Reactie: Afgezien van de gevaren van dergelijke ''teambuilding'' activiteiten, zijn ze ook nog eens competitief. Je hebt winners en losers; wie niet mee kan of wil doen, of daar in ''slecht'' presteert is een loser. Dit doet afbruik aan de groep als team.
Veel belangrijker is het om te leren ontdekken wat de kracht is van elke persoon, en hoe hij of zij optimaal kan bijdragen aan het resultaat van het team. Je kunt beter iets doen waarmee je juist voorkomt dat er winnaars en verliezers zijn, maar wel een goede onderling (sociale) verstandhouding ontstaat.
Reactie: Een opmerking die ik wel wil maken is dat het blokkeren van een site de grootste fout is dat een bedrijf kan doen.
De reden is simpel: als je iets blokkeert gaan mensen er een weg omheen zoeken. Zo'n weg kan dan bijvoorbeeld een pc thuis zijn waarop ze dan inloggen. En de grap is dat je er dan ineens geen controle meer over hebt.
Als je niet blokkeert maar enkel monitoort dan kun je een medewerker erop aanspreken. Ok als een medewerker wil dan kan hij met bovengenoemde weg nog steeds om de monitoring heen, maar er bestaat ook een grote kans dat hij zich een keer vergist of even snel wil. En verder is er geen noodzaak voor een medewerker, hij kan er immers gewoon op.
Verder geven ze bij ons op kantoor de medewerkers ook de gelegenheid om het te verklaren. Als een medewerker bijvoorbeeld op het gebruik van hyves wordt aangesproken, maar dan aangeeft dat hij hierdoor een klant binnen heeft kunnen halen, is er niets aan de hand.
Let wel wil je deze monitoring als bedrijf gebruiken dient er een internetpolicy aanwezig te zijn.
Reactie: Bij mijn werknemers trek ik altijd de vergelijking met de reële wereld. Chatten tijdens het werk beschouw ik als in het cafe een praatje maken of even bij moeder langs.
Muziek downloaden is in feite proletarisch shoppen, maar shoppen onder werktijd kan niet, evenmin als op zoek naar een nieuwe woning.
Het mag dan een wat nieuwer medium zijn binnen het bedrijfsleven, met enorme mogelijkheden, maar er is een duidelijke grens bij niet werkgerelateerde activiteiten.
Ook al lijkt bovenstaande bewering vrij strikt snap ik ook wel dat er grensgevallen zijn.
Pauzetijd of nawerktijd of incidentele zaken liggen geheel bij het inzicht van de werknemer.
Soms kan het niet anders.
Je kunt als werkgever het een en ander afschermen, maar lang niet alles.
Ik kan me van jaren terug herinneren, dat een enorm bedrijf een pool hield bij de wk voetballen. Het had destijds niets met internet te maken, maar desalniettemin nam het de hele server over waardoor de capaciteit met tientallen % daalde.
Reactie: Uit een psychologisch onderzoek bleek dat het effect van een paar minuten heel bewust en lichamelijk ''iets'' doen even groot en goed is voor je concentratie/verfrissing en creativiteit. Iets doen zou van alles kunnen zijn, waarbij je lichamelijke activiteit hebt en je geest leeg kunt maken, terwijl je probeert je bewust te zijn van je houding spieren en beweging. Als voorbeeld werd genomen strijken en stofzuigen. Je kunt ook een prikkelvrij moment creëren en even je geest losmaken van je dagelijkse sores.
Prima plan dus om even een moment te creëren waarbij je loskomt van de materie.
Nu nog kijken in welke omgeving men dit wel wil doen.
Nou, Nou, wat een vakbondstaal uit de jaren '60 van de vorige eeuw!
Praten met mensen is wat anders dan vergaderen. Tja, als rode vakbondsman uit de jaren '60 weet je dat natuurlijk niet.
Nee, hier wordt bedoeld dat de leidinggever ook eens zegt dat het kloteweer is of informeert of de kat al bevallen is.
Ook van een medewerker mag toch verwacht worden dat hij doet waar hij voor aangenomen is? Ik weet dat de bonden en de linkse politiek daar anders over denken, maar het is wel de basis van de arbeidsovereenkomst.
