zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Plan Innovatieplatform leidt tot extra economische groei

20 april 2010 - De economische kracht van Nederland kan sterk verbeterd worden. Dat zegt de werkgroep Concurrentiekracht van het Innovatieplatform in het rapport 'Nederland 2020, terug in de top 5'. De economische agenda: innovatief, internationaal en involverend.

De werkgroep pleit voor een modern industriebeleid waarin Nederland gericht voortbouwt op zijn sterkten: innovatieve sectoren, de dienstensector, een sterke internationale oriëntatie en handelsgeest. Door scherp te kiezen voor sterke economische sectoren met goede internationale kansen, extra te investeren in onderwijs en innovatie kan, in combinatie met noodzakelijke hervormingen, de economische groei hoger uitvallen dan de 1,75 procent die het CPB heeft voorspeld. Uitvoering van de economische agenda leidt tot een extra groei van 0,5 tot één procent per jaar. Dat is een extra groei van het BBP oplopend tot 35 tot 70 miljard euro in 2020. De agenda is tegelijkertijd gepresenteerd in Amsterdam, Utrecht, Enschede, Eindhoven en Den Haag, waar hij in ontvangst genomen is door Loek Hermans (MKB-NL), Bernard Wientjes (VNO-NCW), Henk van der Kolk (FNV) en Bert van Boggelen (CNV). 



Werkgroep

De werkgroep Concurrentiekracht bestaat uit de Innovatieplatformleden:
Wiebe Draijer(McKinsey & Company) Marjan Oudeman (Corus), Alexander Rinnooy Kan (Sociaal Economische Raad), Feike Sijbesma (DSM) en Claudia Zuiderwijk (Tergooi Ziekenhuizen).
Wiebe Draijer: "We staan aan de vooravond van grote overheidsbezuinigingen. Dat moet je met beleid en visie doen want er komen majeure bedreigingen op ons land af die de concurrentiepositie van Nederland onder druk zetten. Nu staan we nog net in de top tien van de wereld van economische welvarende kenniseconomieën en willen we terug naar de top vijf. We stonden ooit op plaats drie, maar we dreigen uit de top tien te vallen als we geen antwoord vinden op wereldwijde trends die op ons afkomen. Dan heb ik het over de vergrijzing met oplopende kosten door toenemende zorgvraag en duurdere pensioenen, dan heb ik het over het dreigende tekort aan grondstoffen als olie en gas en de kosten voor energietransitie en het adresseren van de klimaatverandering en tenslotte maar niet als minste heb ik het over de verschuiving van de economische en politieke macht richting Azië." 

Forse ingrepen

Uit 'Nederland 2020, terug in de top 5' blijkt dat het Nederlandse bedrijfsleven relatief goed uit de crisis is gekomen. Door de financiële crisis en de daaropvolgende recessie zullen forse ingrijpen nodig zijn, maar doe dat zodanig dat het de groei versterkt, aldus de werkgroep. Alexander Rinnooy Kan: "Natuurlijk moet de staatsschuld gesaneerd worden maar wij zeggen: bezuinig niet op de motor van je economie. Bezuinig niet op onderwijs, kennis, onderzoek en innovatie. Investeer juist daarin, oplopend tot zes miljard euro aan publieke middelen extra per jaar in 2020. Dat werpt vruchten af en heeft als resultaat dat toekomstige kabinetten niet bezuinigingsronde op bezuinigingsronde hoeven te stapelen." 

Duidelijk perspectief

Feike Sijbesma: "In feite roepen wij alle politieke partijen, de werkgevers- en werknemersorganisaties en de onderwijs- en kenniswereld op om samen tot een breed gedragen Deltaplan te komen om via gerichte keuzes en extra investeringen Nederland een duidelijk economisch en daarmee ook sociaal perspectief te bieden. Omarm onze agenda, die is van nationaal belang en zorg er voor dat onderwijs en innovatie hoog in het vaandel staan van Nederland. Ondernemers blijven actief en investeren in landen waar innovatie topprioriteit heeft en waar publiek en privaat geïnvesteerd wordt in onderwijs, onderzoek en innovatie." 

Innovatiezekerheid

De werkgroep schrijft in het rapport dat verschillende bedrijven hebben aangegeven dat als het toekomstig kabinet langjarige zekerheid biedt over de terreinen waarop het innovatie wil ondersteunen, dat ook de bereidheid van het bedrijfsleven zal vergroten om (langjarig) te investeren in R&D in Nederland.
Sectoren waar Nederland sterk in is en die een groei- en innovatieperspectief bieden zijn sleutelgebieden als: high tech systemen en materialen, flowers & food, creatieve industrie, chemie en water. En verder de dienstensector (banenmotor) en delen van de sector duurzame energie (bioketen en wind op zee). 

Economische agenda

De economische agenda samengevat:
1. Modern industriebeleid:
- intensiveer sleutelgebiedenaanpak
- breng meer focus, samenhang en regie in onderzoek- en innovatiebeleid en maak langjarige keuzen (tien tot twintig jaar) voor innovatieterreinen
- versterk ontwikkeling vijf tot zes innovatiecampussen
- ontwikkel innovatieproeftuinen met overheid als launching customer
2. Internationale bedrijven en export:
- werf 100 kennisintensieve bedrijven
- trek gericht internationaal talent aan
- versterk de branding, het merk, Nederland
3. Ondernemende cultuur
- meer aandacht voor ondernemerschap in onderwijs
- meer ruimte voor bedrijven om te ondernemen en groeien
4. Innovatieve dienstensector
- versterk kennisinfrastructuur diensteninnovatie
- stimuleer groei en export van diensten
5. Betere randvoorwaarden:
- versterk het onderwijs en de kennisinfrastructuur
- moderniseer de arbeidsverhoudingen
- verhoog de participatie van vrouwen, ouderen en allochtonen
- zorg voor een excellente basisinfrastructuur
- zorg voor goedkope energie voor bedrijven
- zorg voor een faciliterende en stimulerende overheid.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Innoveren begint bij uzelf innoveren - drie innovatieversnellingstips
 Drie aanbevelingen om ondernemerschap te stimuleren
 Hoofdkantoor essentieel voor goede concurrentiepositie
 Flexibiliteit en innovatie essentieel om uit recessiedal te klimmen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10