zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Leidinggevende speelt hoofdrol bij bestrijding discriminatie

28 mei 2010 - Discriminatie op de werkvloer heeft een grote impact op werknemers. Werkgevers kunnen er door goed management echter veel aan doen om uitsluiting te voorkómen. De rol van de leidinggevende is bepalend bij het realiseren van een discriminatievrije werkomgeving. Organisaties en leidinggevenden zijn daar echter lang niet altijd op toegerust.

Dat blijkt uit het jaarverslag van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) over 2009. De meeste klachten die de CGB ontving, betroffen de discriminatiegronden leeftijd (22 procent) en handicap/chronische ziekte (zeventien procent). Andere gronden waarop de CGB veel verzoeken om een oordeel kreeg, zijn geslacht (zestien procent) en ras (veertien procent). De klachten over discriminatie op grond van godsdienst namen af (zes procent, was acht procent). In totaal werden in 2009 bij de CGB 473 verzoeken om een oordeel ingediend. Dat is een stijging met tien procent ten opzichte van 2008. Adviezen

De CGB bracht in 2009 acht adviezen uit. In een advies (2009-01) leverde de CGB commentaar op de Nederlandse rapportage over het VN-vrouwenverdrag. Zo ontvangen vrouwen in Nederland gemiddeld nog altijd een lagere beloning dan mannen voor vergelijkbaar werk. Daarom is de CGB een uitgebreid onderzoek gestart naar de beloningsverschillen in ziekenhuizen.
In datzelfde advies signaleerde de CGB dat zwangere werknemers moeilijk aan een baan komen, dat hun contracten niet verlengd worden of dat zij wegens zwangerschapsverlof geen bonus krijgen. Ook hiernaar zal de CGB nader onderzoek verrichten.
In de adviezen van de CGB was er verder ruim aandacht voor de positie van gehandicapten en allochtonen (onder andere naar aanleiding van een VN-rassendiscriminatieverdrag). Ook kreeg de CGB veel vragen over voorkeursbeleid. Reden om de Werving- en selectiegids uit te brengen, een webtool over discriminatie vanuit P&O-perspectief. 

Onderzoeken

In 2009 verrichtte de CGB enkele grote onderzoeken naar stelselmatige discriminatie. Het betrof onder meer een onderzoek binnen De Haagse Hogeschool en een onderzoek naar de bejegening van homo's op de werkvloer. Uit deze onderzoeken bleek dat discriminatie een beladen begrip is. Ook kunnen binnen één organisatie verschillende opvattingen bestaan over wat discriminatie nu eigenlijk is. Dit maakt het moeilijk om discriminatie te herkennen, bespreekbaar te maken en op te lossen. Vooral binnen de context van de moeilijk beïnvloedbare organisatiecultuur. Hoe lastig ook, goed personeelsbeleid vraagt om structurele aandacht voor gelijke behandeling, evengoed als voor andere arbeidsomstandigheden. Hierbij wordt vooral een beroep gedaan op de vaardigheden van het management. 

Verantwoordelijkheid manager

Laurien Koster, voorzitter van de CGB: "Gelijke behandeling betekent de regels kennen én opvolgen. Daarom is het belangrijk dat leidinggevenden ook de vaardigheden hebben om uitsluiting tegen te gaan. Dat is een kwestie van je bedrijf erop inrichten zodat je geen discriminatieklacht aan je broek krijgt. De manager van vandaag heeft net zo goed verstand van diversiteit als van budgetten."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 'De CFO gaat aan de CSO rapporteren'
 Bedrijven investeren in Open Banking om besluitvorming te verbeteren
 Wat heeft 2023 in petto voor HR? De vijf belangrijkste trends volgens Culture Amp
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Aantal discriminatieklachten neemt sterk toe
 Oudere sollicitant wordt nog steeds met smoesjes afgewezen
 Vijf tips om discriminatie tegen te gaan
 ‘Onzichtbare discriminatie’ verhoogt glazen plafond
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Waar sta jij voor als leider?
Wat heb je als leider van vandaag en morgen nodig om jouw doelen te behalen? Het antwoord op deze en andere vragen, vind je in het boek ‘Leiderschap in Beeld’ door hoogleraar Jan de Vuijst. TIAS deelt de eerste 4 hoofdstukken in een gratis e-book.
Lees verder
Houd als manager grip op de cijfers bij de groei van je organisatie
reacties
Een nieuwe taal leren, maar dan anders (1) 
Wat is er nodig voor échte duurzame en sociale impact? (1) 
De Metaverse: wat kan je er eigenlijk mee? (2) 
Helft Nederlandse werknemers last van mentale problemen, verergerd door kosten levensonderhoud (1) 
Data-savvy organisaties zijn winstgevender, veerkrachtiger en innovatiever (1) 
Hoe laat ik anderen zelf nadenken? (1) 
Zeven tips voor het omgaan met klagende medewerkers (4) 
top10
Een op de drie Nederlanders met hoog inkomen kan door geldgebrek rekening niet betalen
Kwart Nederlanders wil liever ander werk
Organisaties willen SD-WAN, maar laten kansen liggen
HR-professionals staan niet achter huidige wet- en regelgeving
Bedrijven moeten medewerkers meer vrijheid geven om hun eigen productieve werkomgeving te creëren
Acht stappen om een toxische werkomgeving te voorkomen
Mimecast waarschuwt voor phishing uit naam van Twitter
Geld besparen op dataprotectie kan zorgen voor vervelende verrassingen
Hoe smishing misbruik maakt van populaire mobiele providers
Top-drie leiderschapstips voor het winnen van het WK voetbal
meer top 10