zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
reacties
 

Topmannen belaagd door woedende bevolking

JanJaap   |    |  1 april 2009
Reactie: @Martijn.
Blijf maar geloven in de nieuwe kleren van de keizer. De CEO die claimt dat hij persoonlijk verantwoordelijk is voor miljarden winst moet direct door het Pieterbaancentrum worden onderzocht. Maar ik geloof niet dat er een CEO is die dat zal (durven) beweren. Het is wel zo dat een CEO een bedrijf in de afgrond kan storten. Een transactioneel, autoritair, autocratisch manager, zo eentje dus die geen tegenspraak duld, die je alleen maar naar de mond mag praten ja die helpt een bedrijf naar de verdoemenis. Aan de andere kant zijn het ook hier de directeuren die geen knip voor de neus waard zijn en zit een RvB en/of RvA? Dan zouden deze figuren voor hun leven ‘geschorst’ moeten worden. Een zwarte lijst aan leggen van deze figuren en een wettelijk kader scheppen dat voorkomt dat deze mensen nog ooit op een dergelijk niveau advies mogen geven respectievelijk verantwoordelijkheid mogen dragen.
Bonussen van max 20% van het jaarsalaris is meer dan mooi, das een bonus (nog steeds meer dan een viermaal modaal salaris). Salarissen boven de 500K is absurt (meer dan 1,1 miljoen gulden).
 

Vier excuses om te hard te werken

Richard Koopman / Zynn   |    |  1 april 2009
Reactie: @ Hey Martijn. Over perceptie: Ik ken ook aardig wat mensen die zéggen dat ze 60 uur per week werken, maar tijdens een lunch toch altijd weer weten melden wat ze de avond ervoor op televisie hebben gezien.

Nog leuker: Ik ken ook mensen die bewust door de week om 23.15 en in het weekend om 10.30 achter de laptop kruipen om mails met vooral veel vragen (en geen oplossingen) naar anderen te sturen (met copie aan de baas). Ook perceptie.
 

Timemanagement in zes eenvoudige stappen

Ph.H. Kleingeld   |    |  1 april 2009
Reactie: Ben blij met alle reacties en goed te horen dat de tips nog steeds werken. Even een opmerking over de bijdrage van Brigitte; als delegeren wegschuiven wordt ben ik het roerend met je eers. Delegeren is een manier om medewerkers zelfstandiger te maken en ze meer zelfvertrouwen en vertrouwen te geven zodat ze je als manager niet iedere 5 minuten van de dag nodig hebben. En dhr/mevr. van de Knaap maakt een prima punt; alles is relatief!
 

Jongeren willen niet langer doorwerken

Jeroen van der Kooij   |    |  1 april 2009
Reactie: Ik vind het niet erg om wat langer door te werken. Zolang ik plezier in mijn werk heb. Mijn eigen leeftijd is 20 en studeer nog. Dit jaar hoop ik mijn MBO af te ronden en dan een HBO opleiding te volgen en halen. Ik had zelf ook bijbaantjes vanaf mijn 13e.
Maar tegenwoordig moet je een diploma hebben om aan de bak te kunnen. En zolang de recessie duurt kan je toch beter door gaan leren? Want een baan vinden met vaste betrekking vind je deze tijd niet snel.
 

Topmannen belaagd door woedende bevolking

Ronald Vermeij   |    |  1 april 2009
Reactie: @Martijn & @Antoine:
Hier heb ik nog een leuk aantal leerzame artikelen voor jullie, geschreven door auteur R.D. Bradshaw - Auteur op de website www.goldseek.com
Hier is de index naar al zijn artikelen:
http://news.goldseek.com/GoldSeek/

Als jullie beginnen te lezen bij dit artikel,
http://news.goldseek.com/GoldSeek/1219039500.php

en dan de rest van de inmiddels 58 delige serie tot je nemen, zul je een blijvend andere kijk krijgen op alle financiele markten ter wereld

The Goldsmith Series:
gaat over de history en opbouw van het internationale omspannenden machtsimperium in de geldbanken,goud en andere waardevolle middelen handelwereld.
Het gaat over de mensen die ACHTER de ''Federal Reserve Bank'' (do not let a name fool you ever again) en Europesche Centrale Bank. Deze twee instanties zijn ook weer publieke voorzet schermen, die de financiele machthebbers gebruiken om het onbewuste publiek te blijven belazeren.

