Reactie: Geld is niet uit onze maatschappij weg te denken. Het houdt de structuur in stand die we met elkaar gecreeerd hebben. Het is een illusie om te zeggen dat je dat niet nodig hebt. Een ieder moet geld hebben om in zijn basisbehoefte te kunnen voorzien. Natuurlijk kan het ook meer leveren, middelen, een eigen plek, plezier, status en zelfs macht. Geld is echter niet alles. Met geld kan je net zo ziek worden, alleen kun je in sommige gevallen eerder toegang hebben tot genezing. Je hebt geld nodig, maar koppel je levensdoelen er niet aan vast. Te vaak hangen mensen hun persoonlijke toegevoegde waarde, hun geluk aan hun maatschappelijke status vast, het aantal reisjes per jaar, het getal op de bank, de baan, de auto enz. Het is allemaal leuk en geniet er van als het kan, maar je wereld staat niet stil als het niet meer kan. Uiteindelijk is je gezondheid, je gezin, genieten van gezelligheid van belang. Of het nu een dag in de zon is of een wandeling in het bos of een reisje naar tahiti, leef nu, geniet en kijk om je heen. Werk met plezier maar gebruik niet het geld als argument om je onvrede over je baan te beargumenteren. Ga niet zo op in de status en het geld dat je aan het eind moet constateren dat je alleen bent overgebleven. Geld is geen geluk, het geeft je hoogstens kansen in bepaalde zaken.
Reactie: Stel een bedrijf wil bezuinigen op zijn personeelskosten dor de overuren-regeling aan te pakken. In het kader van flexibiliteit wordt van de werknemer verwacht dat hij zich 100% voor het bedrijf inzet. Het bedrijf is van plan de vergoeding voor de overuren te laten vervallen en te vervangen door tijd voor tijd. Men wil dat ook laten gelden voor de avonden en de zondagen. In hoeverre kan dit?
Reactie: Met alle respect. Te laat. Ik ben pas bij Florius weggegaan omdat ze mij als bestaande klant absoluut niet serieus namen. Mijn rente vast periode verloopt per oktober dit jaar en ze konden / wilden helemaal niks voor mij betekenen (wilden geen offerte uitbrengen, pas 1 maand voor het verlopen van de huidige periode). Ik ben dus als klant vertrokken.
Reactie: Overbodig artikel, dat er bovendien weer eens vanuit gaat dat persoonlijkheden vast staan. Dergelijke karaktereigenschappen zijn verworven/aangeleerd/ontwikkeld. Het zijn overlevingsmechanismen. Als de tovenaar wil groeien kan hij leren strijden. Als de strijder zich verder wil ontwikkelen kan hij leren minnen. En als de minnaar voor een enorme uitdaging staat kan hij net zo'n leider zijn als een soeverein. Kortom, ieder team kan zich tot een stimulerend geheel ontwikkelen.
Bron: P.D. Ouspensky, The psychology of man's possible evolution.
Reactie: ''Jezelf te duur verkopen zal er immers voor zorgen dat je op de tenen moet lopen en je een grote kans loopt door de mand te vallen.''
U zou het ook kunnen uitleggen als uzelf laten belonen voor wat u echt waard bent voor een bedrijf, zonder dat uzelf op uw tenen gaat lopen.
[Waar blijft het door u verdiende geld?]
Heb u - geachte lezer voor uzelf - wel eens de moeite genomen om het VERSCHIL in netto uurtarrief uit te (laten) rekenen als u
- voor uzelf werkt als ZPP, Freelancer
- voor een werkgever werkt en hetzelfde doet?
Ik heb dat voor mezelf wel gedaan tijdens mijn detacheringstijd in de ict. In mijn ogen zit daar een onevenredig groot uur-tarriefs verschil in wat
- een succesvolle zelfstandige op _kan_ strijken,
- versus wat een werkgever aan mij wil uitbetalen
voor de uitvoering van dezelfde werkzaamheden.
Deze feiten zijn heel wetenswaardig voor uw onderhandelingen om te weten wat u ontvangt van uw eigen werk-gever versus wat de klant betaald aan uw werkgever voor het leveren van uw diensten!
