zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
reacties
 

Vijf vaststellingen omtrent competentiebeleid

Bart Dijkstra   |    |  17 april 2009
Reactie: Niemand heeft mij tot op heden duidelijk gemaakt wat een competentie nu precies is.

Meestal wordt een competentie gedefinieert als een mix van kennis en ervaring. Een competentie is in die zin dus geen zuiver begrip, het is een container begrip met kennis en ervaring als belangrijkste ingredienten.

Ikzelf hanteer liever het begrip capaciteit. Een capaciteit is wat moeder natuur ons bij de geboorte heeft meegegeven. Een ieder heeft een plavond wat betreft zijn/haar capaciteiten en met het opdoen van kennis en ervaring worden capaciteiten ontwikkeld.
Omdat het Capaciteitenmaximum lastig is te bepalen kan dit alleen afgemeten worden aan kennis, ervaring en motivatie/doorzettingsvermogen.

Iemand die jaren zijn uiterste best heeft gedaan en er niet in slaagt tot hogere prestaties op dat terrein te komen zal mogelik de grens van zijn/haar capaciteit hebben bereikt. Het is voor mij dan ook onzinnig die persoon een cursus te laten volgen. Het zit er gewoonweg niet in en komt er daarom ook nooit uit.

Een manager, die schaamteloos meldt: ''Ik breek je volledig af en bouw je zelf weer op tot precies dat mannetje dat ik wil hebben'', geeft wat mij betreft aan, dat hij of op zijn maximum capaciteit als manager is aanbeland of dat hij bang is zijn capaciteit als manager te ontwikkelen.

Misschien heeft de man wel een uitgesproken capaciteit in het ontwikkelen van robots.

met vriendelijke groet.
 

Zet niet meer dan vijf dingen to do op uw lijstje

G. Bakker   |    |  17 april 2009
Reactie: Ik denk dat je uitstekend beide systemen kan combineren.

Getting things done (GTD) van David Allen is een perfect systeem om alles uit je hoofd te hebben en nooit meer dingen te vergeten. Ik werk hier nu een maand mee. Resultaat: leeg bureau, lege kasten en een leeg hoofd en toch niets meer vergeten. Maar het meest belangrijke is rust in je hoofd en weten wat je nog moet doen.
Ik werk overigens met GTD op basis van een speciale outlook plugin.

Het systeem van Thomson Reuters kan hierop een goede aanvulling zijn als focus van de dag.
Naast alles wat in de lijsten staat gebeurd er gedurende de dag veel. Telefoontjes, mailtjes mensen die wat vragen etc. Soms vergeet je dan wel eens de dingen die belangrijk zijn af te werken.

Ik maak dan ook vaak nog even op papier een aantal punten die ik die dag echt wil of moet afwerken. Gewoon als visuele reminder door de dag. Deze komen uit de lijst van GTD

Ik ben deze methode in nederland ook nog tegengekomen als de eierdoos theorie. ( stop elke dag 3 eieren in je eierdoosje voor de volgende dag. Dit staat dan voor 3 taken van minimaal een half uur die je de volgende dag echt wil afwerken.

Ik denk dat we moeten uitkijken dat een Time management stug en onwrikbaar wordt. Het is een hulpmiddel en geeen dwangmiddel.

Zoek uit wat werkt voor je en gebruik het dan

Gerard Bakker
1b8z
 

Personeel Maars Holding redt banen door het inleveren van vrije dagen

wim muller (oud medewerker)   |    |  17 april 2009
Reactie: 
Leuk van je te horen Remy.
Ook ik ben op dewerkvloer bij maars als voorraadbeheerder begonnen, waarna als hoofd magazijn expeditie. Hierna hfd. bedrijfsbureau en als laatste job bij P&O verantwoordelijk voor opleidingen.
Doe de groeten (zover als mogelijk) aan de oud-collega's

Wim Muller
 

Amerikaanse banken overleven 'stresstest'

Evert   |    |  17 april 2009
Reactie: Het is inderdaad de vraag in hoeverre de stresstest 'van Obama' een realistisch beeld geeft van de situatie waarin banken verkeren. Wellicht worden de beschreven scenario's in de test gemanipuleerd (minder erg gemaakt) en is het - zoals critici beweren - een cynische manier om de banken in een goed daglicht te zetten, zodat het congres - eerder dan nu het geval is - met geld over de brug komt. Het Financieele Dagblad schreef hierover een mooi artikel, evenals www.disruptivebanking.com, het discussieplatform voor iedereen die geïnteresseerd is in innovatieve manieren die er voor banken zijn om de crisis te overleven.
 

Zet niet meer dan vijf dingen to do op uw lijstje

Anske Plante Professional Organizing   |    |  17 april 2009
Reactie: Zet alles op je to-do-lijst! Haal het uit je hoofd en zet het op papier. Your mind is for getting an idea, not for holding it (David Allen).
Alles wat je in je hoofd laat zitten, raak je kwijt of het stoort je op momenten dat je er niet aan wilt denken. Dat kost tijd en energie.
 

ING: 5 procent hypotheekhouders raakt huis kwijt

Bert Houweling   |    |  17 april 2009
Reactie: Wat een onzin!
Waarom blijven bepaalde instellingen (..) vasthouden aan het verspreiden van negatieve berichten?

