zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

‘Onzichtbare discriminatie’ verhoogt glazen plafond

4 mei 2009 - Bedrijven hebben hun mond vol over gelijke kansen voor mannen en vrouwen, maar nog steeds krijgen mannen meer en eerder coaching dan vrouwen. Ook krijgen mannen sneller de kans om een internationale managementpositie op zich te nemen en krijgen ze meer begeleiding na een promotie.

Uit internationaal onderzoek van DDI blijkt dat, vooral in sectoren die gedomineerd worden door mannen, de meeste vrouwen afhaken voordat ze een toppositie bereiken. De onderzoekers stellen dat vrouwen al vanaf het begin van hun carrière last hebben van het glazen plafond, en niet pas zodra ze een managementpositie proberen te bemachtigen. Vrouwen hebben dit bovendien vaak niet eens door, want de discriminerende houding is vaak heel subtiel verweven met de organisatiecultuur. De selectieprocedure voor high potentials, talentpools en mentorprogramma’s zijn vaak gehuld in geheimzinnigheid en vooral voorbehouden aan mannen. Slecht nieuws voor managers die hun best doen om meer vrouwen hogerop te krijgen. Vooral nu uit recent onderzoek van PricewaterhouseCoopers bleek dat veel vrouwen, die eerder misschien wel een topfunctie ambieerden, door de recessie hun carrière vaarwel zeggen. Daarbij kwam uit onderzoek van de Booth School of Business en Harvard naar voren dat vrouwen minder aan een MBA hebben dan mannen, vooral omdat ze er vaak een tijdje tussenuit gaan om kinderen te krijgen. Het Britse Institute of Economic Affairs stelde dat vrouwen een carrière vaak vaarwel zeggen omdat ze minder bereid zijn over te werken en te slijmen om de top te bereiken. 



Organisatorische kwestie
Of dit nu allemaal het geval is of niet, het DDI stelt dat vooral organisatorische kwesties vrouwen ervan weerhouden om carrière te maken. Zo krijgen 28 procent meer mannen dan vrouwen een specifiek ontwikkeltraject aangeboden. Op managementniveau loopt dat op tot twee keer zoveel mannen. Verder krijgen vrouwen minder begeleiding na een promotie dan mannen. Nog een reden waarom vrouwen afhaken is omdat ze vaak beter presteren in een managementteam met een gelijke verdeling tussen mannen en vrouwen dan wanneer ze in de minderheid zijn. Daarnaast hebben mannen twee keer zoveel kans om internationale ervaring op te doen. 

Diversiteit
Mary-Rose Lines, senior consultant bij DDI: "De voordelen van een divers managementteam zijn duidelijk. Om nu te ontdekken dat vrouwen tegengehouden worden door ‘onzichtbare discriminatie’ is dan ook zorgwekkend en teleurstellend. Uit ons onderzoek blijkt dat zelfs in sectoren waar veel getalenteerde vrouwen werken, er nog steeds onevenredig veel mannen in de directie zitten." 

Zeven stappen
Het DDI komt met zeven stappen die organisaties kunnen zetten om vrouwen te helpen hogerop te komen: 

1. Formaliseer de opvolgingsstrategie

Bedrijven die een formeel opvolgingsbeleid voor voeren, hebben meer vrouwen op topposities. 

2. Beloon op basis van prestatie

Op die manier kan eindelijk de salariskloof tussen mannen en vrouwen gedicht worden. 

3. Geef vrouwen net zoveel trainingsmogelijkheden als mannen
Dit geldt natuurlijk ook voor andere mogelijkheden om hogerop te komen. 

4. Voorzie vrouwen van een coach

Dit kan zowel formeel als informeel, en kan vrouwen stimuleren om proactief kansen te zoeken en hun horizon te verbreden. 

5. Geef vrouwen internationale kansen

Er heerst nog steeds een hardnekkig vooroordeel dat vrouwen niet naar het buitenland willen, ondanks de enorme kansen die internationale ervaring biedt. Ter aanvulling: mensen met een gezin doen het vaak beter als expat dan wanneer ze in hun eentje op buitenlands avontuur gaan. 

6. Zorg voor begeleiding na een promotie

Nu krijgen vaak alleen mannen begeleiding om sneller te wennen aan hun nieuwe functie en verantwoordelijkheden. 

7. Zorg voor een gezinsvriendelijk HR-beleid

Biedt flexibele werktijden, thuiswerkmogelijkheden, kinderopvang, parttime mogelijkheden, enzovoort. 

Vrouwelijk initiatief
Vrouwen op hun beurt kunnen zichzelf helpen door hun ambitie kenbaar te maken en niet passief af te wachten tot de kansen aan komen waaien. Veel hooggeplaatste managers gaan er stilzwijgend vanuit dat vrouwen helemaal niet hogerop willen. Ook zouden vrouwen er goed aan doen zich meer op de voorgrond te plaatsen als er buitenlandse posities te verdelen zijn.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Crisis verhoogt glazen plafond in financiële wereld
 Dertien factoren die vrouwen belemmeren op weg naar de top
 Crisis maakt glazen plafond nog dikker
 Vrouwen krijgen riskantere leidinggevende posities dan mannen
 
 
reacties
 
Ronald Vermeij  |   | 
4-05-2009
 | 
09:28 uur
8. Vergeet LEEFTIJDS-DISCRIMINATIE niet :-)

Verbetertip:
Dames CEO, richt ALL-FEMALE companies op en laat de herenbolwerken zien, hoe het beter kan!

Alle discussies ten spijt, echt beter zijn jullie er (helaas) nog steeds niet van geworden in deze door mannen gebouwde en geregeerde wereld

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10