zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Recessie is geen reden om geen salarisverhoging te vragen

16 april 2009 - Het feit dat de economie in het slop zit, wil niet zeggen dat u niet om een salarisverhoging zou kunnen vragen. Dat zeggen experts op Monster.com. Het is alleen van meer belang om aan te kunnen tonen hoe waardevol u voor de onderneming bent.

Hoe doet u dat? Begin met het samenstellen van een lijst met uw doelen, en schrijf vervolgens op hoe u elk doel bereikt heeft en hoe dat bijgedragen heeft aan het succes van de organisatie. Breng vooral alle complimenten en bedankjes van uw collega’s, klanten en uw eigen baas onder de aandacht van anderen. Tenslotte is het belangrijk dat u op de hoogte bent van de salarissen in uw branche. Tegenbod
Heeft u een nieuwe baan gevonden en is het moment gekomen waarop u gaat onderhandelen over uw salaris, neem dan het totale pakket van secundaire arbeidsvoorwaarden in ogenschouw. Ook vakantiedagen, collectieve verzekeringen en bonussen tellen. Een bedrijf dat momenteel geen salarisverhoging kan of wil geven, komt u wellicht op andere fronten tegemoet. Het beste dat u kunt hebben tijdens uw salarisonderhandeling is een ander aanbod. Zoek daarom actief naar vacatures en solliciteer zoveel u kunt. 

Wees waardevol
Wilt u een salarisverhoging van uw huidige werkgever, ga de onderhandelingen dan is al koper in plaats van verkoper. Waardevolle werknemers zijn nog meer waard in tijden van recessie. Kansen genoeg voor mensen die goed zijn in wat ze doen. Wees niet bedreigend of arrogant, maar benadruk uw waarde voor de onderneming en maak duidelijk dat u het verdient daarvoor beloond te worden.
Als er ontslagen in uw organisatie vallen en u mag blijven, grijp die gelegenheid dan aan om uw betrokkenheid te tonen. Kijk of er gaten zijn gevallen door het wegvallen van collega’s en of u die op kunt vullen, ook als de werkzaamheden niet onder uw takenpakket vallen. Zo laat u zien dat u een waardevolle werknemer bent die bereid is bij te springen en dus een salarisverhoging verdient. 

Plan B
Soms maakt de financiële positie van de organisatie het echt onmogelijk u een salarisverhoging toe te kennen. Vraag in dat geval of uw werkgever het onderwerp over een half jaar nog eens met u wil bespreken. Zorg ook altijd voor een plan B: iets waar u om kunt vragen als u merkt dat uw baas het vervelend vindt dat hij u niet de salarisverhoging kan geven die u verdient. Denk aan een opleiding, een eenmalige bonus, thuiswerkmogelijkheden, meer verantwoordelijkheden. Verder is het aan te raden op de hoogte te blijven van de financiële positie van uw bedrijf. Zodra er winst gemaakt wordt, weet u dat er eventueel een salarisverhoging af kan. Dat de economie in een recessie zit, wil niet zeggen dat er geen enkele winst gemaakt wordt. Er wordt nog steeds geld verdiend, en goede mensen zijn ook nu meer dan nodig.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

  Werkgevers zetten onvoldoende in op behoud van personeel
 Studenten zoeken banen met goede financiële toekomst in onzekere economische omstandigheden
 Meeste cyberaanvallen gericht op back-ups om betaling van losgeld af te dwingen
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlander verwacht salarisverhoging
 Zes manieren om u voor te bereiden op een salarisverhoging
 Jonge allochtoon beter in salarisonderhandelingen
 Salarisonderhandelingen vereisen humor en assertiviteit
 
 
reacties
 
l kreukels  |   | 
16-04-2009
 | 
11:12 uur
Dat het (Amerikaanse) Monster.com ook in deze tijd aanbeveelt om salarisverhogingen te vragen, maakt duidelijk in welk land de crisis begon en dat ze nog niets hebben geleerd. Wie in Europa een dergelijke strategie aanbeveelt, geeft blijk weinig besef te hebben van de verschillen in bedrijfscultuur. Het is verstandiger hier met plan B te beginnen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
De beste banen van Nederland voor 2023 vind je in de financiële sector en ICT (1) 
Kleine consultancybedrijven niet opgewassen tegen digitale slagkracht grote spelers  (1) 
Nederlander shopt evenveel of meer online in 2023 (1) 
Gestreste Nederlander flink aan de koffie (4) 
25 procent jongeren werkt buiten kantoortijd om niet gestoord te worden  (1) 
IT-beslisser verkiest low-code boven high-code applicatieontwikkeling (2) 
Business-IT alignment in complexe organisaties is mensenwerk (1) 
top10
Waarom R&D een formule kan zijn voor blijvend zakelijk succes
Duidelijke doelen, collega’s en ondersteuning van management belangrijkst voor werknemerservaring
Vier manieren - en twee pizza's - om innovatie in de bedrijfscultuur te bouwen
30 procent HR-professionals verdenkt thuiswerkende medewerkers van liegen sinds hogere kosten kinderopvang
Beslisser wil weer 100 procent naar kantoor, werknemer wil hybride werken
Vier op de tien Gen Z’s kampen met burn-outklachten door hoge werkdruk
Leren en ontwikkelen in de zorg gaat flink op de schop
Drie op tien organisaties weet niet hoe groene arbeidsvoorwaarden rechtelijk in te voeren
Krapte steeds hoger op agenda bij corporates en bureaus
Psychische klachten bom onder arbeidsmarkt
meer top 10