand artikel kan ik niet goed de waarde beoordelen van wat Verbeke te berde brengt. Als het inderdaad zo kort door de bocht is als hierboven omschreven, dan doet Verbele m.i tekort aan de plasticiteit en adaptieve capaciteit van ons zenuwstelsel, doet hij tekort aan het lerend vermogen van mensen en sluit hij zich uit van het inhoudelijke wetenschappelijk debat in de neuropsychologie. Wellicht verwoordt het artikel onvoldoende het wetenschappelijke concept van Verbeke.
Reactie: Beste mevrouw (al de tweede dame op managersonline met die voornaam....) Jansen,
Ik heb heel wat moeite gedaan om het verband te vinden tussen uw tekst en de gedachtenwisseling hierboven. Maar ik heb het niet gevonden.
Ik denk namelijk dat er toch:
a. heel duidelijk gezegd is dat niet alles kan, integendeel
b. duidelijk over grenzen geschreven is. Nog een voorbeeld dan maar. Ik ben heel goed bevriend met Lenny Ravich, een bekend humoristisch auteur in Israel, maar ook een therapeut die in zijn workshops Israeli's en Palestijnen samenbrengt. Op een gezellige avond tijdens een congres in Amerika enkele jaren geleden rolde het gesprek van het ene thema in het andere en voor we het goed en wel doorhadden waren we op een wel heel luchtige manier aan het doorakkeren over zijn en mijn omgekomen familieleden (ik ben niet Joods maar mijn familie woonde in Antwerpen ten tijde van de ''vliegende bommen'' en die hebben flinke gaten in onze stamboom geslagen). Dit kon omdat we 1. ''onder ons'' waren, 2. elkaars voorgeschiedenis kenden en 3. op basis van respect met elkaar omgaan.
c. duidelijk aangegeven is dat het dus noch ligt aan degene die de grap maakt, noch aan de toehoorder(s), noch aan het onderwerp, noch aan de situatie, maar aan alle samen, en vooral: aan het respect (of het gebrek eraan).
Mag ik u in dit verband van harte het boek ''Humor Works!'' van theologieprofessor John Morreall aanbevelen? (als het niet meer in de handel zou zijn: ik moet er nog ergens een paar in het magazijn liggen hebben)
Reactie: Toch wel triest dat het relaas van Marjolein wordt afgedaan met: Beheers je woede.
Ook ik heb mijn sympathie voor S. Covey en ''ervaar'' hem als een vriendelijk mens.
Wat ik begrijp uit reacties hier... en elders is dat het vriendelijke mensen zijn die geen moeite hebben met de ''Secret''..... en dat het principe van de Secret door deze als waardevol wordt erkend.
Reactie: Als het bericht een juiste weergave is van wat deze Belgische professor als stelling poneert, hebben we eindelijk een verklaring gevonden voor de soms wat gespannen verhoudingen tussen Belgen en Nederlanders. Beide volken hebben, volgens de conclusie van Verbeke, autistische trekjes omdat ze beiden moeite hebben in het zich verplaatsen in de gedachtenwerreld van de ander. Ga graag met de kanttekeneingen van Nagelmaker en Willemsen mee; zitten we nu echt op zo'n kul onderzoek te wachten of is het gewoon een slimme Belgische professor die een nieuw handeltje heeft ontdekt; de fMRI scan? Het boek 'Brave new world' van Huxley heeft aardig beschreven wat er gaat gebeuren als mensen door een machine gepredestineerd worden voor de uitoefening van een beroep. Wat mij betreft wordt die 'kliniek' van Verbeke al gesloten voordat die open gaat.
Reactie: Toch leuk om te weten wat voor verschrikkelijk mensen die verkopers toch zijn, leuk dat het ook wetenschappelijk bewezen is.
Ik vind het allemaal best interessant, het bevestigt opnieuw dat we aangeboren talenten hebben die we verder kunnen ontwikkelen en dat we gewoon voor andere dingen geen aanleg hebben en dat training dan ook helpt.
Maar om nu een MRI scan onderdeel te maken van een assessment..........
