zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Veel bijval voor de economische agenda Innovatieplatform

21 april 2010 - "Deze agenda moet het eerste hoofdstuk worden van het nieuwe regeerakkoord," aldus Rob van Gijzel burgemeester van Eindhoven en voorzitter van de stichting Brainport tijdens de lancering van het laatste rapport van het Innovatieplatform, ‘Nederland 2020, terug in de top 5. De economische agenda: innovatief, internationaal en involverend’.

Naast Eindhoven deden Amsterdam, Utrecht, Enschede en Den Haag mee. In Den Haag waren de sociale partners aanwezig die het een inspirerend plan vonden. Bernard Wientjes (VNO NCW): "Wij staan achter de scherpe keuzen van het Innovatieplatform voor sleutelgebieden. Dat zal bij mijn leden niet altijd in dank worden afgenomen, maar we kunnen dat goed uitleggen helemaal als je ook het generieke beleid, dus beleid dat alle ondernemers ten goede komt, verbetert." 



Perspectief
MKB voorman Loek Hermans kon zich prima vinden in het rapport en was blij met de aandacht voor toptalent in het beroepsonderwijs. CNV’er Bert van Boggelen: "Dit rapport laat zien hoe we ons uit de crisis moeten verdienen. Werknemers hebben een perspectief nodig voor welvaart en welzijn. We moeten hier draagvlak voor organiseren en afspraken met elkaar maken hoe we verder moeten". Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten beaamde dat. "Ik word warm van de gedrevenheid waarmee deze agenda is opgesteld. We moeten serieus werk maken van een nieuw aanvalsplan voor de economie, want er zijn echt ingrijpende veranderingen op de arbeidsmarkt nodig. Maar betrek daar wel de werknemers bij. Echte innovatie begint op de werkvloer, of te wel sociale innovatie." 

Goed moment
Roel Robertson, Commissaris van de Koningin in Utrecht wil dat politieke partijen van deze economische agenda echt werk gaan maken met lange termijn afspraken. "En als overheden moeten we ons daaraan houden, een betrouwbare overheid zijn." Wethouder Carolien Gehrels in Amsterdam vond dat de agenda van het platform op een goed moment komt nu de collegeonderhandelingen in volle gang zijn. Zij wil meteen Nederland 2020 vertalen naar de Amsterdamse regio. Kees van Ast, vicevoorzitter CvB UTwente, roemde in Enschede de breedte van de agenda en omarmde het idee om innovatiecampussen op vijf tot zes plekken in Nederland te versterken. Rob van Gijzel in Eindhoven sloot af met de opmerking: "Laat dit rapport vooral niet in de la belanden, de wereld staat niet stil, er komen bedreigingen op ons af. Regio’s in Nederland moeten elkaar niet beconcurreren maar juist versterken." 

Modern beleid
In 'Nederland 2020: terug in de top 5' kiezen de leden van het Innovatieplatform voor een modern industriebeleid. Door scherp te kiezen voor sterke economische sectoren met goede internationale kansen, extra te investeren in onderwijs en innovatie kan, in combinatie met noodzakelijke hervormingen, de economische groei hoger uitvallen dan de 1,75 procent die het CPB heeft voorspeld. Uitvoering van de economische agenda leidt tot een extra groei van 0,5 tot één procent per jaar. Dat is een extra groei van het BBP oplopend tot 35 tot 70 miljard euro in 2020.
Innovatieplatformlid Alexander Rinnooy Kan vroeg bij de afsluiting de honderden aanwezigen in het land ervoor te zorgen dat alle politieke partijen zich scharen achter de ambitie van 'Nederland 2020: terug in de top 5'.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Plan Innovatieplatform leidt tot extra economische groei
 Herstel olie- en gassector eerder dan verwacht
 Onvoldoende inzicht van banken belemmert groei MKB
 Klantfocus zal economische groei aanjagen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10