[Word bewust waar het door u verdiende geld blijft]
- Het feit dat deze maatschappij wil afdwingen (door de manier van regering en scholing) dat iedereen standaard voor een baas gaat werken i.p.v. voor zijn, haar eigen belangen.... daar loopt bijna iedereen nog onbewust aan voorbij.
- Het feit dat deze maatschappij bewust niet werkt aan ontplooiing, eigenwaarde en zelfvertrouwen van het individu is er mede debet aan dat vele mensen zich laten (zwaar) onder laten betalen voor hun geleverde talenten in loondienst.
- U kunt niet eeuwig vast blijven houden aan de bescheidenheid waarmee uw opvoeding en scholing doorkweekt was.
[Hoe kan het anders?]
Wanneer u dit zichzelf BEWUST word, kunt u het geheel omdraaien. U werkt voor uw eigen belangen, U ontvangt wat U denkt dat u waard bent, wat de markt ervoor wil geven, U schept uw eigen werkzaamheden, U maakt uw eigen producten. Dan hoeft u zich ook geen extra zorgen te maken dat u door andermans mand valt :-)
Of u kunt bij uw (salaris) onderhandelingen gewoon recht op de man af vragen waarom het verschil zo groot is tussen wat een klant van uw werkgever voor uw diensten betaald wat u van uw werkgever ontvangt?
Leer voor uzelf opkomen. U bent het waard.
U bent al goed genoeg zoals u nu bent.
Reactie: Het goede van het verhaal is dat Diversiteit in een team belangrijk is. Elkaar waarderen op die punten, waar je zelf minder sterk in bent en gebruik maken van elkaar zorgt voor een effectief team.
Liever gebruik ik dan de temperamenten van Keirsey. Mensen herkennen zichzelf daarin en zijn daardoor ook in staat de kernbehoeftes van anderen te herkennen. Het heeft zich al vaak bewezen in bedrijven, onderwijs en sportorganisaties. Overigens is het geen wondermiddel, er moet wel meer gebeuren om het team effectief te maken en te houden, maar dat vergt een artikel op zich. Het sterke is ook dat het persoonlijke voorkeuren verbindt met gedragsaspecten en daarmee net iets verder gaat dan Belbin.
Reactie: ''Dan kunt u proberen hen tegen elkaar op te laten bieden en.....''
Naar mijn mening geen erg gepaste ''tip'' van onze vrienden van Monsterboard. De arbeidsmarkt is in de achterliggende periode behoorlijk omgeslagen waarbij een te arrogante houding van een werkzoekende direct zal worden afgestraft. Natuurlijk moet eenieder proberen voor hem/haar er de best mogelijke deal uit te halen. Hierbij moet echter rekening gehouden worden met beloning vs. dat wat je kunt leveren als medewerker. Jezelf te duur verkopen zal er immers voor zorgen dat je op de tenen moet lopen en je een grote kans loopt door de mand te vallen.
Reactie: En wij maar proberen strategisch HRM te implementeren. Wat heb je er aan als het management alleen korte termijn denken toepast. Zien ze dan echt niet dat er op korte termijn een veel grotere crisis aan zit te komen, de employmentcrisis?
Over pakweg 4 jaar zijn er 900.000 minder arbeidskrachten beschikbaar, dan is de vijver van talenten zo leeg als de kas van Bos. Juist nu werken aan het ontdekken en ontwikkelen van talent voorkomt grote problemen straks.
Het bewijst maar weer dat de managers van nu te veel geld georienteerd zijn, maar de schatten die iedere organisatie in zich draagt, de talenten van medewerkers, gewoon negeren. Een gemiste kans van veel P-boeren om hun toegevoegde waarde voor bedrijven en organisaties te bewijzen. Een gemiste kans voor bedrijven die straks tegen geweldige kosten gaan oplopen om het schaarse talent te vinden en eventueel te binden.