Voor de rest kan ik jullie alleen maar aangeven: Google eens naar het WARE ONTSTAAN van de financiele crisis in de jaren 1930. Daar is genoeg over te vinden op internet, Youtube en andere bronnen die jullie wel bereid zijn te accepteren.
 

Philips rekent definitief af met 'Let's make things better'

Boots .A   |    |  1 april 2009
Reactie: Draai boonstra eens terug bestuursgebouw naar eindhoven
salaris is salaris zonder extra laat boonstra
zijn te veel gekaapt geld maar eens terug storten door fabrieken te verkopen winst maken betekend minder mensen werk geven
het was toch dat philips fabrieken bouwde om veel mensen werk te geven. nu is het alleen gericht op hoe meer geld de aandeelhouders krijgen des te beter ga zo door kies voor Zinvol en gemak maar met de zorg voor mensen en laat dat vele vele geld maar een rusten
wie kan in zijn leven zoveel geld verkwisten als er nog zoveel mensen in armoede en met lage lonen moeten leven. stop je gaat maar door
 

Jongeren willen niet langer doorwerken

Willem Brouwer   |    |  1 april 2009
Reactie: Wat te denken van een flexibele pensioenleeftijd? Waarom houdt de regering zo strak vast aan de 65 jaar als AOW en pensioenleeftijd? Wees eens eens flexibel en geeft de mensen de mogelijkheid om tussen hun 60 en 70 met pensioen te gaan.
 

Jongeren willen niet langer doorwerken

Martijn   |    |  1 april 2009
Reactie: @JanJaap
Volledig mee eens, maar van mij mag de leeftijd nog wel een stukje verder omhoog: 70 of misschien nóg wel verder.
De AOW is ingesteld op een moment dat 6% van de Nederlanders 65+ was, en nu is dat 19%. Dit betekent gewoon dat er nu 3x zoveel geld naartoe moet als toen.
Het afbouwen van de uren is echter wél een goede voorwaarde (vanaf 60 inderdaad). Bovendien moet zwaar lichamelijk werk na 60 jaar niet meer hoeven.
Een extra voordeel van de afbouw is dat mensen rustig kunnen wennen, en niet ineens in een gat vallen als ze met pensioen gaan...
 

Topmannen belaagd door woedende bevolking

Martijn   |    |  1 april 2009
Reactie: @Ron Ladage,
Ik weet niet of er wettelijk niets tegen te ondernemen is. Ik ben zelf (nog) niet geraakt door de crisis (behalve misschien een waardedaling van mijn huis), maar mensen die wél geraakt zijn, zouden de schade mogelijk kunnen verhalen op de mensen die (aantoonbaar) onacceptabele risico's hebben genomen. Door aan te tonen dat er sprake is geweest van een groupscultuur, kan de gehele schade verhaald worden op ieder individu dat zich hieraan schuldig heeft gemaakt. Op die manier zijn de bonussen (en het salaris van de afgelopen X jaar) misschien nog wel terug te halen...

@Ronald Vermeij
Ik kan me niet voorstellen dat ze dit bewust veroorzaakt hebben. Hun vermogen heeft een flinke deuk opgelopen door de crisis, omdat de aandelen zo enorm gekelderd zijn. Zij zijn er dus ook op achteruit gegaan, wat ze misschien het idee geeft dat ze die bonus best verdienen.

