zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Presenteďsme kost meer dan ziekteverzuim

26 april 2010 - Het terugdringen van ziekteverzuim – en de bijbehorende kosten - is een hot item. Waar minder over gezegd wordt is wat de invloed is van werknemers die zich naar het werk slepen terwijl ze beter thuis kunnen blijven. Uit onderzoek van The Work Foundation blijkt dat de kosten van dit zogenaamde presenteïsme (aanwezigheidsplicht) wel eens nog hoger kunnen zijn dan die van ziekteverzuim.

Het onderzoek werd gehouden onder 510 medewerkers van Axa. Gedurende vier weken bleek bijna de helft wel eens gewerkt te hebben terwijl ze zich niet lekker voelden en had slechts achttien procent zich ziek gemeld. Degenen die zich ziek hadden gemeld, hadden over het  algemeen eerst een tijdje doorgewerkt. De onderzoekers concluderen dan ook dat ziekteverzuim en presenteïsme hand in hand gaan. 



Onderliggende problemen
Mensen werken voornamelijk door vanwege financiële problemen, werkstress en veronderstelde druk vanaf de werkplek. Medewerkers die minder werkdruk, werkstress en financiële problemen ervaren, doen ook minder aan presenteïsme. Net als bij verzuim, kan doorwerken tijdens ziekte dus een aanwijzing zijn dat er onderliggende problemen spelen. Het is dan ook van belang die problemen boven tafel te krijgen en die proberen op te lossen. Omdat mensen wel aanwezig zijn bestaat de kans echter dat werkgevers deze problemen onderschatten en signalen over het hoofd zien. 

Bewijslast
Uit het onderzoek blijkt ook dat veel werknemers zich gedwongen voelen om op het werk te verschijnen als ze ziek zijn om op die manier hun ziekte te ‘bewijzen’. Door die veronderstelde aanwezigheidsplicht speelt het gevoel op dat de baas zich niet interesseert voor de gezondheid en het welzijn van de medewerker. Als er maar gewerkt wordt en geld verdiend wordt, lijkt de boodschap die hiermee afgegeven wordt. Er zijn ook werknemers die zich gedwongen voelen op het werk te verschijnen omdat anderen misbruik maken van het systeem en zich onterecht ziek melden. Zij melden dat dergelijk gedrag tot de strenge maatregelen geleid heeft, waardoor mensen die echt ziek zijn zich gedwongen voelen toch te komen. Als er in een bedrijf weinig ziekteverzuis is, wil dit dus niet zeggen dat de medewerkers ook niet ziek zijn.


Bron: Management Issues
 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Verzuim baart Europese werkgever grote zorgen
 Snotteren op werk kost vermogen
 Vaak ziek leidt vaak tot langdurig ziek
 Werknemer steeds vaker onverklaarbaar ziek
 
 
reacties
 
Marco  |   | 
27-04-2010
 | 
09:16 uur
Stel je bent manager en je hebt een target boven je hoofd staan en de deadline komt dichtbij. Stuur jij dan een teamlid naar huis als je denk dat hij een paar dagen rust nodig heeft om bij te komen van al die overuren die hij gemaakt heeft en er slecht uit ziet?

Stel dat je een leidinggevende in het bedrijf hebt die veel kennis heeft maar er ook voor zorgt dat zijn antisociale gedrag zorgt voor demotivatie, frustratie en uiteindelijk uitval van personeel.Wat dan?

Wat is jouw antwoord als het hoofd van HR je vraagt of je plezier hebt in je werk en of je tevreden bent met de dingen die je doet terwijl je weet dat er een reorganisatie op komst is.

Wat als jij problemen hebt met je leidinggevende en hij het vriendje van de baas is.

Wat kan een HR manager doen aan ziekteverzuim als zijn of haar baas de veroorzaker is.

Wat als een leidinggevende moeite heeft met mensen die eerlijk en oprecht kritiek geven op zijn funtioneren en vervolgens strategisch weggepeste worden.

Misschien zouden we eens meer over deze vragen moeten nadenken om dichter bij de kern van het probleem te komen.

Marco Goertz
Sr. mens en organisatieontwikkeling





Erik  |   | 
27-04-2010
 | 
11:15 uur
Wat Marco aangeeft snijdt hout, maar het geeft m.i. tevens aan dat het tijd wordt om in mogelijkheden te denken.
Wij Nederlanders zijn heel goed in het benoemen van belemmeringen, problemen en de bekende beer op de weg. Het lijkt dan dat we niet meer verantwoordlijk hoeven te zijn voor wat er gebeurd.
Niets is minder waar. Het probleem blijft. Dus waarom niet dit benoemen en negatieve cultuurverschijnselen die Marco benoemd niet de strijd aanbinden.

Erik Sanders
Mentor WERK

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10