zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Gemeenteambtenaar wil actie

5 februari 2010 - Een derde van de gemeenteambtenaren is bereid om actie te voeren voor een hoger loon. Bijna 70 procent vindt het reëel om een loonsverhoging te eisen, ondanks de huidige economische malaise. Dit blijkt uit onderzoek van InOverheid.nl.

Vanaf vandaag gaan gemeente- en provincieambtenaren actie voeren voor een hoger loon.  InOverheid.nl peilde de actiebereidheid van overheidswerknemers en ondervroeg 800 ambtenaren, waaronder ruim 300 gemeentewerknemers. 



Actie

28 procent van het overheidspersoneel is bereid actie te voeren voor een hoger loon. Onder gemeenteambtenaren ligt de actiebereidheid met 33 procent hoger dan gemiddeld. Op de ministeries is de bereidheid met 22 procent relatief laag. Vooral oudere ambtenaren zijn bereid actie te voeren voor een loonsverhoging. Ondervraagden ouder dan 45 jaar willen in 35 procent van de gevallen actievoeren. Van de respondenten onder de 35 jaar is 22 procent bereid tot actie. 

Reëel standpunt

De vakbonden eisen een structurele loonstijging van 1,5 procent. Bijna 70 procent van de ondervraagde gemeenteambtenaren vindt dit standpunt reëel, ook gezien de huidige economische malaise. Onder ambtenaren van alle sectoren bij elkaar is dit percentage 67. Vrouwelijke ambtenaren zijn minder strikt in hun looneisen. Vrouwen geven in 62 procent van de gevallen aan dat het vakbondsstandpunt reëel is. 

Op de hoogte

De meeste ambtenaren voelen zich betrokken bij de cao-besprekingen. Zo’n 80 procent van de ondervraagden volgt doorgaans de onderhandelingen over collectieve arbeidsafspraken. Bijna een kwart van de ambtenaren vindt cao-onderhandelingen zeer belangrijk en volgt de ontwikkelingen op de voet. Ruim 55 procent van de ondervraagden zegt de ontwikkelingen te volgen, maar ‘alleen als ik er toevallig iets over lees of hoor’. Tien procent geeft aan de ontwikkelingen niet te volgen, ‘omdat ik er toch geen invloed op heb’. Eveneens tien procent zegt geen idee te hebben wanneer de cao-onderhandelingen plaatsvinden. 

Conflict

De besprekingen over de nieuwe cao voor zowel gemeenten als provincies zijn vastgelopen. De vakbonden eisen een loonverhoging, om zo de koopkracht van gemeente- en provincieambtenaren veilig stellen. Maar de werkgevers achten een loonsverhoging onverstandig, omdat de crisis een bedreiging vormt voor de financiële positie van lagere overheden.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 `Een beetje stress hoort erbij`, aldus ambtenaar
 Ambtenaar werkt veel en graag over
 Ambtenaar is tevreden werknemer
 Werknemer prefereert opleiding boven loonsverhoging- voor nu
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10