zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vooral talentmanagement lijdt onder de recessie

23 april 2009 - Het aantrekken en behouden van managementtalent is flink gedaald op de prioriteitenlijst van de meeste ondernemingen. Uit onderzoek van Aon komt naar voren dat managers overal ter wereld zich momenteel de meeste zorgen maken over de economische crisis.


Die conclusie is niet zo verrassend, maar het feit dat er zo weinig aandacht besteed wordt aan het binnenhalen en vasthouden van talent is dat wel. Nog niet zo lang geleden beheerste dat immers de agenda van de top, en volgens vele onderzoeken is het nog steeds een zeer belangrijk thema in het bedrijfsleven. De talentkwestie staat nu echter op de tiende plek van de lijst met risicofactoren voor bedrijven. En dat terwijl veel deskundigen stellen dat dit niet genegeerd moet worden, niet als bedrijven willen profiteren van het economische herstel dat naar verwachting volgend jaar intreedt. 



Problemen
Als meest urgente probleem, na de recessie, noemen bedrijven echter ‘veranderingen op het gebied van regulering en wetgeving’, gevolgd door bedrijfsuitval, toegenomen concurrentie, fluctuerende grondstofprijzen, reputatieschade, liquiditeitsproblemen, leveranciersrisico en aansprakelijkheid. Pas dan verschijnt het aantrekken en behouden van talent op de lijst. 

Onvoldoende ingedekt
Hoewel de meeste organisaties beter voorbereid zijn op risico’s dan twee jaar geleden, beheert nog steeds minder dan de helft alle potentiële risico’s effectief en zijn organisaties er vaak niet afdoende tegen verzekerd. Dat geldt vooral voor de top drie van de risicofactoren waar bedrijven momenteel mee te maken hebben.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 De zeven grootse fouten die u kunt maken in crisistijd
 Tien tips voor talentmanagement in slechte tijden
 Tien tips voor talentmanagement in crisistijd
 Talentmanagement: mooie woorden, weinig daden
 
 
reacties
 
Els  |   | 
23-04-2009
 | 
12:23 uur
Tja. Hoezo leidt dan de huidige crisis tot bezinning en nieuw leiderschap.... Als er niemand wakker wordt en naar zichzelf gaat kijken, verandert er natuurlijk geen bal. Wat een armoe. Of zouden deze leiders allemaal zo inspirerend zijn en de zaken zo goed voor elkaar hebben, dat ze gemakkelijk talent aantrekken en behouden?? Qua mindset, leiderschap en organisatiemodel helemaal klaar voor de 21e eeuw? Gefeliciteerd!
Richard Koopman  |   | 
23-04-2009
 | 
12:52 uur
Jaja.. en met dit soort jaren-90-management gewauwel denken we talenten aan te trekken.. Hmm. Alsof je daar je ziel aan wilt verkopen.
Het antwoord ligt al besloten in het bovenstaande betoog..
Komop vrienden: ''Life's too short to drink bad wine''
Ad de Beer  |   | 
23-04-2009
 | 
14:58 uur
En wij maar proberen strategisch HRM te implementeren. Wat heb je er aan als het management alleen korte termijn denken toepast. Zien ze dan echt niet dat er op korte termijn een veel grotere crisis aan zit te komen, de employmentcrisis?
Over pakweg 4 jaar zijn er 900.000 minder arbeidskrachten beschikbaar, dan is de vijver van talenten zo leeg als de kas van Bos. Juist nu werken aan het ontdekken en ontwikkelen van talent voorkomt grote problemen straks.
Het bewijst maar weer dat de managers van nu te veel geld georienteerd zijn, maar de schatten die iedere organisatie in zich draagt, de talenten van medewerkers, gewoon negeren. Een gemiste kans van veel P-boeren om hun toegevoegde waarde voor bedrijven en organisaties te bewijzen. Een gemiste kans voor bedrijven die straks tegen geweldige kosten gaan oplopen om het schaarse talent te vinden en eventueel te binden.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10