zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Talentmanagement scoort

21 juni 2010 - Bedrijven die zich actief bezighouden met talentmanagement, presteren beter. Ze maken meer winst, hebben een groter marktaandeel en meer tevreden klanten. Volgens onderzoek van het Institute for Corporate Productivity (i4cp), is het effectief meten van HR-initiatieven dan ook kenmerkend voor goed presterende organisaties.

Toch voert slechts een kwart van de onderzochte bedrijven een structureel talentmanagement beleid. Talentmanagement is daarmee niet alleen het meest besproken onderwerp op het gebied van HR momenteel maar ook het meest mysterieuze. Organisaties begrijpen globaal wat het inhoud en wat de voordelen zijn, maar hebben moeite met de uitvoering. Het kunnen meten van componenten van talentmanagement zou een belangrijke stap in de goede richting zijn. Zo kunnen bedrijven objectief in kaart brengen wat wel en niet werkt. Consequent meten
Maar wat er dan precies gemeten moet worden is onderwerp van discussie. I4cp ontdekte dat de best presterende bedrijven twee keer zo vaak de personeelsbetrokkenheid meten, gevolgd door leiderschapssucces en managementtevredenheid. Bedrijven die deze zaken consequent meten, doen het consequent beter. 

Toegang tot data
Uit ander onderzoek, van het Britse Taleo, kwam naar voren dat het probleem niet zozeer is dat HR het belang niet ziet van het meten van dergelijke factoren, maar dat ze eenvoudigweg geen toegang hebben tot betrouwbare data. Zo willen negen van de tien HR-managers en lijnmanagers weten welke competenties er binnen de onderneming zijn en welke nodig zijn, maar heeft slechts de helft van hen toegang tot betrouwbare informatie op dat gebied. De meeste bedrijven houden goed bij hoeveel tijd het wervingsproces in beslag neemt, maar slechts een derde heeft inzicht in de kwaliteit van dat proces. Nog zorgwekkender is dat 56 procent van de bedrijven geen betrouwbare gegevens voorhanden heeft over de best presterende werknemers. De helft weet bovendien niet hoeveel nieuwe werknemers binnen een jaar weer ontslag nemen. Om een effectieve talentstrategie te voeren die de bedrijfsdoelstellingen ondersteunt, is het echter cruciaal om te beschikken over accurate informatie over elke medewerker. Dit kan niet snel even achteraf gedaan worden, maar is een continu proces en zou standaard onderdeel moeten zijn van de bedrijfsvoering, aldus de onderzoekers.


Bron: Management Issues
 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Werkzoekenden geloven in meerwaarde van video bij solliciteren
 Hoe werkt dat eigenlijk, het structureren van ongestructureerde data?
  Ontslagen? Liever een baan dichtbij dan hoger loon
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Krijgt HR eindelijk echt iets te zeggen?
 Talentmanagement in vijf stappen
 Steeds meer aandacht voor talentassessment
 Talentmanagement sluit niet aan op zakelijke doeleinden
 
 
reacties
 
thomas de peinder  |   | 
21-06-2010
 | 
08:26 uur
Meten is weten. Daarin past beslist het testinstrument wat bij TC voorhanden is, bovendien gemakkelijk in te zetten ivm digitale voorziening.
Civile  |   | 
21-06-2010
 | 
10:26 uur
Als we het dan toch over meten willen hebben. Over welke bedrijven, omvang, grootte en branches hebben we het nu? Ik kan me niet voorstellen dat een bedrijfje onder de 10 personeelsleden is betrokken in dergelijk onderzoek.

In tweede vraag ik mij hier even hard op af,''Worden de competenties niet meer meegewogen in de basale sollicitatie?'' Zomaar een vraag die in mij op komt natuurlijk.

Ik zie het hele artikel als een reclame boodschap zichzelf te valideren zonder zich af te vragen of een discipline zoals hier naar voren gebracht wel heel erg nodig is. Immers, een goed werkende HR organisatie zal toch wel het zelfverrijkende vermogen hebben hier die kwaliteitsslag en de noodzaak van in te zien?

Of heb ik het nu verkeerd?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Succesvol je geld beleggen? Doe het online!
reacties
Shell meest favoriete werkgever in 2018 (1) 
Vijf tips voor de inrichting van de werkplek van de toekomst (1) 
Gebrek aan digivaardigheid op de werkvloer staat vooruitgang in de weg (3) 
Rente omhoog, lenen wordt duurder (1) 
Europese banken blind voor impact fintechs (1) 
50 procent Nederlanders heeft wel eens collega gedatet (1) 
Werkgever wil rol spelen bij ongezonde levensstijl medewerker  (3) 
top10
Rente omhoog, lenen wordt duurder
Hoe bouwt u aan een succesvolle bedrijfscultuur?
Tips om uw kantoortuin optimaal te benutten
Uitrol 5G onzeker door gaten in glasvezelinfrastructuur
De belangrijkste technologietrends voor 2019
Pensioenfondsen maken goede start in 2019
Shell meest favoriete werkgever in 2018
Banken hebben online gegevenstransport onvoldoende beveiligd
Ontslagen? Liever een baan dichtbij dan hoger loon
Smart home markt groeit tot 1,7 miljard euro
meer top 10