zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Ambtenaar is tevreden werknemer

24 april 2009 - Werknemers in overheidsdienst zijn tevreden over hun baan. Ze hebben voldoende vrijheid bij het invullen van hun taken en krijgen de ruimte om kwalitatief goed werk af te leveren. Ambtenaren halen daarnaast veel voldoening uit hun werk en oordelen positief over hun collega’s.

Dit blijkt uit onderzoek van InOverheid.nl. Het ontbreekt ambtenaren niet aan uitdagingen op de werkvloer; 85 procent van de ondervraagden heeft het druk op het werk, 82 procent vindt zijn of haar werk complex en 78 procent geeft aan dat hij of zij veel verantwoordelijkheden heeft. Ondanks de veeleisende werkzaamheden kunnen ambtenaren toch prettig werken, want 70 procent krijgt de tijd en de ruimte om kwalitatief goed werk af te leveren. Daarnaast geeft een grote meerderheid (84 procent) aan voldoende vrijheid te hebben bij de taakinvulling. Bovendien vindt vier op de vijf ondervraagden (81 procent) dat zijn of haar taken en verplichtingen duidelijk zijn. 



Voldoening

Werknemers in overheidsdienst halen veel voldoening uit hun werk. Meer dan de helft (60 procent) is het eens met de stelling ‘Ik krijg voldoende waardering voor mijn werk’. Daar komt bij dat 73 procent aangeeft voldoende zicht te hebben op het uiteindelijke resultaat van zijn of haar dagelijkse activiteiten. Driekwart van de ambtenaren werkt volgens eigen zeggen aan ‘taken die nodig zijn’. Ook is de verhouding tussen het werk en het privéleven van ambtenaren over het algemeen goed; 73 procent van de ondervraagden is hier tevreden mee. Daarnaast heeft 70 procent genoeg vrije tijd naast het werk. 

Collega’s en leidinggevenden

Collega’s zijn ook bepalend voor de werkbeleving. De ondervraagde ambtenaren oordelen op dit punt overwegend positief. Vier op de vijf ambtenaren geeft aan dat hun collega’s gemotiveerd zijn. Hetzelfde percentage zegt iets van collega’s te kunnen leren. Ook leidinggevenden worden over het algemeen positief beoordeeld; tweederde vindt zijn of haar manager ‘competent’. Daarnaast krijgen ambtenaren op de werkvloer de ruimte om zichzelf te zijn; 89 procent bestempelt de sfeer op het werk als informeel. 

Ruimte voor verbetering

Naast de positieve kanten van het ambtenaarschap, zijn er volgens de ondervraagden ook nadelen. Zo heeft 67 procent van de respondenten te maken met ‘te veel procedures, regels en voorschriften’. Daarnaast oordelen de meeste ambtenaren niet positief over het aantal vergaderingen (te veel, vindt 60 procent) en de doorgroeimogelijkheden (te weinig, zegt 63 procent).

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Overheid geliefde werkgever in crisistijd
 Ambtenaar geeft management net geen voldoende
 Nederlanders zijn tevreden werknemers
 Nederlander tevreden over leven en financiën
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10