Reactie: Wat betreft te laat komen voor vergaderingen hebben we binnen ons bedrijf een kinderachtige maar zeer effectieve oplossing gevonden.
Degene die te laat komen moeten een liedje zingen. Werkt prima!
Reactie: Als we als personal coach al direct weer negatieve punten weten op te rakelen wie moet dan het voortouw nemen?
Volgens mij moeten we als coach juist dit proces versnellen, want zo kan het niet langer.
Ik had al 20 jaar geleden aangekondigd dat het verkeerd ging.The sky is the limit. We hebben de hemel al jaren op onze kop. Weg die druk en een voorbeeld zijn.
Weg negatieve overtuigingen. Doen.
Toen we na de oorlag oogkleppen voor kregen en Nederland gingen herbouwen vergaten we vooruit te kijken, met dit als gevolg.
Hoeveel generaties moeten dit nog meemaken?
Reactie: De vragen geven een heldere en duidelijke richtlijn voor het verandertraject. Wat mij echter verbaast is de sterke focus op het management, de projectleiders, de externe. De mensen die daadwerkelijk de verandering moeten verzilveren, de medewerkers, komen er zeer bekaaid af. Het artikel ademt een sfeer uit van Wij van het management bedenken en implementeren de verandering, en Zij van de werkvloer moeten de verandering uitvoeren.
In mijn ervaring is de enig mogelijk manier om veranderingen succesvol te implementeren: mede--eigenaarschap. In de huidige managementliteratuur wordt veel geschermd met het toverwoord Participatie. Mede-eigenaarschap gaat echter verder, het is een vorm van Cooperatie.
Een verandering zou tot stand moeten komen door een samenwerking van ALLE niveaus binnen een organisatie, waarbij eenieder zijn eigen expertise levert.
Reactie: Dank je wel Frank voor je bijdrage. Ik heb het gevoel dat ik nu bewuster en gerichter met mijn eigen leerproces bezig kan zijn om mijn ergernissen op het werk de baas te blijven.
Waar ik me ontzettend aan kan ergeren, is als mensen zonder blikken of blozen te laat komen voor een vergadering of training. Bij trainingen hebben wij het nu toe op 2 manieren aangepakt:
1. Minder dan 15 minuten laat: We hebben het te laat komen in het programma ingebouwd en laten dit gedrag voor wat het is.
2. Langer dan 15 minuten laat: Wij stellen het laat komen bespreekbaar met de groep en vragen hen wat nu af moet van het programma dat hun programma is.
Ik voel me vooral met de tweede aanpak beter, omdat we proberen anderen stil te laten staan bij het eigen gedrag en ook veranwoordelijkheid te dragen voor het eigen leerproces. De eerste aanpak dwingt me wel meer om aan mezelf te werken.
Heb je misschien nog meer adviezen?
alice
Reactie: Goed artikel waar ik ook wel achter wil gaan staan. Alleen zijn deze acht trends dan de 'positieve' kant, want ik verwacht ook wat 'negatieve' trends.
9. Scherpere tegenstellingen door oude politiek
De oude politiek volgt de trends onvoldoende en blijft vasthouden aan oude normen en waarden, 'zo hebben we het altijd gedaan'. Populisten van links en rechts trekken kiezers met het benoemen van de problemen, de middenpartijen die normaliter balans en rust brengen, lopen er achter aan. Door verdeeldheid duurt het langer eer er oplossingen komen. Het duurt eigenlijk te lang eer de politiek de nieuwe samenleving (trends) kan gaan steunen cq beleid gaat maken om dit mogelijk te maken.
10. Persoonlijk leed
Het transformeren naar de nieuwe samenleving zal enkele generaties opbreken. Mensen laten het materialisme niet zomaar los, dat mag je ook niet verwachten. Tevens is het materialisme diep verankert, het leven is gewoon duur, ik wil zelfs beweren te duur. Man en vrouw moeten vaak beide werken om rond te komen, kinderen zijn al decenia 'kind van de rekening'. Individualisering heeft geleid tot enorme eenzaamheid, die bijna iedereen ervaart. Er zijn nu heel veel ouderen, en die kunnen het moeilijkst omgaan met alweer een verandering.
11. Het gevecht om de media
Voor zover niet al het geval, komen (ook vrije) media in handen van 'de macht', het grote geld, in een poging deze macht te houden. De samenleving wordt zich langzaam bewust van de spelletjes die gespeeld worden en de manipulatieve gedragingen van de media. Mensen zullen op zoek gaan naar betrouwbare bronnen en leiders zullen zeer congruent en consistent moeten zijn om hun positie voor langere tijd te houden.
