zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Toekomstige stijging ziekteverzuim vraagt nu om maatregelen

23 juni 2010 - Tweederde van Nederlandse HR-managers en directeuren verwacht dat het verzuim in Nederland de komende jaren stabiel zal blijven. 40 procent is ook van mening dat verzuim erbij hoort en dat je daar weinig aan kunt veranderen.

Dat blijkt uit onderzoek van Nationale-Nederlanden onder 635 HR-managers en directeuren, uitgevoerd door GFK Intomart



Geen budget
41 procent van de ondervraagden is niet goed op de hoogte van de kosten van verzuim binnen het bedrijf. Ook blijkt dat ruim de helft van de bedrijven geen specifiek budget reserveert voor de gezondheid van de werknemers, terwijl driekwart van alle respondenten te maken heeft met de kosten van veelverzuimers. Bijna de helft van de bedrijven geeft aan meer te gaan doen aan arbeidsvitaliteit en verzuimpreventie, mits ze daarbij ondersteuning zouden krijgen van bijvoorbeeld een arbodienst, de overheid of een verzekeraar. 

Meer verzuim
Doordat Nederlanders langer doorwerken, meer mensen een ongezonde levensstijl ontwikkelen en het aantal chronisch zieken groeit, verwacht Nationale-Nederlanden juist een stijging van verzuim in Nederland. Marcel Moons, directeur Inkomensverzekeringen bij NN: "Als we in de toekomst voldoende en vitale werknemers willen hebben, moet er meer aandacht komen voor de duurzame inzetbaarheid van werknemers. Dat is in het belang van werknemers en werkgevers, en daarmee in het belang van de maatschappij en economie." 

Juist beleid
Nederland kent al enige jaren een gemiddelde van vier procent ziekteverzuim. Moons: "Je kunt als werkgever veel doen om dat percentage te verlagen binnen jouw bedrijf. Naast de sociale belangen die er zijn in het kader van goed werkgeverschap, is het belangrijk om ook het financieel-economisch belang voor bedrijven te onderkennen: met het juiste beleid verlaag je de bedrijfskosten en wordt de arbeidsproductiviteit verhoogd." Naast praktische zaken als een fietsplan, bedrijfsfitness-abonnement of een gezonde lunch, kunnen bedrijven ook investeren in het werkvermogen van werknemers, het aanbieden van een periodiek medisch onderzoek of bijvoorbeeld aandacht besteden aan een gezonde werk-privé-balans.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Presenteďsme kost meer dan ziekteverzuim
 Veel complimentjes, minder ziekteverzuim
 Vaak ziek leidt vaak tot langdurig ziek
 Klant en arbodienstverlener maken geen resultaatafspraken
 
 
reacties
 
Marcel  |   | 
24-06-2010
 | 
16:42 uur
Ziekte verzuim is altijd beďnvloedbaar. Een goede Cursus voor de leidinggevende kan al bijdrage tot een structurele verandering van het verzuim gedrag. bedrijfs vitaliteit is een belangrijk item dat vaak achter op de agenda komt waardoor er helaas te weinig aandacht is voor de werkelijke motor van het bedrijf.
Als ondernemer zie ik dat de motor mijn personeel is en ik deze dan ook vitaal moet houden.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10