En dan dat narcisma, hoe kom je erop? Ja, de leiders van de vakbeweging in de jaren '60 en de leiders van de linkse partijen hebben daar wel last van. Maar het selektiemechanisme dat jij beschrijft zie je bij een moderne organisatie (een enkele daargelaten) echt niet meer.
Reactie: Krijg je meer vertrouwen in je leidinggevende als hij vaker met je praat? Volgens mij is dat een typische 'vergadercultuurgril'.
Ik kan me er volledig in vinden dat de leidinggevende moet doen wat hij zegt en moet zeggen wat hij gaat doen en verwacht wat anderen doen. Dan schept vertrouwen, maar eindeloos praten over hoe het ook zou kunnen terwijl er niet de daad bij het woord wordt gevoegd, werkt volgens mij compleet averechts.
Wat ik dan in dit verhaal nog wel mis is dat een goede leider nogal snel neigt naar enige mate van narcisme en gebrek aan empathie. Leiders worden door andere leiders geselecteerd op verkeerde gronden. Dan kan je vervolgens niet iemand met het inlevingsvermogen van een winterband gaan verwijten dat hij of zij geen goede band met het personeel opbouwt.
Reactie: Zoals al eerder onderzocht is, gaat alle drukte in het werk - gejaagd vergaderen, emailen, bellen, slechte stukken lezen, ongeconcentreerd met status en prestatie bezig zijn - ten koste van de intelligentie. En ja, dus ook van de creativiteit. Daarom zouden nog veel meer bedrijven hun medewerkers moeten leren mediteren. Doseren. Dat kan trouwens heel goed in de vorm van online coaching.
Reactie: Prima tips, maar dit is toch geen nieuws? We hebben dit toch niet nodig? Gewoon oppakken en doen! We kunnen het allemaal, we zijn kennelijk niet effectief genoeg om het uit te voeren. Ik ben van mening dat we moeten beseffen of we wel met de juiste dingen bezig zijn. Leiders doen de juiste dingen, managers doen de dingen goed.
Reactie: Duidelijk artikel en vooral de opmerking over het zogenaamde teamvormen op deze wijze.
En natuurlijk je bent een watje wanneer je niet durft te doen!
Dus mensen nemen risico’s en daar gaat het fout. En natuurlijk de kans om de baas onderuit te zien gaan is een van de leuke kansen voor de onderschikten, leuk om dat op het bedrijf zo af en toe eens te laten vallen op de afdeling.
De aanbieders van deze activiteiten zijn toen als paddestoelen de grond uit geschoten en daar zitten hele goede en hele slechte onder.
De goede zijn er niet op uit om wilde ideeën om te zetten, zonder heel goed door te praten wat nu eigenlijk de bedoeling van het uitje moet zijn.
In de Heen (vlakbij Steenbergen) zit een bedrijf die “gevaarlijke” uitjes heeft omgezet in een goede veiligheid training als team. Daar heb je de kans om op een heel goed begeleide wijze de dag voor te bereiden, plannen te maken, regels op te stellen en dan te gaan kijken of deze regels ook zijn uit te voeren. Alleen in dit stukje zitten vele onderdelen van bedrijfsvoering, planning en teamtraining. Tevens is er ook genoeg activiteiten om daarnaast leuke zaken met elkaar te doen, zonder dat er ook maar iemand niet mee kan doen.
Dan heb je nog de leuke bedrijfsuitjes, waarin activiteiten zowel geestelijk als lichamelijk als ontspanning en een beetje gezellige binding in teams plaatsvinden.
En dan moet je niet met mensen gaan varen in een rubberboot op een revier waar stuwen zijn. Dan krijg je de rekening waar je recht op hebt en zelfs de werkgever die dit goed vindt kan aansprakelijk worden gesteld. Verzekeringsmaatschappijen hebben niet voor niets dit soort activiteiten uit hun pakket gehaald.
Dus bezint voor je begint en denk heel goed na wat je met een activiteit wilt bereiken en laat je niet verleiden door mooie verhalen van aanbieders.