Neemt niet weg dat ze de crisis natuurlijk wél veroorzeekt hebben. Met de bonus in hun achterhoofd hebben ze onacceptabele risico's genomen die de maatschappij uiteindelijk in een diep dal heeft gejaagd.
(en het filmpje is behoorlijk eenzijdig. Niet echt serieus te nemen)

@JanJaap
Een goede CEO kan wel degelijk een miljardje verschil maken in het bedrijfsresultaat, en een bonus die daarop is afgestemd is in mijn optiek niet onterecht. Het gevaar alleen van bonussen die gebaseerd zijn op korte termijn resultaten is dat de CEO zijn persoonlijk belang boven het belang van het bedrijf gaat stellen, op korte termijn enorme resultaten creëert maar daarbij bewust risico's neemt voor de toekomst.
Dit kun je de CEO op zich wel kwalijk nemen -het is immers de zuivere definitie van graaien: meer willen hebben terwijl je al zat hebt- maar het blijft menselijk. Het échte probleem is dat CEO en bedrijf tegengestelde belangen hebben. Door een constructie te creëeren waar deze belangen niet meer tegengesteld zijn (bijvoorbeeld de bonusstructuur puur op langetermijn resultaten te baseren) verwijder je dit risico.
 

Vier excuses om te hard te werken

Martijn   |    |  1 april 2009
Reactie: Ik mis nog een excuus:
''Ik (of mijn bedrijf) heb (heeft) het beloofd''.
Ik werk veel op projectbasis, en als ik zie hoeveel moeite het soms kost om waar te maken wat accountmanagers hebben verkocht...

''Ik houd gewoon van mijn werk'' is in mijn optiek dan weer géén excuus. Als je terug komt van je werk, je hebt een paar uur extra gewerkt die dag maar je blaakt nog van de energie, dan denk ik dat hard werken niet slecht is.

Wat ik verder mis in het artikel is het concept perceptie. Sommige mensen die 60 uur per week echt bezig zijn hebben niet het idee dat ze overdreven hard werken. Sommige mensen die 40 uur draaien en nauwelijks output leveren, hebben het idee dat ze waanzinnig hard werken. Ik denk dat perceptie meer impact heeft dan het aantal uur dat je werkt of de hoeveelheid werk die je verzet.
 

Jongeren willen niet langer doorwerken

E Geenen   |    |  1 april 2009
Reactie: Wat is dit voor referentiegroep? Jongeren tussen 13 en 22 jaar? Tja, in die leeftijd zou ik ook niet gejuicht hebben met het vooruitzicht om tot je 67e te moeten gaan werken. Maar wat ik niet begrijp is dat deze jongeren veelal op een latere leeftijd gaan werken. Vaker na hun 20e dan ervoor. Veel ouwe knarren zijn op hun 15e-16e begonnen met werken. De werkomstandigheden zijn in de loop van de laatste 40 jaar zeker verbeterd. De mogelijkheden van bij- en omscholing zijn ruimer geworden en de materiele omstandigheden zijn nou ook niet te vergelijken met 40 jaar geleden. Waarschijnlijk is de arbeidsmotivatie bij veel jongeren wel danig ingezakt, gevoed door te veel voorbeelden van hoe je makkelijker aan geld kan komen en de wereldwijde zelfverrijkingen. Niet geheel ten onrechte.
 

Topmannen belaagd door woedende bevolking

Maarten   |    |  31 maart 2009
Reactie: En dit is inderdaad nog maar het begin. Grappig dat hier op deze website (allemaal redelijk goed verdienende mensen) al begrip getoond wordt voor de actie. Ik voorspel vele ergere excessen in de nabije toekomst de recessie is immers nog maar net begonnen ;) de krediet crisis is al wel een tijdje aan de gang, maar de daadwerkelijke economische gevolgen beginnen nu pas door te werken in de westerse economie.

