zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Herstel olie- en gassector eerder dan verwacht

9 maart 2010 - Toeleveranciers in de olie- en gassector zien eerder dan verwacht de eerste tekenen van herstel binnen de olie- en gasmarkt. Omzetgroei binnen de olie- en gasmarkt werd pas verwacht in 2011, het herstel blijkt echter nu al zichtbaar. Ruim een derde van de toeleveranciers in de olie- en gassector verwacht dit jaar al tot twintig procent meer omzet te maken in vergelijking met vorig jaar.

Dit blijkt uit jaarlijks onderzoek van Ernst & Young over de ontwikkelingen binnen de olie- en gassector onder Nederlandse toeleveranciers in de sector. 



Lange termijn projecten
Jeff Sluijter, partner bij Ernst & Young: "Door een orderportefeuille met langere termijn projecten zijn veel bedrijven het afgelopen jaar redelijk door de crisis gekomen. Het afgelopen jaar is door bedrijven gebruikt om na een periode van stormachtige groei hun organisatie te stroomlijnen en kostenbesparingen door te voeren. Uitdagingen zijn er momenteel echter nog volop voor de toeleveranciers. Beschikbaarheid van kapitaal en het uitstellen van projecten zijn de belangrijkste bedreigingen. Uit ons onderzoek komen ook de belangrijkste speerpunten van bedrijven naar voren om de toekomst veilig te stellen. Een meerderheid van de bedrijven richt zich op nieuwe markten." 

Nieuwe markten
Meer dan de helft van de ondervraagden investeert in nieuwe markten waar zij op zoek gaan naar nieuwe klanten. Naast het investeren in nieuwe markten richten de toeleveranciers zich ook op het doorvoeren van kostenbesparingen gevolgd door het aangaan van allianties en een efficiënter procurementbeleid. Sluijter: 'De verwachting is dat de vraag naar energie zal blijven toenemen en door het uitstellen van investeringen kan een inhaalslag nodig zijn. De belangrijkste pijler voor het herstel in deze markt blijft echter wel een voldoende hoge olieprijs.' 

Interessante ontwikkelingen
Voor de lange termijn zien de respondenten voor de industrie volop kansen: in het Midden Oosten en West-Afrika en op de langere termijn in China en de Arctische regio. Ook in de thuismarkt zijn er nog voldoende interessante ontwikkelingen, zoals de ontwikkeling van kleine velden, de Nederlandse ambitie als Europese gasrotonde, LNG (Liquefied Natural Gas) opslag, investeringen in CO2-afvang en opslag (CCS) en de aanleg van windparken. Sluijter: "Om herhaling van zaken in de toekomst te voorkomen is het van belang om goed naar risicomanagement te kijken zodat tijdig kan worden ingesprongen op actuele marktontwikkelingen. Daarnaast is het voor de bedrijven van belang om voldoende in Research & Development te blijven investeren. Door toegenomen concurrentie van lage lonen landen zullen de Nederlandse bedrijven het vooral moeten hebben van hun expertise en het leveren van toegevoegde waarde."

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlander noemt economisch herstel topprioriteit voor EU
 Economisch herstel heeft prioriteit voor nieuwe EU-voorzitter
 Sterk herstel ICT-sector na jaar van dieptepunten
 Groeiend optimisme fusie- en overnamespecialisten
 
 
reacties
 
Pirtek  |   | 
15-05-2014
 | 
16:11 uur
Onze bevinding is dat de oliesector (gelukkig) de laatste jaren uit haar recessie opduikt.
Jan  |   | 
16-04-2021
 | 
09:17 uur
Fijn dat de olie- en gassector zo snel hersteld is van de vorige klap. Echter is de olieprijs daarna in een daling terecht gekomen. Ook wordt er al heel lang gesproken over de top van het gebruik van olie. Ik verwacht dan ook dat de klassieke olie- en gasbedrijven de overstap zullen gaan maken naar groene energie.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10