Reactie: Leuk, maar wanneer is iemand ziek? De ene blijft met een hoofdpijntje of een zere vinger 3 dagen weg, de andere komt met een gebroken been zelfs op kantoor.
Er zit bovendien een keerzijde aan: als iedereen met een verkoudheid op kantoor blijft is het uiteindelijk voor de organisatie beter dat er geen mensen naar huis gestuurd worden.
Het ''rendement'' verhaal vind ik n beetje onzin. Natuurlijk kan je je minder concentreren als je ziek bent, maar ook als je moe bent, verliefd bent of problemen thuis hebt. Zou je iedereen die ongeconcentreerd zit te werken ziek naar huis zou moeten sturen, hou je niemand meer over!
Thuiswerken is uiteraard prima als dat kan én als het iets oplevert. Uit allerlei thuiswerkprojecten is één ding duidelijk naar voren gekomen: het grootste gedeelte van de medewerkers werkt thuis veel minder dan op kantoor.
Mbt onbeschoft. Ik vind het zeker niet onbeschoft om te werken als je verkouden bent, eerder als iemand daar niet op een goede manier mee omgaat: vieze zakdoekjes laat liggen, bij niezen zn hand niet voor zn mond doet etc. Er zijn altijd overal bacteriën, goed luchten doet ook een hoop. Kun je net zo goed zeggen dat je onbeschoft bent om thuis te blijven omdat je gezin dan met (grotere doses) bacteriën wordt geconfronteerd.
Conclusie: er is helaas -zoals de meeste zaken in het leven- geen eenduidige stelling in te nemen bij ziekte. Ik ben van mening dat je jezelf goed moet verzorgen zodat je snel weer beter bent(goed slapen, eten, eventueel medicijnen), maximaal rekening moet houden met de mensen om je heen (geldt overigens ook voor thuis) en gewoon kijken wat je kunt doen om enigszins productief te zijn voor het bedrijf dat een salaris voor je betaalt om te werken.
Reactie: Ik ben het geheel met Balderrama eens. Ik word er in elk geval niet blij van als iemand al snotterend, proestend naast mij met een neus als een waterkraan zijn zakdoek weer eens tevoorschijn haalt. Buiten dat besmet men niet alleen via deze weg de hele goegemeenschap. Wat te denken van de bacillen zich alleen al via een deurkruk of toetsenbord dankzij de snotteraar verspreiden. Is het dommigheid of egoïsme of toch maar te komen. Ik denk beiden. Wat men vaak ten gehore brengt is dat men zich thuis anders toch maar verveelt. Daarnaast heeft de bacillendrager dus inderdaad niet in de gaten wat men anderen aandoet. Erg lomp is het wel ja. Wat me wel opvalt is dat sommigen van hun soort zich permitteren zich vaker ziek te kunnen melden en op deze manier het echte beroerd voelen hiermee verdoezelen. Want ze komen nu toch?
Reactie: Militair gezien is een domme trage medewerker geen bedreiging voor de organisatie maar in het bedrijfs leven is ie dat wel degelijk. Het lijkt me dat wanneer je ondeskundigheid ziet bij je vleitige medewerkers dat je er goed aan doet te investeren in deze medewerkers in plaats van ze te elimineren. Ondeskundigheid kun ombuigen naar deskundigheid. Daarnaast is de organisatie zelf verantwoordelijk voor het plaatsen van een ondeskundige/vleitige medewerker binnen de organisatie.
Samenvattend: wat mij betreft is de domme/trage medewerker die de meeste aandacht behoeft. Natuurlijk is er een reden voor dom en traag; het zou goed zijn de oorzaak daarvan te ontdekken
Reactie: Wat ben ik blij met dit soort vraagstukken.
Veelal worden deze vanuit het negatieve bekeken en ervaren. Ik kan dat wel begrijpen omdat het confronterend is, het komt bij de persoon zelf en zegt iets over de ik van de gesprekspartner.
Het zegt echter veel meer, namelijk in de eerste instantie over de oprechte bezorgdheid over de ander en daarnaast uiteraard ook de gevolgen voor een bedrijf.
Bedenk eens dat iemand die lekker in zijn/haar vel zit, beter presteert en vaker open staat voor feedback.
Reactie: En dan nog niet gesproken over de invloed van 'reaguurders'. Annonieme internetters die op online forums alles maar dan ook alles afzeiken, tegen aan schoppen en overal op tegen zijn, terwijl ze thuis niks te vertellen hebben. De lui brengen de reputatie van goede bedrijven binnen no-time ten gronde, ze hebben zelfs invloed op de politiek kijk maar naar Vogelaar, die is er uit gewipt door de discussies op internet. Deze groep internetters dienen nooit onderschat te worden.
Reactie: Allemaal waar, maar de tip nummer 1 ontbreekt.
Vindt uw talenten.
Want daar gaat het vaak fout, van alle high potentials die ik ooit zag, was zeker 75% hooguit potential, maar vanwege inzet, opleiding, functie en good looks benoemd als potential. Zelfs de beste assessor maakt fouten, omdat hij een mens is.
Neem daarbij dat ook nog eens 10% van het echte potentieel van de organisatie niet wordt herkent, dan is het duidelijk dat er veel talent, en daarmee kapitaal, door organisaties wordt verspilt.
Door middel van de aga-folio kunt u in korte tijd alle, ja alle, talenten van al uw medewerkers in kaart brengen. Implementeer vervolgens de HR Cyclus en u zult zien dat de investeringen in uw personeel geweldig renderen.