Persoonlijk:
Ik heb nog nooit iets van geld geleend (behalve hypotheek) altijd netjes mijn premies betaald en wat constateer ik? Dat de bank alles zo'n beetje heeft opgemaakt.. tja ik heb daar ook vraagtekens bij. In mijn vak ben ik een specialist, en wanneer ik bijv financieel advies krijg van een specialist (of tussenpersoon) dan mag ik aannemen dat dit gebeurd met dezelfde passie als ik mijn expertise inzet voor mijn klanten... maar wat blijkt nee, ik ben ben genaaid door De Hypotheker... (Jazeker) en de Postbank/ING...
Mooi voorbeeld: voor mijn 3de hypotheek moest ik van de Postbank/ING toch echt mijn credit kaart bij de Rabobank opzeggen anders kreed ik de financiering niet... okee opgezegd, de eerste week dat ik in de nieuwe woning woonde werd ik door diezelfde Postbank/ING benaderd dat ik een jaar lang gratis hun credit kaart kon gebruiken.. pffffff de pot zeg ik dan maar (ik heb en zal nooit een credit kaart nemen bij de ING).
Ze hebben het echt aan zichzelf te wijten en ik vrees dat al die 'bankiers' zich straks echt zorgen moeten maken over hun eigen veiligheid want de woede zal nog vele vele malen verergeren....
 

Jongeren willen niet langer doorwerken

JanJaap   |    |  31 maart 2009
Reactie: 59 jaar oud zijnde en op mijn 18 begonnen met werken waarvan de eerste 5 jaar een gemiddelde werkweek > 80 uur telde heb ik er totaal geen moeite mee wanneer de pensioenleeftijd naar 67 jaar gaat. Wel zou ik ervoor willen pleiten dat het dan geen werkweken meer zijn van 40 uur. Vanaf het zestigste levensjaar lijkt mij 36 tot 32 uur per week reëel en bijvoorbeeld na het drie-enzestigste levensjaar 32 tot 28 uur per week.
Waar ik ook voor pleit is een regeling die bedrijven verplicht senioren van > 55 jaar in dienst te nemen. De huidige P&O managers zijn er wars van om deze groep senioren aan te nemen. Het aantal senioren dat een bedrijf in dienst zou moeten nemen kan worden afgemeten aan de samenstelling van de bevolking. Er dient ook een stok achter de deur te staan en wel geen of onvoldoende senioren in dienst dan - tenzij klip en klaar kan worden aangetoond dat er geen senioren beschikbaar zijn - een zware boete. Deze kan worden gebruikt om de dan nog werkloze senioren een meer menselijke uitkering te geven.
 

Manager moet hoognodig gaan Facebooken en Twitteren

ankie straathof   |    |  31 maart 2009
Reactie: @anne, ik ben het volledig met je eens. Een overdaad aan communicatiemogelijkheden en misbruik er van kan de organisatie schaden. Ik denk ook niet dat je als bedrijf of als ondernemer/directielid alle communicatiekanalen of social networks moet willen benutten. Het tegenovergestelde is echter geen keuze maken, niet willen uitproberen of niet onderzoeken en onderkennen welke een goede aanvulling kunnen zijn op je huidige communicatiekanalen. De vraag is wat is je doel, je doelgroep en op welke wijze kun je je toegankelijker en transparanter zijn en communiceren. Soms kan dat de zeepkist zijn, een ander moment de formele brief, maar ook een chatsessie, of een hyves group, of een systematiek als Twitter kan zijn waarde hebben. Neem een linkedin, het biedt de ruimte aan diverse organisaties, maar ook informele organisatieoverschrijdende netwerken om een afgesloten platform op te richten voor een kennisbank, discussieplek enz. Hyves met zijn pokes en meer informele structuur kan het perfecte kanaal zijn voor een wervingscampagne voor medewerkers of juist klantrelaties. Het zou mijns inziens dus niet zo moeten zijn dat bedrijven alle kanalen openstellen en benutten, maar dat ze gericht hun kanaal per moment en situatie kiezen. Ken je nog de oude opmerking van de oprechte peoplemanager: ''mijn deur staat altijd open''. In sommige organisatievormen is dat niet meer mogelijk, maar als directielid zou je wel willen dat je je een cultuur hebt waarbinnen die toegankelijkheid bestaat. Ik heb bemerkt dat een medium als Hyves soms daaraan bijdraagt en de mens achter het directielid laat zien.
Zeker in zware tijden is dat een groot goed.
 
< vorige 1369 1370 1371 1372 2480 volgende >
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10