12. Meer ik en meer wij
De materialistische mens die minder krijgt, gunt ook anderen minder. Als ik maar genoeg heb. Wij moeten voor onszelf zorgen. Jij en jullie hebben even pech. De grenzen dicht. Minder ontwikkelingshulp. Minder geld voor Europa en minder meedoen met organisaties die buiten Nederland actief zijn. Hoe meer deze nationalistische trekken gevoed en gegeten worden, des te minder Nederland zal kunnen meegaan in de welvaart en het welzijn op Europees en Wereldniveau. Politiek zou zich een horizon moeten aanmeten van bijvoorbeeld tweehonderd jaar.
12a. Vlam in de pan
Te veel mensen staan aan de zijlijn of zelfs buiten het veld van de samenleving, het kan ze niets meer schelen, verandermoe, doorgedraaid, in de schulden, hebben geen vertrouwen meer, voelen zich onveilig... ze zoeken naar een schuldige. Wanneer iemand er in slaagt een schuldige aan te wijzen, slaat de vlam in de pan. Ik hoop dat het niet zover komt, maar dit is een groot risico.
Reactie: Indien men veelvoudig gebruik maakt van een laptop zou je kunnen denken aan een dockingstation met beeldscherm. De laptop wordt met name gebruikt omdat men flexibele werkplekken heeft. Bekijk van te voren goed waar men voornamelijk werkzaam is en pas deze techniek toe. Dit kan een alternatieve oplossing zijn voor het gebruik van laptops.
Reactie: Wat een herkenbaar verhaal. Door dit soort ervaringen van anderen en van mijzelf heb ik besloten een instrument te ontwikkelen waarmee ziekenhuizen inzicht kunnen krijgen in hoe patienten de 'dienstverlening' ervaren; mystery patient onderzoek. De bevindingen van die mystery patienten koppelen wij terug, zodat de medewerkers zich kunnen verbeteren. Zij worden zich bewust van hun eigen handelen. En pas zodra zich ervan bewust zijn, kan het verbeterd worden. Zo hopen wij een steentje bij te dragen aan betere dienstverlening in ziekenhuizen. Overigens doen wij dat niet alleen voor ziekenhuizen maar wij zetten mystery shopping onderzoek in in vele branches.
Reactie: Sorry Pia, ik ben het niet met je eens. Ik word als ZZP-er regelmatig gevraagd door bedrijven die ook raamcontracten met grote personeelsdiensten hebben. En dat komt omdat ik als ZZP-er kwalitatief hoogwaardige dienstverlening lever: ik ben dus niet bang voor die oneerlijke concurrentie. Ik ga van mijn eigen kracht uit en ik zorg er gewoon zelf voor dat ik niet buitenspel word gezegd. Wanneer nemen ZZP'ers zichzelf toch eens serieus en waarom kruipen ze toch steeds in de slachtofferrol? Ondergetekende is een echte ondernemer.... waarschijnlijk zit daar de succesfactor.
Reactie: De nog steeds groeiende groep van, naar schatting, 600.000 zzp'ers helpt de economie nu al doordat zij nergens op de payroll staan... Alleen hebben de zzp'ers daar zelf geen profijt van.
De professionele zzp'er/ ondernemer legt een substantieel deel van z'n omzet opzij en heeft zodoende een buffer wanneer hij/zij geen opdracht heeft.
Dat de overheid (en veel grote bedrijven) willen werken met minder leveranciers snap ik wel: ze zouden echter moeten kijken naar andere manieren om hun vraag naar externen snel, efficient en trefzeker in te vullen en tegen minder kosten dan hun huidige (te dure) interim- & detacheringsbureaus.
Reactie: Heerlijk toch, waarom na de recessie? Er is leuk werk aan de winkel! En kom op investeerders er zijn vele kleine ondernemingen met hele goede ideeën. Waar denk je dat de grote groep vrouwen die zelfstandig ondernemer wordt o.a. mee bezig is? Opzoek naar die goed te combineren uitdaging, vernieuwing en belevenis naast de zorg taken die er altijd zullen zijn.
Reactie: Inderdaad. En als extra aanvulling kan ik zeggen dat raamcontracten met grote personeelsdiensten verboden moeten worden. Deze verplichten een bedrijf alleen bij deze leverancier hun diensten af te nemen op straffe van een flinke boete. Hierdoor wordt de zzp-er volledig buiten spel gezet. Dit gaat dus nog verder dan oneerlijke concurrentie. En de overheidsdiensten doen hier vrolijk aan mee.
Reactie: Een prachtige bijdrage, Frank! Er lijkt heel wat voor nodig om dit moreel failliete land weer vlot te trekken. Maar Écht beginnen bij jezelf gaat beslist heel veel verschil maken..