Reactie: Gewoon heel logisch dat de werkgever bepaalt wat er binnen het bedrijf gebeurd.
Zaken die voor het werk nodig zijn leveren geen problemen op, zelfs even een privé mailtje versturen of even naar huis bellen is nooit een probleem geweest.
Maar tegenwoordig is de communicatie techniek zo uitgebreid, dat je wel moet gaan kijken naar de tijdsbesteding in deze.
Thuis kan je alles doen wat privé is, maar dat kan in sommige gevallen geld kosten en bij op het bedrijf is het gratis.
Eerst moest het fenomeen erotische sites worden geblokkeerd, nu bijna alles wat privé wordt gebruikt. Veel bedrijven hebben al een overeenkomst met hun ondernemingsraden en vandaar uit een reglement gemaakt, met de mogelijkheid van sanctie, zodat iedereen weet dat er regels zijn. Dus iedereen weet ook wanneer ze deze overtreden. Eigelijk te gek voor woorden dat we hier over moeten schrijven!
Reactie: Dat weten we toch al lang, maar de laatste jaren praten we toch alleen maar over tijd is geld.
Wanneer ik bij bedrijven naar o.a. vergaderingen kijk en met voorstellen kom tot een andere wijze van aanpak, dan komt de vraag van “wat gaat me dat kosten” , meerdere malen op tafel.
Hierbij geeft de leider duidelijk aan dat hij uitsluitend op kostenreductie, i.p.v. de opmerking, wat levert het mij op, dus de kans om meer te verdienen en komt er zeker geen
Vernieuwing in dat bedrijf. Door even afstand van zaken te nemen, komt er ruimte voor nieuwe ideeën en creativiteit en dat levert zeker winst op.
Lang geleden alweer gingen we vaak de “hei” op en dat vanuit alle lagen van het bedrijf.
Daar kon je ven los van de werkplek en werkdruk op adem komen en kijken waar je mee bezig bent. Dan benut je de eigen deskundigheid en de eigen kennis van het bedrijf en de processen beter dan door veel te vergaderen.
Nu zal dit wel weer leiden tot vele acquisitiereacties van commerciële bedrijven, die dit al jaren doen. Hopelijk gaat de discussie meer naar de kant van het onderwerp, kijk eens hoe zo af en toe ruimte maakt en ook andere de kans geeft om vanuit een helikopter view naar de zaken te kijken.
Reactie: Een intrigerende stelling, maar niet berustend op de realiteit. Ik volg uit hoofde van mijn functie al ruim 15 jaar de ontwikkeling van de ''flexwerkplek'', ''wisselwerkplek'', ''cocon concept'' of wat voor omschrijving er dan ook aan wordt gegeven. Er zitten voordelen maar evenzoveel nadelen aan deze ontwikkeling, het is maar vanuit welke hoek deze wordt benaderd.
Er zullen absoluut organisaties zijn waar een flexwerkplek zal functioneren, denk bijvoorbeeld aan schade experts die slechts enkele uren per week op kantoor zullen zijn. In deze is het een kostbare aangelegenheid hier vaste kantoorruimte beschikbaar voor te hebben. Daarentegen zijn legio functies te bedenken waar de flexplekken absoluut niet zullen functioneren. Het inrichten van de beschikbare kantoorruimte is een vak apart en betreft niet alleen het plaatsen van wat scheidingswanden, maar bijvoorbeeld ook licht-, kleur- en akoustische adviezen.
Marcel van Vliet is commercieel bouwkundig adviseur.
Reactie: Absoluut terecht. Een werknemer verhuurd zichzelf aan een bedrijf om tegen een vooraf bepaalde vergoeding gedurende X periode werkzaamheden te verrichten. Als werknemers niet in staat zijn zichzelf de discipline op te kunnen leggen verantwoord met de geboden mogelijkheden (bijv. internetgebruik) om te kunnen gaan, mag (moet ??) hier maatregelen tegen worden getroffen. Naast de derving van arbeidinzet vind er ook een behoorlijke aanslag op de capaciteit van de servers plaats gedurende het downloaden van muziekbestanden, filmpjes e.d. waardoor welwillende werknemers geconfronteerd worden met tragere systemen.