Reactie: Beste Anita,
Werk voor ouders van kinderen MOET vandaag de dag. Als ouders zich maar wel realiseren dat je concentratie maar een keer kunt uitgeven. Carriere maken vraagt m.i. te veel concentratie om daarnaast nog voldoende over te hebben voor je kinderen. Twee carriere-makers moeten geen kinderen nemen, zeker niet als zij geen vast vervangend ouderschap kunnen inbouwen, dat wel de tijd neemt voor hun kinderen.
Tot en met het 5e jaar is de invloedrijkste periode. Na het 11e/12e jaar moet een kind zijn ijzeren voorraad voor het leven binnen hebben. Dan worden de gevormde krachten verder uitgeprobeerd op leeftijdsgenoten. Opvoeding is veranderd in voeding. En wat er achterstallig is gaat van boem = ho.
Zie wat genoemd wordt ''het Marokkanenprobleem'' ( http://berberjongens.web-log.nl/ ) Het kan een ieder overkomen, vooral tweeverdienende carrieremakers met kinderen.
Overigens heb ik daar als psycholoog natuurlijk belang bij.
Met groet van Job
Reactie: Jaja.. en met dit soort jaren-90-management gewauwel denken we talenten aan te trekken.. Hmm. Alsof je daar je ziel aan wilt verkopen.
Het antwoord ligt al besloten in het bovenstaande betoog..
Komop vrienden: ''Life's too short to drink bad wine''
Reactie: Tja. Hoezo leidt dan de huidige crisis tot bezinning en nieuw leiderschap.... Als er niemand wakker wordt en naar zichzelf gaat kijken, verandert er natuurlijk geen bal. Wat een armoe. Of zouden deze leiders allemaal zo inspirerend zijn en de zaken zo goed voor elkaar hebben, dat ze gemakkelijk talent aantrekken en behouden?? Qua mindset, leiderschap en organisatiemodel helemaal klaar voor de 21e eeuw? Gefeliciteerd!
Reactie: 4. De mogelijkheid om part-time de baan te kunnen uitvoeren
''40 urige werkweken'' maken tot aan uw pensioengerechtige leeftijd - als ie nog bestaat tegen de tijd dat u zou oud bent - is niet mijn idee van LEVEN en GENIETEN?
5. Werksfeer:
Hoe zijn uw collega's.
U hebt er immers 40 uur in de week contact mee, meer dan met uw relatiepartner!. Vergoed dat mega-salaris de fijne en minder fijne kanten van uw werk-omgeving en collega's?
6. Werkdruk:
Hoeveel werk krijgt u werkelijk voor uw kiezen
Klopt het geschetste plaatje uit de advertentie met de werkelijkheid?
7. Verwachtingen:
Zijn ze allemaal uitgesproken door uw werk-gever?.
Wilt en kunt u ze allemaal waarmaken?
8. Uw leidinggevende:
De mate waarmee u daarmee (wel/niet) door een deur kunt is een ongeziene last die u dagelijkse werkplezier aardig positief, negatief kan beinvloeden en dus ook u gezondheid op den lange duur.
Is dat uw nieuwe baan wel waard?
Besef heel goed dat u maar 1 lichamelijke, geestelijke gezondheid heeft, no spare parts available, geen garantie, geen garage, geen refund aan de kassa.
Wel is er - voor uw ego - genoeg pharmaceutisch vergif te koop om alle gevoelssignalen te laten onderdrukken. Echter rekent uw lichaam keihard af als het gevoelsmatig genoeg is geweest.
Laat uw gezondheid niet opbranden als een lucifer om het corporate vuur brandende te houden. Wanneer u opgebrand bent, gaat men gewoon weer op zoek naar nieuwe lucifers en brandhout
Blijf vooral luisteren naar uw eigen gevoel!
Blijft voelen of uw baan nog wel bij u past. Niet alleen bij een nieuwe baan, maar ook bij uw huidige arbeidsbetrekking.
http://www.youtube.com/watch?v=ktRsl2hAPhY
Listen to you heart! (c) Roxette
De Hartstichting komt er vanzelf aan te pas pas als u dit niet op tijd hebt gedaan.