Reactie: juist hierom zijn alle programma's die bonussen geven bij een nul procent verzuim zo slecht.
Bedrijven en organisaties moeten eens proberen om een reëel verzuimcijfer te calculeren en op basis daarvan gaan sturen.
Verzuim beheersing kan op andere manieren, zelfs door zieke mensen naar huis te sturen.
Reactie: Goed stuk, leuk de matrix weer eens te zien.
vervang kundig door competent dan zie je inderdaad mensen die erg druk bezig zijn met dingen waar ze niet competent in zijn. Leuk voor een politicus natuurlijk, dan zijn ze van de straat en heb je er geen last van, maar voor medewerkers is het wat minder. Maar om deze medewerkers te ontslaan gaat me te ver, gemotiveerde medewerkers een takenpakket geven waar ze wel competent voor zijn is een betere oplossing.
Ik pleit al lang voor het loslaten van de starre functieprofielen en het toekennen van takenpakketten aan mensen op basis van hun talenten. Dan is het rendement op de human resources aanmerkelijk hoger.
Reactie: Mijnheer Anthony gooit de hele medische wetenschap op zijn kop.
Mijn advies zou dan zijn om thuis te blijven als je denkt dat je ziek gaat worden. De meeste virusziekten hebben namelijk een incubatietijd van enkele dagen. Dat wil zeggen dat de besmette werknemer het virus verspreidt terwijl hij zelf nog geen symptomen van het griepje heeft. Op het moment dat de ziekte sympotomen duidelijk zichtbaar zijn bij de werknemer is de hoeveelheid virus die hij gaat uitscheiden vaak al sterk afgenomen of tot nul gereduceert.
Reactie: Het klinkt allemaal mooi - in een vroeg sttadium naar huis gaan. Maar misschien moeten dan de arbeidsovereenkomsten en CAO's aangepast worden. Want nu is het in veel gevallen zo dat werknemers gekort worden op hun inkomen als ze zich ziek melden (eerste dag geen salaris en vaak ook nog voor de andere dagen een lager percentage inkomen ....)
Reactie: Sorry Asha maar je bent hier aan het discrimineren.
Wie of wat is iemand om uit te maken wat wel of niet gezond is?
Enig idee wat er op de groente wordt gespoten of er voor slechte lucht erin wordt geademt door climatcontrol in gebouwen.
Eisen kan je hebben maar ik zou de toon ernstig matigen aangezien er meer dingen zijn dan de nooddriftige alles willen te regelen overheid en de mooi boekjes politiek. Kom eens in de wereld en wordt eens wakker.
Per definitie is het niet zo dat iemand die zwaarder is als wat men gezond acht ook echt gezond is.
Reactie: Overzicht in je tijd - balans in je leven.
Waarom zouden je orde en overzicht willen aanbrengen?
1. Je kunt geen tijd erbij maken, je kunt zelf wel anders met je tijd omgaan.
2. Neem zelf het heft in handen omtrent je tijd of de tijd gaat met jou op de loop.
3. Systemen en routines werken tijdbesparend.
4. Uitstellen van zaken kost meer tijd dan ze direct uit te voeren.
Dat vraagt zelfdiscipline en moed.
Veel mensen hebben geen idee wat ze met zelfdiscipline kunnen bereiken. Er is een universele wet en dat is de volgende – elke winnaar bezit zelfdiscipline. Ooit gehoord van een Olympisch kampioen zonder zelfdiscipline?
Veel mensen voelen zich tegenwoordig het slachtoffer van hun agenda, van hun drukke bestaan, van hun hectische baan, van het feit dat ze de balans kwijt zijn tussen werk en prive.
Men ervaart geen vrijheid meer, maar een enorme gebondenheid.
Mensen zijn bang dat regels en planningen gebondenheid betekent, maar beseffen niet dat ze zelf hebben besloten zich te binden door geen beslissingen te nemen, geen orde aan te brengen en alles over zich heen te laten komen.
Als u zich realiseert dat u zelf het heft in eigen handen hebt, hoeft u zich niet langer slachtoffer te voelen.
In studies over relaties tussen hoge leeftijd en gezondheid is aangetoond dat mensen die een balans gevonden hebben in hun leven, die zelfdiscipline aan de dag hebben weten te leggen, gelukkiger zijn en ook meer kunnen genieten.
Het werken aan belangrijke zaken, pro-actief te werk gaan en doelen stellen is het allerbelangrijkste om effectief en efficient te werken en meer balans te krijgen in je leven en in je tijd.
Reactie: Een maatschappelijke betrokkenheid van de organisatie en het product wat deze organisatie levert, geeft ook makkelijker betrokkenheid bij de medewerkers. Iedereen wil trots kunnen zijn op zijn/haar bedrijf waar je werkt. Als marketing hiervoor wordt ingezet dan is dit een goede zaak. Iedere organisatie zou zich bezig dienen te houden met ''maatschappelijk verantwoord ondernemen''. Als medewerkers hierbij betrokken worden en zich gewaardeerd voelen, dan maakt het soms niet zoveel uit of het een tijdelijk of een vast contract betreft. Leerervaring opdoen in een interessant bedrijf is ook belangrijk.
Verder speelt flexibiliteit van het bedrijf in prive/werk combinatie een grote rol in het boeien en binden avn medewerkers.