We hebben een financiële crisis, veroorzaakt door financiële instellingen, en geen economische crisis. En als gevolg van die kredietcrisis komen met name bedrijven in de problemen die sterk afhankelijk zijn van kredieten. Denk aan grote bouwondernemingen.
En dus zullen er zeker mensen zijn die problemen krijgen met hun hypotheek.

Maar 5% is werkelijk een belachelijk getal. Het grootste deel van huizenbezittend Nederland heeft namelijk geen top-hypotheek, maar eentje die ze soepel kunnen betalen en die komen zelfs een half jaar werkloosheid wel door.

Laten we even rekenen: 5% in de executie betekent 10% met betalingsproblemen. Stel dat 50% van de huizenbezitters een relatief hoge hypotheek zouden hebben, dan zou dus 20% in de problemen komen. Maar volgens het CPB gaat de economie er dit jaar maar een paar procent op achteruit. Dat kan dus niet.

Zullen we met zijn allen ophouden problemen te verzinnen die er niet zijn?!
We hebben genoeg wel-bestaande problemen die moeten worden aangepakt.
 

Nacalculatie kan 10% kostenvoordelen opleveren

J Stoter   |    |  16 april 2009
Reactie: Terecht dat de nacalculatie meer aandacht verdient. Bij mijn werkzaamheden strekt dit ook tot geven van aanbeveling, o.a hoe we het beste een project administratief kunnen inrichten, zodat we lopende het project ook meerwaarde halen uit afwijkingen ten opzichte van geprognotiseerd.
 

Opel Insignia OPC

OPC   |    |  16 april 2009
Reactie: Zéker wel de meeste potente Opel ooit (als we ons beperken tot consumentenproducten).

De Lotus Omega was nl. zoals de naam al doet vermoeden een Omega die was getuned door Lotus...hier spreken we over een Opel! Nix Lotus!!!

En wat die marketingpraat betreft: Opel wil net als alle andere merken auto's verkopen, van mij mogen ze, Golfjes rijden er al genoeg...
 

Personeel Maars Holding redt banen door het inleveren van vrije dagen

Remy van den Dool   |    |  16 april 2009
Reactie: Wim,

Leuk om je bericht te lezen, ik ben nog altijd werkzaam bij Maars. Ik was er een van het groepje Landstede werken en leren (BBL). (uit de tijd van Yvonne Didden) Ik werk inmiddels niet meer op de werkvloer maar ben vorig jaar als hoofd van het bedrijfsbureau begonnen en het Maars hart klopt vandaag de dag als nooit tevoren!

Bedankt voor de kans die mij destijds gegeven is.

Met vriendelijke groet,

Remy van den Dool
 

Vijf vaststellingen omtrent competentiebeleid

WJ Bolle   |    |  16 april 2009
Reactie: Ton,

de betreffende manager was duidelijk bang voor je omdat hij zelf bepaalde competenties mist(e).

Suc6.. de situatie zal uiteindelijk alleen maar beter worden voor Je.
 

Opel Insignia OPC

Lindeman   |    |  16 april 2009
Reactie: De meest potente Opel ooit? In 1990 was er de Lotus Omega, wat natuurlijk ook gewoon een Opel was. Met een topsnelheid van 280 km/h en een 0-100 acceleratie van 5,4 s sneller dat deze Insignia OPC. Marketingprietpraat noemen ze dat op BNR.
 

Subaru Outback

Richard Koopman   |    |  16 april 2009
Reactie: Ik vind het onvoorstelbaar knap dat Subaru er in telkens weer in slaagt een gedrocht op te markt te brengen met een design van 15 jaar geleden. En de pers blijft er maar over juichen..
 

Zo ontmaskert u liegende sollicitanten

francine souvereyns   |    |  16 april 2009
Reactie: hola, ik dacht dat dergelijke praktijken enkel in slechte films bestonden.
Het is inderdaad opvallend dat als je je nek uisteekt om mistoestanden aan te klagen mensen je ''off the record'' feliciteren doch collectief staan te glimlachen en hun eigen positie veilig te stellen.
OK we zitten in tijden van ''overleg'' maar ik ben van mening dat de whistleblower zeer waardevol is en dat men hem niet opzij zou moeten zetten.Waar rook is is vuur denk ik dan.Een baas die dergelijke hints naast zich neerlegt is dom...als hij de klokkeluider dan ook nog ontslaat ..Het is natuurlijk veel gemakkelijker te doen alsof er in het bedrijf enkel rozegeur en maneschijn is maar sommige toestanden verpesten de sfeer en kunnen beter aangepakt worden bij de eerste tekenen.

Wat jou overkomt tart elke verbeelding.Misschien moet je er maar van uit gaan dat dreigingen bijna nooit ten uitvoer worden gebracht en eerder een ventilatie zijn van woede van individuen die hun positie of winstgevende praktijken kost wat kost proberen veilig te stellen.De vraag is natuurlijk: wie zijn zij dan die andere zo bedreigen en wat willen zij persé ''veilig stellen'' ?
 

Recessie is geen reden om geen salarisverhoging te vragen

l kreukels   |    |  16 april 2009
Reactie: Dat het (Amerikaanse) Monster.com ook in deze tijd aanbeveelt om salarisverhogingen te vragen, maakt duidelijk in welk land de crisis begon en dat ze nog niets hebben geleerd. Wie in Europa een dergelijke strategie aanbeveelt, geeft blijk weinig besef te hebben van de verschillen in bedrijfscultuur. Het is verstandiger hier met plan B te beginnen.
 
< vorige 1353 1354 1355 1356 2480 volgende >
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10