Reactie: Ziekteverzuim in welke vorm dan ook is een verantwoordelijkheid van alle betrokkenen: de ziekmelder, de leiding en zelfs de niet zieke. Het gaat om het nemen van de eigen verantwoordelijkheid en het delen van verantwoordelijkheid, daarop aangesproken willen worden en elkaar daarop kunnen aanspreken. Dat begint met luisteren. Door iedereen en naar iedereen. Bewustwordingsmanagement heeft met pamperen niets te maken. Luisteren naar de (ook zogenaamde) tegenwerkers, zeurpieten kan een hele zinvolle investering zijn. Een goede leider en manager neemt alle (ook onderliggende) motieven in ogenschouw, doet er wat mee en laat negatieve tendenzen niet onuitgesproken en onaangepakt dooretteren. Doe ook wat met negatief en negatief lijkend gedrag. Een kwestie van verantwoordelijkheid nemen. Ook als leidinggevende.
Reactie: Het denken in de psychologie is de laatste 20 jaren sterk opgeschoven in de richting van de biologie. Omgevingsvariabelen zijn ineens minder belangrijk. Van alles ligt weer vast in het brein. In deel 2 van het verhaal gaan we vast lezen dat het ook erfelijk bepaald is. Zo lang ieder gedrag weer andere (meetbare) hersenactiviteit laat zien, bl;ijven we geloven dat we verkopers, misdadigers, geliefden en... kunnen selecteren via de MRI. We willen weer het liefst denken in termen van ''het beweegt, of het is statisch''. De gedachte dat iets - weliswaar niet op het zelfde moment - maar wel achtereenvolgens kan bewegen en statisch kan zijn trek ons niet. Geeft misschien wel te veel onzekerheid: hoeveel procen beweging, hoeveel procent statisch. Wat zou zo'n scan procedure een bedrijf kosten? Misschien worden de aandelen van de nieuwe personeelsvinder wel aantrekkelijk.
(Willem van Gendt is zelfstandig consultant.)
Reactie: Organisatie zoekt coachende leidinggevende, uit het geprek maak ik op dat men een kandidaat zoekt die medewerkers weet te motiveren en zeker niet gillend laat wegrennen naar elders.
Daar speel ik op in: afgewezen te lief!
Reactie: Wat kunnen we in Nederland toch doorzeiken over dingen. nu haalt mvr Jansen er de oorlog weer bij.
Ja, en straks krijgen we de slavenhandel ook nog.
En wat dan met de blanke heterosexuele man tussen de 45 en 55, meest gediscrimineerde Nederlander, daar hebben we geen medelijden mee.
Pas begon een Duitser tegen me of Nederlanders hen nog steeds aankeken vanwege de oorlog. Ik heb hem gerustgesteld (het ligt namelijk aan Holzenbein en Mattheus per slot) en verteld dat ze de oorlog weliswaar verloren hadden, maar toch een goede tweede waren.
Daarna nog veel lol gehad samen.
Kortom, je kunt het allemaal zo zwaar opnemen als je maar wilt en er alles bij gaan halen, ook dat zegt iets over je
Reactie: Wederom smakelijk lachen.
Het lijkt big brother wel.
Dit is eerder een doomscenario wat nog ernstiger mis is als nu al het geval is. Preselectie en corruptie ten grondslag leggende.
Sorry dat ik het zeg maar aan een hersenscan kan je geen hersen gekonkel merken.
Dat zit in het karakter van die persoon en is dus nooit zichtbaar. De grootste criminelen zijn vaak masterbrains. Doen het dus goed in uw bedrijf?
Korte termijn planning weer, maar niks lange duur met fundamentele grondslag. Sorry maar ik ben er kritisch over want iedereen is omkoopbaar en dus is het nooit neutraal.
Reactie: Gaat goed zo. Hersenscan, genenonderzoek.
Uiteraard een medische keuring zonder duidelijke noodzaak mag je weigeren. Vaak betekent dit dat je de job misloopt. Misschien kun je als sollicitant ook een hersenscan van je baas laten maken? Eens kijken wat daar uit rolt.