zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Ambtenaar blijft zitten waar hij zit

19 februari 2010 - Ambtenaren gaan dit jaar minder vaak op zoek naar een nieuwe baan. Momenteel is 21 procent van de ambtenaren actief op zoek naar een nieuwe functie. In 2009 was dat nog 34 procent. Ook zijn ambtenaren in deze barre economische tijden zeer tevreden over hun werkgever.

Dat blijkt uit het derde Banenonderzoek van InOverheid.nl onder 807 ambtenaren. Tijdens een economische recessie geldt over het algemeen dat minder mensen van baan wisselen. Vorig jaar was daar nog niets van te merken bij de overheid, maar dit jaar is de crisis ook merkbaar in de publieke sector. Zekerheid
Ruim vier op de vijf (83 procent) ambtenaren is erg blij met een overheidsbaan in deze economische crisis. Een baan bij de overheid biedt in tijden van crisis meer zekerheid, vindt driekwart van de ambtenaren. Een overweldigende meerderheid (86 procent) verwacht dan ook niet zijn baan te verliezen het komende jaar. 

Latent op zoek

Hoewel er dit jaar minder ambtenaren actief solliciteren naar een nieuwe baan zijn er wel meer ambtenaren latent op zoek. Zo denkt 38 procent van de ambtenaren er wel eens over na om van baan te veranderen en 31 procent sluit het niet uit dat hij zich het komend jaar zal gaan oriënteren op een nieuwe baan. Een tiende van de ambtenaren weet zeker dat ze dit jaar geen nieuwe baan willen. 

Rapportcijfer

Dat de ambtenaren tevreden zijn met een baan bij de overheid blijkt ook uit het rapportcijfer dat zij aan hun werkgever geven. Gemiddeld scoort de overheid een 7,4. Dat is iets hoger dan vorig jaar; toen kreeg de overheid een 7,3. Slechts vier procent van de ambtenaren geeft de overheid een onvoldoende. 

Overheid favoriet

Een ruime meerderheid (89 procent) wil de volgende carrièrestap wel binnen de overheid maken. Slechts vijf procent wil in het bedrijfsleven gaan werken, en vier procent wil graag een eigen bedrijf beginnen. De overige twee procent wil stoppen met werken. De belangrijkste reden waarom ambtenaren van baan willen veranderen is afwisseling van werkzaamheden (64 procent). Verder willen ambtenaren graag meer capaciteiten benutten of er financieel op vooruitgaan.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Baanzekerheid wint het van ambitie
 Baanzekerheid belangrijker dan uitdaging
 Gemeenteambtenaar wil actie
 Ambtenaar is tevreden werknemer
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Hoe kunnen banken en financiële instellingen reageren op COVID-19? (2) 
Mannen en vrouwen reageren verschillend op stress (1) 
De beste banen van Nederland voor 2023 vind je in de financiële sector en ICT (1) 
Kleine consultancybedrijven niet opgewassen tegen digitale slagkracht grote spelers  (1) 
Nederlander shopt evenveel of meer online in 2023 (2) 
Gestreste Nederlander flink aan de koffie (4) 
25 procent jongeren werkt buiten kantoortijd om niet gestoord te worden  (1) 
top10